Ébredés (Monstress: Fenevad 1.) 30 csillagozás

Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

FARKASVÉRŰ ​MAIKÁT SZÖRNYETEGNEK CSÚFOLJÁK…
ÉS NEM IS ÁLLNAK MESSZE A VALÓSÁGTÓL.

A világot felforgatta a szörnyű háború, amit az emberek gyűlölt ellenségeik, az arkánok ellen vívtak. Maika nem csak a fél karját, de szabadságát is elvesztette a harcokban, rabszolgaként adják el Zamora boszorkányainak, akik az arkánok véréből nyerik erejüket. Azt azonban még a nagyhatalmú mágusnők sem tudják, hogy a lány testében egy ősi, kozmikus erejű, éhező fenevad szunnyad, amely csak az alkalomra vár, hogy kitörhessen…

A MONSTRESS – FENEVAD az utóbbi évek egyik legnagyobb fantasy szenzációja, amely egyszerre lopta be magát a képregényolvasók és a fantasy-rajongók szívébe. Marjorie Liu és Sana Takeda sorozata hihetetlen díjesőt söpört be: többek között kétszeres British Fantasy-, ötszörös Eisner- háromszoros Hugo- és Harvey-díjjal jutalmazták, de a Washington Post mellett a Newsweek és az Entertainment Weekly is többször az év legjobb könyvének… (tovább)

Eredeti mű: Marjorie Liu: Monstress 1. – Awakening

>!
Fumax, Budapest, 2019
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700883 · Fordította: Kleinheincz Csilla · Illusztrálta: Sana Takeda

Kedvencelte 3

Most olvassa 9

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 138


Kiemelt értékelések

>!
vicomte P
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

Sejtettem, hogy kedvem szerint való lesz a történet, és abban biztos voltam, hogy a grafikai megvalósítás is meg fogja bizsergetni az esztétikai érzékemet, de arra nem voltam felkészülve, hogy mindkét aspektusból ennyire letaglóz ez a képregény.

Számomra egy fantasy történetben általában a karakterek az elsődlegesek, azt követi a cselekmény, míg a világ egyedisége és összetettsége szorosan bár, de a harmadik helyre szorul a képzeletbeli dobogón.
Ennél a képregénynél viszont folyamatosan változott, hogy épp mi is volt az, ami megragadott.
Kezdjük a világgal, ami egy zömében távol-keleti alapokon nyugvó, kegyetlen és komor, gyakorta kimondottan horrorba hajló, steampunk-fantasy környezet.
Egy olyan megosztott kontinensen zajlanak az események, amelynek egyik felén az emberek, a másik részében az arkánok az uralkodó faj, s e két nép között jelenleg épp ideiglenes és törékeny fegyverszünet áll fenn, egy hosszú és brutális háborút követően.
Az arkánok egy olyan kevert vérű nép, akik az emberek és az Ősök nászából származnak. Az Ősök amolyan isteni hatalmú, megtestesült animisztikus lények, leginkább talán egy-egy állatszellem eszenciáiként lehetne őket jellemezni. A leszármazottaik, az arkánok kisebb-nagyobb mértékben állatszerű jegyeket mutatnak és ösztönös tehetségük lehet a mágiához. spoiler
Rajtuk kívül fontos szerepet kapnak még a macskák a történetben, akik – bár cukik, és legalább két farkuk van – értelmes és meglehetősen sajátos erkölcsi kódex szerint élő lények, akik egyelőre leginkább zsoldos kalandorként tűntek fel a sztoriban.
S végül ott vannak az Öreg Istenek, akik részben a japán kamikra, részben Lovecraft szörnyisteneire emlékeztető entitások, amelyeket évszázadokkal ezelőtt elpusztítottak spoiler és már csak a szellemeikkel találkozhat a vándor időnként.
Ahogy látszik, a világ meglehetősen összetett és az első kötetben egyelőre csak ízelítőt kapunk belőle, de amit eddig láttam, az több mint ígéretes.

A történet a világhoz méltóan sötét és gyakran rémálomba illően groteszk és kegyetlen. A fő történetszál egy várhatóan az egész ismert világ rendjét felborító rejtély megoldása körül bonyolódik, ami egy megkínzott, félkarú, farkasvérű arkán lány, Maika spoiler kálváriáját meséli el, aki szeretné kideríteni a múltjának sötét titkait és ezért hajlandó szinte bármilyen árat megfizetni. spoiler

Nem csak a főszereplő, de a mellékszereplők is jól megformáltak, bár elsősorban a Maika van a fókuszban, de a többi szereplő is markáns egyedi vonásokat mutat és mindnek megvannak a maga jól körülhatárolható motivációi.

A grafika pedig egyszerűen lenyűgöző. Sana Takeda mangaszerű, de a legtöbb általam ismert mangánál realisztikusabb és a nyugati ízlésnek inkább megfelelő, gazdagon díszített, néhol egyértelműen szecessziós jegyeket mutató dinamikus rajzai részben ellenpontozzák, részben pedig kiemelik a történet brutalitását. A harci jelenetek nem finomkodnak és főleg a küméi boszorkány-apácák rendházában zajló események ábrázolásakor a finom rajzstílus szinte sokkoló.

Ez a képregény olyan olvasmány, amire érdemes és kell is időt szánni. Nem csak azért, mert bűn lenne a rajzok részletgazdagságának kiélvezése nélkül átpörgetni a lapokat, de azért is, mert a történet átérzéséhez és megértéséhez érdemes elgondolkozni a kimondott és egyelőre csak a sorok között elrejtett utalásokon.

>!
Oriente P
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

– Te… nem állíthatsz meg. Neked nincsen hatalmad felettem. Isten vagyok.
– Teszek rá. Ha annyira isteni vagy, mi a francért élsz bennem?
– …
– Ugye.
spoiler

Ha valakit egészen véletlenül nem húzott volna be a borító, a belső borító már biztosan elvégzi a dolgát, vagy csak simán lapozz bele bárhol a kötetbe! Ez egy sajátosan és mesterien összegyúrt keletnyugati formavilág, szecessziós hangulatú, enyhén óegyiptomi beütésű steampunk ornamentika, arany-keki-sötétkék színek… döbbenetesen jól sikerült.

A történet is nagyon tetszett, bár az első kötet vége felé teljesen elvesztettem a fonalat, hogy akkor most mi merre. Mondjuk addigra pont úgy el lehet merülni ebben a világban, hogy már a puszta sodródás is elég, az ember-állat hibrid tündeszamurájszerű harcosok, a véresen repkedő végtagok és tekergőző csápok zsibbadt szemlélése. A lényeg azért átjött: mindenki a maga szörnyét dédelgeti és minden szörny éhes…
Bonyolult hierarchiák, meglepő karakterek, a kötet kétharmadáig fel sem tűnt, hogy gyakorlatilag nincs is férfi szereplő, olyan gazdag a kapcsolatrendszer e nélkül is. A kis rókalány hozta a manga-vonalat, anélkül pont meglettem volna, de valaminek a cukiságfaktort is képviselnie kellett gondolom.

Na de számoljátok meg a macskák farkát, nem véletlenszerű! ;)

8 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis P
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

Ez a képregény egy vizuális orgazmus.

Talán @Ross írta az értékelésében, hogy ezt a kötetet nem szabad gyorsan átlapozni, érdemes alaposan megnézni mindegy egyes rajzot, és tényleg. Annyira aprólékosan kidolgozott és szép a képi világa, hogy már azzal megvettek kilóra.

De szerencsére itt nem áll meg a dolog, nem egy üres szép héjjal van dolgunk. A történet is nagyon érdekes, bár még sok mindent az első kötetben nem tudunk meg, de egy izgalmas világ kezd el kibontakozni előttünk, ahol a faji ellentétek éppen egy háború küszöbére sodorják a társadalmat. Ebben a környezetben Farkasvérű Maika próbálja megérteni a múltját és a jelenét, a benne lakozó titokzatos erő forrását.

Külön ki kell emelnem, hogy rengeteg izgalmasabbnál izgalmasabb mellékszereplőnk van, akik nem csak papírmasé-figurák, hanem van karakterük, céljaik, motivációik. Alig várom, hogy kiderüljön, hosszabb távon kiknek lesz közülük a legnagyobb jelentősége – ki tudja, lehet, hogy szinte mindegyiknek.

Amúgy meg lehet-e nem szeretni egy képregényt, ami tele van többfarkú, beszélő, intelligens macskákkal? :)

3 hozzászólás
>!
Bori_L P
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

Soha nem veszek képregényeket. (Remélem azért nem leszek megkövezve.) Nagyon válogatós vagyok (a „nagyon”-t itt képzeljétek háromszor aláhúzva, 20 felkiáltójellel), mégpedig ugyanazért, amiért filmeket se szeretek nézni: nekem ne mondják meg, hogy mit hogy képzeljek el. Gyerekkoromban sem sok képregényt olvastam, és viszonylag kevés mesét néztem, nem vagyok gyakorlott képregény-olvasó, úgyhogy nagyon fontos nekem, hogy a képi világa bejöjjön egy képregénynek, különben hiába a jó sztori, nem fog meg (így esett ki pl. a Sandman a képből).

Nade, megláttam a Monstresst, és azt mondtam, hogy ez nekem kell, nem érdekel, mi a sztori, annyira gyönyörű. Szóval mentem, megvettem, és még a hétvégén el is olvastam. Most várom a következő részt, és ha tudtok valami hasonlót ajánlani vizuális élményt és történetet figyelembe véve, akkor ne habozzatok, mert amúgy nagyon szeretnék képregényeket is olvasni, csak nem nagyon találom azt, ami megfog.

Szóval, igen, elmerültem ebben a gyönyörűen kidolgozott képvilágban, még az se zavart, hogy a világos sárgánál élénkebb színek csak elvétve szerepelnek az oldalakon. Szerencsére a történet is lehetővé tette az elmerülést (bár nem bántam volna, ha egy leheletnyivel szájbarágósabb az egész, hogy a háttérvilágból egy kicsit többet megértsek, de végül is sebaj, semmiből nem tart újraolvasni párszor, ez nem egy Brandon Sanderson-sorozat). Megvolt a kötelező cukiság-faktor is, a sokfarkú macskák és a rókalány személyében, és a belezős-vérengzős részek sem haladták meg a tűréshatáromat. Mondjuk az utóbbihoz nem hiányzott sok, de ki volt ez számolva. Kíváncsi vagyok nagyon a folytatásra, remélem Tuyával is többet találkozunk majd meg egyértelműbb lesz egy kicsit a háttérvilág is, de akárhogy is, biztos az első vevők közt leszek :))

4 hozzászólás
>!
makitra P
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

Mi tesz bennünket szörnyeteggé? Amit mi hiszünk magunkról vagy amit a többi ember tart rólunk? És el lehet-e fogadni a bennünk élő szörnyeteget? Együtt tudunk-e élni vele? – teszi fel a kérdéseket a Marjorie Liu. A Monstress-ben együtt keressük erre a válaszokat.

A látványos képregény egy kettészakadt világban játszódik, ahol két nép, az emberek és az arkánok vívják harcukat. Ez is azon háborúk egyike, amiben már talán senki nem tudja, miért indult, de azt igen, miért áll fent a törékeny béke. És amelyet hősnőnk, Maika, személyes kutatásában felrúg.

Az első kötetben inkább csak embereket ismerjük meg és azt, mit tesznek ők az arkánokkal. A faji elnyomás képei uralják a lapokat, melyek főleg a Küméik boszorkánycsoportjából (valahogy azt érzem, ez is, mint a női mágikus csapatok mindegyike, a Bene Gesseritek köpönyegéből bújt ki) fakadnak – kíváncsi vagyok, mit fogunk megtudni az arkánokról, mert ha jól sejtem, ők sem csak békés pihengetéssel töltik napjaikat. De a politikai tabló szinte elbújik Maika személyes története mellett, mellyel a múltját keresi – így az első kötet története számomra jórészt a megszokott sablonokat követi, felépíti a világot, elhelyezi benne a hőseinket, megalapozza és persze elkezdi fellebbenti a leplet a rejtélyről.

Amiért úgy tűnik, mégis több van ebben a történetben, az alapvetően két dolog: az egyik a főhős személyes története és harca a benne lévő démonnal, szó szerinti és átvitt értelemben is. Kíváncsi lettem, hogy fog ezzel megbirkózni, mi derül ki a történetek során a karakterről, megtalálja-e a választ a fent felvetett kérdésekre.

A másik pedig egyértelműen a művészeti munka: Sana Takeda képei ugyanis kiemelnek a valóságból és valóban elröpítenek egy másik világba. Az illusztrációk könnyen felismerhetően a japán mangákra hajaznak, a hátterek és kosztümök részletgazdagsága azonban a koreai manhwákat idézi. Látványos, de nem finomkodó, az aranyos képek mellett még nagyobb a kontraszt a pusztítást látva. Önmagában már ezért megéri a kötetet megszerezni.

Várom a további történeteket az arkánokról és az emberekről, és meglátjuk valóban érdekes irányokban tudja-e továbbvinni meséjét a szerzőpáros. Az esélyt meg fogom nekik adni.

6 hozzászólás
>!
Wee IP
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

Gyönyörűen rajzolt! És még a történet is érdekes! De ha nem lenne az, akkor is… Már csak nézegetni megéri!

>!
Nuwiel SP
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

Nem tartom magam kísérletező típusnak. A gyerekkori Garfield magazinokat, Zseb Garfieldokat és a Metropol magazint leszámítva nem igazán érdekeltek a képregények, amíg tavaly a @Fumax bejelentette a Halál kiadását. Gaiman írta, akit szeretek, a Fumax adja ki, akiket szintén imádok a kiadványaikkal egyetemben, és a Sandman világába tartozik, amire régóta kíváncsi voltam. Nem lehetett kérdés, hogy kell, és azóta folyamatosan bővül a gyűjtemény otthon.

Az eddig képregényeim azonban mind valamilyen szempontból ismerős környezetből érkeztek. Olvastam Gaiman több könyvét, Howard legtöbb Conan-sztoriját, láttam filmen a V, mint vérbosszút és a Marvel hősök világáról is volt némi sejtésem, a Maus pedig a témája miatt nem mondható idegennek. A Monstress épp ezért hatott újdonságként, mert három fő szempont volt, ami miatt megvettem: a kiadó, a fordító és a szerkesztő. Ha ez a triumvirátus összeállt, akkor garantáltan csak legekben lehet majd beszélni a végeredményről.

A történet erősen kezd, rögtön kiderül, hogy az emberek és az arkánok között komoly feszültségek vannak finoman szólva is, de csak a visszaemlékezésekből és a macska professzor fejezetvégi előadásaiból derül ki, mi is ezeknek az oka, illetve mi egyáltalán ez a világ, kik népesítik be, honnan származnak, és a többi. Emellett a jelen idejű cselekmény is halad előre, komótos tempóban a látszólagos pörgőssége és a számos összecsapás ellenére. Érződik rajta, hogy az eddigi Fumax képregényeimmel szemben ez nem egy önálló, lezárt kötet, hanem egy sorozat első részére, ennek ellenére nem hiányérzet, hanem mostazonnaladjátokkiafolytatásokat érzésem van.

Ja, és a kötet még gyönyörű is, kívülről-belülről.

>!
Deidra_Nicthea IP
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

Oké, szögezzük le elsőként a legnagyobb erősségét:
Ez a kötet gyönyörű. Minden egyes képkockája egy festmény, egy csoda, egy rozsdás-patinás szecessziós és kecses léghajó. Sokszor nem is olvastam, csak percekig legeltettem a szememet az oldalakon, annyira részletgazdag és páratlan! Még a horrorisztikusabb részek is, igen. Ahogy a keretre fröccsen a vér, és kisüt a hold a képből… ahw.

Második legnagyobb erősség: a macskák. A kalózszamuráj cicán nem tudtam nem felröhögni, és Ren, a kétfarkú nekomatánk dumája is zseniális. :D

A sztori. Öhm. Hát nincs egészen egyensúlyban a képek minőségével, de egye fene nem volt rossz. Az elején nem vágtam pontosan, ki kicsoda, a vége fele meg azt, hogy ki mit akar, de na puff, megfogadtam, hogy emiatt nem húzom le, és tényleg nem, mert kicsit jobb, mint az átlagos, és valahogy nagyon sok infót kellett (vagy "kellett") belesűríteni ebbe az első kötetbe.

Úgyhogy jöhet még. Ez jó anyag.

>!
chibizso
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

"A magyarul megjelent Ébredés című kötet a jelenleg 21 résznél járó sorozat csupán 6 fejezetét tartalmazza, de így is mozgalmas olvasmány, amiben szinte minden képkockán történik valami akció, összecsapás, vérontás vagy kaszabolás. A cselekményes tartalom ellenére mégis azt érezni, mindez még csak egy kissé hosszúra nyúlt az alapozás.Liu és Takeda felhelyezték a sakkfigurákat, az igazi tétek csak ezután érkeznek majd.

Viszont az építkezés ötletes, a képregény számos olyan pontjához tartozik, ahol érezni a nyugati és a keleti képregények tudatos vegyítését. A jelenlegi események megértését egyrészt Maika visszaemlékezései segítik, másrészt az egyes fejezetek végére beiktatott rövid összefoglalók, melyeket Tam Tam professzor, az Is’Hami Templom krónikása tár fel az Ismert világba keveredő turistáknak, azaz az olvasóknak. Az első módszer, mondhatni, jól bevett elem a nyugati történetmesélésben, addig a második inkább a mangákra jellemző apróság.

A cselekmény alapjainál sokkal erősebb az első kötet atmoszférája. Sana Takeda különböző stílusokból hozta létre a Fenevad szemkápráztató képeit. Rajzai elsősorban a mangák világát idézi meg, kezdve a szereplők szemeitől az elég gyakori, japán mitológiából eredeztethető keveréklényekig – mint például a rókalány, Kippa, akiben egy kitsune-re, vagyis a rókatündérre lehet ismerni. A mangastílus mellett a Fenevad látványvilágát erősen uralják a steampunk és art déco elemek, melyek főleg a szereplőket körülvevő épületeken és eszközökben jelennek meg, ezzel egy alternatív 20. századi Ázsia benyomást keltve.
(…)

A feminizmus problémafelvetéseinél Liu-nak sokkal fontosabb a háború és a kisebbségek kérdése. Az emberek birodalmát, Zamorát egy hatalmas fal választja el a barbárnak titulált kevert lények népétől; szabad rabszolga-kereskedelem folyik, ahol arkániakat adnak-vesznek; a Küméi Tanács tagjai hidegvérrel darabolnak és dolgoznak fel sokszor emberszerű, de olykor gyermek arkániakat – ezek a példák az idegengyűlölet és a háború nyers valóságát mutatják be, amit a meseszerű-art décos rajzok sem tudnak elkozmetikázni."

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2019/04/29/monstress-kepregeny…

>!
Ross P
Marjorie Liu: Monstress: Fenevad 1. – Ébredés

Így, hogy megvettem magyarul és újraolvastam, két dolog tűnik fel:
1) Ha a monitoron keresztül szépek voltak a rajzok, akkor igényes kiadásban, kézzel fogható formában egyenesen gyönyörűek. Ez egy vizuálorgia… már amikor nem épp belekben tapodunk.
2) Hát hogy mennyi apróságot előrevetítettek és mi mindenre utaltak már az első kötetben is, amit az első olvasáskor észre se vettem, mert azzal voltam elfoglalva, hogy a világgal ismerkedjek. Így hát külön elégedettséggel tölt el a felismerés, hogy a Monstressnek a későbbi részek ismeretében is jelentős újraolvasási potenciálja van.


Népszerű idézetek

>!
Deidra_Nicthea IP

– Most mi a baj? Úgy nézel ki, mint aki ölni készül.
– Nem… azt hiszem, ő ilyen, amikor örül!

>!
Deidra_Nicthea IP

– Hogyhogy ekkora szakértő vagy?
– Az a dolgom, hogy sokat tudjak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet
Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – A babaház
Brian K. Vaughan: Saga 1.
Paul Tobin – Borys Pugacz-Muaszkiewicz – Karolina Stachyra – Travis Currit: The Witcher 3. – Varjak átka
Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight képregény – Alkonyat 2.
George R. R. Martin – Ben Avery: Rejtélyes lovag
Luca Enoch – Stefano Vietti – Giuseppe Matteoni: Dragonero 1. – A sárkány vére
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés
George R. R. Martin – Daniel Abraham: Trónok harca – 2. szám