97. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Cinder (Holdbéli krónikák 1.) 1802 csillagozás

Hamupipőke a kiborgok között
Marissa Meyer: Cinder Marissa Meyer: Cinder Marissa Meyer: Cinder

Százhuszonhat ​évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke… (tovább)

Tartalmazza a Glitches kiegészítő történetet is.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634574804 · Fordította: Bujdosó István
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
448 oldal · ISBN: 9789635615810 · Fordította: Bujdosó István, Szabó Krisztina
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
448 oldal · ISBN: 9789635615827 · Fordította: Bujdosó István, Szabó Krisztina

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Holdbéli Krónikák

291 tag · 126 karc · Utolsó karc: 2023. szeptember 23., 18:12 · Bővebben


Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Linh Cinder · Kai · Iko · Linh Peony · dr. Dmitri Erland · Torin · kiborg · Levana Blackburn · Linh Adri · Linh Pearl


Kedvencelte 361

Most olvassa 51

Várólistára tette 730

Kívánságlistára tette 668

Kölcsönkérné 18


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Figyelem, függőséget okoz!
Ismét egy könyv, amit félve kezdtem el, szerencsére teljesen alaptalanul. Nagyon jól felépített történet, még inkább érdekes világgal. A Hamupipőke főbb momentumait nagyon kreatívan oldotta meg az írónő, illetve hiába annak átdolgozása, én majd lerágtam a körmömet végig.
Sajnos a könyv negyedénél kb. lett egy sejtelmem, ami beigazolódott, de még így is végig élvezhető volt. Ezen kívül nem tudok negatívat mondani. Imádtam, totál levett a lábamról, azonnal kezdenem kell a következő részt. :D

9 hozzászólás
Amál P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Ez egy zseniálisan feldolgozott Hamupipőke történet volt. Ha tudtam volna, hogy ilyen jó, már sokkal előbb elolvastam volna. Új Peking egy egyedi és érdekes hely, amit én is szívesen megnéznék. Cinder karaktere tökéletes, Kai herceg is szimpatikus szereplő. A gonoszokat természetesen szívből tudja utálni az ember, Levana királynőt én is megfojtanám egy kanál vízben. Még jó, hogy a folytatások is ott csücsülnek a polcon, mert erős függőséget okoz a könyv olvasása. Ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a jó történeteket, az izgalmas világokat és az egyedi, érdekes szereplőket!

Cs_N_Kinga P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Érdekes Hamupipőke sztori volt. Alapvetően szerettem. Az egyetlen bajom az volt az egésszel, hogy várható volt mi lesz…. Az összes újramesélt történettel ez szokott lenni a problémám, hiszen egy meccset se tud végigizgulni senki ha tudja, mi az eredmény. Ennek ellenére nagyon tetszett a történet, és mégis izgultam mi lesz. Mert az odavezető út nagyon jól lett megírva. A helyszín tetszett, hogy Új-Peking lett, illetve a politikai is elég rendesen szerepet játszott, így ültetve egy régi mesét napjainkba. A „betegség” is kérdéses, hogy milyen következményei lesznek, és hogy mikor és hogyan fogják megfékezni. Kíváncsian várom a folytatást!
https://youtu.be/ZLwdyEc1APY

5 hozzászólás
Gorkie>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Régóta várt a polcomon ez a kötet. Kicsit tartottam tőle. Kellemes meglepetést okozott.
Nagyon érdekes és izgalmas történet volt.
A világ egyedi és jól kidolgozott. A szereplők szerethetőek vagy épp utálhatóak, de mind 1-1 egyéniség.
Le a kalappal az Írónő fantáziája előtt.
Igazából csak egy bajom volt vele… képtelen voltam összeegyeztetni a történetet a Hamupipőke-elemeket. Ettől eltekintve nagyon tetszett.

>!
Alexandra, Pécs, 2012
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633570753 · Fordította: Bujdosó István
Riszperidon P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Eeeeeemberek, Kati néni, ez a könyv számomra az idei év legnagyobb meglepetése!
Kissé félve álltam neki, egyrészt nagyon kritikus vagyok a meseátiratokkal szemben, másrészt…, nincs másrészt, csak annyi, hogy félve fogtam neki! XD
Az eleje kicsit döcögősen indult, de aztán úgy belendült, hogy nem tudtam letenni. A Hamupipőkét mindig szerettem, de ebben a változatban egyenesen imádtam. Pedig, amikor megláttam az alcímet, hogy Hamupipőke a kiborgok között, tök abszurdnak éreztem, és egyből a Cowboyok és űrlények című film ugrott be, bár azt sosem láttam, és nem is értettem, hogy egy ekkora elmebaj hogy pattanhatott ki valakinek a fejéből…. Na, talán ez a másrészt, mert valahogy erre asszociáltam, de ez a könyv valami fergetegesre sikeredett. Gondoltam, hogy egy kis habos-babos leánymese tele nyállal és ömlengéssel. Erre az írónő olyan drámai fordulatokat csempészett be, hogy nem győztem pislogni… Nem is tudom, melyik döbbentett le jobban, de, mégis, a második, csak fogtam a fejem, és pislogtam, mint hal a szatyorban.
A kedvencem pedig a báli jelenet volt, ahol Pipő kisasszony nem épp a pipőjét hagyja el! :D
Ide nekem a második részt! off És köszi kedves @rebeka202, nagyon jól választottál nekem – megint! :P

Plusz nagyon egyedi érzés volt pont most ebben a vírushelyzetben olvasni, mert sok olyan volt benne, ami már megtörtént a Covid alatt, és olyan is, ami szerintem meg fog, és nem feltétlen kellemes.

9 hozzászólás
nicosia P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

A regény mintegy kétharmada számomra merő szenvedés volt. A párom nagyon szereti ezt a sorozatot, már régóta mondja, hogy olvassam el. Idén nekikezdtem.
Én még ilyen lassan és nyögvenyelősen YA könyvet nem olvastam. A szövegezésében nem volt hiba, laza, könnyed nem túlbonyolított. A story-tól kaptam oldalanként gutaütést. Hozzáteszem amúgy sem nagy kedvencem a Hamupipőket, idén pedig már vagy két retelliget elolvastam, így újat sem nagyon tud mondani. Nem az, érdekes történet kerekedhetett volna az alapból. Lehetett volna mesélni a Holdról, vagy a Nemzetközösségről, a belső árulásokról, vagy a varázslatról. Ehelyett csak az eredeti sztory lett robotosítva, semmi különös. A vége azoban adott egy érdekes felütést, most már kiváncsi vagyok a folytatásra, ezért adok neki még egy esély.

Jagika P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Különös adaptáció egy különös korban. Lehet, hogy én gondolom túl, de bizony egy csomó kérdés felmerült bennem a jövőt és a jelent illetően. Szerencsére kevés volt a szerelmi „nyafogás”, és bár voltak logikátlanságok (Kai herceg elvegyülése a nép között), mégis jó kis regény ez. spoiler A legjobban dr. Erland alakja fogott meg: nekem ő még titokzatosabb alaknak tűnik, mint Cinder…

Milli88 P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Gondolkodtam, hogy 4,5 vagy 5 csillagra értékeljek, de a fene essen bele, megadom az 5 csillagot.
Egy hónap híján egy éve vigyorog a polcomon ez a kis csoda. Minden nap láttam a csodaszép cipellős borítót és én balga csak most vettem kézbe. Már csak azt kérdezem magamtól, hogy miért most, miért nem hamarabb?
Mivel Hamupipőke meséje már régi ismerős, ezért a történet vázával már tisztában voltam, de a kiborgos, androidos, holdlakós plusz fűszerezés érdekessé tette számomra a könyvet. Nagyon kevés időm volt olvasni, de amikor sikerült megkaparintanom napi fél-egy órára a könyvet, akkor teljesen elmerültem a Nemzetközösségben.
Persze, amikor Nainsi újra üzembe helyezte magát és elkezdett dalolni, akkor már tudtam, hogy mi lesz a végkifejlet, de így is izgatottan vártam a végét.
Iko a legcukibb android. :)

Iloonka>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Hát ez mi volt, kérem szépen!? Itt a hajnal, én pedig itt dühöngök, hogy miért éppen így lett vége! Ezt a történetet még jövő hétvégéig is olvasnám, annyira beszippantott a világa.

Cinder neve utalást tesz egy bizonyos Hamupipőkére, a sorsuk hasonló, gonosz mostohaanya, egy kegyetlen testvér, és egy kiborg test. Ja, hogy az igazi Hamupipőkének nem volt művégtagja? No problem, amúgy is a jövőben vagyunk. A jövőben, ahol a kiborgok kitaszítottak, így hát ne csodálkozzunk, hogy mikor maga, a herceg jelenik meg Cinder műszerész bódéjában, akkor esze ágában sincs felfedni magát. És ezzel sorotatok láncolatát indítja meg.

Be kell valljam, hogy kicsit tartottam ettől a könyvtől. Féltem, hogy a sci-fi vajmi keveset fog latba nyomni, négis hogy lehet egyáltalán tündérmesével vegyíteni? Hát, Marissa Meyer ütős választ adott, hogy márpedig tudd, nem is akárhogyan! Az, hogy imádtam minden egy sorát, az nem fejezi ki azt, hogy mennyire magával ragadott a világ, a Hamupipőke átfedés és a titokzatos holdlények! Igazából egy dolgot sem tudok említeni, ami miatt gyenge lett volna a regény. A szerelmi száltól féltem, nem annyira akartam, hogy túl legyen tolva, és átcsapjon nyálasba, ha már ilyen világot teremtett az írója, de szerencsére ügyesen megbújt a háttérben, és csak akkor jelent meg, ha kellett. A történet során különösen megkedveltem Cindert, annyira át tudtam érezni szegény lány szenvedését, mégis a harciasság ott volt, amiért még inkább becsültem. A cselekmény is mindig haladt előre, nem éreztem sehol, hogy parkoló pályára kerültünk, hanem mindig történt valami érdekes, információhoz jutottunk. Bevallom, már a 100. oldalnál kedvencelni akartam, csakhogy a mimóza énem visszatartott, mondván, ez az 5-ből 10-es sztori még bukhat. De egy pillanatig sem bukott meg, és én csak folytam az árral és nem akartam letenni a végén. És nem igazság, mikor már teljesen elvesztem, akkor jött a fránya utolsó oldal is. Bár, igaz, nem leptek meg az utolsó oldalak, mert én, hülye, megint csak elspoilereztem egy könyvet tudatlanul. Komolyan, már nem kellene semminek se utána olvasnom, néznem, csak elővenni a könyvet, leülni, elolvasni a fülszöveget és punktum. Ettől függetlenül az élményből nem vont le semmit.

A franc essen neki, a folytatás a könyvtárban van! Pedig ez tipikus olyan könyv és befejezés, amikor is azonnal kell a folytatás!

2 hozzászólás
Niitaa P>!
Marissa Meyer: Cinder

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Úgy érzem, sokan nem fognak szeretni ezért az értékelésért.
Mindenkinek akad a kezébe olyan könyv, melynél a borító megfogja, a cím felkelti a figyelmét és ezen hatásokra bizonyos elvárásokat állít fel. Velem is itt pont ez történt.
Imádom a robotika témakört és ritka ilyen témájú regényre bukkanni. Főleg, ha az egy mindenki számára ismert mese elemeit is tartalmazza.
Kezdjük a Holdlakók kifejezéssel. Az igaz, hogy nagyon találó, de valahogy nevetségesen hangzik, pedig ők lennének a főgonoszok. Folyamatosan a marslakócskák ugrottak be.
Első hangzásra kifejezetten tetszett, hogy Pekingben játszódik a történet, hisz végre nem egy olyan helyről van szó, ami minden második könyv alapszíntere. De utána valahogy még sem tudtam odaképzelni a történetet. Az alapvető kínai elemek hiányoztak. (Jó legalább a Császárság megmaradt) Pl: A kimonó is csak egyetlen egyszer került előtérbe.
Maga a történet elrugaszkodott, néhol túlontúl is és sok helyen gyomorforgató.
Cinder karaktere érdekes, bár a könyv első harmadától lehet tudni, hogy micsoda, kicsoda így egyáltalán nem lepődik meg az olvasó, nem tud együttérezni vele.
A három csak csillag csak és kizárólag a végéért jár. Amikor végre történik is valami, nem csak vánszorog az esemény. De pont amikor az embert már végre elkezdi érdekelni… vége.
Úgy érzem, kézbe fogom venni a második kötetet is, de semmilyen elvárásom nem lesz vele szemben, ne okozzon ekkora csalódást, mint az első kötet.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Algernon P>!

– Európában sok beteg volt? Hogy emlékszik? Voltak esetleg nagyobb járványok a környékükön?
– Nem tudom. Az a helyzet, hogy nincsenek emlékeim az operáció előttről.
A férfi felvonta a szemöldökét, kék szeme magába szívta a szoba fényét.
– A kibernetikai operációra gondol?
– Nem, amikor nővé operáltattam magam.
A doktor arcáról lefagyott a mosoly.
– Csak vicceltem.

111. oldal - Tizenegyedik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: dr. Dmitri Erland · Linh Cinder
1 hozzászólás
brena>!

– Ezt most miért kell?
A fiú arcán egy pillanatnyi fájdalom suhant át.
– Miért? Nem vehetek neked ajándékot? – kérdezte olyan hangon, hogy Cinder vezetékeiben majdnem elakadtak az elektromos impulzusok.
– Nem. Azután semmiképp, hogy a héten vagy hat üzenetedre nem válaszoltam. Eszednél vagy?

321. oldal - Harmincadik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: ajándék · Kai · Linh Cinder
8 hozzászólás
Algernon P>!

– Ha már a szemműtétnél tartunk, észrevette, hogy nincsenek könnycsatornái?
– Nem mondja! Tényleg? Én meg már azt hittem, szimplán érzelmi idióta vagyok – húzta fel a lábát az asztalra Cinder, és szorosan átölelte a térdét.

130. oldal - Tizenharmadik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: dr. Dmitri Erland · Linh Cinder
bzsolti10>!

– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának?
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra.

231. oldal - Huszonharmadik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Kai · Levana Blackburn
Fiizso P>!

– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának?
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra.
Levana királynő tekintete ellágyult, Kai pedig alig bírta megállni, hogy hangosan hozzá ne tegye, amit gondol: De az hétszáz, hogy nem te leszel az!

231. oldal - Huszonharmadik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Kai · Levana Blackburn
1 hozzászólás
Aurore>!

– Remélem, összefutunk még.
– Valóban? Akkor továbbra is követni fogom.

181. oldal - Tizennyolcadik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Kai · Linh Cinder
Fiizso P>!

– Mit gondolsz, vírusos? – csücsörített Cinder.
– Lehet, hogy ő is annyira belezúgott Kai hercegbe, hogy tönkrement a processzora.
– Lehetne, hogy egy kicsit ne beszéljünk a hercegről? – hőkölt vissza Cinder.
– Szerintem az nem fog menni. Elvégre az ő androidján dolgozol. Képzeld csak el, hogy ez a robot milyen dolgokat láthatott… – Iko beszéde érezhetően felgyorsult. – Szerinted látta meztelenül is?

214. oldal - Huszonegyedik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Iko · Linh Cinder · vírus
brena>!

Ott.
Az a pillanat. Az a mosoly.
Újra és újra. És újra.

410. oldal - Harminchetedik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

inka0507>!

– Hát, igen – csípett bele Cinder a fémujjaiba a fogóval. – Mindenkinek megvan a gyengéje.
– Tudom – mondta Iko. – Nekem a cipők.

213. oldal - Huszonegyedik fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Iko · Linh Cinder
Fiizso P>!

Iko odagurult hozzá, és a fémfogóival átkarolta magát.
– Kai herceg! Gyorsan nézd meg a ventilátoromat, mert úgy érzem, mindjárt túlhevülök!

21. oldal - Első fejezet (Alexandra, 2012)

Marissa Meyer: Cinder Hamupipőke a kiborgok között

Kapcsolódó szócikkek: Iko

A sorozat következő kötete

Marissa Meyer: Scarlet Piroska és az Ordas Rend katonái

Holdbéli krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. Goldenlane: Napnak fénye
Martin Kay: Titkok útvesztője
M. Eller: A láthatatlan professzor
Adam Silvera: Az első, aki meghal a végén
Alexandra Bracken: Sötét örökség
Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox
Tahereh Mafi: Ne engedj
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Katharine McGee: Felséges titkok
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája