Háztartás 1 csillagozás

Marilynne Robinson: Háztartás

A ​Háztartás méltán szerepel minden idők legjobb regényei között. Ruth és Lucille egy idahói kisvárosban élnek szigorú nagyanyjukkal, majd, amikor ő meghal, különc nagynénjükkel, Sylvie-vel. Édesanyjuk elhagyta őket, és egy szikláról a közeli tóba kormányozta az autóját, ugyanabba a tóba, ahol korábban a lányok nagyapja is életét vesztette egy vonatbalesetben. Ruth és Lucille nemcsak a gyászt, de Sylvie sajátos gyereknevelési módszereit és csavargó életmódját is másképp dolgozza fel: míg az előbbi a kalandot látja benne, az utóbbi számára egyre kínosabbá válik a nő jelenléte, és mindent megtesz, hogy a családi köteléket elszakítva normális életet kezdjen. A Háztartás Marilynne Robinson minden érzékre ható, felejthetetlen regénye: pillanatkép két árva lányról, akiknek a felnőttkor küszöbén meg kell tanulniuk, milyen ára van annak, ha a saját útjukat akarják járni. A könyvet Szabadkai Bernadett fordította.
Marilynne Robinson Pulitzer-díjas író, esszéista 1943-ban született… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1980

>!
Magvető, Budapest, 2020
248 oldal · ISBN: 9789631440362 · Fordította: Szabadkai Bernadett
>!
Magvető, Budapest, 2020
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631439892 · Fordította: Szabadkai Bernadett

Most olvassa 5

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

egycsaba>!
Marilynne Robinson: Háztartás

Az egyik legnyugtalanítóbb könyv, amit valaha olvastam. Félelmetes, földöntúli szépség, és elviselhetetlen szomorúság. Még egyszer neki kell fogni, mert nem tudom eldönteni, hogy aki írta, az egy furcsa angyal, vagy egy szörnyeteg…


Népszerű idézetek

Könyvszédelgő>!

Olyan kevés dolog marad meg az emlékezetünkben másokról – egy történet, egy beszélgetés az asztal mellett. De minden emléket újra meg újra forgatunk a fejünkben, minden szó, bármilyen esetleges is, az ember szívébe íródik, abban a reményben, hogy az emlék majd beteljesíti önmagát, testet ölt, és a vándorok hazatalálnak, s az eltűntek, akiknek a hiányát folyton érezzük, belépnek az ajtón, megsimogatják a hajunkat azzal a szórakozott, jól ismert gyengédséggel, igazán nem akartak ilyen sokáig várakoztatni.

218. oldal

Könyvszédelgő>!

Mert a szükség olyan virágot terem, amilyenben hiányt szenved. Sóvárogni valami után és birtokolni olyan, mint egy dolog és az árnyéka. Mert ugyan mikor hasad egy bogyó a nyelvünkön édesebben, mint amikor vágyódunk az ízére, és mikor bomlik az íz az érettség és a föld megannyi árnyalatára és zamatára, és mikor ismernek az érzékeink bármit is olyan teljesen, mint amikor hiányt szenvedünk benne? S ez előre jelzi azt, hogy a világ egyszer teljes lesz. Mert ha a hajunkat simogató kézre vágyunk, azzal már érezzük is. Tehát bármit vesztünk, a vágyódás visszaadja. Bár csak álmodunk és nem tudunk róla, a vágyakozás, mint egy angyal, vigyáz ránk, megsimogatja a hajunkat, és vadszamócát hoz.

171. oldal

Könyvszédelgő>!

Nem volt jelentősége, megfejthetetlen volt, csak véletlen egybeesés, de sokáig néztük Lucille-lal. A feje ugyanolyan furcsán és esetlenül billent oldalra, amikor hátranyúlt, hogy feltűzze a haját, mint az anyámé. De ebben nem volt semmi rejtélyes. Mindketten magas, sovány nők voltak, mint én, s az én lábamat és kezemet is az övékéhez hasonló idegek mozgatják. Ez a véletlen egybeesés csak újabb bizonyítéka lett volna a világ és az érzékek összeesküvésének? A látszat fényes és csúszós felületekre szereti felfesteni magát, például emlékekre és álmokra. Sylvie feje oldalra dől, és mi az anyám lapockáit látjuk, meg a gömbölyű csontokat a gerince felső részén. Helen az a nő ott a tükörben, a nő az álomban, a nő az emlékeinkben, a nő a vízben, és az ő idegei irányítják a vak ujjakat, amelyek elrendezik Sylvie hajának széthulló szálait.

148. oldal

Könyvszédelgő>!

Mert ugyan miért térnek vissza a gondolataink egy kézmozdulathoz, egy lehulló ruhaujjhoz, egy szoba sarkához egy bizonyos névtelen délutánon, még álmunkban is, még akkor is, amikor már olyan öregek vagyunk, hogy alig tudunk gondolkodni? Mire való ez a sok töredék, ha nem arra, hogy végül valamivé összeálljon?

105. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Blake Crouch: Wayward Pines
Erin Watt: When It's Real – Igazán szerelem
Holly Goldberg Sloan: 7esével
Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Cassandra Clare: Éjfél kisasszony
B. N. Toler: Lélekvesztők