The ​Godfather 14 csillagozás

Mario Puzo: The Godfather Mario Puzo: The Godfather Mario Puzo: The Godfather Mario Puzo: The Godfather Mario Puzo: The Godfather Mario Puzo: The Godfather Mario Puzo: The Godfather

The Godfather is an extraordinary novel which has become a modern day classic. Puzo pulls us inside the violent society of the Mafia and its gang wars.

The leader, Vito Corleone, is the Godfather. He is a benevolent despot who stops at nothing to gain and hold power. His command post is a fortress on Long Island from which he presides over a vast underground empire that includes the rackets, gambling, bookmaking, and unions. His influence runs through all levels of American society, from the cop on the beat to the nation's mighty.

Mario Puzo, a master storyteller, introduces us to unforgettable characters, and the elements of this world explode to life in this violent and impassioned chronicle.

Eredeti megjelenés éve: 1969

>!
Cornerstone, 2019
608 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781785151781
>!
Arrow, London, 2009
596 oldal · ISBN: 9780099528128
>!
Arrow, London, 1999
596 oldal · ISBN: 0099429284

6 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Hellena_Drosanne P>!
Mario Puzo: The Godfather

A teljes értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2020/08/34-35-het-…

A filmet nagyon szerettem anno, emiatt kissé elfogultan álltam a könyvhöz. A cselekményre is emlékeztem, ha nem is minden részletére, a fő szál megvolt, de ahogy olvastam, a mellékszálak is előjöttek. A színészek arca viszont nem villant be olvasás közben, kivéve Marlon Brandóé, illetve homályosabban Al Pacinóé.

A történet fordulatokban gazdag, és habár egy kissé lassan halad előre, korántsem unalmas. Nem teljesen lineáris a történetvezetés; két nagyobb esemény között olvashatunk egy-egy visszaemlékezést, jellemrajzot, gyermekkori történetet. Ezek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szereplőket jobban megismerjük, és a jó vagy a rossz kalapba, vagy akár egyikből a másikba tegyük.

Nagyon élveztem azt, ahogy a szerző a Corleone családot bemutatja. Érezhető, hogy valami nem teljesen tiszta, mégis igyekszik úgy leírni őket és a tevékenységüket, mintha teljesen legális lenne minden, amihez közük van. Beépülnek a társadalomba, a főbb hatalmi szervekbe, miközben egy saját társadalmat alkotnak meg, amelyben a lojalitásnak van talán a legfőbb szerepe, és ahol az önbíráskodást sem büntetik. Minden elsimítható, legitimálható a megfelelő eszközökkel, ők maguk pedig szinte érinthetetlenek.
Habár nagyjából tudtam, minek kell következnie, mégis izgatottan vártam minden eseményt, olvastatta magát, vitt magával. Hogy van tovább? Mit nem tudok még? És amikor már azt hinné az ember, hogy itt a vége, akkor látja, hogy van még 200 oldal, és felteszi a kérdést, hogy ugyan mi jöhet még? Ebből az is látható, hogy több ponton befejeződhetett volna a történet, több helyen el lehetett volna vágni és az olvasó fantáziájára lehetett volna bízni a továbbiakat. Mario Puzo mégis mindent lezár, mindenre van valamilyen megoldása. Épp, mint Don Vitónak. Rendkívül szemléletesen ír, az ember szinte kívánja, hogy ott legyen a szereplők között, vagy némelyikük helyében. Nem tudom, a magyar fordítás mennyire tudja ezt visszaadni. Nem is biztos, hogy akarom ezt tudni.

Ami visszagondolva kicsit furcsa, hogy ellenszenves szereplőt keveset találtam. Majdnem mindenki szimpatikus volt valamiért. Don Vito az erős, határozott jelleméért, Sonnynak a forrófejűsége ellenére is voltak nemes érzelmei, Kay pedig épp a naivitása miatt szerethető. Carlo volt az, akit nem csíptem amiatt, ahogy Connie-val bánt, illetve Johnny Fontane tűnt arrogánsnak. A család ellenségeit felületesen mutatja be Puzo, keveset tudunk meg róluk; ellenségek és kész, senki ne kérdezze, miért. Az abszolút kedvencem Michael karaktere és az ő regényes sorsa; a legkisebb fiú, aki kilóg a sorból, aki a legalkalmasabb lenne a családi vállalkozás átvételére, de ő ebből nem kér, igyekszik a lehető legtávolabb maradni tőle. Mikor aztán mégis belekeveredik, belátja, hogy nemcsak kihúzni nem tudja magát belőle, hanem egyenesen kötelessége, hogy részt vegyen mindenben, ami a családot érinti. Ebből a szempontból nézve az ő, illetve Kay jelleme fejlődik a legtöbbet, a többi szereplő jelleme ennél kevésbé látványosan mozdul meg, ha megmozdul egyáltalán.

Érdekes a nők helyzete és szerepe is a történetben. Nagyon szigorúan, feminista szemszögből nézve itt elnyomás, alárendeltség, bizonyos esetben akár nőgyűlölet is van. A nők nem vehetnek részt a család ügyeiben, nem is tudhatnak azokról. Az egyik oldalon tulajdonképpen csak azért vannak, hogy a háztartást vezessék és gyereket szüljenek, a másik oldalon pedig a szexuális szükségletek kielégítésére. Valamiképpen a férfiak egymás közti, veszélyes játékainak áldozatai ők. Mama Corleone esetében mégsem teljesen ezt éreztem. Őt inkább csodáltam azért, ahogy a saját helyzetét kezelte a családban. Ahogy elfogadta a neki szánt helyet, ahogy megbékélt vele, amolyan jobb is, ha én ezekről nem tudok módon. Voltak azok a korok, és voltak és vannak azok a társadalmi rétegek, ahol ez normális. Épp ezért nem érzem azt, hogy Puzo degradálni akarta volna a nőket, inkább hiteles szeretett volna lenni.

Mindent összevetve: szeretem, imádom, és ha nem lenne még jó sok olvasásra váró könyv a polcomon, akár most azonnal újrakezdeném.


Népszerű idézetek

Hellena_Drosanne P>!

Revenge is a dish that tastes best when it is cold.

540. oldal

Hellena_Drosanne P>!

A man who is not a father to his children can never be a real man.”

40. oldal

Hellena_Drosanne P>!

But time erodes gratitude more quickly than it does beauty.

339. oldal

Hellena_Drosanne P>!

„Tell my father to get me home.” Michael said. „Tell my father I wish to be his son.”

471. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Pet Sematary
Chuck Palahniuk: Fight Club
Thomas Harris: Red Dragon
Jack Ketchum: The Girl Next Door
John Fowles: The Collector
Agatha Christie: And Then There Were None
Daphne du Maurier: Rebecca
Agatha Christie: Ten Little Niggers
Ken Follett: The Pillars of the Earth
Agatha Christie: Murder in Mesopotamia