Örök ​ébredés 88 csillagozás

Marisha Pessl: Örök ébredés

Valamikor ​régen, a Darrow-Harker Gimnáziumban, Beatrice Hartley és az öt legjobb barátja voltak a népszerűek, az irigyeltek. Amikor azonban Jim – a kreatív géniusz és Beatrice szerelme – tragikus körülmények között életét veszti, egy csapásra minden megváltozik.
Egy évvel az érettségi után a barátok visszatérnek Wincroftba, a tengerparti házba, ahol korábban annyi éven át osztották meg egymással a titkaikat: megbeszélték, épp kibe szerelmesek, hogyan akarják megváltani a világot…

Beatrice reméli, hogy végre választ kap a Jim halálával kapcsolatos gyötrő kérdéseire, ugyanis azt gyanítja, hogy a többiek jóval többet tudnak annál, mint amit elárultak.
Ám a kínos viccelődésekkel és nyomasztó hallgatásokkal teli este lassan vánszorog, és a lány egyre inkább úgy érzi, hogy sosem fogja megtudni, valójában mi is történt.

Ahogy az éjszakát lassan felváltja a hajnal, vihar tör ki, és egy rejtélyes férfi kopogtat be hozzájuk. Kedélyesen közli velük a lehetetlent:… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Libri, Budapest, 2019
384 oldal · ISBN: 9789634334941 · Fordította: Weisz Böbe
>!
Libri, Budapest, 2019
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634334934 · Fordította: Weisz Böbe

Enciklopédia 2


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bokrichard P>!
Marisha Pessl: Örök ébredés

Le akartam vonni egy felet, de annyira szeretem ezt a nőt, hogy képtelen vagyok ilyen kegyetlenségre. Az most már biztos, hogy nem egyslágeres csoda volt az Éjszakai mozival Marisha. Nagyon örültem, és egyben féltem is, hogy az elvárások közepette a hangulatom, az időhiány elviszi rossz irányba a dolgokat. És az elején nagyon is nehéz volt ebbe az allegórikus hangvételbe beleélnem magam, felfogni, mi is folyik a könyvben, Egyre trendibb lett a tinikalandos, titkos hátba szúrásos, emberi kapcsolatokat boncolgató írás, mint téma. Nagyon sok lett az ilyen, és ehhez hasonló könyv, ám ez mégiscsak más, sokkal egyedibb interpretáció, mint gondoltam volna. Elvarázsolt, tény, viszont nagyon jól megkomponált, pszichológiailag is tökélyre fejlesztett gondolkodású thriller, mely ma is érvényes erkölcsi kérdéseket feszeget. Egyedi idő-tér felfogás, bizarr műfaji fúziós megoldások, összességében nagy élmény, még akkor is, ha van benne 1-2 logikai hiba. De jó volt ismét az írónőtől olvasni, tarthatott volna kicsit tovább is.

3 hozzászólás
Kókuszka >!
Marisha Pessl: Örök ébredés

Egy különleges, bizarr, misztikus időutazás. Érdekessége a Töréspont, a halál beállta előtti állapot. Bee szemszögéből látjuk, ahogy az öt fiatal újra átéli azt a bonyolult, furcsa napot, az örök ébredést, ugyanazon a helyen, ugyanazon időpontban. Bee barátjának, Jimnek halálát is homály fedi. Azon az éjszakáján senki sem ott volt, ahol mondta.
„Nem tudjuk, hogyan fogunk reagálni. A múlt kábítószerként húz. A jövő megráz, mint a villamosszék. A szép emlékek ismételt átélése éppolyan pusztító lehet, mint a szörnyűeké. Rá lehet szokni.”

AniTiger P>!
Marisha Pessl: Örök ébredés

Nagyon jó élmény volt, imádtam minden egyes mélypontot és megrázó fordulatot. Lendületes, cseppet sem unalmas és élvezetesen megírt történet, ami tele van jól elrejtett apróságokkal, amik utólag visszagondolva előreutaltak a végkifejletre – és én imádom az ilyesmit! Vicces olyan információmorzsákat szedegetni út közben, amikről nem is tudja az ember, hogy milyen fontos lesz később!

Az én kedvenc karakterem a csapatba egyáltalán nem illő Martha volt, és imádtam az általa bejött underground könyvet is, ami a mi valóságunkban (SAJNOS!) nem létezik, és náluk is csak a fénymásolata jár kézről kézre, …alig ismerik. A SÖTÉT HÁZ A MÁSHOL KANYARBAN (röviden: A kanyar) egy 1000+ oldalas fantasy kalandregény, amiben van egy időutazó szál is. Martha totál a megszállottja, és egy idő után ott tartottam, hogy megőrülök azért, hogy elolvashassam én is A kanyart! Szörnyű…

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/03/marisha-p…

>!
Libri, Budapest, 2019
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634334934 · Fordította: Weisz Böbe
BeliczaiMKata P>!
Marisha Pessl: Örök ébredés

Érdekes történet volt, nagyon felkeltette a figyelmemet. Gyorsan haladtam vele, mert tudni akartam, hogy mi van a háttérben. Az alap ötlet, mely szerint halálos balesetet szenvednek öten, de megrekednek a Töréspontban, ahol ki kell választani egyet maguk közül, aki túléli, nagyon izgalmas volt. Akár valóban megtörtént, akár csak fejben történt. A spoiler miatt nekem volt egy sejtésem, hogy ki marad a végén, de nem lehettem benne biztos, hiszen volt már rá példa, hogy az illető meghalt, majd spoiler.
Egyszer érdemes volt elolvasni, de nem érintett meg annyira. Nem szólt akkorát.

cicus61 P>!
Marisha Pessl: Örök ébredés

Hát ez valami borzalom volt. Pedig tényleg azt hittem jó lesz. Mindig mondom, hogy fülszöveg alapján nem ugrok neki könyvnek, de most már biztos, hogy nem fogok :) Egész mást vártam. Azt hittem izgalmas, rejtélyes, de nem. Amit kaptam, unalmas, idétlen karakterek, egy kis thriller, egy kis fantasy és összevisszaság. Néhol azért felfénylett, hogy jó is lehetett volna, de ezt nagyon elrontotta az írónő. Legalábbis számomra. A vége sem tetszett, igazából sejtettem már Én is a végét.

EssentialHencsi P>!
Marisha Pessl: Örök ébredés

Nem tudom, mit vártam, de hogy nem ezt, az biztos, miután mindenki az egekbe magasztalta az írónő Éjszakai moziját, amit nekem még nem volt szerencsém olvasni. Persze, hogy nagyok voltak az elvárások. Erre mit kapok: egy Idétlen időkig újragondolást YA-fantasy és minimális thriller szállal.
Untam, nem érdekeltek a szereplők, mert nem voltak rokonszenvesek, igazából az elejétől lehetett tudni, ki a Jim-szálban a hunyó, és a legvégét is sejteni lehetett.
Ez olyan, mint mikor elolvastam Sarah Pinborough zseniális Ne higgy a szemének! könyvét, és vártam, hogy majd a 13 perc is annyira jó lesz, erre nem. Annyi a különbség, hogy itt még nem olvastam az Éjszakai mozit, amire már roppantmód kíváncsi vagyok.

1 hozzászólás
wzsuzsanna P>!
Marisha Pessl: Örök ébredés

Amikor először olvastam ennek a regénynek a fülszövegét, megint beütött az a bizonyos hatodik érzékem, amikor teljesen biztos vagyok benne, hogy egy könyvet nagyon-nagyon fogok szeretni. Amikor végre a kezembe foghattam a kötetet és kigyönyörködtem magam a borítóban, fejest is ugrottam ebbe a különös, misztikus és izgalmas történetbe, hogy aztán bebizonyosodjon, hogy nem csalt a megérzésem. Az idei év egyik abszolút kedvence lett, teljesen a hatása alá kerültem, és még a kisebb hibák ellenére is úgy éreztem, végre valami nagyon eredetit és újszerűt olvashattam.
Kicsit nehéz a cselekményről vagy a benyomásaimról beszélni, mert nem szeretnék semmilyen poént lelőni, ettől függetlenül megpróbálom összeszedni, mit nyújtott nekem Marisha Pessl regénye. A történetünk kezdetén megismerjük Beatrice-t, aki azóta sem tudta igazán feldolgozni gyászát, hogy egy évvel ezelőtt elveszítette a szerelmét, Jimet. Amikor régi barátai felbukkannak, és szorgalmazzák, hogy újra jöjjenek össze, vegyes érzések kavarognak a lányban. Egyrészt a háta közepére sem kívánja a találkozást, hiszen az elmúlt évben nem is beszéltek egymással, másrészt viszont még mindig vannak benne nyitott kérdések Jim halálával kapcsolatban, amikre választ szeretne kapni. Így végül úgy dönt, elutazik Wincroftba, és részt vesz ezen a különös újraegyesülésen. A regény ezen pontjáig még voltak kétségeim, olvasmányos volt ugyan, de nem éreztem semmi átütő erejűt vagy rendkívülit a sztoriban. Szerencsére a Wincroftba való megérkezés után nem csak Beatrice álla esett le, hanem az enyém is. (…)
A fiatalok összejövetele kezdetben leginkább kínos és esetlen, Beatrice, akinek a szemszögéből látjuk a történteket, már nem igazán érzi otthon magát ebben a társaságban és szeretne végre pontot tenni közös történetük végére. Mégis úgy hozza az élet, hogy sokkal több időt fog velük tölteni, mint azt valaha is gondolta volna. Az éjszaka közepén ugyanis titokzatos alak bukkan fel a bejárati ajtónál, és közli a társasággal, hogy valójában egy baleset áldozatai lettek, és most élet és halál határmezsgyéjén, egy lehetőséghurokban ragadtak, ahol újra és újra végigélik ugyanazt a fél napot, a következő ébredésig, amikor minden kezdődik elölről. Kiutat csakis az jelenthet, ha teljes egyetértésben hoznak egy közös döntést, amire látszólag nincs túl sok reális esély…Természetesen a srácok először átverésre gyanakodnak, de be kell látniuk, hogy a titokzatos öregember mégis igazat mondott. És itt jutunk el a regény lényegi részéhez, ahonnan az események letehetetlenül izgalmassá teszik a könyvet, és amiben olyan bravúros ötleteket és megoldásokat olvashattam, mint kevés más helyen.
Egyrészt maga a töréspont/szilánk/hurok, amibe a fiatalok kerültek, borzasztó ötletesen lett kitalálva, és a későbbiekben még több érdekes részletet tudunk meg a működéséről. A különös témaválasztásnak köszönhetően az egész regénynek lesz egy nagyon egyedi, hátborzongató és nyomasztó atmoszférája, ugyanakkor nagyon izgalmas is, hiszen tudni akarjuk, mi lesz a megoldás- ha lesz egyáltalán. Pszichológiai szempontból nagyon eredeti gondolatkísérlet, hogy a társaság tagjai milyen módon küzdenek meg a kialakult helyzettel, hogyan dolgozzák fel a felfoghatatlant, és hogyan próbálnak kiutat találni. Beatrice és a többiek arra jutnak, hogy ez a megoldás talán összefüggésben állhat Jim rejtélyes halálával, így közösen próbálják rekonstruálni az egy évvel ezelőtti történéseket, és kideríteni, mi történt valójában. Persze nem biztos, hogy mindenki szeretné, hogy az igazság napvilágra kerüljön. A cselekmény szép lassan egyre szürreálisabb lesz, nekem pont ezek a részek, a regény „álomszerűsége” tetszett a leginkább. Nem is tudom igazán besorolni műfaját tekintve, olyan volt, mintha betennénk a turmixgépbe egy kis sci-fi-t, fantasyt, thrillert, horrort és ifjúsági irodalmat, mindenesetre a végeredmény nagyon üdítő és újszerű volt. A konkrét cselekmény mellett időnként egész komoly erkölcsi kérdéseket is felvet, illetve rengeteg olyan helyzetet és dilemmát mutat be, ami pszichológiai szempontból érdekes- akár az egyéni döntések, akár az ötfős társaság, mint csoport működése szempontjából.(…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/03/orok-ebredes-er…

smetalin>!
Marisha Pessl: Örök ébredés

Nem kicsit más volt ez a könyve az írónőnek mint az előző. Ez fiatalokról szól, de ne ijedjetek azért meg, mert nem rossz ahogy tálalja. Kicsit hasonlított erre a könyvre. (akinek ez tetszett annak mindenképp ajánlom figyelmébe, ha még nem olvasta)
Azért volt itt minden mint a búcsúban…….rejtély, nyomozás, misztikus szál, barátság,halál, most ha belegondolok ezek az előző könyvében is ott voltak, de azért az jobb volt. Ez a talajtól jobban elrugaszkodott. A karakterek különbözőek, megtudtak lepni, főleg……………ott.:)
Én jó szívvel ajánlom, de tessék olvasni az előző könyvét is, az az igazi nagy BUMM!!!!!!

Szösszenet P>!
Marisha Pessl: Örök ébredés

Próbálom magam szokatni a sci-fi műfajához, ami elég távol áll hozzám, ezért is olvastam el ezt a regényt. Ebben a műfajban biztosan nagyon jó, ezt nem tudom megítélni, viszont ha thriller kategóriát veszem, abban nem volt ütős, ezért a 4 csillag.
A leginkább az a rész tetszett, ahol Jim halálának a nyomozása a fő vonal.
Alapvetően Martha személyisége, titkolózása és álarca volt a legizgalmasabb számomra, a szerző ezt jól eltalálta.

Felixa P>!
Marisha Pessl: Örök ébredés

Az elején nem gondoltam volna, hogy ennyire elkap a lendület az olvasással kapcsolatban. Kezdetben aggódtam, hogy biztos felüti a fejét majd az unalom a sorok között, de szerencsére nem botlottam üresjáratba. Témáját tekintve élvezetes volt, ami leginkább az írónő kreativitásának köszönhető. A történet légköre ennek köszönhetően egyszerre izgalmas, nyomasztó és meglehetősen sajátos. A cselekmény több szálon való futtatása sem volt zavaró, sőt jól lekötötte a figyelmemet. Ráadásul az itt-ott, szándékosan elejtett kis történetszilánkok későbbiekben felfedezett jelentősége zseniális húzás az írónő részéről. Karaktereket illetően pedig szintén jár elismerés, különösen Martha személyét tekintve.


Népszerű idézetek

Kókuszka >!

Öregeket látogattam. Ők voltak a kedvenceim. Mivel ők is be voltak zárva a saját Töréspontjukra, az ismétlődés és magány áthatolhatatlan szobáiba.

123. oldal

Kikyo P>!

Mindannyian antológiák vagyunk. Több ezer oldal hosszú kötetek tele tündérmesékkel és versekkel, rejtélyekkel és tragédiákkal, elfeledett történetekkel leghátul, amelyeket soha senki sem fog elolvasni.

376. oldal, 27. fejezet (Libri, 2019)

AniTiger P>!

Azt hisszük, híven emlékszünk a múltra, de az emlékeink vvalóságtól elrugaszkodottak és illékonyak, mint az álmok. Olyan könnyű gyűlölni a szépeket, bálványozni a zseniket, szeretni a rocksztárokat, megbízni a jó kislányokban.
    Sosem ez az egyetlen történetük.
    Mindannyian antológiák vagyunk. Több ezer oldal hosszú kötetek tele tündérmesékkel és versekkel, rejtélyekkel és tragédiákkal, elfeledett történetekkel leghátul, amelyeket soha senki sem fog elolvasni.

376. oldal

AniTiger P>!

    – A szerelem olyan, mint egy titokzatos madár – mondta. – Az ember egész élete egy nagy madárles, keresi azt a ritka piros tollú fürjet, amelyre egyesek egész életükben várnak, hogy három másodpercre láthassák egy cseresznyefán Japánban egy hegytetőn.
    – Összekevered a szerelmet a tökéletességgel – közöltem. – Az igaz szerelem, amikor megvan… Egyszerűen csak van. Összecsukható fémszék.

50. oldal

AniTiger P>!

– Egy még soha nem látott szép új világ hever előtted. Minden. Egyes. Nap. Mihez kezdesz vele?

137. oldal

AniTiger P>!

    – Hetekig akartam várni ezzel, hogy igazi úriember legyek, és hogy udvaroljak, mint egy középkori lovag. De felrúgom ezt a tervet. Nem vagyok lovag. Még csak úriember sem. De odavagyok érted. Ha egyszer úgy döntök, hogy veled vagyok, akkor az úgy is marad. Esküszöm, Beatrice.
    Megcsókolt. Egy egész világ volt abban a csókban.

265-266. oldal

AniTiger P>!

– Vannak a világnak szabályai, aztán van az, amit akkor teszel, amikor a világ összeomlik körülötted.

240. oldal

Anita_Takács>!

A való életben nincsenek nagy belépők. Legalábbis úgy nem, ahogyan szeretnénk.

AniTiger P>!

Jim volt az a festmény, amelyet mindig is egyszeri és megismételhetetlen mesterműnek hittem. De mint kiderült, ugyanannak a műnek számtalan változata keringett közkézen, kisebb akvarellek és elnagyolt ceruzavázlatok, olcsó poszterreprintek, amelyeket kilencvenkilenc centért lehet beszerezni a reptéri ajándékboltban. Igaz, egyik sem volt olyan gyönyörű és részletes, mint az én festményem, de mégiscsak ugyanazt a tájat ábrázolták, ezáltal az enyém is jelentéktelenebb lett.

181. oldal

Nikii9125>!

Ketyegő óra lettem egy időtlen világban.

90. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály
Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Stephen King: 11.22.63