Egy ​kislányból császárné lesz (Sissy 1.) 75 csillagozás

Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

Sissy – a magyarok későbbi védangyala –, a vadóc bajor herceglány gyűlöli a kötöttségeket, kóborol, álmodozik, remekül érzi magát liberális felfogású apja társaságában. Nem is volna ez olyan nagy baj, ha az ifjú Ferenc József császár nem szeretne fülig bele első látásra, és nem akarná feleségül venni. Sissy életének első szakaszát meséli el az osztrák írónő. Fény és árnyék, lelkesültség és csüggedés, mulatságos és szomorú fordulatok jellemzik Erzsébet életének ezt az időszakát. A fény Ferenc József rajongó szerelme, az árnyék Zsófia anyacsászárnő féltékenysége, az ókonzervatív bécsi udvar intrikái.

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
Rakéta, Budapest, 1991
260 oldal · ISBN: 9637485147 · Fordította: Pataky Péterné, Petőcz András

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Milánó


Kedvencelte 14

Most olvassa 4

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Karcsika>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

Valamilyen megmagyarázhatatlan módon rettentően érdekel Sissy élete.
Nem tudom, hogy ez azért van-e, mert minden karácsonykor ezt nézi az egész család, vagy, mert az apukám is oda van érte, de valamiképpen mégis itt állok 16 évesen és még mindig gyermeki rajongással gondolok rá, mindattól függetlenül, hogy „kutatásaim” során szépen lassan rájöttem, hogy nem volt annyira szép és csodás élete, mint a filmekben.
Ettől függetlenül lehet kissé elfogulatlan vagyok ezzel a könyvel.
A könyv olvasása közben végig az járt a fejemben, hogy ez mennyire Sissy.
Mármint oké, róla szól, persze, hogy ő jut róla az eszembe, de a stílus, a környezet, a cselekmény, az elegancia és minden amit valaha is az ő személyéhez társítottam megvan ebben a könyvben. Persze, lehet, hogy pont ettől nem valósághű egyesek szemében, de én valahogy így tudom elképzelni azt, ahogyan Sissy élt.
Hiszen ők is emberek voltak, nem csak történelmi papírmasék érzések nélkül, nem?
Nagyon szép stílusú, könnyen érthető nyelvezetű könyv, mindenkinek nagyon szívesen ajánlom! :))

Izolda P>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

Olvasói karrierem első darabjai. Édesanyám vette meg nekem az első darabot a piacon, ami szerdán és szombaton volt. Nagyon gyorsan elolvastam minden darabját, és alig vártam, hogy megint piac legyen.
Édesanyám meglepett arca ma is előttem van, mikor 6 évesen lejöttem az emeletről, hogy „Anya, elolvastam, van folytatása?” Nagyon jól választott, azóta szeretek olvasni.

8 hozzászólás
Beka12>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

Hjaj, hogy ez nekem mennyire tetszett:) A Sissy filmek ngay kedvenceim, és megláttam ezt a könyvet anyukám könyves polcán és azonnal el kellett olvasnom. Sissy csodálatos ember, és nagyon sajnálom,hogy ahoz képest, hogy milyen fényűzésben élte életét, mégis úgy gondolo, hogy nem volt olyan jó élete.
Talán a könyv első 90 oldala jobban tetszett, de minden pillanatát élveztem. Anyukámmal, aki szintén nagyon szereti a magyarok királynéját, órákon keresztül beszélgettünk róla.
Néha úgy éreztem, hogy Ferenc József nem a férje hanem az apja Sissynek. nem a korkülömbség miatt, hanem azért, mert amíg Erzsébet egy kis 15 éves kislány volt, és izgett mozgott semmi sem volt jó neki, és úgy viselkedett, mint egy vérbeli kamasz, Ferenc József folyton nevelt e Sissyt ami szerintem nagyon szórakoztató volt. Általában zavarni szokott, ha egy könyv jelen időbe van fogalmazva, itt ezt egyáltalán nem érztem.

Én úgy gondolom, hogy ez a könyv sorozat, nagyon jól bemutatja az életét, és mindenképpen érdemes elolvasni, mert egyáltalán nem nehéz a nyelvezete, könnyen olvasható.
Eddig is nagyon tiszteltem és szerettem Sissyt, de ez után a könyv után még jobban megkedveltem. Anyukámtól kértem róla egy gyönyörű nagy bekeretezett képet róla. Azt hiszem ki fogom tenni a szobámba.:D

Niki_Salamon P>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

Magát a sorozatot tavaly sikerült beszereznem és végre el tudtam kezdeni olvasni. Nem tudtam mire számíthatok, hisz annyi féleképpen ábrázolták szeretett királynőnket. Azt kell, hogy mondjam, nem kellett volna félnem.
Több Sissy-ről szóló, hozzá kapcsolódó könyvet is olvastam már, mégis tudtam meg új dolgokat róla. Például azt, hogy eredetileg Károly Lajos feleségének szánták.
Az elején nagyon lassan és részletesen van megírva minden, a végén viszont nagyokat ugrunk az időben. Erzsébet visszatérő betegségének sem tudjuk meg az okát,( itt legalábbis nem, ám természetesen köztudott volt) illetve Zsófiával való viszonya is itt – ott (az eddigi olvasmányaim alapján) nem stimmel. Persze nem voltak jóban, ahogyan a regényben is olvashatjuk, de én például úgy tudtam Rudolf vaskezű nevelőjét a főhercegnő maga választotta ki.
Ennek ellenére kellemes kis olvasmány volt, szívesen olvastam Sissy boldogabb napjairól is Ferenc Józseffel, itt kicsit többet írtak róluk. A császárné viszont nagyon trükkös asszony volt, még ha nem is szerette az udvart, nagyon jól beletanult a végére már.

csakegyluca P>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

Hogyan is találkoztam ezzel a könyvvel? Múlt karácsonykor sorozat formájában adták a Sissyt. Esti programunk volt, hogy sütivel a kezünkben bekuckózunk a tv elé. Nekem nagyon megtetszett ez a világ. Úgy gondoltam, utána nézek, van e belőle könyv, mert az érdekelne. Találtam is nagyon sokat. Mivel imádom a sorozatokat, és maga a borító is kapcsolódik a filmhez, ezt választottam. Kiterveltem, hogy ezt ősszel szeretném majd olvasni. Kutattam , melyik könyvtárba lehet bennt. Mondom: ó, pont a közelben van. A beszerzés kicsit nehezen ment, de már a kezemben foghattam.
Meglepődtem, mert teljesen más mint a film. Ez nagyából az igazat írja le. Plussz információkkal gazdagodtam. Nyugalommal mentem be a történelem órákra, mert ha felhívnak felelni, tudok Sissyről beszélni jó sokat. Még olyat is, ami nincs benne a tankönyvben. Nem csalódtam ebben a könyvben sem. Úgy érzem, a film kicsit kiszépítette a storyt, de abból is lehet tanulni. A könyv történelmi szempontból volt nagyon jó. A színfalak mögé láthattam. Sissyt nagyon sajnálom, hogy sokszor volt az élet nehéz neki. De egyben a példaképem lett, mert az az erő, a vágy, a büszkeség, a furfang, a szeretet és egyben a szerelem ami ebben a törékeny testben élt…nagyra becsülöm.
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2019/11/a-szivek-csasz…

2 hozzászólás
crissy>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

Én régebben láttam rajzfilmet Sissyről, és imádtam. Annyira, hogy felnőtt koromban ismét megnéztem, és ugyanannyira szerettem most is. De ebben a könyvben kicsit csalódtam. Szinte egyáltalán nem azt a Sissyt kaptam vissza, mint a rajzfilmből, vagy mint anyukám meséiből. Én itt nem a harcos Sissyt láttam, hanem a dacosat. Alig láttam valamit abból a sok jóból amit tett ő… Remélem, hogy a többi könyvben előbújik az a Sissy, aki ismerős számomra, bár ez a könyv olyan hosszú időszakot ölel fel, hogy fogalmam sincs, a hátralévő kötetekre mi marad…

LepkeLány>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

A Sissy filmek a kedvenceim közé tartoznak és azt kell mondjam, hogy a könyv is belopta magát a szívembe. Sissy élete mindig is érdekelt, de néha fájdalmas volt olvasni miket kellett kiállnia. A történet elején még valóban egy kislány, de folyamatosan válik egyre határozottabbá, erősebbé, keményebbé. Édes volt látni, ahogy Ferenc József bíztatja feleségét. Tetszett a köztük lévő kapcsolat, mégha nem is értettek mindig egyet.
Sissy szabad természete szerintem nagyon megfogja az embert, várom, hogy folytassam a sorozatot. :)

Elhaym>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

11-12 éves koromban imádtam ezt a sorozatot és 10 pontot adtam a könyvekre. Most újra olvasásnál úgy álltam hozzá, hogy ez egy ifjúsági történet, nem szabad tőle többet várni. Történelmi rész most sem okozott csalódást, jól meglehet ismerni Sissy és Ferenc József életét így lájtos formában is. Karakterek miatt viszont nem tudok a könyvre már 10 pontot adni. Sajnos nem voltak szerethetőek.
Bővebben:
http://elhaym.wordpress.com/2012/12/24/marieluise-von-i…

5 hozzászólás
szmelus P>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

Ki ne szeretné Sissyt. Kiskoromban imádtam a róla készült filmet, meg is kaptam a páromtól díszdobozban. Így akarva akaratlanul összehasonlítottam. A film képekben szép és így jobban el tudtam képzelni. A könyv viszont történelemben gazdagabb. Nem hiába szeretem a hasonló történelmi családregényeket. Annyira Sissy mellett voltam, úgy el tudtam képzelni mennyire jobb volt neki szabadon az otthonában, mint abban a rideg kastélyban. Én sem éreztem volna ott jól magam. És amit a gyerekeivel tettek, anyaként el sem tudom képzelni, hogy ne legyenek mellettem. Nagyon sajnáltam a kislányát is. Viszont irigyeltem kitartását és ahogy egyre jobban megerősödött, bátorságát, kedvességét. Mindig kedvenc lesz. A film azért gyönyörű képekben. Így teljes nekem.

Niki_>!
Marieluise von Ingenheim: Sissy 1. – Egy kislányból császárné lesz

Tizenévesen egyszer nekikezdtem a sorozatnak, de akkor valamiért abbahagytam.
Tegnap könyvtárban jártam és újra belebotlottam. Úgy éreztem, hogy most szükségem van erre a könyvre és igazam lett.
Koránt sem tökéletes, kicsit olyan, mintha a szereplők bábok lennének, így én eleve a filmbeli szereplőket képzeltem magam elé az olvasás közben és így sikerült beszippantania. Tetszett, pihentetett, elvarázsolt. Este addig nem tudtam elaludni, amíg be nem fejeztem az első részt, így 1 nap alatt kivégeztem. És ma már neki is kezdtem a folytatásnak. ;o)


Népszerű idézetek

csakegyluca P>!

Óh, barnán sötétlő szemek
Túlhosszan néztelek titeket,
S ezért a pillantásotok
Nem hagyja el szívemet.

24. oldal

Sunshine>!

– (…) Másodszor pedig Sissy tőlem akár egy parasztfiúhoz is hozzámehet, ha úgy lesz boldog.

csakegyluca P>!

Virágzik, mint a május,
A fiatal szerelem,
Az ősz az elmúlásé,
Nincs itt a kedvesem.

Elment távol-messze tájra,
Talán már sosem látom,
Boldogan futnék utána,
Csak tudnám, hol találom.

32. oldal

aisz0811>!

Bécs tudomásom szerint az a város, ahol a világon a legkevesebbet olvasnak, ezzel szemben a legtöbbet táncolnak. A társaságba való bejutás egyetlen feltétele a megfelelő családfa. E nélkül az igazolás nélkül egy bennszülött éppoly kevéssé juthat be a főméltóságú társaságba, mint a holdra. Ezért is olyan kicsi és zárt ez a társaság, alig vannak háromszázan, mindig egymás között házasodnak, így többszörösen rokonai egymásnak. Mindenki mindenkit ismer, a bejutás közéjük lehetetlen. Legyen bár egy osztrák Shakespeare, Galilei és Nelson admirális egy személyben, ide akkor sem nyerne bebocsátást, ha nem tudná felmutatni azt a bizonyos tizenhat nemesi őst. Az intelligencia fokmérője itt az, hogy ki mennyire ismeri a protokollt, milyen jól tud táncolni és milyen díszesek a ruhái. Erzsébet császárnénak, ennek az olvasott, művelt és igen érdekes személyiségnek nem lehet könnyű dolga az udvarban.

csakegyluca P>!

Tiéd az ifjú halál
Tiszta békességben,
Engem nem kért a halál
S magad vagy az égben.

21.Oldal


A sorozat következő kötete

Sissy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fábián Janka: Lotti öröksége
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Robin LaFevers: Sötét diadal
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya