A ​velencei szerződés 76 csillagozás

Marina Fiorato: A velencei szerződés

VAJON ​MILYEN SÚLYOS TITKOK REJLENEK VELENCE SZÍVÉBEN?

Konstantinápoly
Feyra igazán szerencsésnek mondhatja magát: fiatal lány létére ő a szultána legfőbb bizalmasa, és egyben a hárem orvosa.
Nur Banu szultána megdöbbentő titkokat oszt meg vele, majd utolsó kívánságával arra kéri, hogy utazzon el Velencébe.
A lánynak egyébként is menekülnie kell, mivel a szultán az ágyasának szemelte ki. Titokban eljut Velencébe, ahol nem számíthat másra, csak egy négylovas gyűrűre, és az orvosi ismereteire…

Velence
Miután a legnevesebb orvosok babonákkal próbálják gyógyítani a városra lesújtó pestist, a helyiek egyedül a hit erejében bízhatnak.
A dózse egy áldozati templom felépítésével bízza meg a neves építészt, Palladiót; Annibale Cason, a fiatal orvos pedig önhatalmúlag kórházszigetet létesít a betegek számára.

MINDKÉT FÉRFI A MUZULMÁN HITET ÉS KELETI ORVOSLÁST GYAKORLÓ FIATAL LÁNY, FEYRA SZEMÉLYÉBEN KAP SEGÍTSÉGET, ÉS MIRE A KÉT KULTÚRA… (tovább)

Eredeti mű: Marina Fiorato: The Venetian Contract

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
I.P.C., Budapest, 2012
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636354398 · Fordította: Fügedi Tímea

Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Timcsibaba77
Marina Fiorato: A velencei szerződés

Nekem egyértelműen Number One Marina Fiorato, minden írása megérintett, egyszerűen maga a mesélés királynője.Minden könyve remekbe szabott, megindító, elgondolkodtató történelmi mű. Tetszett a két szálon futó cselekmény, török-olasz ellentét, a sztory alaphangulatát szolgáltató történelmi korszak, a középkor, az 1500-as évek közepétől futó mű, amikor is felütötte fejét egy szörnyű kór a fekete halál, a pestis.
Az olvasó számára végig vonultatja kockáról kockára a kór ellen küzdő tudatlan babonás emberek és velük szemben álló, de még gyerekcipőben járó orvostudomány álláspontját.
Tetszettek a történet szereplők, szinte a lapokon életre keltek előttem is, teljesen kiragadott a hétköznapok szürkeségéből .Élmény volt mindenképp belefeledkezni ebbe a mesés történelmi regénybe.
Örömmel barangolnám be a történelmi tájakat, a műben említett gyönyörű akkor Konstantinápolyt, Velencét.
spoilerA négylovas gyűrűje, hangulatában nekem kicsit Nostredamus hatást idézte, szívbemarkoló idézetek a Bibliából – teli találat volt, négy lovasra felbontani a történetet. Teljesen le vagyok nyűgözve, még mindig a hatása alatt vagyok a könyvnek. Ismét sikerült az írónőnek beljebb lopnia a szívembe magát. Örömmel várom a következő művét.

>!
Lynn
Marina Fiorato: A velencei szerződés

Volt, ami nagyon tetszett ebben a regényben – a helyszínek – mind Velence, mind Isztambul csodálatos városok szerintem és- a történet ötlete. A kidolgozással voltak problémáim. Eleinte nem, akkor még átsiklottam a furcsaságokon, mert sokkal jobban érdekelt a történelmi háttér és maga a pestisjárvány, valamint annak a kezelése.

Aztán egy idő után elkezdett zavarni, hogy főhősnőnk milyen tökéletes, főhősünk is milyen tökéletes. Mennyire nagyon sikerül nekik minden spoiler Egyre kevésbé volt hiteles. A kapuőr fiának, Salvenak a szerepét nem értettem, hiányzott onnan is valami. A spoiler török egyszerűen képtelenség, mint ahogy az is, hogy Annibale spoiler.

Sajnálom, mert az alapötlet tényleg jó, de szerintem másnak kellett volna megírnia.

>!
Bagneso
Marina Fiorato: A velencei szerződés

Nagyon szeretem a történelmi kalandregényeket, és Marina Fiorato nagyszerűen alkot ebben a műfajban! Azt hiszem, az eddig olvasott regényei közül, ez tetszett a legjobban. Számomra két nagyon kedvelt 16. századi kultúra, a velencei és az oszmán keveredett ebben a történetben. Az írónő nagyon érzékletesen és festőien mesélt a korabeli életről, az emberekről és viszonyaikról, a gyógyászatról, a hitről, és persze a szerelemről. A visszafogott romantikus szál is nagyon tetszett, elragadó volt és különleges a maga tartózkodó, szelíd módján. Mindent összevetve, egy szép, tartalmas és érdekfeszítő történet volt, még ha itt-ott volt is néhány kidolgozatlanabb részlete.

>!
ÁrnyékVirág
Marina Fiorato: A velencei szerződés

Tökéletes társam volt ez a könyv Velence, Padova és Vicenza bebarangolása közben, fantasztikus élmény volt arról a Palladioról olvasni, aki azokat az épületeket tervezte, amelyek közt épp sétáltam, Padovaban olvasni, hogy milyen orvosi ismereteket tanítottak ott Annibale Casonnak, Velencében ábrándozni arról, hogy milyen is lehetett mindez a 16. században…
Lendületes, pörgős és élvezetes kalandregény ez, szeretnivaló szereplőkkel – a talpraesett, orvosként is remekül helytálló Feyrát lehetetlen nem megszeretni – jól kidolgozott mellékszereplőkkel, csodálatos leírásokkal. Látszik, hogy az írónő nagy hangsúlyt fektetett a történelmi hitelességre. A korabeli orvoslási módszerek leírása külön csemege volt nekem, akárcsak Annibale és Feyra szakmai vitái.
Igényes szórakoztató olvasmány, ajánlom akkor is, ha valaki nem Velencében tartózkodik éppen!

>!
Baba082
Marina Fiorato: A velencei szerződés

Marina Fiorato az egyik legjobb történelmi regényíró. És azt hiszem a kiadója is nagyon jó, ami a marketinget illeti, hiszen köteteinek borítója azon olvasókat is bevonzza, akik a színes borítóra buknak, szinte függetlenül a tartalomtól.
Persze lehet ez egy picit csalóka is, hiszen ez a borító is limonádét ígér, de valójában nagyon sok ismeretet közvetít a 16. századi Velencéről, az akkori társadalomról, kultúráról, orvoslásról, építészetről. Ez a kötet viszont két kultúrát mutat be, a velenceit és a törököt. Nekem kimondottan tetszett, hogy a lábjegyzetekben sok dolgot megmagyaráz, és szándékosan az eredeti kifejezéseket használja, nem butítja le a szavakat.
Fiorato negyedik kötete ez nekem, a leggyengébb eddig a Sienna lánya volt, abban a romantikát kedvelő olvasóknak kedvezett inkább, de azt hiszem nincs olyan regénye, ami ne lenne érdekes, ne előzte volna meg sok kutatás, érezhetően sok munkát fektet a regényei megírásába, az olvasó pedig szélesebb ismerettel, látókörrel zárja be köteteit olvasás után.
Megnéztem magamnak a kötetben szereplő Il Redentore nevű fogadalmi templomot, és valóban lenyűgöző szépségű épület, így utólag agyamba tolultak azok a sorok, mikor a konstantinápolyi Feyra elalélt a templom láttán. Meg tudom érteni. Valóban keletet idéz a kupola, gyönyörű törékeny, mégis biztos lábakon álló épület ez, teljesen biztos, hogy nem az írói képzelet szülte azt, hogy Palladió keletről vette az ihletet az építéshez.
A regény valós, vagy fiktív alakjai is érdekes személyiségek, az viszont tény, hogy jó vagy rossz tulajdonságaik felnagyítottak, hogy a kalandosabb részek lendületesek lehessenek, és fenntartsák a feszültséget végig az egész regényen.
Ezt a kötetet mindenkinek csak ajánlani tudom.

>!
coni11
Marina Fiorato: A velencei szerződés

Nagyon szeretem Marina Fiorato könyveit. Érdekesek, izgalmasak és emellett gyönyörűen, kifejezően is ír. Aki szereti Olaszországot és történelmi kalandregényeket annak mindenképp ajánlom. Külön érdekes volt a regény atmoszférája. A pestis által sújtott Velence, a komor, nyirkos utcákon siető, talpig feketébe öltözött 'csőrös' doktorok. Engem még most is kiráz a hideg ha ezeket a maszkokat meglátom. El sem tudom képzelni milyen hatást gyakorolhatott akkor az emberekre, a ragállyal fertőzött városban.
Nem tudom hogy lehetséges, de az írónő akárhány, eddig olvasatlan könyvét a kezembe veszem, az még jobban tetszik mint az előző. Ezzel a regénnyel is így voltam. :)

2 hozzászólás
>!
MezeiMarcsi
Marina Fiorato: A velencei szerződés

Hiteles, izgalmas, pörgős, és cseppet sem unatkoztam, ami nekem nagyon fontos. Egyetlen negatív dolog. Nem értettem Salve szerepét. Szinte semmi jelentőségét nem éreztem.

>!
Olympéa
Marina Fiorato: A velencei szerződés

Első könyvem Marina Fiorato-tól, és teljes mértékben meg vagyok elégedve mind az írói stílusával, mind magával a könyv cselekményével. Nekem nagyon tetszett, teljesen magával ragadott. Mostanában különös érdeklődéssel viseltetek a muzulmán vallás iránt, hiába, a mostanában futó felkapott sorozatok, könyvek stb. miatt az emberek akaratlanul is kapcsolatba kerülnek vele. Engem csupán érdeklődés szinten mozgat meg, de történelmi regényeken belül szeretek ilyenekről olvasni. Amikor nekiálltam a Velencei szerződésnek, nem tudtam pontosan mire számítsak, bár a fülszöveg azért elég sokat sejtet. Örültem, hogy egy könyvön belül találkozhattam az iszlám és a keresztény vallással, nagyon érdekes volt olvasni, akkori felfogás szerint miként vélekedtek egymásról az emberek, és milyen mértékben voltak képesek ítélkezni.

A szereplők közül akit kellett az megkedveltem, de egyébként a mellékszereplők is jól ki voltak dolgozva és mindenkinek megvolt a maga helye és szerepe a története. belül. Salve-t és az apját különösen sajnáltam a történet folyamán, egyáltalán nem érdemelték meg azt, amit kaptak. Freya és Annibale kapcsolata szerintem jól fel volt építve, és az is tetszett ahogy a kezdeti rideg viselkedésből kiindulva milyen messze jutottak. A szerelmi szál a könyvben valóban nem túl központi, de azért az olvasó mégis érezheti, hogy miről is van szó. Mivel a cselekmény központi témája vitathatatlanul a pestis, nyilván erre több hangsúly fektetődik, szerintem a történetnek ez a része is jól ki volt dolgozva. Az, hogy a könyv nem kis része valós eseményeken alapul, fantasztikus, már ha lehet ezt a kifejezést használni egy olyan történeti időszakra, ami akkoriban és mai felfogás szerint is borzalmas lehetett. Minden esetre az írónő jól össze tudta hangolni a megtörtént eseményeket az általa kitalált részekkel.

Összességében véve nekem nagyon tetszett, nem igazán tudok negatív gondolatokat felhozni a könyvvel kapcsolatban. Aki kedveli a történelmi reményeket, és szeretne valamivel többet megtudni Velencéről és a várost sújtó borzalmakról, annak mindenképpen ajánlom a Velencei szerződést, szerintem nem fog benne csalódni. Egyetlen negatívum, amit muszáj megjegyeznem, bár ez nem az írónő, hanem a magyar könyvkiadó hibája. Szerintem borzalmas a borító.. adott egy lány, aki nyilván Freya személyét testesíti meg, öltözékével valószínűleg utalva a korabeli öltözködési módok egyikére. A háttérben Velence egyik részletét láthatjuk, MODERN kori megjelenésében, modern kori házak, éttermek és gondolák.. azért erre illett volna odafigyelni.

>!
Nikkincs
Marina Fiorato: A velencei szerződés

Az egyik legjobb történelmi kalandregény, amit mostanában olvastam. Bár még eddig nem voltam olyan szerencsés, hogy láthattam volna Velencét, pár napig most mégis ott éltem, igaz, hogy mindezt az 1576-os évben, azaz nem éppen egy XXI. századi városnézés keretében. Ellenben nagyon élénken megelevenedett előttem a Velencei Köztársaság egyik legpusztítóbb járványa, a pestis. A két főszereplőn, Freyán és Annabalén keresztül láthattam a keleti és nyugati orvoslás közötti hasonlóságot és különbséget, azt, hogy a velenceiek és a törökök mennyire gyűlölték egymást. Emellett megismerhettem egy tehetséges építész munkásságát is, szóval megkaptam mindazt, ami miatt Fiorato könyveit szeretem: történelem, kaland, intrika, ármány, csipetnyi romantikus érzelem, titkok, hiedelmek. Tökéletes történelmi utazás volt!

>!
bmgrapes I
Marina Fiorato: A velencei szerződés

Tetszett, de a végén volt két, a valóságtól nagyon elrugaszkodott esemény, ami miatt levontam fél csillagot.


Népszerű idézetek

>!
ÁrnyékVirág

A fertőzött negyedekben a medico a pálca suhintásával kört rajzolhatott maga köré, amelyet senki sem mert átlépni.

>!
Lyanna P

– Mit csinálsz, ha valami sehogy sem sikerül?
Feyra visszagondolt a rengeteg alkalomra, amikor a háremben nem hatottak a gyógymódjai.
– Visszamegyek a gyökerekhez – mondta egyszerűen. – Azt hiszem, meg kellene találnia a gyökereit.

189. oldal

>!
ÁrnyékVirág

Igazság szerint, bármilyen kegyetlenül hagzik is, dr. Annibale Cason azért lehetett jó orvos, mert nem érdekelte senkinek az élete vagy halála. Miután anyja csecsemőkorában magára hagyta, és sorban meghaltak az őt egymás után nevelgető nagynénik is, senkihez nem kötődött, nem is nősült meg a rendszeres ajánlatok dacára sem. A betegséget intellektuális kihívásnak tartotta, inkább érezte a saját személyes ügyének, mint a páciens bajának. Az egyetemen baziliszkusznak nevezték, mert szánakozás nélkül végig tudta nézni egy csecsemő halálát.
A társai azonban alábecsülték. Annibale nem volt teljesen szívtelen, csak épp a pálcája nélkül is tudott áthatolhatatlan kört vonni maga köré. Nagyon kevés barátja volt, és ez neki tökéletesen megfelelt. Csak azok ismerhették az igazi Annibalet, akiket közel engedett magához. Nem voltak sokan, de nem is volt szüksége többre.

>!
ÁrnyékVirág

Annibale kissé kényelmetlenül érezte magát. A természettudósok már több évszázada leszámoltak azzal az elmélettel, hogy az erekben levegő áramlik, nem vér. Ő, Annibale személyesen segédkezett eloszlatni minden gyanút, amikor egy éve részt vett a kutya és ember közötti vérátömlesztésben: az állat vérét lecsapolták, és egyenesen a fegyenc felnyitott vénájába töltötték.Beszámolhatott volna róla Valnettinek, persze azt azért elhallgatta volna, hogy sem a vért adó kutya, sem a vért kapó férfi nem élte túl a beavatkozást.

>!
Timcsibaba77

Szent Márk napja volt, más néven a Festa Del Bocolo, a rózsabimbók ünnepe, amikor a férfiak hosszú szárú vörös rózsát ajándékoztak a számukra kedves hajadonoknak.

305. oldal

>!
Timcsibaba77

Egyik nap kis híján sokkot kapott: sóért indult a ház alatti kis pincébe, ám a sötétben valami borostásnak ütközött. Amikor felemelte a gyertyáját, a pillantása egy disznóra esett, mely a patáinál fogva lógott fejjel lefelé, húsa sápadt volt, nyelve kilógott, a vére csepegett.

170. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Inferno
Cornelie C. G.: Érzelmi vírusveszély
Alison Weir: Lady Jane
Alison Weir: Lady Elizabeth
Százdi Sztakó Zsolt: 1552
Elif Shafak: A város tükrei
Tanja Kinkel: A bábjátékosok
Robert Harris: Pompeji
Kerstin Gier: Smaragdzöld
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája