Vér (Monstress: Fenevad 2.) 14 csillagozás

Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 2. – Vér

Farkasvérű Maika menekül az egymással viaskodó hatalmak elől, amelyek uralmuk alá akarják hajtani vagy elpusztítani a benne élő szörnyeteget. Maikának azonban küldetése van: fel kell derítenie halott anyja, Moriko titkait.

A sorozat második kötetében Maikát kutatása Thyria kalózvárosába sodorja, majd át a tengeren a titokzatos Csontszigetre. Az utazás során Maika kénytelen újraértékelni a múltját, jelenét és jövőjét, és feltenni a kérdést, van-e bárki vagy bármi, amiben megbízhat – beleértve saját magát is.

A Monstress-széria második kötete 2018-ban elnyerte a Hugo-díjat és a British Fantasy Awardot, a grafikusművész, Sana Takeda pedig két Eisner-díjat is kapott a sorozaton való munkájáért.

A kötet tartalmazza a Monstress-sorozat 7-12. számát.

>!
Fumax, Budapest, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701156 · Fordította: Kleinheincz Csilla · Illusztrálta: Sana Takeda

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 51


Kiemelt értékelések

>!
Sillya 
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 2. – Vér

Az első kötet nagyon tetszett, így amikor a folytatás előrendelhetővé vált, rögtön lecsaptam rá.

Az eleje kicsit hasonlóan kezdődik az előző kötethez: kapunk sokkolóan sok vért és hirtelen annyi hely, szereplő, ország bukkan fel, hogy kicsit meg is rettentem, hogy most ki kivel van, miért üldözik főszereplőnk. Szerencsére nekomanta professzorunk elég hamar felvilágosít a fejezetek végén és amikor a történet a felvezetés után ismételten továbbhalad, minden kitisztul és magával ragad az események áradata. A történet nagyon érdekes irányt vesz és nagyon sok érdekes csavar is van benne. A történet továbbra is összetett: a világfelépítés nagyon jól átgondolt, a politikai események/hatalmak fontosak a történet szempontjából és a fantasy vonal is nagyon jó. (Imádom azokat a részeket, amik az ősökről szólnak, annyira érdekesek.) Bár sok kérdésre választ kapunk és tisztul a kép Maika szerepével és származásával kapcsolatban, sok másik felmerül és így végig fenntartja az olvasó figyelmét. A rajzolása még mindig gyönyörű is minden elismerésem a Fumax kiadóé, mivel maga a kiadvány is gyönyörű. Vannak furcsaságok, amiket még mindig nem értek: pl. néhány helyen erőltetettnek éreztem a rengeteg vért, mert anélkül is kellően darkos vagy hogy hova tűntek a férfi karakterek, mert még a háttérben is főként nők vannak, ami nem zavaró csak furcsa. De ezek nem a történet hibája, inkább én vagyok szőrszálhasogató.

Ismételten úgy zártam be a kötetet, hogy ez egy nagyon érdekes és összetett történet, ami nem fél komoly témákat boncolgatni és kellően sötét hangvételű. Nagyon várom a következő kötetet és hogy még több rejtélyre fényt deríthessek a szereplőkkel.

>!
Gunray
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 2. – Vér

Ez a kötet két dolog miatt tetszett.
Karakterfejlődés, és a világ kitárulása.
Maika sokat fejlődött mint karakter kicsit fura pozitiv irányba
Megismerhetünk új helyszíneket is a Csontsziget hát nem juték oda szivesen. Maika múltjáról is megtudhatunk érdekes dolgokat új zsereplőkkel ismerkedhetünk meg.
A rajzok még mindig fantasztikusak, órákig el lehet nézegetni őket, ezt a képregényt nem csak olvasni kell hanem olvasás nélkül végiglapozni mert művészi rajzok vannak benne .

>!
raniaki
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 2. – Vér

Jobb, mint az első kötet, és ez nem kis teljesítmény.

Imádom, hogy mindenki össze vissza kamuzik, hogy Maikát nem ejtették a fejére, hogy két spoiler hapsi a keresztapja, hogy az egész világba ez az újonnan megismert tengerre szállós kalózos szál úgy illeszkedik, mint gyöngy a sorba.
A karakterek közti kapcsolat és annak fejlődése figyelemreméltó, nincs túlmagyarázva, nincs túldramatizálva.

Nagyon szeretem, hogy ennyi mindenről szól ez a történet amellett, ami ténylegesen történik az oldalakon. Számomra szól arról, hogy a szüleink elvárásaitól és terveitől mennyire nehéz, szinte lehetetlen szabadulnunk, mert nyomot hagy rajtunk; arról, hogy milyen nehéz az örökségekkel megbirkózni, hiába gondolja azt az ember, hogy majd ő jobban csinálja, mint a szülei; arról, hogy az életünk egy bizonyos pontján meg kell tanulnunk újra bízni magunkban és másokban is, még akkor is, ha az a másik egy gyerek. Azokról a dolgokról szól, amelyek foglalkoztatnak így a húszas éveim lassan már derekán, ezért érzem azt, hogy ez a történet nekem szól. igen, a rég elfeledett démonistenek is az érdeklődési körömbe tartoznak

Sana Takeda megjelenített képi világa továbbra is lélegzetelállító, nagyon érdekes, ahogy ezt a művésziesebb vonulatot a nyugati képregények alapstílusába egyengeti, majd rászór a tetejére pár helyen egy kis keleti glittert.
Az írás része kegyetlen, de csak annyira, amennyire a világ maga is az. Marjorie Liunak nem kellett volna, csak két-három ennyire eszméletlenül tökös karaktert beleírnia, de ő úgy döntött, hogy felmutat egy Royal Flush-t, és hát én egyáltalán nem panaszkodok emiatt.

Kleinheinz Csilla egy kincs: egy másodpercre sem dobott ki a sztori, és nagyon ügyesen lavírozik az első és a második kötet közötti infódömping mezsgyéjén, szépen bevezetve és átalakítva dolgokat, amiket ott még nem lehetett tudni, de itt már igen.

Alig várom a folytatást!

>!
Doctor_Manhattan
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 2. – Vér

Az elején majdnem ellökött magától, mert Maika már eléggé elviselhetetlen, egyszerűen nincs olyan reakciója, amivel lehetne azonosulni. Az őt korábban érő, személyiségét drasztikusan formáló események inkább csak kifogásoknak érződnek Liu részéről, legalábbis nem látom, hősnője miért ne mutathatná akár csak csíráját is a jellemfejlődésnek. Ellenben a mellékszereplők kezdenek a szívemhez nőni, különösen a benne élő „szörnyeteg” előéletét taglaló szál volt a szimpatikus. A világbővítés is működött: letisztultabb és kézzelfoghatóbb volt a történetvezetés, így az új szereplők, kihívások behozatala nem eredményezett olyan hektikusságot, mint amilyen az előző kötetben néhol felütötte fejét. Takeda azért itt is túlnőtte az alapanyagot, továbbra is a legszebbek között említendő munkássága, rajzai és színei egyaránt szemkápráztatók, panelkezelése is a helyén van, egyedül a harcoknál nem érzem kellően dinamikusnak. Apróbb hibái ellenére összességében jobb volt az előző kötetnél.

>!
zsof
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 2. – Vér

Ez első kötethez képest ezt egy kicsit gyengébbnek éreztem, de nem igazán tudom megmondani, hogy miért.
Az illusztráció most is csodálatos. A történet izgalmas.

>!
bessy85
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 2. – Vér

Egyszerűen letehetetlen…
A történet magával ragadja az embert. Ugyan megválaszol 1-1 kérdést, kapunk némi magyarázatot, de helyettük jön számtalan másik.
Maika egy kicsit belefásultnak tűnik az elején, kb semmi nem érinti meg. Aztán azért néhol megtörik a jég.
A mellékszereplők gyorsan az ember szívéhez tudnak nőni, bár Kisróka néha kissé túlontúl alázatos. A macsek tuti forral megint valamit…
A rajzok gyönyörűek és egyben borzongatóak, éppen ott ahol kell.
Alig várom a folytatást!


Népszerű idézetek

>!
Deidra_Nicthea IP

Kippa: Kisasszony, a szörny szomorú, és fél.
Maika: Próbálj együttérezni vele akkor is, amikor meg akar enni.
Kippa: Magával is együttérzek… pedig meg akar enni.

>!
Deidra_Nicthea IP

– Az én Mejmejem szerint minden okkal történik…
De néha az ok az, hogy rosszul döntöttél.

>!
Deidra_Nicthea IP

Nem a saját képedre formáltál.
Még rosszabbat csináltál belőle.

>!
zsof

Az életnek nem kell könnyűnek lennie. Ha az volna, nem lenn élet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene
Robin Furth – Peter David: A Setét Torony – A harcos születése
Michael Dante DiMartino: Korra legendája: Hatalmi harc II.
Gerard Way: The Umbrella Academy: Az Esernyő Akadémia 2. – Dallas
David Bischoff: A sárkánygyíkok nyomában
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.
Raymond E. Feist – Michael Avon Oeming – Bryan J.L. Glass: Mágus: A tanítvány
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.
Neil Gaiman: Death – Halál
Paul Tobin – Borys Pugacz-Muaszkiewicz – Karolina Stachyra – Travis Currit: The Witcher 3. – Varjak átka