The ​Forever Machine 1 csillagozás

They'd Rather Be Right
Mark Clifton – Frank Riley: The Forever Machine Mark Clifton – Frank Riley: The Forever Machine

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The government ordered it built: a thinking machine that could foresee catastrophe and eliminate human error. Reasearch trainee Joe Carter sees another possibility--create a machine that will make ordinary people telepathic--and immortal.

Eredeti megjelenés éve: 1957

>!
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780881848427
>!
Galaxy, 1958
160 oldal · puhatáblás

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
Mark Clifton – Frank Riley: The Forever Machine

A legjobb regénynek járó Hugo-díjat 1953-ban adták ki először, Alfred Bester: Az Arcnélküli Ember c. könyvéért. A következő év kimaradt, majd 1955-ben ezt a regényt díjazták másodikként a sorban. Az illusztrisnak tűnő hely birtokosa mára valószínűleg a díj egész történelmének legkevésbé ismert nyertesévé vált.

A történet két novellából és egy regényből áll össze, de a tipikus fix-up regényekkel ellentétben ezeket nem is próbálták összemosni egy későbbi átszerkesztés során. Az 1992-es kiadásban is három, egymás után játszódó írásként szerepelnek.

A Crazy Joey egy telepata fiú egy napját meséli el, akit korlátolt apja pszichiáterhez visz, hogy az „kinevelje” belőle érthetetlen szokásait. Már itt is megjelenik a kötet fő témája, az ortodox, minden újdonságot zsigerből elutasító értelmiség elleni vádbeszéd, de ez a novella még próbált az események emberi oldala felől közelíteni, így a főhős alakja egészen érdekesre sikerült.

A Hide! Hide! Witch! rosszabbul öregedett, mint előzménye. Ezúttal már kifejezetten a tudóstársadalom áll a középpontban, amely alárendeli magát a politikának, és ahelyett, hogy új felfedezésekre törekedne, többnyire értelmetlen megrendeléseket teljesít a mindenkori hatalom számára. Nem mintha ez a téma elavult volna (sajnos), de a megvalósítás kifejezetten feledhető. Száraz, unalmas történet száraz, unalmas tudósokról, akik megépítik a világ első gondolkodó gépét, bár eredetileg nem ez volt a feladatuk.

A novellákat folytató eredeti regény (elvileg ez nyerte a Hugót, nem az egész kötet) címe They'd Rather Be Right, vagyis „Inkább legyen igazuk”. Ez arra a megállapításra utal, hogy sok ember inkább ragaszkodik a saját világnézetéhez, mintsem hogy elfogadja egy másik filozófia kézzel fogható előnyeit. A gondolkodó gépről itt kiderül, hogy úgyszólván bármilyen problémára képes választ adni, ha helyesen teszik fel neki a kérdést. Mindez számos filozófiai, tudományelméleti és egzisztenciális kérdést vet fel a szereplőkben, de akárcsak a második műben, ezúttal is rendkívül nehézkes és végtelenül száraz stílusban előadva. Ezúttal az eseményeket a háttérből irányító (immár felnőtt) telepata figurája sem ad hozzá az olvasási élményhez, belőle ugyanis egyfajta mindenható, csak a saját erkölcsi érzéke által korlátozott szürke eminenciás vált. A tudóstársadalmat ösztönösen gyűlölő, gépromboló tömegek ábrázolása is inkább meghökkentő, bár nem tudom, hogy ez az 1950-es években mennyire állhatta meg a helyét.

Összességében olyan ez a könyv, mintha a saját kivonata lenne. A vázlatosan ábrázolt cselekményt hosszas elemzések tarkítják, a tudományos keretek pedig hatalmas logikai (bak)ugrásokkal haladnak előre. A karakterek (bár helyesebb lenne nevesített szereplőknek hívni őket, mert karakterük bizony nincs) még a korszak sci-fi irodalmához képest is feltűnően csak arra szolgálnak, hogy az írók szócsövei legyenek. Bár nem vitás, hogy van néhány igen érdekes, filozófiai értékű gondolata, a regényt mégis csak a régi SF maximalista rajongóinak merem ajánlani.


Népszerű idézetek

Noro>!

Outside of a man’s own isolated field of knowledge, he’s as superstitious as all the rest.

Hide! Hide! Witch!

Noro>!

Man represents a mutation of life wherein the intellect will get its chance to prove survival worth. It hasn’t done that yet, you understand. All sorts of life forms flourish grandly for a while and then die out. But universal time is a long time. Remember the giant reptiles flourished for forty million years. Man will have to better that record before he can truly say that intellect is superior to massive bulk and a thick hide.

They'd Rather Be Right - Chapter XIX


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Moon: The Speed of Dark
Daniel Keyes: Flowers for Algernon
C. J. Cherryh: Cyteen
Bill Coffin – Alex Marciniszyn – Julius Rosenstein – Steve Sheiring – Kevin Siembieda – Wayne Smith: Bionics Sourcebook
S. D. Perry: War
Theodora Goss: The Strange Case of the Alchemist's Daughter
S. J. Kincaid: The Diabolic
Stephen King: 11/22/63 (angol)
Pittacus Lore: The Revenge of Seven
John Scalzi: The Last Emperox