Hazátlanok 2 csillagozás

Mark Collins: Hazátlanok

Mark Collins regénye, a Hazátlanok egy olyan történetet mesél el, néhány hétköznapi, egyszerű ember sorsán keresztül, ami nekünk, magyaroknak különösen érdekes lehet, hiszen az 1956-os forradalom utóéletének egy eddig elhallgatott, szinte elfelejtett epizódjáról rántja le a leplet. Lovas Sándor és társai a levert forradalmat követő megtorlás elől menekülnek Ausztriába, majd onnan jutnak tovább a távoli, ismeretlen, és – mint hamar meglátják – szegény Írországba. A smaragd sziget ezekben az években nem igazán ragyogott: munkanélküliség, nélkülözés és reménytelenség jellemezte, az ideérkező menekülteknek is ebben kellett tehát osztozniuk. Az évekig táborba zárt Lovasék végül nem találtak más kiutat, éhségsztrájkba kezdtek. Collins körültekintően, alapos kutatómunka után megírt regénye nem pusztán remek olvasmány, de egyben a fiatal ír szerző személyességgel átitatott visszaemlékezése magyar nagyszülei történetére.

Eredeti cím: Stateless

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: JAK Világirodalom · JAK – Világirodalmi sorozat József Attila Kör

>!
József Attila Kör / L'Harmattan, Budapest, 2012
286 oldal · ISBN: 9789632365121 · Fordította: Virágh Szabolcs

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

latinta P>!
Mark Collins: Hazátlanok

Ír-magyar származású szerző első könyve. Talán a gyökereiről? Arról is, rólunk is.
Az 1953-as nyitóepizód riasztó naturalizmusa, brutalitása magyarázhatja a főhős gyanakvását, rettegését, menekülési vágyát.
Bonyolult ez az egész. Nagyon közeli történések ezek még, nem is lehetett könnyű megélni-megérni. Sokunknak voltak-vannak hasonló körülmények között el(ő)tűnő(t) ismerősei-rokonai.
Mind megannyi magántörténet és össztörténelem. Talán a maga teljességében soha nem is fogjuk megtudni, hogyan is alakul egy nemzet fiainak-lányainak sorsa. Mindenesetre csak remélhetjük, hogy a Hazátlanok előbb-utóbb hazára lelhetnek, megbékélhetnek-megbékülhetnek…


Hasonló könyvek címkék alapján

Bächer Iván: Nagypapa hűlt helye
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
Salát Gergely – Szilágyi Zsolt (szerk.): Traumák és tanulságok
Pentelényi László (szerk.): Arcok iskolája
Fehér Ferenc – Heller Ágnes: Egy forradalom üzenete
Mátay Mónika (szerk.): Méregkeverők
Rona Jutka: Magyar cigányok / Hungarian Romas
Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak
Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
Závada Pál: Természetes fény