A ​keresztapa 299 csillagozás

Mario Puzo: A keresztapa Mario Puzo: A keresztapa Mario Puzo: A keresztapa Mario Puzo: A keresztapa Mario Puzo: A keresztapa

A Maffia napi aktualitásként él az emberek tudatában, hiszen lépten-nyomon hallat magáról. Az olvasó bizonyára érdeklődéssel és izgalommal olvassa majd regényalakban is a filmvászonról jól ismert, Francis Ford Coppola és Marlon Brando jóvoltából halhatatlanná és világhírűvé vált, Amerikában letelepedett Keresztapa, Don Corleone fordulatos, elképesztő epizódokban gazdag történetét. Módunkban áll végigkísérni a Szicíliából Amerikába vándorolt Corleone família idősebb és ifjabb nemzedékeinek, barátainak, ellenségeinek sorsát, életét – és természetesen halálát, hiszen a szereplők legfontosabb jellemvonása az, hogy tetteiket az Amerikában is virágzó Maffia parancsai határozzák meg, amelyek között a legfontosabb a szinte közhelynek számító, ám a szervezet tagjai által mindig halálosan komolyan vett vendetta, vagyis a vérbosszú.

Eredeti mű: Mario Puzo: The Godfather

Eredeti megjelenés éve: 1969

>!
Geopen, Budapest, 2017
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155724176 · Fordította: Vándor Vera
>!
Geopen, Budapest, 2012
552 oldal · ISBN: 9789639574847 · Fordította: Vándor Vera
>!
Geopen, Budapest, 2006
552 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639574848 · Fordította: Vándor Vera

4 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Don Corleone · Tom Hagen · ügyvéd


Kedvencelte 112

Most olvassa 18

Várólistára tette 150

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Mackólány P
Mario Puzo: A keresztapa

Többszörös „nyomás” alatt kezdtem el olvasni. Kihíváshoz is, és Medvém sokadik rábeszélésére. Többször megnéztem vele a filmet, az Ő egyik kedvencét, és most már én is nagyon szeretem a történetet.
Igazi „családregény”, amiben van jó, rossz, gonosz és ellenállhatatlan. A keresztapa az, aki bármi áron, de összetartja, szükség esetén pedig „ritkítja” a családot.
A Szicília – Amerika kettősség engem is megtévesztett, korábban az volt a fixa ideám, hogy a maffia szinte egyenlő Olaszországgal. Már megint tanultam valamit, és még mennyi mindent!
Többek között azt is, hogy a maffián belül is fontos szerepet játszik a szex, még a fontos döntésekben is.
Mindent összevetve megállapítottam, hogy a könyv alapmű.
A könyvek könyve.
Örülök, hogy elolvastam!

2 hozzászólás
>!
h_orsi P
Mario Puzo: A keresztapa

IMÁDTAM! Bárki bármit mond, nekem ez nagyon tetszett :)
Először úgy voltam vele, hogy oké, elég lesz csak a filmet látnom, de amikor megláttam, hogy annak is több része van, inkább elkezdtem olvasni :'D
Tulajdonképpen nem tudom, hogy valójában milyen egy olasz maffia, de én sokkal durvábbnak képzeltem. Bár meglepett a sok árulás és pár ember halála, mert az utolsó percekben mindenkit annyira megszerettem…szemétségnek tűnt, hogy még így is kinyírják őket :)
Lehet, hogy nem hiteles, de miért kellene annak lennie? Ez csak egy könyv, nem állította senki, hogy pontosan minden így történt anno. Viszont tudom, hogy van valóságalapja és ez egy kicsikét elkeserít :(
Egyébként már csak azért is megérte elolvasni, hogy apám büszke arcát lássam, amikor észrevette, hogy a kanapén ülve inkább ezt tanulmányozom, mint az angol szótáramat… :D Viccet félretéve, szerintem nagyon jó könyv és mindenkinek csak ajánlani tudom :)

>!
metahari
Mario Puzo: A keresztapa

Tulajdonképpen nem is tudjuk, hogy milyen az igazi olasz maffia, mert A Keresztapa annyira jól sikerült, hogy talán az igazi utol se tudja érni, mi már mindig így képzeljük az olasz maffiát. Azon regények egyike (nagyon szellős ez a polc), amelyből remek filmet csináltak. Szívdobogásos izgulást lehet kapni olvasás közben :))

1 hozzászólás
>!
Bélabá P
Mario Puzo: A keresztapa

Ez nehéz szülés volt, sajnálom, nem a világom…. Nem esett jól, pedig sokak kedvence. A filmipar kultuszfilmet csinált belőle, ezért is nagy elvárásokkal kezdtem hozzá. (A filmet egyébként nem láttam.) Nem azt kaptam amire számítottam: sokkal olaszosabb hangulatot vártam és kevésbé erőszakos, leszámolós-jellegűre gondoltam előtte. Oké, hogy egy maffiaregényben ez alap, de szerintem túl sok volt. Mint ahogy sok volt a leírás, a részletek boncolgatása is. Kicsit tényleg olyan érzés volt, hogy ez a regény filmvászonra íródott. Nem tetszettek benne olyan részek, amikor a feleséget verték, pofozták stb…. Ez már agyament brutalitás, még egy maffiózóhoz sem illő.
Tehát többet, jobbat vártam. Egy haszna volt, hogy teljesítettem egy olvasást a KriMIX kihívásomhoz. :)

3 hozzászólás
>!
KillerCat P
Mario Puzo: A keresztapa

Maffia,gyilkosságok,cselszövések,tömény tesztoszteron. Ehhez nálam hozzájött Marlon Brando alakítása.

>!
Timi_Eger
Mario Puzo: A keresztapa

Nagyon tetszett. Még nem láttam a filmet (be kell, hogy valljam), de a könyv után az lesz az első dolgom, hogy pótolom a hiányt. A konzekvenciám: a férfiak foglalkozzanak az üzlettel, a feleségek pedig imádkozzanak a férjek lelkéért…

3 hozzászólás
>!
almamag
Mario Puzo: A keresztapa

Pár hónapja kezdtem úgy érezni, hogy nekem erre a könyvre szükségem van. Hogy ott legyen a polcon, és várjon szépen a sorára – magamat ismerve pár év hosszat, mígnem egy szép napon kedvet kapok hozzá, és nekiülök elolvasni. Kinéztem magamnak a Magyar Könyvklubos kiadást, hogy na, ez kell nekem. Kábé sehol nem lehet(ett) kapni. Ez némiképp csüggesztően hatott érzékeny lelkivilágomra, ama boldogító percig, mikor észrevettem hogy a Geopen volt olyan cuki és kiadta újra. Igaz, hogy egy nagyjából kezelhetetlen, bazinagy, extra vastag gerincű kiadásban, puha kötésben, de kiadta. Nekem meg még volt Kultúra utalványom.

Hogy, hogy nem, aznap, mikor elmentem átvenni a boltba, épp nem volt nálam másik könyv, így hát beleolvastam az elejébe a metrón, hogy legyen mivel agyoncsapdosni az időt. Aztán ott ragadtam. Napokig hurcolásztam magammal a Bkk-n, mert a gondolatba is belebetegedtem, hogy ne legyen kézközelben, mert akkor még az esélye sincs meg annak, hogy olvashatom. A tenyerem néha görcsölni kezdett, ahogy szorongattam a széles gerincét, és ahányszor elő kellett rángatnom a bérletet/kulcsot/tárcát/bármit a táskámból azon bénáztam hogy beékeljem valahogy a hónom alá a gyűrődés veszélye nélkül. És végtelen lelkesedéssel olvastam, vagy vártam hogy olvashassam. Köszönöm neked, Mario Puzo. Köszönöm neked azt az egyszerűséget és természetességet, ahogy ezt a történetet papírra vetetted. A nyerseséget ott, ahol arra volt szükség és a csöpögésmentes, őszinte érzelmeket másutt. Az élő, valódi személyiséggel rendelkező karaktereket. Azt, hogy végül sikerült elérned: valamennyi mellékszál elvarrása érdekeljen. Az élményt, hogy végre megint egy olyan könyv került a kezembe, amit nem akarok letenni. Csak hát néha muszáj, a franc essen bele.

U.i. Kiegészítő sztori: mikor anyának meséltem mit olvasok, tisztára belelkesült, és rögtön arról kezdett faggatni, hogy hány hulla van eddig, és ugye betonba rejtették a testeket? Mert az olasz maffia, az azt csinálta :D spoiler Mindenesetre a kíváncsiságát sikerült felébreszteni, hamarost ő is sorra keríti…

>!
Geopen, Budapest, 2017
552 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155724176 · Fordította: Vándor Vera
10 hozzászólás
>!
marcipáncica P
Mario Puzo: A keresztapa

Nem tudtam nem úgy olvasni, hogy közben ne a film(ek) kockái peregjenek a szemem előtt – nehéz ez egy olyan film esetében, amit sokszor láttam és örök kedvenc, így ez sokban befolyásolta az olvasási élményt.
Érdekes, mivel a történetre távolról sem fogható rá, hogy pörgős lenne, mégis olyan intenzitás árad minden fejezetből, jelentből, ami maga elé szögezi az olvasót. Minden karakter zseniális, nem jó karakterek, nem pozitív hősök, mégis magukkal ragadnak, minden tettük a személyiségük elmélyítésének újabb lépcsőfoka. Lehetetlen nem élvezni a hosszú leírásokkal átszőtt mellékszálakat, amikor 200 oldal múlva pont ez a kis kitérő lesz az, ami egy szereplő sorsát megpecsételi. A történetet pont olyan szövevényes ezáltal, mint nos, sosem gondolnák, az olasz maffia.
A Corleone család, és kiváltképp Vito Corleone valószínűleg alfája és ómegája marad a maffia-irodalomnak (és filmnek) még nagyon nagyon hosszú ideig, és méltán.
A fél csillag mínusz azért, mert a pozitívumok ellenére is becsúszott pár – számomra – szerencsétlenül megírt rész, a stílus is furcsa volt, túl riportszerű volt egyes helyeken, illetve egyes részeknél úgy éreztem, nem véletlen, hogy a filmadaptációból kimaradtak.

>!
stancili1
Mario Puzo: A keresztapa

Ideje nekem is értékelést írnom erről a könyvről, azt hiszem :)

Szóval: a Keresztapa nem csupán minden idők egyik legjobb lektűrje, hanem egyben a 20. század elején lassan megformálódó amerikai szervezett bűnözés egyik leghitelesebb -irodalmi formába öntött- krónikája is. Természetesen elsődlegesen szépirodalmi alkotás, azonban olyan mű, amely igen sokban valós eseményekre támaszkodik. Csak néhány példát hadd hozzak, önkényesen csapongva a kötet lapjai közt:

A Keresztapa figurája (sok tekintetben idealizálva, életrajzi adatai természetesen eltorzítva) Lucky Luciano alakját idézi. Luciano volt az, aki a harmincas években felépítette a szervezett bűnözés máig közismert formáját (don – consigliere, alatta caporegimék, stb.). A regényben ez Don Corleone munkája. Hiteles a szicíliai menekülés ábrázolása, rengeteg ottani fiatal a maffiaháborúk, a vérbosszúk miatt menekült Amerikába, pont, mint Vito Corleone. Hiteles az egyszerű családok felemelkedésének ábrázolása, piti zsarolási, lopási ügyekből nagy hatalmú, befolyásos klánokká. Hiteles a szesztilalom hatásának ábrázolása, melyet a szervezett bűnözésre gyakorolt. New Yorkban valóban öt család gyakorolt hatalmat (Genovese, Gambino, Lucchese, Colombo, Bonanno), s valóban volt egy komoly háború a családok közt a negyvenes években, a háború után a kábítószerpiac miatt.

Folytathatnám a sort estig, de nem teszem, mert felesleges. Ahogy már írtam volt, a munka nem hiteles, történeti leírás, hanem szépirodalmi alkotás. Aki hiteleségre vágyik, olvasson lexikonokat :). Hiteles adatokra támaszkodó, azokra önálló világot építő irodalmi mű, így a leghelyesebb a megfogalmazás, annak viszont első osztályú. Érdekes, hogy a filmtrilógia első és második része (amelyekben Puzo mint szakértő tudtommal részt vett) tovább fimomítja a képet, a második részben pl. Hymen Roth, a zsidó gengszter alakjában Bugsy Siegel és Meyer Lansky alakjának körvonalaira ismerhetünk, akik jóban voltak Lucky Lucianóval (azaz Vito Corleone-val :).

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Manni P

– Az anyák olyanok, mint a rendőrök. Mindig elhiszik a legrosszabbat.

6 hozzászólás
>!
Manni P

– Egy ügyvéd többet tud lopni az aktatáskájával, mint száz ember fegyverrel.

>!
Manni P

A nagy emberek nem születnek nagynak, de azzá lesznek.

229. oldal

>!
Frank_Spielmann I

Majd egy napon, bár lehet, hogy ez a nap soha nem jön el, viszonzásképp én is kérek szívességet tőled.

I. rész - 1. fejezet

1 hozzászólás
>!
Manni P

A barátság mindennél fontosabb. A barátság több, mint a tehetség. Több, mint a kormány. Majdnem ugyanannyi, mint a család. Ezt sose felejtsd el.

39. oldal

>!
psn

Vannak dolgok, amelyeket meg kell tenni, és az ember megteszi, de soha nem beszél róla. Nem kell megpróbálni igazolni a tetteinket. Olyan is van, amit nem lehet igazolni. Egyszerűen meg kell tenni. Aztán el kell felejteni.

>!
ludovika

De az idő hamarabb kikezdi a hálát, mint a szépséget.

315. oldal

>!
psn

A bosszú olyan étel, amely hidegen a legízletesebb.

Kapcsolódó szócikkek: bosszú
>!
Frank_Spielmann I

Az olaszoknak van egy tréfás mondásuk. Az élet olyan nehéz, hogy minden embernek két apára van szüksége, akik gondoskodnak róla, ezért kellenek a keresztapák.

I. rész - 1. fejezet

6 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Azt rebesgették róla, hogy a szíve éppen olyan nagy, mint a nemi szerve.

I. rész - 1. fejezet

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Melania G. Mazzucco: Vita
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Donna Leon: Az aranytojás
Donna Leon: Ha nincs kegyelem
Donna Leon: Gyilkosság receptre
Donna Leon: Vérző kövek
Donna Leon: A névtelen velencei
E. L. Doctorow: Billy Bathgate, a gengszterinas
Gary Shteyngart: Orosz rulett kezdőknek
John Grisham: A cég