A ​Vörös Özvegy 160 csillagozás

Mark Edwards: A Vörös Özvegy

Egy eltűnt gyerek. Egy elkeseredett anya. És egy ház telis-tele titkokkal.
Julia két évvel ezelőtt egy tragikus baleset következtében elvesztette a családját. A férje megfulladt, miközben próbálta kimenteni a lányukat, Lilyt a házukhoz közeli folyóból. A kislány testét nem találták meg, és Julia azóta megrögzötten hisz abban, hogy Lily valahol életben van.
A magányos és összetört Julia menedékházat nyit otthonában írók számára. Lucas, a horrorszerző egyike az első vendégeknek. Megszállottan próbálja kideríteni, mi történt Lilyvel. Érkezése után pár nappal a ház nyugalmát hátborzongató események kezdik megzavarni.
A nyomok Lucast és Juliát az erdőbe vezetik, ahol sötét titokra bukkannak – egy titokra, melynek a védelméért valaki bármire képes…
Mi történt valójában azon a napon a folyónál? Miért nem került elő a test? És ki vagy mi kísérti a házat?

Eredeti cím: The Retreat

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Alexandra, Pécs, 2019
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634474647 · Fordította: Seres Noémi
>!
Alexandra, Pécs, 2019
384 oldal · ISBN: 9789634476382 · Fordította: Seres Noémi

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Julia Marsh · Lucas Radcliffe


Kedvencelte 14

Most olvassa 7

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Mark Edwards: A Vörös Özvegy

Üdítő élmény volt egy olyan könyvet olvasni, ahol a nyomozás részét nem egy rendőr, vagy nyomozó által követhetjük végig, hanem egy író által. Ez nálam alapban már egy plusz pont volt, mivel Mark Edwards a szokásos sablont tökéletesen elkerülte: értem ezalatt, hogy nem egy alkoholista, gyógyult alkoholista, pszichésen kiégett személy a központi szereplő, hanem egy olyan ember, aki bárki lehet – akár a közvetlen környezetünkből is. Ez vérpezsdítő volt a maga nemében, ugyanis a szálakat itt is össze kell kötni, fel kell göngyölíteni az ügyet, de ezt egy átlagos, és nem egy nyomozói ember logikája viszi véghez. Na, így lehet kivédeni a folytonos kliséket egy jó thrillerben. És akkor még nem említettem, hogy az olvasó félelem küszöbét erősen megbirizgálja több olyan cselekmény, aminél erősen gondolkodóba estem, hogy talán ezt nem késő éjjel kellene olvasnom.

Ha nagyon kukacoskodni akarok, és tényleg ez már a totális szőrszálhasogatás, akkor összesen egy negatív részt tudnék felhozni mégpedig, hogy nagyon gyorsan rájöttem az elkövető kilétére. VISZONT (szándékosan hangsúlyos) a végkimenetel olyan megoldást kapott, hogy már abszolút nem érdekeltek a sejtéseim, az ugyanis olyan zseniálisra sikerült, amire végképp nem számítottam. A megoldás, a kivitelezés teljesen egyedi, kemény téma, borzongató, mégis, számomra abszolút egyedi. És az író képes volt a végére, csak úgy lazán, szinte kisujjból kirázni a háromszoros fordulatot. Na, így kell írni, kérem szépen. Meglepetésszerű támadás az olvasó ellen. Csúcs!
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2021/09/24/mark-edwards-a-voros-ozvegy/

9 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Mark Edwards: A Vörös Özvegy

A Vörös Özvegy egy rendkívül sokrétű történet: az egyik pillanatban megborzongat, utána teljesen összezavar, és egyszer csak azt érzed, hogy nem tudod abbahagyni, olyan őrülten tudni akarod, mi folyik itt. Ennek a történetnek nem csak a cselekménye lepett meg, hanem a minősége is: nem számítottam arra, hogy ennyire élvezetes olvasmány lesz. Bátran ajánlom minden krimi- és (pszicho)thriller kedvelőnek.

2 hozzászólás
mate55 P>!
Mark Edwards: A Vörös Özvegy

Egy eltűnt kislány (Lily), egy vízbe fúlt apa, egy kétségbeesett anya (Julia, aki soha nem fogadta el a lánya halálát), és egy titkokkal teli vidéki ház. Mi történt valójában azon a napon a folyó mellett? Miért gyilkolták meg azokat, akik Lily eltűnését vizsgálták? Egy különösen babonás Észak-walesi kis falu (Beddmarr), ahol a „Vörös özvegy” a részletekben lakozik. Ahol a babonák és irracionális hiedelmek hatalmas ereje nemzedékről nemzedékre szál. Ahol az írói (Lucas egy horror-regényíró, a barátnője véletlen halála óta írása terápiás jellegű, visszatér szülőfalujába), visszavonulás békéjét félelmetes, paranormális események sorozata töri össze. Ahol minden a titkokban, a gyanakvásban, a megfoghatatlanban van. A történet meglehetősen bonyolult, sok minden történik az évtizedek során, ami a jelen eseményeihez vezet. Szépsége abban rejlik, hogy apránként csábít el, miközben a mese megszokott folyamához ragaszkodik, ami egyfajta menekülést is jelent a valóság szorításából. Visszatér a „boszorkány”, vagy sötétebb válasz van a kérdésekre? Szerettem, ahogy lassan egész történet kibontakozik, felfedve a valódi igazságot. Mert az író főként a sejtetés eszközeivel él, amellyel olyan hatást ér el, mintha lassan, de biztosan bekúszna az egész a bőrünk alá. A felfedezéshez vezető út ugyanolyan élvezetes volt, mint maga a felfedés.

Márk_2011>!
Mark Edwards: A Vörös Özvegy

Annyira eseménydús történet, hogy képtelenség a tartalomról bármit is írni! Legyen elég a fülszöveg, és csak olvassátok! Ilyennek kell lennie egy igazi, hátborzongató történetnek! Max csillag, és a mércém ezáltal magasra került! Köszönöm az ajánlást @mozso87!

23 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Mark Edwards: A Vörös Özvegy

Végre egy olyan horror címkés könyv, ami igazán horror volt, hiszen volt egy -két olyan rész, amin én igenis féltem. De ezt pozitívumként mondom. Izgalmas pszicho-thriller volt. Bár az eleje nem volt túl cselekménydús, de azt nem mondanám, hogy untam. Jó volt, hogy a múltat és a jelent váltakozva olvashattam, kicsit jobban is izgultam, hogy vajon mi történhetett és ki volt a tettes. Elméletek száza pörgött le a a fejembe, de egyik sem jött be. A könyv vége totális meglepés volt számomra.

7 hozzászólás
Navi P>!
Mark Edwards: A Vörös Özvegy

Wow.
Hát ez … Nagyon para volt, nekem.
Némelyik fordulatra rájöttem, volt, ahol mellélőttem. A vörös özvegy személye meglepett, a keletkezéstörténete még inkább.
Na de az utolsó oldalak … Jesszus úristen, kétszer olvastam vissza, hogy biztosan jól olvastam-e. Sajnos igen. Azt tudtam, hogy lesz megtorlás, de ilyen mértékű …
Kifejezetten tetszett, beszippantott és nem engedett.
Kíváncsi vagyok Mark többi könyvére is.

2 hozzászólás
Réka0128 P>!
Mark Edwards: A Vörös Özvegy

„Hiedelmek. Ezek azok, amik ide juttattak minket. A történetek, a babonák és a félelmek ereje.”

Mostanában inkább krimiket olvastam, úgyhogy vágytam már egy igazán ütős pszicho-thrillerre. Végül nem okozott csalódást, mert sokkal jobb volt, mint amire számítottam. Amikor elkezdtem az első pár fejezet után kicsit megijedtem, hogy nem igazán történik semmi, de aztán Lucas elkezdett nyomozni és szépen lassan beindult a cselekmény. Nagyon izgalmas, egyedi és elég hátborzongató történet, valamint fordulatokban sem volt hiány. Érdekes volt, ahogy a Vörös Özvegy legendája fokozatosan összefonódott Lily eltűnésével. Hát a vége az elég ütősre sikerült, rendesen meglepődtem. :)
A főszereplő ezúttal nem egy nyomozó, hanem egy író, akit rendkívül elkezd érdekelni a szállásadója, Julia lányának rejtélyes eltűnése. Lucas és Julia igazából szimpatikus karakterek voltak, spoiler. A többi szereplőt viszont kidolgozatlannak és kicsit olyan semmilyennek éreztem…
Mindenkinek ajánlom, aki egy igazán egyedi és borzongató pszicho-thrillerre vágyik. :)

4 hozzászólás
maya75>!
Mark Edwards: A Vörös Özvegy

Számomra ez nem volt az igazi. Néhol totál berezeltem, máshol meg egészen gagyinak tűnt. Mondjuk, ez utóbbi lehet, hogy a fordításnak köszönhető. spoiler
Mindenesetre erdőbe mostanában nem vágyom, főleg nem egyedül. :)

smetalin>!
Mark Edwards: A Vörös Özvegy

Emelkedőben a csillagok száma, ír még egy könyvet és az öt csillag lesz! Igen, ez jobb lett mint az előző írása. Sőt, ha nem ennyire kiszámítható a vége, akkor még kapott volna egy felet, de így……….A szereplők és a szitu is néha kicsit szakadozott nálam, kicsit kezdő írásra hajazott, mint a könyvben is, nem volt mindig teljes a térerő! A hátér történet, igazán borzongató volt, ez a Vörös özvegy aki gyerekeket rabol, de, itt is az volt, hogy nem volt rendesen elmesélve az egész, mindig kis töredékeket kaptunk.
Na nem folytatom, amúgy nem volt rossz, olvassátok…stb……:))

3 hozzászólás
Viviana97>!
Mark Edwards: A Vörös Özvegy

Többen is ajánlották ezt a könyvet, hogy mennyire jó, úgyhogy itt volt az ideje, hogy elolvassam.
Most, hogy befejeztem, nem érzem azt, hogy ez annyira jó lett volna, nem érzem, hogy maradandó élményt nyújtott volna. Izgalmas volt, az igaz, néhol teljesen megborzongtam, máskor meg fogalmam se volt arról, hogy mi történik, de szerintem olvastam én ennél sokkal jobb thrillert is.
Az első 100 oldal például nagyon unalmas volt, semmi nem történt, ez a felvezetés nekem túl hosszú volt.
Az viszont tetszett, hogy szerepe volt benne valami misztikusnak, sokszor éreztem azt, hogy ez már természetfeletti történet, de ezt élveztem.
Érdekes volt, a végére egyáltalán nem számítottam, vagyis én nem így raktam össze a fejemben az eseményeket.


Népszerű idézetek

Rose_M>!

Ha olyan házban voltam, ahol nem voltak könyvek, kellemetlenül éreztem magam. Próbáltam kitalálni azt, hogy mi lehet a baj az ott élőkkel.

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Lucas Radcliffe
mate55 P>!

Ködös és szeles volt az idő a folyó mellett.

(első mondat)

pribrgre P>!

Anyám mindig panaszkodott neki: „Egy száznyolcvan centi magas kupac van az ágyunk mellett, amiből még egyet sem olvastál. Miért kell új könyveket vennünk?”

272. oldal

Belle_Maundrell >!

Minél több emberrel tudjuk megosztani az olvasás örömét, annál jobb hellyé válik a világ.

396. oldal, A szerző levele

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Belle_Maundrell >!

– A helyes magyarázat majdnem mindig a legegyszerűbb magyarázat.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lucas Radcliffe
Trixi>!

Aztán a könyvespolcot vettem szemügyre. Mindig ezt csináltam, ha valakinél voltam. Nem tudtam megállni. Ha olyan házban voltam, ahol nem voltak könyvek, kellemetlenül éreztem magam. Próbáltam kitalálni azt, hogy mi lehet a baj az ott élőkkel.

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvespolc · Lucas Radcliffe
Tinka_Dark_World P>!

Különös nő. Van egy története. Én pedig kíváncsi voltam rá, mi lehet az.

18. oldal

Belle_Maundrell >!

Ahogy beléptünk a szobába, megláttuk Karent, aki deréktól felfelé eltűnt a gardróbban, és úgy kiáltozott, mintha megtalálta volna Narniát, de a mágikus királyság ajtaja nem akarna kinyílni előtte.

122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Narnia
Belle_Maundrell >!

– […] Az embereknek sokkal nyitottabbnak kellene lenniük egymással. Különben hogyan is érthetnénk meg az embertársunkat?

162. oldal

Belle_Maundrell >!

– Az egyik legfontosabb dolog, amire hamar rájön az ember a szakmát illetően, hogy ha többet szeretne megtudni valamivel kapcsolatban, akkor egy helyi könyvtárossal kell beszélnie. És nem azért, mert sok könyvet olvasnak, meg az ilyen baromságok, hanem mert ismerik a helyi embereket. Látják, hogy miket olvasnak, meghallják a halkan elsuttogott szavakat.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtáros

Hasonló könyvek címkék alapján

Chris Carter: A keresztes gyilkos
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Dennis Lehane: Viharsziget
Alex North: A Suttogó
Jozef Karika: A hasadék
Jasper DeWitt: A beteg
Stephen King: A halálsoron
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Carlos Ruiz Zafón: Marina