Ragadunk 16 csillagozás

Marina Lewycka: Ragadunk

Egy ​valaha jobb napokat látott, omladozó kőház London kedvelt lakónegyedében; egy rejtélyes életkorú, hétköznapinak semmiképpen sem nevezhető zsidó özvegyasszony; a szétesés határán álló, napjaink kihívásaival küszködő értelmiségi család; gátlástalan szociális munkások; önjelölt palesztin ezermester és kétes képességű segédei; néhány minden hájjal megkent ingatlanügynök; valamint hét macska. Íme a Ragadunk című regény főszereplői. S hogy miképpen kerülnek ők valamennyien a történetbe, arról az elbeszélő, Georgina számol be. A nő szabadúszó újságíró és frissen elhagyott feleség, aki ráadásul kamasz fia világvégéről szőtt gondolatai miatt is aggódhat. Miközben szakíróként a ragasztóanyagok természetével foglalkozik, a házassága romjai közt tébláboló nő számára előbb-utóbb felmerül a kérdés, vajon milyen ragasztóanyag tarthatná össze a történetben egymáshoz sodródó emberek sokszínű társaságát.
Az ukrán származású, angolul író Marina Lewycka az eddigi, magyarul a Geopen Kiadónál… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Geopen 20

>!
Geopen, Budapest, 2016
462 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155331794

Enciklopédia 8


Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Marina Lewycka: Ragadunk

Nagyon aranyos történet, amely ugyanakkor izgalmas is, tele rejtélyekkel, szerethető szereplőkkel, öreg házzal, humorral, mindennel, ami kell. Az elején már belopta magát a szívembe azzal a nagyon is ismerős jelenettel, amikor a házaspár azon zörren össze, hogy a férj nem akarja felszerelni az új fogkefetartót. Az is tetszett, hogy ez a házassági válság csak az egyik szelete volt a történetnek, ott volt még az öreg hölgy és a ház, a brit szociális munkások és ingatlanügynökök maffiája, a palesztin-izraeli konfliktus, a világvégét váró szekták, holokauszt történetek, mindez ügyesen és szórakoztatóan egybefésülve.

2 hozzászólás
janetonic>!
Marina Lewycka: Ragadunk

Akartam egy ilyen könyvet. Egyet ebből a szépséges Geopen kortárs sorozatból. Hosszan válogattam a fülszövegek alapján, aztán leragadtam (haha) ennél. Elhagyott nő, meg régi angol ház, meg hát igen, macskák, gondoltam, jó lesz. Jól is indult, aztán úgy a harmadánál elkezdtem unni. Mikor a főhősnő hormonjai minden férfi közelében azon nyomban beindulnak. Nehéz dolog elhagyatva lenni, meg biztos én is sznob vagyok, de ez nekem olyan ponyvás. Aztán jött a többi adalék, egyre több szereplő egyre giccsesebb és sablonosabb kombinációban, egészen a zsidó-palesztin ellentétig néhány ember élettörténetébe szuszakolva, a végére szinte vártam, hogy előbukkanjon az elveszett ikertestvér. Nem azért vagyok bosszús, mert annyira rossz volt, hanem mert megcsalatva érzem magam: a borító és kivitelezés alapján valódi szépirodalmat vártam (bármi is legyen az pontosan, mert nehezen tudnám meghatározni), élményt a szövegtől, ami nem lett meg. Nem tudom, létezik-e olyan, hogy „okos lektűr”, ezt leginkább annak mondanám. Mert egyáltalán nem volt buta olvasmány, és nincs vele olyan igazán nagy baj, csak én most nem ilyet akartam.

>!
Geopen, Budapest, 2016
462 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155331794
8 hozzászólás
cseri P>!
Marina Lewycka: Ragadunk

A szokásos vicces Lewycka-stílusban megírt könyv egy kicsit kerge és végtelenül jóindulatú főhősnővel, azzal az alapgondolattal, hogy ha már úgyis egymáshoz vagyunk „ragasztva” ebben a világban, miért ne élhetnénk boldogan egymás mellett, a sérelmeinket elfelejtve. Mindez a magánéleti problémáktól kezdve egészen a zsidó-palesztin konfliktusig. Hja, ha ez ilyen egyszerű lenne. Lewyckánál valóban egy kissé egy- és meseszerű, de miért ne lehetne ez így is a világ bizonyos pontjain.

ppeva P>!
Marina Lewycka: Ragadunk

Annyira tetszik a Geopen sorozata, hogy nem tudok nekik ellenállni. De a szép borító mögött most elég keveset találtam.
Tetszettek Marina Lewycka korábbi könyvei, a traktoros is, meg az epres is, de ez a ragasztós elég eccerű volt. Sok klisével, erős happy-end irányultsággal kivétel nélkül valamennyi fő- és mellékszálon, és a ragasztók teljesen felesleges erőltetésével. Az elején elhatározta, hogy lesz ragasztó. És lett ragasztó! Ha kellett, ha nem. De végül is egyszer olvasható, akár még néhány érdekesebb részleten el is gondolkozhatunk.

Georginanéven P>!
Marina Lewycka: Ragadunk

Humorral átszőtt, kedves történet önzetlenségről, emberségről, melegségről. Fantáziát megmozgató az az ódon épület, amelyik körül forog a cselekmény. A könnyednek tűnő vonalvezetés mögött erősödik a tartalom, az érték és a fifika. Érdekesek a lelki-emberi változások egy-egy kapcsolat során. Feltételezhető a pozitív fejlődés minden vonalon, de ezekért a vélhetően kedvező fordulatokért kap is az olvasó, ha nyitott szívvel, figyelő szemmel, odaforduló érzékekkel lát hozzá a könyvhöz. Szívvidító, aranyos kiadvány.

theodora>!
Marina Lewycka: Ragadunk

A történet folyamatosan lavírozik a humor és a szépirodalmi mélységű családtörténetek, történelmi események és tragikus sorsok között – ezért egy megkapóan egyedi regényt kaptam, amit nagyon szerettem olvasni. Ha L. többi könyve is ilyen nyelvi humorral és lebilincselő történettel bír, akkor nem ez lesz az utolsó könyvem tőle!

Horváth_Kontics_Viktória>!
Marina Lewycka: Ragadunk

Az írónő eddig számomra ismeretlen volt, és mint az esetek többségében most a a könyv borítója fogott meg, és csak utána olvasta el, hogy miről is szól a könyv. Tele humorral, emberi érzésekkel, a mai ember problémáit tárja elénk a könyv, és az azokhoz tartozó megoldási alternatívákat. A történet szépen kerekedik ki, a szereplőket oldalról oldalra ismerhetjük meg. Tetszett a titokzatossága ami körbeveszi az egyes szereplőket és magát az épületet is. A cselekmény felépítését könnyen lehet követni, mely könnyed olvasáshoz, kikapcsoláshoz vezet.

She_Wolf>!
Marina Lewycka: Ragadunk

Kedves ponyva. Strandon, utazáskor, szabadság alatt a legjobb választás volt.

chamichaze>!
Marina Lewycka: Ragadunk

Volt egy csomó érdekes figura, és persze a ház, ami miatt nem bánom, hogy belevágtam. (Bár a főhősnőknek volt egy-két gyomorforgató húzása, amik nélkül azért meglennék.)De senkit ne tévesszen meg az igényes borító, ez egy keménykötésbe bújt ponyva, annak viszont nagyon jó.


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Az esküvőnkön az orgonista a Sába királynőjének bevonulásá-t játszotta, és Apának sikerült annyira túltennie magát vallásellenességén, hogy hajlandó volt engem az oltárhoz kísérni. Ekkor találkoztak először Rip szüleivel, és az egész kínosan udvariasan zajlott. (…) Mrs. Sinclair megdicsérte Anya kalapját, anya pedig elkérte a csokoládéprofitolók receptjét. Mrs. Sinclairnek sikerült válaszolnia anélkül, hogy elárulta volna, hogy a teljes menü, a profiterole fánkocskákat is beleértve, egy leeki rendezvényszervező cég konyhájából érkezett. Anya nem szólt semmit a miniszendvicseket díszítő olajbogyókra, de én láttam, hogy gyanakodva méregeti őket. Ne feledjük, 1985-öt írtunk, amikor az olajbogyók még nem jutottak el Kippaxig. Mindenesetre, biztos, ami biztos, a kanapé díszpárnái mögé rejtette őket. Hármat közülük viszontláttam Mrs. Sinclair hátsóján, amikor a nap végén a plébánossal kezet rázott.

54. oldal

ppeva P>!

(…) azon elmélkedtem, hol is rontottuk el a dolgokat. Úgy neveltük, hogy tisztelje a másságot, a különféleséget. Hogy mások hitének tiszteletben nem tartása sértő lehet. A leedsi általános iskolában Rip és én, rendes középosztálybeli szülőkhöz illően, lelkesen tapsoltunk, amikor a gyerekek a karácsony mellett megünnepelték a muzulmán Íd al-Adhát és a hindu diwalit is. Minden hitnek egyforma létjogosultsága van. A kereszténység, az iszlám, a hindu vallás, a judaizmus, az asztrológia, az asztronómia, a relativitáselmélet, az evolúció, a teremtéselmélet, a szocializmus, a monetarizmus, a globális felmelegedés, az ózonlyuk, a kristállyal való gyógyítás, Darwin, Hawking, Dawkins, Nostradamus és Mystic Meg a csillagjós, mind ott küzdenek egymással az ideológiák piacán. Honnan is tudhatnánk, melyik hiteles és melyik nem?

213-214. oldal

Lunemorte MP>!

Legelső találkozásunkkor a Mesebeli Herceg lepisálta a lábamat.

(első mondat)

theodora>!

– Jobb, ha mész most már. Mindjárt négy óra.
– És mi történik négy órakor? Sütőtökké változol?
– Nem, anyává.

210. oldal,

meseanyu P>!

Mr. Ali történetét hallva annyira elfogott a sajnálat, hogy ha lett volna fegyverem, én magam is megragadtam volna, hogy bosszút álljak elveszett hazájáért és megcsonkított családjáért. Most azonban szánni kezdtem ezt a másik, szegény, gyűrött embert is, anyja összetört álmainak magára maradt, félszemű árváját. Szüleim mindig az elesettek gyámolítására meveltek, de még az elesettek is képesek ütni-vágni. Honnan tudhatnám ki kezdte? Kinek a hibájából történt minden valójában? Bár valószínűleg nem is ezzel a kérdéssel kellene foglalkozni. Ha az emberi kötődések jól működnének, a többi részlet – a törvények, a határok, az alkotmány kérdése – talán mind kialakulna már magától. Megbocsátás. Kegy. Bárcsak ez is tubusban volna kapható.

396. oldal

ppeva P>!

Mindig igyekezzünk fenntartani az izgalmat a házasságon belül is, figyelmeztettek Anya női magazinjai, és olyan tanácsokat adtak, hogy viseljünk szexis fehérneműt, vagy hogy fogadjuk a munkából hazatérő férjet kombinéban. Ezt az utóbbit egyszer ki is próbáltam, csak Rip nem vette észre.

107. oldal

ppeva P>!

Mert annak ellenére, hogy Rip jóképű volt és eszes is, a csináld magad mozgalom kínálta területen jócskán alulképzettnek bizonyult. Van valami mélyen vonzó a kezében csavarhúzót tartó férfiban, gondoltam. Ha szeretjük a freudi elméleteket, még azt is mondhatjuk, hogy ez amolyan apaképhez való vonzódás, hiszen Apa is mindig vonzódott a ház körül adódó feladatokhoz, melyek elvégzése közben Anya teával itatta, míg Keir és én állandóan láb alatt voltunk.

122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tea
ppeva P>!

Anya mindig kivárta húsvét szombatján a zárás előtti órát, és akkor vette meg nekünk a csokitojásokat, amikor a maradék készletet leárazták félárra.
– Minek neked azok a flancos tojások, Jean? – mondta mindig Apa. – Egy kivégzésre emlékezünk, nem pedig születésnapot ünneplünk.
De azért mindig megette őket. Nagyon szerette a csokoládét.

375. oldal

ppeva P>!

Együtt készítettük el a vacsorát. Spagetti szardellával, brokkolival és parmezánsajttal. Mrs. Sinclairtől tanultam a receptet. Apám egyszer azzal kérkedett, hogy ő még soha életében nem evett brokkolit, és ezen nem szándékozik változtatni. Anyám szerint a szardellától – ő szárdélának mondta – rossz lesz az ember lehelete. A parmezán, az jöhetett; kartondobozból szórták a konzervben melegített spagettigyűrűkre. Ez olyan előkelő dolog, mondogatta anyám.

89-90. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Naomi Alderman: Engedetlenség
Natasha Solomons: Eltűnt férjek galériája
Naomi Alderman: A rabbi meg a lánya
Lucia Graves: A rabbi, a feleség és a szeretője
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
James Bowen: Bob szerint a világ
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi
Anthony Horowitz: A selyemház titka
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Sophie Kinsella: Csörögj rám!