Neverworld ​Wake 2 csillagozás

Marisha Pessl: Neverworld Wake Marisha Pessl: Neverworld Wake

Five ​friends. Only one can survive the Neverworld Wake. Who would you choose?

From the acclaimed New York Times bestselling author of Special Topics in Calamity Physics and Night Film comes an absorbing psychological suspense thriller in which fears are physical and memories come alive.

„A thriller that will grip readers from the start.” --Hypable

Once upon a time, back at Darrow-Harker School, Beatrice Hartley and her five best friends were the cool kids, the beautiful ones. Then the shocking death of Jim--their creative genius and Beatrice's boyfriend--changed everything.

One year after graduation, Beatrice is returning to Wincroft--the seaside estate where they spent so many nights sharing secrets, crushes, plans to change the world--hoping she'll get to the bottom of the dark questions gnawing at her about Jim's death.

But as the night plays out in a haze of stilted jokes and unfathomable silence, Beatrice senses she's never going to… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780399553929
>!
274 oldal · ISBN: 9780399553950
>!
Scholastic, New York, 2018
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 1407187953

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Rémálom P>!
Marisha Pessl: Neverworld Wake

Rettenetesen jó hangulata van ennek a könyvnek, az egész melankolikus és a csodálatos írásmód olyan álomszerűvé varázsolja az egészet.

A könyv három részből áll, és itt valahogy meg is értettem ezt a részekre osztást, mert mindegyik egy kicsit más és más, a karakterek más céllal rendelkeznek.

Elsőre megismerjük az öt barátot, akik az egyik társuk halála után nem találkoztak már egy éve, nem is beszéltek egymással, és el is kezdték az egyetemet, megváltozott az életük. De mivel Beatrice, akinek a szerelme halt meg, szeretné tisztázni a körülményeket, ellátogat a régi barátaihoz. Mielőtt azonban fény derülhetne a rejtélyre, mind meghalnak (igen, ez nem spoiler, ha az első fejezetekben történik), és bekerülnek a Neverworldbe, ami egyfajta purgatórium. Időhurokként újra és újra átélik az utolsó napjukat, tudnak bárkivel a világból ugyanúgy érintkezni, de mindig újrakezdődik a nap.

És itt jön a könyv legnagyobb pozitívuma: Ez nem egy vicces Idétlen időkig feldolgozása ennek az időhurok témának. Reálisan bemutatja milyen lelki hatásai lennének annak, ha bármit megtehetnének és a halál se jelentene számukra semmit. Ugyanakkor az őrületbe is kergeti a hősöket ez a folyamatos ismétlődés. Az elején szépen látjuk, hogyan lesz a kezdeti tagadásból elkeseredettség – hogyan tömik magukat alkohollal és drogokkal, majd engedik szabadjára a legrosszabb énjüket és kínoznak embereket, kicsinyes dolgokat tesznek, vagy éppen próbálják megölni magukat. Ahogy ezt melankolikusan leírja az írónő, attól kelt igazán jó hatást.

A hőseink akkor léphetnek ki az időhurokból, ha egyöntetűen szavaznak arra (kivétel a "győztes"), hogy ki maradjon életben, mert csak egyikőjük mehet vissza a valóságba és élheti túl a balesetüket. És ez megint annyira jó téma, hiszen ezek a tinik roppant gazdagok, legalábbis a legtöbbjük, és iszonyatosan önzőek. Az elején megpróbálják meggyőzni egymást, hogy mindenki rájuk szavazzon, mindezt abszolút sekélyes dolgokkal, és persze mindannyiuk magukra szavaznak. És ez annyira emberi.

Aztán a második részben eltökélik, hogy megpróbálják megfejteni, mi történt Jimmel, aki meghalt. Innentől átcsap egy kicsit krimibe a sztori, de nagyon ötletes ez az időhurokkal, hogyan próbálják tökéletesíteni a kérdéseiket és az akcióikat. Aztán a harmadik részben inkább visszaemlékeznek és újra átélik az életüket, amivel sok minden letisztázódik, ugyanakkor keserédes képet is mutat.

A vége egyszerű és kellemesen lezárt – és én másra számítottam. Annyi értékelés mondta, hogy ez érthetetlen, nagyon misztikus, hát nem az. (Megint csak a túl könnyed olvasmányra vágyók negatív kritikái jelennek meg leginkább.) Egészen biztosan felvásárolom az írónő többi könyvét!

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Rémálom P>!

“At least I have you, Beatrice,” said Jim, squeezing my hand. “You save me.”
But you don't have me. I'm not even alive. Neither are you.
We're ghosts. We're air. We're approximations.

Rémálom P>!

You never think. Little do you know how your most haphazard gestures inflict such pain. It hurts to be your friend. It always has. But I still love you.

Encsi_Horák>!

Life does not belong to you. It is the apartment you rent. Love without fear, for love is an airplane that carries you to new lands. There is a universe in silence. A tunnel to peace in a scream. Get a good night's sleep. Laugh when you can. You are more magical than you know. Take your advice from the elderly and children. None of it is as crucial as you think, but that makes it no less vital. Our lives go on. And on. Look for the breadcrumbs.

Rémálom P>!

For Darrow's administration, Vulcan Quarry was a lawsuit waiting to happen, the enchanted wood they wanted to clear-cut to put an end to the dark fairy tales wafting off it like some toxic mist.

Rémálom P>!

Every time, we woke up in the exact same place, exact same time. We were songs on repeat, flies in a mason jar, echoing screams in a canyon that could not fade.

Rémálom P>!

I hadn't spoken to Whitley Lansing – or any of them – in over a year.
When her text arrived after my last final, it felt inevitable, like a comet tearing through the night sky, hinting of fate.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ransom Riggs: Library of Souls
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer
Madeleine Roux: House of Furies
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never Never
Celeste Ng: Everything I Never Told You
Stephen King: The Drawing of the Three
Stephen King: Night Shift
Karen M. McManus: One of Us Is Lying
Jennifer L. Armentrout: Don't Look Back
Sara Shepard: Flawless