Glitches (The Lunar Chronicles 0,5.) 65 csillagozás

Marissa Meyer: Glitches

Cinder, a gifted mechanic, is a cyborg. She’s a second-class citizen with a mysterious past, reviled by her stepmother and blamed for her stepsister’s illness. In Glitches, a short prequel story to Cinder, we see the results of that illness play out, and the emotional toll that takes on Cinder. Something that may, or may not, be a glitch…

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Tor Books, New York, 2011
32 oldal · ISBN: 9781466807648

Kapcsolódó zóna

!

Holdbéli Krónikák

286 tag · 122 karc · Utolsó karc: 2023. január 1., 20:34 · Bővebben


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Linh Cinder · Iko · Linh Peony · Linh Adri · Linh Garan


Kedvencelte 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lynn>!
Marissa Meyer: Glitches

Rövid előzménytörténet Cinder családba kerüléséről, ami az első részből hiányzott. Kicsit furcsa volt elsőre a kiborgos szavak miatt.
Jó, hogy találkozhattuk Garannal, a mostohaapával és kicsit jobban meg lehetett ismerni a befogadó család tagjai közötti köteléket, a családtagok személyiségét, mint az első részben.

jeszan>!
Marissa Meyer: Glitches

Hamupipőke újragondolva. Cinder gyermekkori sorsát ismerjük meg, hogyan kerül mostohacsaládjához, hogyan bánnak vele, hogyan fedezi fel tehetségét, amellyel hasznos tagja lehet a családnak. Fura ez a félig ember, félig robot kettősség, kíváncsi vagyok mit hoz ki belőle a sorozat.

AniTiger P>!
Marissa Meyer: Glitches

A nyelvezete egyszerű. (Hiába androidos-cyborgos, nem nehezített a szövegén.)
A sztori eleje átlagos, a közepe érdekes, a vége izgalmas, de dühítő.
A borító nagyon tetszik, bár picit sápadtak a színei.

Inkább érdekesség, mint igazi kiegészítés, bár még nem olvastam el a Cindert. Csak tényleg átlagos… egy 11 éves lány egyrészt könnyű, másrészt nehézkes beilleszkedése az új testébe és az új családjába.

spoiler
Peony szimpatikus és nekem még a glitchekkel együtt is kéne ilyen okosító optobionics szenzor vagy mi a szösz :) Ikot máris szeretem, bár a WALL-e óta nincs olyan android, amelyiket ne szeretném. :)

WattPad: szép dolog az ingyen előzmény, de a 3. fejezethez már regisztrálni kellett… faja… Szóval már wattpadon is van egy Anitiger…

littlelinda>!
Marissa Meyer: Glitches

Jó érzés volt megismerni Cinder múltjának egy kisebb, de annál fontosabb részletét: az új családba kerülést, ahogy felfedezi a cyborg részeinek működését és a saját tehetségét a mecha szerelésekhez. Megjelenik a regényben sokat emlegetett Garan is, Pearl és Peony apja, és aki megmentette és befogadta Cindert gyerekként. Igaz nem sokat tudunk meg róla, de a végén a családtól való elszakadása nagyon szívszorító, az olvasó szinte ugyanolyan sokkba kerül, mint Cinder. Annak ellenére, hogy már a kezdetektől fogva elutasító és kegyetlen volt Cinderrel, a végén azért sajnáltam Adrit, amiért Garan ilyen hirtelen eltűnik az életéből.

perpetua P>!
Marissa Meyer: Glitches

A Hamupipőke történet ezzel a rövid novellával együtt teljes. A Cinder-ben nem ismerhettük meg a családba kerülésének körülményeit. Nagyon rövid, úgyhogy itt se teljesen részletes a mesélés, de láthatjuk, amikor Garan hazaviszi a tűzeset után árvává vált lányt. Cinder-nek sok időbe telik, mire megszokja új, kiborg énjét, nehéz megbirkózni azzal, hogy ennyit változott, főleg, ha a környezete is megveti emiatt. Egyedül Peony az, aki már az elején közel kerül hozzá. Leginkább miatta érdemes elolvasni ezt a szösszenetet, mert öröm volt végigkövetni, hogy a pici lány milyen nyílt szívvel viseltetik az új jövevényhez. Picit sajnálom, hogy Garan nem szerepelt túl sokat, a meséből kiindulva, azt hittem, hogy nagyobb támasza lesz Cinder-nek, de itt inkább a háttérben tevékenykedik, meg persze nem szabad elfelejteni, hogy ha nem is volt végig mellette, az életét neki köszönheti. Itt mutatkozik meg először a kiborg lány mechanika iránti érdeklődése, mert itt találkozik Iko-val, aki jelenleg csak egy rakás alkatrész, csak Cinder tud újra életet lehelni belé. Hatalmas izgalmakra nem kell számítani, de egy rövidke kiegészítésnek tökéletes ez a novella. :)

Zsuzana>!
Marissa Meyer: Glitches

Eddigsem szerettem Adrit, de itt egyenesen ki tudtam volna tépni a sorok közül. Garanttól is sokkal több szeretetet vagy bármi egyéb érzelmet vártam, ha már hazaviszi Cindert. Nem igazán tudtam hova tenni őt.

zsebibaba007>!
Marissa Meyer: Glitches

Örülök, hogy egy kicsit többet megtudtam Cinder múltjáról. Nem bánom, hogy elolvastam :)

hkriszti>!
Marissa Meyer: Glitches

Rövid visszatekintés, hogy miként kezdődött Cinder új élete az új családjánál. Semmi extra, de azért mégiscsak a történet része.

gab001>!
Marissa Meyer: Glitches

Egy rövid történet arról, hogy Cinder hogyan kerül a nevelőszüleihez. Számomra az volt a legnagyobb pozítivuma ennek a novellának, hogy olvashattam Peonyról, Cinder szeretett mostohahúgáról. Illetve a mostaapjáról és arról is, hogyan kellett megszoknia az új testét. Kedves kiegészítése ez a sorozatnak, mely tovább mélyíti a már kialakult érzéseket a szereplőkkel szemben. Legalábbis nálam, hiszen utólag olvastam. Érzelmes múlidéző.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Marissa Meyer: Glitches

Ez egy nagyon aranyos, megható sorozatinditó novellácska volt, nagyon tetszett.


Népszerű idézetek

AniTiger P>!

I have a glitch, too. Sometimes I forget that I’m not human. I don’t think that happens to most androids.

Kapcsolódó szócikkek: Iko
AniTiger P>!

Nothing makes an android feel more useless than when a human is crying.

Kapcsolódó szócikkek: Iko
Szelén>!

Cinder was almost hesitant to ask as she followed flouncing Peony back into her bedroom— “Who’s Prince Kai?”
Peony spun toward her so fast, she tripped on the skirts of Adri’s kimono and fell, screaming, onto her bed. “Who’s Prince Kai?” she yelled, struggling to sit back up. “Only my future husband!"

Kapcsolódó szócikkek: Kai · Linh Adri · Linh Cinder · Linh Peony
Szelén>!

“Are you ready to meet your new family?”

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Linh Garan
Baraby P>!

The man hurried back toward her, holding her up as well as he could by the arm, one hand gripping her metal fingers. “It’s all right, perfectly natural. Your muscles are weak right now, and it will take time for your wiring to fully integrate with your nervous system.”
Cinder stared hard at the ground, shivering both from cold and embarrassment. She couldn’t help finding irony in the man’s words, though she dared not laugh at them—what did integrated wiring have to do with being perfectly natural?


A sorozat következő kötete

The Lunar Chronicles sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Saundra Mitchell (szerk.): Defy the Dark
Gail Carriger: Curtsies & Conspiracies
Brandon Sanderson: Firefight
Beth Revis: Shades of Earth
Ransom Riggs: Library of Souls
Madeleine L'Engle: A Swiftly Tilting Planet
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Stranger And Stranger
Eoin Colfer: Artemis Fowl (angol)
Alexandra Bracken: The Darkest Minds
Ilona Andrews: One Fell Sweep