A ​szicíliai 63 csillagozás

Mario Puzo: A szicíliai Mario Puzo: A szicíliai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kietlen, ​vörös föld és perzselő nap, vendetta, gyilkosság és árulás, omladozó görög templom és normann kastély, forró szenvedély és dicső történelem, vér és halál – Szicília.
1943-ban egy hegyi ösvényen sajtcsempészés közben elkapnak egy apollói szépségű húszéves fiút, aki az ínséges időkben így kénytelen segíteni családján. Az őt megsebesítő csendőrt a fiú, igaza büszke tudatában, lelövi. A lövés nemcsak a carabiniere, de az ő sorsát is megpecsételi: egész életére törvények kívülivé válik. Turi Giuliano – mert őrólva van szó – egyre szaporodó bandájával a hegyekből vívja szabadságharcát szeretett Szicíliája felszabadításáért. Számos rablás után és jó néhány csendőr meg áruló holttestén átlépve azonba ráébred, hogy fő ellensége nem a mindenkori korrupt és nemtörődöm római kormány, hanem a sziget minden zugát pókhálóként átszövő maffia. Amikor pár év múlva a már-már önmaga legendájává lett bandita, a gazdagok kifosztója, szegények gyámola Isten és Szicília nevében kivégez hat… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2001
396 oldal · ISBN: 9635475039 · Fordította: Schéry András, Falvay Mihály
>!
Európa, Budapest, 1990
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630750872 · Fordította: Schéry András, Falvay Mihály

Kedvencelte 8

Most olvassa 7

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Mario Puzo: A szicíliai

A durván kéthónapos olvasási idő csak részben mérvadó: lévén saját példány ugyanis, mindig háttérbe szorították a határidőre befejezendő könyvtáriak.
Még az orrműtétem előtt kezdtem el azon indíttatásból, hogy nem túl leterhelő agyilag, de azért nyomokban irodalmi értéket tartalmazhat; majd az említett okból sokáig tologattam. Aztán most A bálvány hatására elkapott az itáliai hangulat, így végre sort kerítettem a befejezésére.
Itáliai hangulat – ahol is papjelöltből lett gengszterfőnökök parázsló tekintetétől lángol a kopár szík sarja, amely esetünkben pár száz évvel később és ugyanennyi kilométerrel délebbre leledzik ugyan Merle reneszánszánál, a morál mégis meghökkentően hasonló.

Bár ilyen Robin Hood-féle népi igazságosztók addig jó, amíg csak a fikció biztonságos keretei között léteznek (mi alapján dönti el, hogy ki méltó a megsegítésre, és ki a kifosztásra? Önkényesen?), mint olaszos-vendettás-napmelegtőlégős szórakoztató olvasmány, kellemesen atmoszférikus darab.

Matykó92>!
Mario Puzo: A szicíliai

Eleinte lassan bontakoztak ki az események, bár az nem feltétlen baj. Mélyen megismertük a környezetet, a karaktereket. A vége még mindig magával ragad, pedig már 3-4 napja is, hogy elolvastam. Bátran ajánlom bárkinek, aki szereti a gengsztertörténeteket.

Zsuzsi_Korándi>!
Mario Puzo: A szicíliai

jó volt…izgalmas fordulatos…dobogott a szívem közben rendesen…:)és a végén sem erre számítottam…

Tamás_Lukács>!
Mario Puzo: A szicíliai

Zseniális és izgalmas alkotás. Szinte letehetetlen.

Darton>!
Mario Puzo: A szicíliai

A szicíliai egy fenomenális regény! Olvastam Felice Chilanti: Három zászlót Salvatore Giulianónak c. könyvét is, ami inkább a tényekről szól, szárazon. Puzo viszont egy zseniális hőskölteményt fabrikált a történetből! Le a kalappal, nem hiába van a kedvencek közt! A film viszont harmat gyenge volt, csalódás…

ChEebor>!
Mario Puzo: A szicíliai

Remek kalandregény, amely ügyesen kibővíti A keresztapa világát. A lassú, de egyre dinamikusabb cselekményvezetés jól leírja Guiliano lázadását és bukását, és mindez nemcsak meseszerű, de valahol mélyen elég valószerű is. Kiváló könyv, nekem nagyon tetszett.

Mufurc>!
Mario Puzo: A szicíliai

Akár keresztapák, perfekten megírt regény, és a film is jó ami belőle készült.


Népszerű idézetek

Tarja_Kauppinen IP>!

A „maffia” szó arabul kegyhelyet jelent, akkor honosodott meg a szicíliai nyelvben, amikor a szaracénok uralták a szigetet, a tizedik században.

115. oldal

Tarja_Kauppinen IP>!

Öt évvel azután, hogy elszökött a hegyekbe, Don Crocét már úgy ismerték, mint „rátermett embert”. Vagyis mint olyan valakit, akire rá lehet bízni valakinek a kiirtását (…)

117. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Winegardner: A Keresztapa bosszúja
Mark Winegardner: A Keresztapa visszatér 1-2.
Robert Ludlum: A Negyedik Birodalom
Robert Ludlum: Holcroft szövetség
Robert Ludlum: Holcroft küldetése I-II.
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Georges Arnaud: A félelem bére
Nicholas Pileggi: Nagymenők
Don Winslow: Drogháború
Jack Ketchum: A szomszéd lány