Hormonkontroll 35 csillagozás

A természetes egyensúly titka
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

A ​hormonok olyan összetett egészet alkotnak a női testben, ami megkönnyítheti, de pokollá is teheti az életet. Ha egyensúlyban vannak, nincs semmi gubanc, még a peteérés és a menstruáció körüli napok is sétagaloppnak tűnnek. Ám ha félresiklik valami, és a hormonok eszeveszett hullámvasutazásba kezdenek, nemcsak a szokásos női panaszok üthetik fel a fejüket, hanem olyan problémák is, amelyekkel nők tömegei kénytelenek együtt élni hosszú éveken át. E panaszok nem korlátozódnak a termékeny évekre, hanem főként a változó korra jellemzőek.
Ennyire ki van szolgáltatva egy nő a hormonjainak? Szó sincs róla! A jó hír az, hogy természetes módon is befolyásolható a hormonok szintje: főként helyes táplálkozással, de testmozgással, akaraterővel és a stressz csökkentésével is sokat tehetünk annak érdekében, hogy hormonjaink a lehető legoptimálisabb módon tegyék a dolgukat.
A holland szerző érthetően, gyakorlati szempontokat figyelembe véve és inspirálóan magyarázza el, miként… (tovább)

>!
Scolar, Budapest, 2018
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632448565 · Fordította: Rádai Andrea

Enciklopédia 7


Kedvencelte 2

Most olvassa 17

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 64


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

40 felett (sosem gondoltam volna) elkezdett érdekelni az egészséges életmód. Bár egyenlőre nincs különösebb problémám mégis többször kapom magam azon, hogy a témában olvasgatok. A „Hormonkontroll” című könyvet a könyvtárból hoztam haza, de annyira érekes és igényes kiadvány, hogy elgondolkodtam a beszerzésén.
A könyv kimaxolja a női hormonok témakörét, végigjárja a lehetséges egészségügyi problémákat az életmódváltás lehetőségeit, és recepteket is kínál a változás jegyében. Ezen túl, sok szó esik az egészséges életmódról, és a különböző betegségtípusokról is.
Nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész, nem tudom megállapítani mennyire teljes a könyv a témában, sem azt, hogy az életmódváltás-e a jó út, bár hajlok arra, hogy igen, és elhiszem amit a könyv szerzője írt. Nagyon alapos és összetett a könyv, szerintem minden nő haszonnal forgathatja, és érdemes újra és újra fellapozni.

Bea_Könyvutca P>!
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Ez a könyv egyszerre csodálatos és ijesztő. Ijesztő, mert kíméletlenül rávilágít arra, hogy mennyi haszontalan, szervezetünkre káros élelmiszert eszünk meg életünk során, amivel valamilyen szinten mindanniyan tisztában vagyunk, de ebből a könyvből alapos és részletes tájékoztatást kapunk.

Ugyanakkor éppen azért csodálatos, mert egyrészt egy nagyszerű gyógymódot és egy még nagyszerűbb megelőzési lehetőséget kínál egészségünk érdekében, mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy mivel teszünk jót a szervezetünknek és mit szeretnek a hormonjaink.

Mielőtt azt gondolnátok, hogy ez egy újabb életmód és diétáskönyv, akkor elmondom, hogy nem teljesen az, bár nagyon sokat segít, hogy megváltoztathassuk az életmódunkat, változtassunk étkezési szokásainkon, számomra inkább egy felvilágosító könyv volt a hormonjaimról, a saját felelősségemről azt illetően, hogy mennyi mindent tehetek az egészségemért egy tudatos, odafigyelő magatartással.

Segít az életmódváltásban, fogyásban, segít visszaszerezni és megtartani csökkenő energiánkat, és jónéhány kellemetlen panasztól is megszabadulhatunk, ha megfogadjuk magunkévá tesszük a könyv életszemléletét. Nagyszerű könyv. Kutatómunkára is sarkall, vajon tényleg mindenben igaza van??

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/07/marjolein-dubbers…

2 hozzászólás
KleineKatze>!
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Minden nőtársamat buzdítom, korosztálytól függetlenül, hogy olvassa el ezt a könyvet!
Sokan közülünk félelemmel tekintenek a változókorra, mintha akkor jönne el a világvége, addig virágzunk, szépek vagyunk, egészségesek, csodálatosak, ez azonban véget ér. De ez egyrészről nem így van, mert ha rajtunk múlik, egész életünkben lehetünk szépek, boldogok és csodálatosak. Másrészről a szervezetünk már fiatal korunkban is keményen küzd, fárad és erőlködik, megbetegedhet attól amivel mi tápláljuk.
Az vagy amit megeszel. Régi mondás, a könyv azonban erre hívja fel a figyelmet.
Egyre többen élünk valamilyenfajta (ha nem többféle) intoleranciával. És ezeknek az allergiáknak oka, hogy a testünk üzeni, nincs rá szükségünk. És rengeteg minden másra sincs.
A könyv olvasása közben sokszor gondoltam magamban, hogy Ó, hát ezért?. Sokszor érezhetjük rossznak a közérzetünket, gyanakodhatunk betegségre, azonban az esetek többségében mindennek az okozója az étkezésünk. Sokan hisszük, hogy amit eszünk az egészséges. Nem eszünk sok gyorsételt, minden nap egy alma. Zabkása reggelire, zöldségek, emésztést könnyítő joghurt. Azonban minden amit felsoroltam, árthat is. Lehet egészségtelen. Egyre több minden, amire ráaggatjuk az egészséges jelzőt nem az. Mégpedig azért, mert nem természetesek. Bárhová, ahová az ember beteszi a lábát, tőr-zúz mindent. Különösen igaz ez a természetre, ahonnan mindennapi betevőnket szerezzük.
A könyv nem diétáról magyaráz, nem állít össze betarthatatlan étrendet, hanem bemutatja, ha egészségesek és boldogok akarunk lenni illetve maradni, milyen tápanyagokra van vagy éppen nincs szüksége a szervezetünknek. Nem változtatni akar, hanem utat mutat! Ajánlom mindenkinek!

Chill86 P>!
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Kortól függetlenül ajánlom mindenkinek, aki szeretné jobban megérteni a test működését, miértjeit. A hormonrendszerünk rendkívül összetett felépítésű védelmi alakulat a testben, melyre millió dolog hat a külvilágból. Odafigyeléssel, szervezetünk jelzéseinek megismerésével támogathatjuk ezt a csapatot, ezzel haladva egy egészségesebb, hosszabb élet felé.
Az írónő részletesen bemutatja a főbb hormonokat, leírja a hiány tüneteket és az egyes tünetek kezelésére javasol étrend és életmódbeli változtatásokat.
Színes, informatív, olvasmányos kötet, biztosan sokat fogom még forgatni – bár kijegyzeteltem az egészet :)

Erzsebeth P>!
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Minden Nőnek ajánlom.
Valamilyen formában érintett mindenki vagy az lesz.
Marjolein Dubbers nagy lelkesedéssel, saját tapasztalatait is felhasználva, szeretettel kutatta és elénk tárja a hormonok világát.
Felvillanyozó, felébresztő hatással mutatja meg, mennyire fontos hormonrendszerünk külön támogatása is. (Annyi minden pont az egyensúlyunk ellen van!)

esztie >!
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Olykor sarkos és szélsőséges, néhol még ellent is mond saját magának, összességében mégis egy nagyon hasznos összefoglalója a témának, és a céljának maximálisan megfelel: informál és meghozza a kedvet az egészséges táplálkozáshoz, ugyanis olvasmányos, közvetlen hangvételű és alapos.

Barby2005>!
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Elsőnek a másik könyvét olvastam, ami nagyon tetszett, azért vágtam bele ebbe is. Igaz, még nem vagyok 40-en túl (csak 30-on), de ez a könyv is nagyon sok fontos dolgot tol az olvasó orra alá. Két nagy részre van osztva a könyv, az első a hormonokról szól a második rész pedig a hormonkontrollról. Ennél a könyvnél egy kicsit a végére elfáradtam, mert azt éreztem, hogy igazából már egy egyszerű boltba el se tudok menni vásárolni (ha szeretném követni a könyvben leírtakat), mert ami ott kapható péksütemény, tejtermékek, hús, tojás, sőt egyszerű zöldségek, gyümölcsök nem megfelelőek. Kicsit a végére inkább elszomorodtam, hogy ezt így biztos lehetetlen tartani, mindenből bio, mindenből a legjobb. Közben meg nyilván igaza van. Csak amikor az átlag magyar megkapja a fizetését, majd eltelik 2-3 hét, és a 4. héten már számolgatja a forintokat, hogy milyen egyszerűt tudjon főzni az otthoniaknak, nem beszélve arról, hogy azért kell a zöldség, gyümölcs is, meg a vitaminok, akkor egyszerűen már nem fog menni mindenből a bio, és vitaminokból is a drágább, amiknek teljesen megfelelnek az összetevői. Ettől függetlenül egyetértek a szavaival, és ha tehetném már mától így vásárolnék. De amíg néznem kell, hogy mi mennyibe kerül, és néha bizony az akciós, olcsó termékeket kell a kosárba berakni, addig nehézkes. Tényleg kezdem azt hinni, hogy ez az életmódváltás egy nagyon-nagyon-nagyon bonyolult dolog. Ha valaki úgy gondolja, hogy nem így van, akkor az keressen már meg egy üzenetben és segítsen nekem, hogy hogyan lehet ezt jól csinálni :D Mert igen, szeretnék egészséges lenni, szeretnék sokáig élni, szeretnék fitt lenni, és szeretnék focizni meg kirándulni az unokáimmal majd egyszer.

szélcsengő>!
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Szkeptikus voltam ezzel a könyvvel kapcsolatban. Nem szeretem az ilyen kiadványokat. Sok kép, kevés szöveg, az is tele folytonos ismétlésekkel, mintha azt feltételeznék az olvasókról, hogy gyengeelméjűek.
De a mondanivalója sok tekintetben megszívlelendő. Bár egyértelműen nőknek íródott. A férfiak hormonális működését elintézi egy mondattal, az is pontatlan. Szóval megkérdőjelezem a kiadvány tudományos igényessegét!
Mindazonáltal, amit ír az nem butaság, bár minden tekintetben ilyen életvitelt folytatni szinte lehetetlen. Csak bio ételeket fogyassz, ne vegyél csak üveges csomagolású alapanyagot, stb. (Mert ha mondjuk saját kertben, nem vegyszerezett zöldséget nevelek, de a szomszéd permetez, akkor az enyém sem igazán bio, nem igaz? Aztán még a bioboltban árult egészséges élelmiszerek is műanyag zacskókban kaphatóak, stb.)
De nem akarok senkit elijeszteni ettől a könyvtől, sőt! Nem bántam meg, hogy elolvastam, mert számos megvalósítható tippet is kaptam, és remek recepteket, de a felhasznált irodalom is további olvasási ötleteket adott.

Alcyone>!
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Szerintem minden nőnek egyszer el kellene olvasnia, mert jó tisztában lenni testünk működésével. Saját tapasztalatból is tudom, mennyire fontos megértenünk a belső folyamatainkat és ha már kisiklott a rendszer, akkor azt, hogy mi hogyan tudunk tenni azért, hogy a lehető legjobban visszatérjen minden a normális kerékvágásba. Persze vannak benne olyan dolgok, amiket itthoni környezetben nem vagy csak nehezebben lehet kivitelezni, ettől függetlenül lehet törekedni az egészségesebb életmód felé, figyelemmel kísérni az új szokások hatásait. Kritikus gondolkodással, de nyitottsággal kezelve szerintem ez egy fontos könyv, mert egyre több nőt érintenek hasonló problémák és muszáj egyre inkább a testünk jelzéseire figyelni, mert semmi sem történik véletlenül, ebben biztos vagyok.

Anisette>!
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Ha azt mondom „Egészségesen akarok táplálkozni!” azzal megközelítőleg annyira vagyok konkrét, mintha azt mondanám „Jó ember akarok lenni!”. Az élelmiszerek élettani hatásait nehéz átlátni, megérteni, kiszűrni a téves információkat és eldönteni, hogy adott étel számunkra több hasznot hoz-e, mint amennyi kárt csinál. Nehéz eligazodni, Marjolein Dubbers könyve azonban pont ebben nyújt segítséget. Laikusok számára is érthető módon mutat rá összefüggésekre és világítja meg az endokrin rendszer egyensúlyának felborulásához vezethető adalék-, vagy esetenként tápanyagokat. Állításait sok esetben esettanulmánnyal erősíti meg, ráadásul forrásokat is biztosít, ha valaminek még bővebben utána szeretnénk olvasni.
Az egyetlen „gondom” az volt, hogy elsősorban a változókori hormonegyensúlyra koncentrált – ami valahol érthető, hiszen ez a téma szempontjából egy érzékeny időszak, viszont engem kevéssé érint. Ennek ellenére nagyon érdekes és hasznos olvasmány volt, minden nőnek ajánlani tudnám.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

A hormonok egy hónap alatt többet ingadoznak egy női testben, mint egy egész élet alatt egy férfitestben.

26. oldal

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · nők
Bea_Könyvutca P>!

Ha a hormonokat úgy képzeljük el, mint egy ház elektromos hálózatát, akkor a férfiakhoz egyetlen tolókapcsoló, a nőkhöz pedig bonyolult kapcsolótábla tartozik.

26. oldal

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Törekedjünk arra, hogy naponta legalább 500 g zöldséget fogyasszunk, melynek fele legyen zöld, és a fele legyen nyers.

62. oldal

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

18 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Igyunk sok vizet a ráncok ellen!

179. oldal

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

A nőknek nem csak az ipari élelmiszerek függőséget okozó hatásával kell megküzdeniük. Sokszor a hormonjaink késztetnek minket zabálásra. Leküzdhetetlen vágy az evésre, különösen az édességre a menstruáció előtt – ismerős, ugye? A menstruáció előtti hormoningadozás szabadságra küldi a józan eszünket.

215. oldal

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Lunemorte P>!

A testünk holisztikusan működik: minden mindennel összefügg. Jobb egészségünk és több életerőnk csak akkor lehet, ha a teljes testünket „berakjuk a mosógépbe”, és nem csak egy-egy foltot próbálunk meg eltávolítani. Szervezetünk nem olyan, mint az autó, amelyben a defektes keréknek semmi köze sincs az olajszinthez. Sokkal bonyolultabb. Ha egy hormon kibillen az egyensúlyból, az egy csomó másikat is magával sodorhat, és végül kialakul az ördögi kör.

50. oldal, 2. fejezet - Együttműködés a hormonokkal (Scolar, 2018)

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Kapcsolódó szócikkek: egyensúly · hormonok
Bea_Könyvutca P>!

Nem mi fogjuk megoldani a hormonális problémáinkat. Mi csak annyit tehetünk, hogy jól tápláljuk a testünket, a többi az ő feladata.

133. oldal

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

7 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Lefogyni az egészségért? Pont fordítva van: egészségessé kell válnunk, hogy lefogyhassunk.

145. oldal

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Erzsebeth P>!

…a külvilág, amely körülvesz minket, nem ideális. A hormonjaink azt szeretnék a legjobban, ha egész nap kinn lennénk a szabad levegőn, egy olyan helyen, ahol isteni a klíma, és nincs szenyezettség. Ideális esetben egész nap csak bandukolnánk, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, rovarokat gyűjtögetnénk, közben pedig más nőkkel csevegnénk, és a gyerekekkel játszanánk. Aztán a nap végén tüzet raknánk, és a szeretteinkkel vacsorát készítenénk, lezárásként pedig egy eszeveszetten jóképű fickó meghívna minket, hogy tűnjünk el vele kicsit a bokrok közé. Arra tippelek, elég kevesen élnek ilyen körülmények között. Hát én sem.

27. oldal

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka

Bea_Könyvutca P>!

Nem az akaraterőnk hiánya miatt zabálunk, a hormonjaink küldenek minket a hűtőszekrényhez!

23. oldal

Marjolein Dubbers: Hormonkontroll A természetes egyensúly titka


Hasonló könyvek címkék alapján

Angelique Panagos: Egyensúlyban
Susanne Esche-Belke – Suzann Kirschner-Brouns: Nők a változókor küszöbén
Giulia Enders: Bélügyek
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni
Natasha Campbell-McBride: Gap-szindróma
Jason Fung: Az elhízás titka
David Servan-Schreiber: A rák ellen
Gyógyító ételek – Ártalmas ételek
Varga Balázs: Fehérjemítosz
Linda Gamlin: Az allergia