Az ​álmok kastélya (Sissy 4.) 31 csillagozás

Marieluise von Ingenheim: Sissy 4. – Az álmok kastélya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Sissy ötvenévesen és nagymamaként is elbűvölő, gyönyörű asszony, még akkor is, ha mély gyászában csak fekete ruhában mutatkozik. Rudolf trónörökös halála után végképp nem tudja elviselni a Burg nyomasztó légkörét. Azt reméli, hogy a Korfu szigetén felépített kastélyban megtalálhatja lelki békéjét, ám mire elkészül a csodapalota, Sissy rádöbben, hogy az álmok sohasem valósulnak meg. Űzi-hajtja a nyugtalanság, beutazza egész Európát, de sehol nem találja a helyét. Ráadásul a kijelölt trónörökös, Ferenc Ferdinánd sorsa is nyomasztja. A fiatalember szembeszáll Ferenc József akaratával, szerelemből kíván nősülni, s ehhez a királyné segítségét kéri. Erzsébet a pártjára áll…

>!
Rakéta, Budapest, 1992
252 oldal · ISBN: 9637485368 · Fordította: Pataky Péterné

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

AgiVega IP>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 4. – Az álmok kastélya

Gyenge négyes. Voltak benne unalmas részek, de korántsem volt annyira unalmas, mint a második kötet. Az Achilleionról szívesen vettem volna több infót, az pedig egyenesen kiakasztott – bár ez nem Ingenheim hibája –, hogy a borítóra a lainzi kastélyt tették, holott egyértelmű, hogy a címben szereplő álmok kastélya az Achilleion.
A könyv fénypontja – sőt, szerintem az egész sorozat fénypontja – a 113-115. oldalon szereplő beszélgetés volt Sissy és egy öreg görög kecsekpásztor között. Úgy éreztem, abban a bő két oldalban benne volt Sissy egész élete. Legalább ezért érdemes volt elolvasni a könyvet.:)

pakita>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 4. – Az álmok kastélya

Nagyon elvarázsolt engem az a kastély, amiben Sissy vigaszt keresett. Sajnáltam is emiatt, hogy ilyen boldogtalan lett, ami érthető, mert olvasás közben még engem is nagyon megérintett Rudolf halála, nagyon titokzatos volt, azóta is sokszor eszembe jut az érzés, amit éreztem akkor, mikor erről olvastam. Nem csoda, hogy Sissy belebetegedett gyermeke elvesztésébe, és valamiben vigaszt keresve azt gondolta, hogy ez az annyira vágyott kastély majd valahogyan átsegíti minden nehézségen.

Ancsibe>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 4. – Az álmok kastélya

Jó olvasni Sissy, Ferenc József és Ferenc Ferdinánd életéről, szeretem a történelmi könyveket. Azonban néha idegesített Sissy ezzel az örökös utazási vágyával, hogy sehol nem tudott nyugodtan megmaradni. Az is fura, hogy ennyire el tudta kerülni a kötelezettségeit, hogy megjelenjen a császárral a különböző eseményeken. Ferenc Ferdinándot nem irigyeltem, hogy így járt a kapcsolatuk.

Hohenembs>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 4. – Az álmok kastélya

Ez a kötet, Erzsébet szenvedését mutatja be, hogy hogyan ment tönkre egy csapásra az élete Rudolf halála után. Próbálja figyelmét elterelni, próbál életben maradni. Bemutatja Korfu iránt érzett vonzalmát, az „álmok kastélyát”, és kapcsolatát a leendő trónörökössel Ferenc Ferdinánddal.

Merpeople>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 4. – Az álmok kastélya

Sissy-t mindig is nagyra becsültem a jó természete, és a jósága miatt. A könyvet is emiatt olvastam el. Szerintem szenzációs!


Népszerű idézetek

AgiVega IP>!

– Ez a kastély volt minden álmának célja…
– Az álmoknak nincsenek céljaik, asszony. Talán azt gondolod, vagy úgy érted, hogy a boldogságot keresi? A boldogság azonban mindig máshol van. Mindig a következő völgyben, abban, amelyik még előttünk van, vagy a következő hegyen, vagy amögött. Most, hogy a kastély elkészült, rá fog ébredni, rá kell ébrednie, hogy itt sem találja meg. Csak addig volt itt is boldogsága, amíg a kastély csak vágyálom volt, és ahogy a falak növekedtek, úgy tűnt el innen lassan.
(…)
– A boldogság – hallotta Sissy hirtelen újra a szavait – sehol sincsen, és mindenütt van. Vagy megtaláljuk saját magunkban, vagy soha, sehol.

114. oldal

3 hozzászólás
Szelén>!

– Hogy mindenki láthassa, valóban királynéjuk van ott és nem egy színésznő – jegyezte meg Sissy epésen.
– Valahogy így – bólintott Franzl komolyan. – Ne vedd túlságosan félvállról, Sissy, tudod, hogy a magyarok erre nagyon kényesek. Ha becsapnánk őket, még utóbb forradalmat robbantanának ki.

237. oldal


A sorozat következő kötete

Sissy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Graves: Én, Claudius
Ian Kershaw: Hitler 1936–1945
Helga Thoma: Boldogtalan királynék
Sandra Gulland: Napóleon felesége
Galgóczy Árpád: Fények a vaksötétben
Száva István: Az istennő kegyeltje
Marczali Henrik: Mária Terézia
Szvák Gyula: Hamis cárok
Poór János: Hajnóczy József
P. Lakatos Ilona (szerk.): Janus Pannonius