93. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Cinder (Holdbéli krónikák 1.) 1635 csillagozás

Hamupipőke a kiborgok között
Marissa Meyer: Cinder Marissa Meyer: Cinder Marissa Meyer: Cinder

Százhuszonhat ​évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke… (tovább)

Tartalmazza a Glitches kiegészítő történetet is.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
448 oldal · ISBN: 9789635615810 · Fordította: Bujdosó István, Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
448 oldal · ISBN: 9789635615827 · Fordította: Bujdosó István, Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574804 · Fordította: Bujdosó István, Szabó Krisztina

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Holdbéli Krónikák

284 tag · 121 karc · Utolsó karc: 2022. május 6., 13:27 · Bővebben


Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Linh Cinder · Kai · Iko · Linh Peony · dr. Dmitri Erland · Torin · kiborg · Levana Blackburn · Linh Adri · Linh Pearl


Kedvencelte 340

Most olvassa 52

Várólistára tette 696

Kívánságlistára tette 631

Kölcsönkérné 19


Kiemelt értékelések

Amál P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Ez egy zseniálisan feldolgozott Hamupipőke történet volt. Ha tudtam volna, hogy ilyen jó, már sokkal előbb elolvastam volna. Új Peking egy egyedi és érdekes hely, amit én is szívesen megnéznék. Cinder karaktere tökéletes, Kai herceg is szimpatikus szereplő. A gonoszokat természetesen szívből tudja utálni az ember, Levana királynőt én is megfojtanám egy kanál vízben. Még jó, hogy a folytatások is ott csücsülnek a polcon, mert erős függőséget okoz a könyv olvasása. Ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a jó történeteket, az izgalmas világokat és az egyedi, érdekes szereplőket!

Gorkie P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Régóta várt a polcomon ez a kötet. Kicsit tartottam tőle. Kellemes meglepetést okozott.
Nagyon érdekes és izgalmas történet volt.
A világ egyedi és jól kidolgozott. A szereplők szerethetőek vagy épp utálhatóak, de mind 1-1 egyéniség.
Le a kalappal az Írónő fantáziája előtt.
Igazából csak egy bajom volt vele… képtelen voltam összeegyeztetni a történetet a Hamupipőke-elemeket. Ettől eltekintve nagyon tetszett.

>!
Alexandra, Pécs, 2012
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633570753 · Fordította: Bujdosó István
Cs_N_Kinga P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Érdekes Hamupipőke sztori volt. Alapvetően szerettem. Az egyetlen bajom az volt az egésszel, hogy várható volt mi lesz…. Az összes újramesélt történettel ez szokott lenni a problémám, hiszen egy meccset se tud végigizgulni senki ha tudja, mi az eredmény. Ennek ellenére nagyon tetszett a történet, és mégis izgultam mi lesz. Mert az odavezető út nagyon jól lett megírva. A helyszín tetszett, hogy Új-Peking lett, illetve a politikai is elég rendesen szerepet játszott, így ültetve egy régi mesét napjainkba. A „betegség” is kérdéses, hogy milyen következményei lesznek, és hogy mikor és hogyan fogják megfékezni. Kíváncsian várom a folytatást!
https://youtu.be/ZLwdyEc1APY

5 hozzászólás
Riszperidon P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Eeeeeemberek, Kati néni, ez a könyv számomra az idei év legnagyobb meglepetése!
Kissé félve álltam neki, egyrészt nagyon kritikus vagyok a meseátiratokkal szemben, másrészt…, nincs másrészt, csak annyi, hogy félve fogtam neki! XD
Az eleje kicsit döcögősen indult, de aztán úgy belendült, hogy nem tudtam letenni. A Hamupipőkét mindig szerettem, de ebben a változatban egyenesen imádtam. Pedig, amikor megláttam az alcímet, hogy Hamupipőke a kiborgok között, tök abszurdnak éreztem, és egyből a Cowboyok és űrlények című film ugrott be, bár azt sosem láttam, és nem is értettem, hogy egy ekkora elmebaj hogy pattanhatott ki valakinek a fejéből…. Na, talán ez a másrészt, mert valahogy erre asszociáltam, de ez a könyv valami fergetegesre sikeredett. Gondoltam, hogy egy kis habos-babos leánymese tele nyállal és ömlengéssel. Erre az írónő olyan drámai fordulatokat csempészett be, hogy nem győztem pislogni… Nem is tudom, melyik döbbentett le jobban, de, mégis, a második, csak fogtam a fejem, és pislogtam, mint hal a szatyorban.
A kedvencem pedig a báli jelenet volt, ahol Pipő kisasszony nem épp a pipőjét hagyja el! :D
Ide nekem a második részt! off És köszi kedves @rebeka202, nagyon jól választottál nekem – megint! :P

Plusz nagyon egyedi érzés volt pont most ebben a vírushelyzetben olvasni, mert sok olyan volt benne, ami már megtörtént a Covid alatt, és olyan is, ami szerintem meg fog, és nem feltétlen kellemes.

9 hozzászólás
nicosia P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

A regény mintegy kétharmada számomra merő szenvedés volt. A párom nagyon szereti ezt a sorozatot, már régóta mondja, hogy olvassam el. Idén nekikezdtem.
Én még ilyen lassan és nyögvenyelősen YA könyvet nem olvastam. A szövegezésében nem volt hiba, laza, könnyed nem túlbonyolított. A story-tól kaptam oldalanként gutaütést. Hozzáteszem amúgy sem nagy kedvencem a Hamupipőket, idén pedig már vagy két retelliget elolvastam, így újat sem nagyon tud mondani. Nem az, érdekes történet kerekedhetett volna az alapból. Lehetett volna mesélni a Holdról, vagy a Nemzetközösségről, a belső árulásokról, vagy a varázslatról. Ehelyett csak az eredeti sztory lett robotosítva, semmi különös. A vége azoban adott egy érdekes felütést, most már kiváncsi vagyok a folytatásra, ezért adok neki még egy esély.

Milli88 P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Gondolkodtam, hogy 4,5 vagy 5 csillagra értékeljek, de a fene essen bele, megadom az 5 csillagot.
Egy hónap híján egy éve vigyorog a polcomon ez a kis csoda. Minden nap láttam a csodaszép cipellős borítót és én balga csak most vettem kézbe. Már csak azt kérdezem magamtól, hogy miért most, miért nem hamarabb?
Mivel Hamupipőke meséje már régi ismerős, ezért a történet vázával már tisztában voltam, de a kiborgos, androidos, holdlakós plusz fűszerezés érdekessé tette számomra a könyvet. Nagyon kevés időm volt olvasni, de amikor sikerült megkaparintanom napi fél-egy órára a könyvet, akkor teljesen elmerültem a Nemzetközösségben.
Persze, amikor Nainsi újra üzembe helyezte magát és elkezdett dalolni, akkor már tudtam, hogy mi lesz a végkifejlet, de így is izgatottan vártam a végét.
Iko a legcukibb android. :)

Jagika>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Különös adaptáció egy különös korban. Lehet, hogy én gondolom túl, de bizony egy csomó kérdés felmerült bennem a jövőt és a jelent illetően. Szerencsére kevés volt a szerelmi „nyafogás”, és bár voltak logikátlanságok (Kai herceg elvegyülése a nép között), mégis jó kis regény ez. spoiler A legjobban dr. Erland alakja fogott meg: nekem ő még titokzatosabb alaknak tűnik, mint Cinder…

Niitaa P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Úgy érzem, sokan nem fognak szeretni ezért az értékelésért.
Mindenkinek akad a kezébe olyan könyv, melynél a borító megfogja, a cím felkelti a figyelmét és ezen hatásokra bizonyos elvárásokat állít fel. Velem is itt pont ez történt.
Imádom a robotika témakört és ritka ilyen témájú regényre bukkanni. Főleg, ha az egy mindenki számára ismert mese elemeit is tartalmazza.
Kezdjük a Holdlakók kifejezéssel. Az igaz, hogy nagyon találó, de valahogy nevetségesen hangzik, pedig ők lennének a főgonoszok. Folyamatosan a marslakócskák ugrottak be.
Első hangzásra kifejezetten tetszett, hogy Pekingben játszódik a történet, hisz végre nem egy olyan helyről van szó, ami minden második könyv alapszíntere. De utána valahogy még sem tudtam odaképzelni a történetet. Az alapvető kínai elemek hiányoztak. (Jó legalább a Császárság megmaradt) Pl: A kimonó is csak egyetlen egyszer került előtérbe.
Maga a történet elrugaszkodott, néhol túlontúl is és sok helyen gyomorforgató.
Cinder karaktere érdekes, bár a könyv első harmadától lehet tudni, hogy micsoda, kicsoda így egyáltalán nem lepődik meg az olvasó, nem tud együttérezni vele.
A három csak csillag csak és kizárólag a végéért jár. Amikor végre történik is valami, nem csak vánszorog az esemény. De pont amikor az embert már végre elkezdi érdekelni… vége.
Úgy érzem, kézbe fogom venni a második kötetet is, de semmilyen elvárásom nem lesz vele szemben, ne okozzon ekkora csalódást, mint az első kötet.

3 hozzászólás
Naiva P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

A sci-fi számomra az a műfaj, amely talán a legtávolabb áll tőlem. Próbálom őket minél messzebbre kerülni. Nem túlzok, ha azt állítom, ezzel a könyvvel évek óta szemezek, de az a fránya sci-fi címke folyton elbizonytalanított. Most már tudom, hogy nem kellett volna. Bevallom, teljesen más történetre számítottam, de mégis úgy gondolom, sokkal jobbat kaptam.
A sci-fi ugyan erősen érzékelhető, de határesetnek éreztem, mert szerintem legalább annyira fantasynak éreztem. A legjobb az volt az egészben, hogy nem éreztem, hogy ez az olvasmány egy meseátdolgozás lenne. Szegény Cinder nevét a könyv végére sikerült elfogadnom. Szerintem olyan fiús név. Viszont szimpatikus hősnőnek találtam. Kai herceg is aranyos volt, csak azt sajnáltam, hogy viszonylag keveset szerepelt.
A főgonosz karaktere érdekesnek tűnik. Nagyon szeretem, ha egy történetben a főgonosz nő. Annál jobban már csak azt imádom, ha kutya nehéz őt kicsinálni.
Mindent összevetve jó volt, csak hiányoltam valami Wow faktort.

csillagka P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kedves Alexandra !
Egyszerűen utállak és hogy megértsd kiabálva írom csupa nagy betűvel AKAROM érted nem szeretném, nincs itt semmi kényeskedés, AKAROM folytatást.
MOST AZONNAL, mert nálam ahogy úgy látom sokaknál a molyon beváltotta a hozzáfűzött reményeket!
Ilyen még nem volt, de táblát csinálok ki jön velem tüntetni a kiadó elé ?
Scarlet magyarul mindenkinek!!!!!! és utána aranyhajat :)
2: hat év után is azt gondolom ez egy szuper könyv, korona alatt kimondottan ajánlott.

11 hozzászólás

Népszerű idézetek

Algernon P>!

– Európában sok beteg volt? Hogy emlékszik? Voltak esetleg nagyobb járványok a környékükön?
– Nem tudom. Az a helyzet, hogy nincsenek emlékeim az operáció előttről.
A férfi felvonta a szemöldökét, kék szeme magába szívta a szoba fényét.
– A kibernetikai operációra gondol?
– Nem, amikor nővé operáltattam magam.
A doktor arcáról lefagyott a mosoly.
– Csak vicceltem.

111. oldal - Tizenegyedik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: dr. Dmitri Erland · Linh Cinder
1 hozzászólás
Algernon P>!

– Ha már a szemműtétnél tartunk, észrevette, hogy nincsenek könnycsatornái?
– Nem mondja! Tényleg? Én meg már azt hittem, szimplán érzelmi idióta vagyok – húzta fel a lábát az asztalra Cinder, és szorosan átölelte a térdét.

130. oldal - Tizenharmadik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: dr. Dmitri Erland · Linh Cinder
brena>!

– Ezt most miért kell?
A fiú arcán egy pillanatnyi fájdalom suhant át.
– Miért? Nem vehetek neked ajándékot? – kérdezte olyan hangon, hogy Cinder vezetékeiben majdnem elakadtak az elektromos impulzusok.
– Nem. Azután semmiképp, hogy a héten vagy hat üzenetedre nem válaszoltam. Eszednél vagy?

321. oldal - Harmincadik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: ajándék · Kai · Linh Cinder
8 hozzászólás
bzsolti10>!

– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának?
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra.

231. oldal - Huszonharmadik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Kai · Levana Blackburn
Fiizso P>!

– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának?
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra.
Levana királynő tekintete ellágyult, Kai pedig alig bírta megállni, hogy hangosan hozzá ne tegye, amit gondol: De az hétszáz, hogy nem te leszel az!

231. oldal - Huszonharmadik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Kai · Levana Blackburn
Aurore>!

– Remélem, összefutunk még.
– Valóban? Akkor továbbra is követni fogom.

181. oldal - Tizennyolcadik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Kai · Linh Cinder
Fiizso P>!

– Mit gondolsz, vírusos? – csücsörített Cinder.
– Lehet, hogy ő is annyira belezúgott Kai hercegbe, hogy tönkrement a processzora.
– Lehetne, hogy egy kicsit ne beszéljünk a hercegről? – hőkölt vissza Cinder.
– Szerintem az nem fog menni. Elvégre az ő androidján dolgozol. Képzeld csak el, hogy ez a robot milyen dolgokat láthatott… – Iko beszéde érezhetően felgyorsult. – Szerinted látta meztelenül is?

214. oldal - Huszonegyedik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Iko · Linh Cinder · vírus
inka0507>!

– Hát, igen – csípett bele Cinder a fémujjaiba a fogóval. – Mindenkinek megvan a gyengéje.
– Tudom – mondta Iko. – Nekem a cipők.

213. oldal - Huszonegyedik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Iko · Linh Cinder
brena>!

Ott.
Az a pillanat. Az a mosoly.
Újra és újra. És újra.

410. oldal - Harminchetedik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Fiizso P>!

Iko odagurult hozzá, és a fémfogóival átkarolta magát.
– Kai herceg! Gyorsan nézd meg a ventilátoromat, mert úgy érzem, mindjárt túlhevülök!

21. oldal - Első fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Iko

A sorozat következő kötete

Marissa Meyer: Scarlet Piroska és az Ordas Rend katonái

Holdbéli krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: Sötét elmék
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Csóti Lili: Hetedvérig
Martin Kay: Titkok útvesztője
Laini Taylor: Füst és csont leánya
Fróna Zsófia: Démonok közt
T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Marosi Katalin: Teddy bosszúja