La ​ninnananna di Auschwitz 1 csillagozás

Mario Escobar: La ninnananna di Auschwitz

In ​una mattina come tante del 1943, Helene Hannemann sta accompagnando i suoi figli a scuola, quando la polizia tedesca la intercetta e la costringe a tornare sui propri passi. Prende corpo così la sua paura più oscura: gli agenti delle ss intendono infatti prelevare i suoi cinque bambini e suo marito, di etnia rom. Anche se è tedesca, Helene si rifiuta di essere separata dalla famiglia e decide di affrontare insieme ai suoi cari un destino che non avrebbe potuto immaginare nemmeno negli incubi più spaventosi. Dopo una terribile marcia attraverso il continente, Helene e la sua famiglia arrivano ad Auschwitz e si ritrovano a essere diretti testimoni degli orrori nel campo di concentramento nazista. Suo marito Johann viene portato via, lei e i figli invece vengono assegnati alla sezione del campo destinata ai rom. Helene, in quanto tedesca e infermiera, ha però un trattamento privilegiato e lo spietato dottor Mengele le propone di gestire un asilo per i piccoli prigionieri.… (tovább)

Eredeti cím: Canción de cuna de Auschwitz

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Newton Compton, Róma, 2020
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788822737496 · Fordította: Clara Serretta

Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Mario Escobar: La ninnananna di Auschwitz

Meg tudom érteni azt a pár embert, aki fanyalgott a könyv olvasásánál, a túlzottan rózsaszín felhőbe és Mengele sokszor „baráti”, „jó ember, segítőkész” alakjába veszve. Ez a könyv is bekerülhet a divatholokauszt (kellene már egy ilyen címke, vagy egy divatháború, mert ugye a II. vgh-val kapcsolatban is van bőven ilyen sztori) kategóriába. Ad egy kis áttekintést olyan dolgokról, amelyekről a holokausztról olvasók már tisztában vannak, mellé meg pár rózsaszín lufit, amit ki lehet néhol pukkantani. Amit akar, megváltoztat, feltölt kitalációval, hogy eladhatóbb hatásosabb legyen a sztori, de sokszor talán nagyon is elszakad a valóságtól és hibákba botlik spoiler. Aki komolyabb irodalmat is szokott a témában olvasni, az biztos, hogy végigsóhajtozza a könyvet, a szülinapi torta csokoládéjától kezdve a karácsonyi ünnepségig. Ugyanakkor amiért három csillagot kap:
– olvasmányos, tényleg nagyon gyorsan kiolvasható
– nem zsidó foglyokról szól, ami azért ritkább
– az alapja mégiscsak megtörtént és bár Helene biztos nem az egyedüli ilyen nő volt, tiszteletet érdemel a tette
– ahogy sok más II. világháborús kötetnél, még mindig azt vallom, hogy az emlékezés fontos és minden olyan mű, amely csak halvány nyomokban is, de erről a korszakról mesél és megemlít akár egy szörnyűséget is, akkor már van értelme, főleg, ha egy olyan ember veszi a kezébe, aki ezzel a kötettel kezdi az ismerkedést a holokauszttal és talán nem ijeszti el annyira, mint egy komolyabb (véresebb, megrázóbb, igazabb) könyv


Hasonló könyvek címkék alapján

Imre Kertész: Essere senza destino
Arthur Golden: Memorie di una Geisha
Alberto Moravia: La ciociara
Tan Twan Eng: Il giardino delle nebbie notturne
Paullina Simons: Tatiana & Alexander
Paullina Simons: Il cavaliere d'inverno
Gill Thompson: Il treno degli innocenti
Andrea Frediani: Il bibliotecario di Auschwitz
Mandy Robotham: L'infermiera di Hitler
Ellen Keith: La moglie olandese