Éjszakai ​mozi 30 csillagozás

Marisha Pessl: Éjszakai mozi

Miután ​szembenézünk legelemibb félelmeinkkel, mi vár ránk a túloldalon?
A HALÁLFÉLELEM UGYANÚGY ALAPVETŐ RÉSZE AZ ÉLETÜNKNEK, MINT A SZERETET. ELIDEGENÍTHETETLEN A LÉTEZÉSÜNKTŐL, ÉS ÁLTALA MEGMUTATKOZIK VALÓDI SZEMÉLYISÉGÜNK. INKÁBB TESZÜNK EGY LÉPÉST HÁTRA, ÉS BECSUKJUK A SZEMÜNKET? VAGY ELÉG ERŐSNEK ÉREZZÜK MAGUNKAT AHHOZ, HOGY ELSÉTÁLJUNK A SZAKADÉK SZÉLÉIG, ÉS LENÉZZÜNK?
Stanislas Cordova, 1977. december Stanislas Cordova, a kultikus horrorfilm-rendező 1977 óta nem lépett nyilvánosság elé. Rajongói számára rejtély. Scott McGrath szemében ellenség. Ashley számára apa volt. Egy nyirkos októberi éjszakán Ashley Cordovát holtan találják egy elhagyatott manhattani raktárépületben. Minden jel arra utal, hogy a fiatal és gyönyörű lány öngyilkossága egy súlyosan elátkozott család legutóbbi tragédiája. Az újságíró McGrath szerint azonban egyáltalán nem véletlen, hogy újabb haláleset köthető a legendás rendezőhöz. Bosszúvágya és kíváncsisága miatt hajszolni kezdi az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
GABO, Budapest, 2014
590 oldal · ISBN: 9789636899073 · Fordította: Roboz Gábor

Enciklopédia 3


Kedvencelte 9

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 66


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Marisha Pessl: Éjszakai mozi

Szuverén. Halálos. Tökéletes.
Így hangzik a regény középpontjában álló legendás horrorfilm-rendező rajongótábora által felépített internetes portál, a Fekete Felület mottója.
Ez a három jelző jól jellemzi a könyvet is, mindig öröm eredeti, formabontó, kliséktől mentes művekkel találkozni a thriller irodalomban. A műfajon belül ez a történet egyértelműen a misztikus vonalat erősíti. Megjelenik a művészet sötét oldala a közönsége és környezete pusztító ösztöneit lenyűgözően manipuláló, veszélyes életre buzdító karizmatikus alkotóval, és a háttér, ami mögötte állhat, a fekete mágia, vagy esetleg a jól ismert, klasszikus megoldás, a szövetség az ördöggel.
A családi háttér ismeretében is váratlan fordulat a filmrendező gyönyörű, tehetséges lányának korai, rejtélyes halála, de kiderítésére nem a rendőrség vagy magándetektívek hada indul, hanem személyes indíttatásból egy oknyomozó újságíró spontán szerveződő, elszánt kis csapatával, melynek tagjai közül egy sem igazán a krimikben megszokott karakter.
Váratlan vizuális élmények színesítik a lapokat, gyakori az internetes felületek, újságcikkek, orvosi jelentések, jegyzetfüzetből kitépett lapok élethű megjelenítése. A nyelvezet nagyon igényes, izgalmas, humorban gazdag, hatására felerősödik az idézet kiírási hajlam.
A hideglelős téma ellenére mégsem az ijesztgetős, rémületet keltő elemek vannak túlsúlyban, inkább a nyugtalanító, borzongató, sötét atmoszféra sodor magával. A kiváló hangulatteremtés mellett a speciális közeg bemutatása, az ördöngösségnek a film és a komolyzene világában történő elhelyezése is a könyv egyik erőssége.
A csodás kalandozási lehetőséget egy őrülten zseniális horrorfilm-rendező széteső, darabokra hulló birodalmában hálásan köszönöm @smetalin-nak.

7 hozzászólás
bokrichard P>!
Marisha Pessl: Éjszakai mozi

HŰHA!!! HŰHA!!!

Mielőtt nekikezdenék egy óda szerkesztésnek, ami valószínű rengeteg ismételgetésből állna, megnéztem a tényeket. Vannak olyan könyvek, amik az ún. „túlhype-olt” kategóriába esnek, függetlenül persze attól, hogy a könyv jó-e (Viharsziget) vagy nem (Lány a vonaton). Vegyük az utóbbit: a Lány a vonaton-t több, mint 5000-en jelölték olvasottnak ezen az oldalon, míg ezt a könyvet (ami 2 évvel korábbi) 23-an!!! Hogy is van ez?? Ha „az eltűnt rendező lány” címet kapta volna, lehet máshogy lenne a tendencia, de akkor meg a negatív skatulyázás áldozata lehetett volna ez a könyv. Szóval jól van ez így, ahogy van, és csak a MOLYREKLÁM marad!! Sokan olvastuk, de nem elegen!!!

Ebben az évben olvastam már ehhez hasonló magasságokban járó könyvet, mégpedig a Démoni suttogást. Arra se találtam rossz szót, és itt sem találok! Minden az én szám íze szerint van. Nagybetűs hibátlanságú nyomozás, nagybetűs tankönyvi bemutatása a THRILLER-nek. Borzongató, a végére paranoid, klausztrofób, örvénylő, őrült, kiszámíthatatlan. Tele van rengeteg precíz elemmel, a filmes utalásoktól kedvem támadt horrorfilmet nézni, a zenéktől a zongorázás jött rám, az okkultizmus meg olyan jól áll ennek az egésznek, mint a csirkemájnak a baconos göngyölés. A Démoni suttogásnál is kétélű fegyver a rengeteg sok elem, ami bele van pakolva a könyvbe, és itt is az, de nálam maximálisan bejön. Ami pedig mindent vitt már az elejétől kezdve, az az egyediség. Az újságcikkek, az internetes oldalak beszúrása, amiben ez leginkább tükröződik, de maga a felépítés is annyira más, mint korábban. Számomra ez egyszeri, de remélem nem megismételhetetlen élmény, az ÉV ÉLMÉNYE!! OLVASSÁTOK!!

Ui.: @smetalin !!! HÁLÁS KÖSZÖNET!! Remélem még van egy-két olyan könyv, ami ilyen homályban volt, de te ismered, és tudod, hogy mennyire jó?! És a többi ismerőstől is jöhetnek a tippek, mert ez az év a meglepetéseké!! :))

19 hozzászólás
mate55 P>!
Marisha Pessl: Éjszakai mozi

Elmerengtem azon a tényen, hogy tökmindegy miből táplálkozik egy krimi vagy thriller, ha jól van megcsinálva. Mert ebben az esetben odabenn, magunkban valóságként éljük át (mert ugyebár fiktív rettegés nem létezik). És ebből a szempontból az „Éjszakai mozi” tisztességesen odatett nekem. Személyes kedvencem lett, mert egyszerre több műfajt is első osztályúan vászonra festett, ez nem egy egyszerű olcsó rötyögés, melyen az ember vagy elalszik, vagy a falat kaparja. „Színes izzása” már az első pillanatokban olyan varázslatos légkört teremtett, ami alól nem tudtam kivonni magam, így szép lassan én is kénytelen voltam „hőseinkkel” együtt egyre mélyebbre süllyedni az álomvalóságába. Az írónő remekül játszik velem: utal és célozgat, sosem egyértelműsít, amitől egyre inkább olyan a cselekmény, mintha valami sűrű ködben járnék. Nincs idő azon mélázni, egyik-másik szereplő miért úgy cselekszik, ahogyan, illetve csóválni a fejemet a logikai-ésszerűségi következmények hamisságán. Magával sodor a történet, amely elmém kikapcsolásával jobb híján az érzelmeimet aktiválja – és milyen jól teszi! Így lesz kimondottan félelmetes, csúcsra járató és borzongató atmoszférájú. spoiler Kísérteties tanulsága szerint a gonosz bennünk van: pusztán egy isten szükségeltetik hozzá, hogy felszínre hozzuk.

7 hozzászólás
Niko_oka>!
Marisha Pessl: Éjszakai mozi

Elmerültem, belefulladtam, de túléltem a Cordova misztikuma körüli kalandozást. Illékony, törékeny pillanatokban kinyúlhattam felé, de meg sosem érinthettem.
Most persze mindenki arra kíváncsi, milyen volt, s mi lesz ezután?
„Marlowe Hughes fogalmazott a legjobban: Amikor az ember visszatért a valódi életébe a cordovás forgatás után, úgy érezte, mintha minden színt felerősítettek volna a világban. A vörös vörösebb volt. A fekete feketébb. Az ember mélyebben átélt mindent, mintha megnőtt, megdagadt, érzékenyebb lett volna a szíve. A forgatás után többet álmondtunk. És milyen álmokat!”
És egyetértek Cordova alapfeltevésével, miszerint az emberi elme sötét, elburjánzott hely. Másképp nem is lehet, ha egy ilyen világrengető, keserédes legenda eljutott hozzám. Ami valóban szuverén, halálos és tökéletes!

*Örök hála Neked, @smetalin! Fenomenális, meghatározó élmény volt! ♥*

1 hozzászólás
buzavirág>!
Marisha Pessl: Éjszakai mozi

Őszintén szólva ilyen jól összerakott könyvvel már rég találkoztam. Tökéletesen, logikusan felépített történet, szerethető karakterekkel, misztikus rejtélyekkel, amihez társul még egy kiszámíthatatlan végkifejlet.
Ezúttal egy oknyomozó riporter ered, két fiatal segítségével egy ismert filmrendező nyomába, akinek kiléte rejtélyes és veszélyes, szinte nem is evilági.
Kiemelném hogy ötletesnek találtam az internetes bevágásokat, újságcikkeket, ezáltal valóságosabbá vált a történet, a félrevezetést Is majdnem bevettem, de a legvégén lehetett volna egy rövidke vallomás, ezért a fél pont levonás.
Köszi @smetalin az ajánlást és a könyvet!

1 hozzászólás
smetalin>!
Marisha Pessl: Éjszakai mozi

Először is nem értem, miért ilyen kevesen olvasták ezt a könyvet!!!!!! Gyorsan változtatni kell ezen, hisz ez egy fantasztikusan zseniális könyv!! Mindenkinek ajánlom, aki szereti a jó történetet, ebben minden megtalálható, krimi, fanyar humor, csipetnyi mágia, titkok, pörgős cselekmény, jól kidolgozott karakterek, minden de minden ami egy olvasónak szíve-vágya!!! és vizuálisan is megkapjuk a történet részeit! Olyan volt olvasni, mintha egy forgószél elkapott volna, felvitt a levegőbe, megcsavart, majd visszapottyantott a földre! A cselekményről nem írnék, mert jobb a hatás, ha mindenki maga éli meg!
OLVASSÁTOK!!!!!!!

4 hozzászólás
Meso87 P>!
Marisha Pessl: Éjszakai mozi

Megszenvedtem vele. Biztos az én készülékemben van a hiba,vagy most éppen nem vagyok vevő a misztikus dolgokra. Tetszett a rejtélyes rendező köré írt történet és kultusz ami őt körülvette, és külön tetszett maga a könyv egyedisége, az újágcikkekkel, internetes honlapokkal, fényképekkel, levelekkel,de…rettentően túlírt unalmas nyomozással és irritáló főszereplőkkel, amik miatt nem tudom jobbra értékelni ezt a történetet.

1 hozzászólás
cirmilla>!
Marisha Pessl: Éjszakai mozi

Eszméletlen jó regény! Sok-sok ilyet akarok olvasni GABO!!!!

Jetis>!
Marisha Pessl: Éjszakai mozi

Nagyon egyedien megírt könyv, a sok rejtéllyel, újságcikkekkel tördelve, végig a homályba vezetve az olvasót. McGrath-el karöltve próbáltam a realitás, valóság talaján maradni, nem igazán hittem ezt a sok misztikumot (csak egy kicsit mégis akartam hogy legyen vmi..), élvezetes olvasmány mindenképp.


Népszerű idézetek

szadrienn P>!

A zongoristák hajlamosak baráti viszonyba kerülni a halott komponistákkal. Nem tehetnek róla. A komolyzene nem egyszerűen zene, hanem személyes napló. Cenzúrázatlan vallomás az éjszaka közepén.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: komolyzene
1 hozzászólás
szadrienn P>!

Olyan voltam, mint egy csendes part menti város, amelyet már kínzott az éhínség, amikor beütött a sárcsuszamlás, a cunami, egy meteor, és bónusznak egy kis földönkívüli invázió.

41. oldal

szadrienn P>!

– Rám nézett. – Még mindig piálsz napközben?
– Naná.
– Örülök, hogy megőrizted a legszimpatikusabb vonásodat. Olga, legyen szíves, hozzon a legjobb vodkából.

66. oldal

szadrienn P>!

Akár tetszik, akár nem, mindenkinek van egy Cordova-sztorija.
Mondjuk az egyik szomszédunk megtalálta valamelyik filmjét a padláson porosodó dobozok egyikében, és soha többé nem lépett be sötét szobába egyedül.

9. oldal

szadrienn P>!

A halálfélelem ugyanúgy alapvetô része az életünknek, mint a szeretet.

(első mondat)

szadrienn P>!

Végül felálltam, és odasétáltam hozzá. Becsukta a könyvet, az első borítóval lefelé a pultra rakta, de a címét azért még elcsíptem.
Henrik Ibsen: Hedda Gabler, színmű négy felvonásban.
Tragédia, a közmegegyezés szerinti legneurotikusabb női főhőssel az egész nyugati irodalomban.
Éreztem, hogy fel van adva a lecke.

73. oldal

szadrienn P>!

Az ilyen Mahler-rajongókat még a Carnegie Halltól tíz sarokra is simán ki lehetett szúrni. Általában meleg tónusú ruhákat viseltek, megvolt nekik a Nagy koncertek-sorozat összes DVD-je, az Upper West Side-on lévő lakásukban éltek egymagukban, és napi szinten folytattak eszmecserét cserepes növényeikkel.

204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gustav Mahler
szadrienn P>!

Elvégre mindannyiunknak van egy saját fekete doboza, sötét kamrája, amiben a szívét átszúró valamit tárolja. Ebben van minden, amiért küzdünk, amiért szenvedünk, amiért szenvedést okozunk a körülöttünk élőknek. És ha kinyitnánk, vajon szabadon engednénk valamit? Nem. Hiszen a tökéletesen zárt börtön, amihez lehetetlen kulcsot szerezni, a saját fejünk.

71. oldal

mate55 P>!

– Ez történik, ha rosszul nősülsz – mondtam. – Egy feleség szabja meg egy férfi életének ritmusát.

141. oldal

dr_Eminens >!

– És mi ez a sötétségfóbia? – fordultam Nora felé. – Igaz is. Honnan ismered ezt a niktofóbia kifejezést?
Szétszálazta a haját két hosszú copfjából, és ahogy kibámult az ablakon, szórakozottan a hajszálaival babrált.
– A Terra Hermosából – mondta. – Volt egy Ed nevű úriember a második emeleten. Neki volt egy fóbialistája, és néha hencegett, hogy milyen betegségeket pipálhat már ki. Niktofóbiája sose volt. Volt viszont automatonfóbiája.
– Az mi?
– Félelem a hasbeszélők bábujától. Meg bármitől, aminek viaszos az arca. Miután megnézte az Avatart, kórházba került.

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Avatar

Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Viharsziget
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Dean R. Koontz: A visszatérő
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Stephen King: Joyland
J.D. Barker: A negyedik majom
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Jack Ketchum: A szomszéd lány