The ​Language of the Goddess 2 csillagozás

Unearthing the Hidden Symbols of Western Civilization
Marija Gimbutas: The Language of the Goddess Marija Gimbutas: The Language of the Goddess

In ​this magnificently illustrated volume, foremost archeologist and prehistorian Marija Gimbutas brings prepatriarchal civilization to vibrant life. Pioneering in archaeomythology – the interdisciplinary field based on archaeology, comparative mythology, and folklore – Gimbutas unequivocally establishes the existence of a Goddess religion in Neolithic Europe with its roots in the Paleolithic. Through the interpretation of images and symbols, she reveals the basic worldview of these ancient European matriarchal cultures and decodes the symbolic language that has remained embedded in our civilization.

This most complete rendering of our nature-embracing ancestral culture resurrects a lost world that is the authentic genesis of our Western heritage. Here is a 'pictorial script' of the prehistoric Goddess religion that clearly demonstrates how our ancestors lived a life united with nature. As Joseph Campbell concludes in his foreword, 'The message here is of an actual age of… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Thames & Hudson, London - New York, 2006
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780500282496
>!
Thames & Hudson, London, 2001
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780500282496
>!
Thames & Hudson, London, 1989
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780500014806

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Marija Gimbutas: The Language of the Goddess

Marija Gimbutas: The Language of the Goddess Unearthing the Hidden Symbols of Western Civilization

Itt látható Marija Gimbutas litván származású régészprofesszor életművének grandiózus összefoglalása. (Pontosabban az összefoglalásként írt kötetek közül az első.) Mindent, de tényleg mindent összeszed benne, amit csak addigi hosszú életében kiásott a föld alól, amit kollégák munkájában vagy múzeumokban látott, amiről csak egyetlen fényképe/adata is volt, szóval az égegyvilágon mindent – és mint a puzzle darabjait, egyenként szépen beleilleszti őket egyetlen rendszerbe. Egy őskori nyelvbe, amelyet úgy kellett megfejtenie, hogy írásbelisége nem volt. Hiszen attól őskori. Na, ezt csinálja utána Champollion.

Részletek a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2021/08/25/kiserlet_e…

>!
Thames & Hudson, London, 1989
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780500014806
2 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly >!
Marija Gimbutas: The Language of the Goddess

Marija Gimbutas: The Language of the Goddess Unearthing the Hidden Symbols of Western Civilization

@Timár_Krisztina értékelése keltette fel az érdeklődésemet a könyv iránt. No meg az évekkel korábban Máltán tett látogatásom, ahol igen részletesen kidolgozott ruhaneműben – szoknya, kalap, több réteg felsőruházat – ábrázolták az „istennőiket” a kőkori emberek. Szemfelnyitóan megdöbbentő volt mellette ágyékkötős ősembereket látni a magyarázó képen. Egyáltalán nem látszott műveletlen szellem és kéz alkotásának!

Aztán ott van a nyelv, a címadó, a kötet fókuszát képviselő ősi nyelv… A Madárasszony, a Földanya, a Szarvas-, Medve-, Kígyó-istennő szavak nélküli, jelképekkel megszólaló nyelve. Spirálok, cikk-cakkok, keresztek és körök, csíkozások és rácsozások, háló- és folyóminták, bemélyedések és kidomborodások. Az Élet és a Halál, a Termékenység és az Ölés legalapvetőbb, mégis gyakran művészien kifinomult kifejezőelemei. „The tomb is womb” – szól az egyik szakaszcím, ami akár eretnek gondolatnak is minősülhetne egyesek szemében, de amikor a professzorasszony teljesen világosan régészeti leleteken és megfelelő szögben ábrázolt képeken elénk tárja a magyarázatot, az a gondolat tör elő belőlem, hogy mennyire hiányos is az iskolai történelem- és művészettörténet-oktatás (legalábbis az, amiben nekem volt részem). Vagy amikor i.e. 3500 körülből származó vázamintákon látom az egyedfejlődés ma mikroszkóppal megtekinthető szakaszait! (Nem kígyócskák meg szemecskék azok, hanem osztódó sejtek! link) …bámulatos, mennyi minden nincs még a köztudat felszínén.

Rengeteg alig ismert részletet bemutat: például a minószi bikáról sokat írnak a mitológiakönyvek, de hogyhogy alig említik a minószi pillangót? Vagy a sün és az anyaméh kapcsolatáról, vagy a bika feje és a teljes női nemiszervrendszer hasonlóságáról miért nem beszélnek? Ránézve eléggé magától értetődő, mégis szinte titkos tudásnak tűnik!

Rengeteg képanyag (fényképek, rajzok, ábrák) és a hozzájuk írt lényegre törő feliratok segítik a régészeti felfedezések részletes leírásainak megértését, a szöveget körülölelően, vele együtt haladnak (nem kell tehát ide-oda lapozgatni a képek tanulmányozásához). A kötet végén gazdag szimbólumtár segíti a gyors eligazodást a minták, ábrázolások között. Továbbá a kőkori istenek és istennők fajtáit, betöltött szerepeit is megtaláljuk tömör összefoglalókban, a különféle fejlődési és műveltségi korszakok időrendi ábrái, illetve a régészeti lelőhelyek térképei mellett (több oldal magyarországi helyszínekkel foglalkozik).

Csak ajánlani tudom, akár még olvasni nem tudó gyereknek is, hadd ismerkedjen a képekkel – amik betűk nélkül is beszédesek!


Hasonló könyvek címkék alapján

Jared Diamond: Guns, Germs and Steel
Rainer Hagen – Rose-Marie Hagen: What Great Paintings Say
Simon Martin – Nikolai Grube: Chronicle of the Maya Kings and Queens
Niall Ferguson: Civilization
Richard P. Feynman: Surely You're Joking, Mr. Feynman!
Yuval Noah Harari: Sapiens (angol)
Bill Bryson: A Short History of Nearly Everything
Stephen E. Ambrose: Band of Brothers
Naomi Wolf: The Beauty Myth
Michio Kaku: Physics of the Impossible