Egy ​kislányból császárné lesz (Sissy 1.) 96 csillagozás

Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

Sissy – a magyarok későbbi védangyala –, a vadóc bajor herceglány gyűlöli a kötöttségeket, kóborol, álmodozik, remekül érzi magát liberális felfogású apja társaságában. Nem is volna ez olyan nagy baj, ha az ifjú Ferenc József császár nem szeretne fülig bele első látásra, és nem akarná feleségül venni. Sissy életének első szakaszát meséli el az osztrák írónő. Fény és árnyék, lelkesültség és csüggedés, mulatságos és szomorú fordulatok jellemzik Erzsébet életének ezt az időszakát. A fény Ferenc József rajongó szerelme, az árnyék Zsófia anyacsászárnő féltékenysége, az ókonzervatív bécsi udvar intrikái.

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
Rakéta, Budapest, 1991
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637485147 · Fordította: Pataky Péterné, Petőcz András

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Milánó


Kedvencelte 14

Most olvassa 5

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Joxer >!
Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

Egy történelmi tabló csodálatosan olvasmányos első kötete, melyben megismerjük a későbbi Osztrák császárnét és családját, illetve a fiatal Ferenc Józsefet és édesanyját.
Egy véletlenül és váratlanul kialakult szerelem története, melyben két egymással ellentétes neveltetést kapott ember: a tűz és a víz mégis egymásra talál.
A szabadon, kötöttségek nélkül nevelkedett Erzsébet, és a gyerekkorától az uralkodásra felkészített és emiatt szigorú szabályok szerint élő jövendő császár szerelme meglepő, és bár az olvasó történelmi tanulmányaiból nagyrészt ismeri az életüket, de a nagysikerű Sissy-filmek hátására mégis örömmel veszi kézbe a könyvet, mert tudata mélyén mégis bízik egy fordulatos és gyönyörű szerelmes történetben, amely a romantika mellett persze tele van intrikával, fájdalommal és egy tipikus nemszeretem anyóssal, aki fiatal menyéről azt hiszi, hogy egy kis naíva, akit majd könnyen az irányítása alatt tarthat.
Sissy ahol csak tud lázad az anyósa ellen, és ebben többen is támogatják, és ami a szerencse, hogy Ferenc József is felismeri felesége értékeit és amennyire csak teheti támogatja liberális gondolkodásmódját, akár ellentmondva saját aanyjának és neveltetési elveinek.
Sissy a császári udvarban töltött évek alatt a család szeme-fénye tinédzserből erős asszonnyá válik, mind jobban megerősítve anyósa hatalmától független önállóságát, a képmutató elit helyett a nép egyszerű lakóit támogatva.
Az írónő egy remek, fordulatokkal teli történelmi romantikus művet írt meg, ami letehetetlenül olvastatja magát, és az olvasó szinte várja, hogy minél előbb kezében tarthassa a következő kötetet.

noni55 P>!
Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

Sissi nagyon fiatalon lesz császárné, a házassága Ferenc Józseffel szerelemből köttetett. Anyósa azonban megkeseríti a mindennapjait, folyamatosan kritizálja és árulkodik a háta mögött a császárnak. Sissi nem kapott olyan szigorú nevelést, mint férje, ezért is keletkeznek a konfliktusok anyósával. Nagyon nehezen szokja meg a merev, udvari rendet. Gyerekként mindig a szabadban volt és lovagolt. Sissy rájön, hogy csak akkor fogadják el császárnénak, ha aláveti magát az etikettnek, és makacs természetét megzabolázza. Ferenc József simítja el mindig a viszályt édesanyja és a császárné között. Az évek alatt több gyermekük is születik, Sissi betegeskedik is, de évek telnek el, mire igazán megérik a feladatra és csodálatos császárné válik belőle.

Izolda P>!
Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

Olvasói karrierem első darabjai. Édesanyám vette meg nekem az első darabot a piacon, ami szerdán és szombaton volt. Nagyon gyorsan elolvastam minden darabját, és alig vártam, hogy megint piac legyen.
Édesanyám meglepett arca ma is előttem van, mikor 6 évesen lejöttem az emeletről, hogy „Anya, elolvastam, van folytatása?” Nagyon jól választott, azóta szeretek olvasni.

8 hozzászólás
Karcsika>!
Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

Valamilyen megmagyarázhatatlan módon rettentően érdekel Sissy élete.
Nem tudom, hogy ez azért van-e, mert minden karácsonykor ezt nézi az egész család, vagy, mert az apukám is oda van érte, de valamiképpen mégis itt állok 16 évesen és még mindig gyermeki rajongással gondolok rá, mindattól függetlenül, hogy „kutatásaim” során szépen lassan rájöttem, hogy nem volt annyira szép és csodás élete, mint a filmekben.
Ettől függetlenül lehet kissé elfogulatlan vagyok ezzel a könyvel.
A könyv olvasása közben végig az járt a fejemben, hogy ez mennyire Sissy.
Mármint oké, róla szól, persze, hogy ő jut róla az eszembe, de a stílus, a környezet, a cselekmény, az elegancia és minden amit valaha is az ő személyéhez társítottam megvan ebben a könyvben. Persze, lehet, hogy pont ettől nem valósághű egyesek szemében, de én valahogy így tudom elképzelni azt, ahogyan Sissy élt.
Hiszen ők is emberek voltak, nem csak történelmi papírmasék érzések nélkül, nem?
Nagyon szép stílusú, könnyen érthető nyelvezetű könyv, mindenkinek nagyon szívesen ajánlom! :))

Niki_Salamon>!
Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

Magát a sorozatot tavaly sikerült beszereznem és végre el tudtam kezdeni olvasni. Nem tudtam mire számíthatok, hisz annyi féleképpen ábrázolták szeretett királynőnket. Azt kell, hogy mondjam, nem kellett volna félnem.
Több Sissy-ről szóló, hozzá kapcsolódó könyvet is olvastam már, mégis tudtam meg új dolgokat róla. Például azt, hogy eredetileg Károly Lajos feleségének szánták.
Az elején nagyon lassan és részletesen van megírva minden, a végén viszont nagyokat ugrunk az időben. Erzsébet visszatérő betegségének sem tudjuk meg az okát,( itt legalábbis nem, ám természetesen köztudott volt) illetve Zsófiával való viszonya is itt – ott (az eddigi olvasmányaim alapján) nem stimmel. Persze nem voltak jóban, ahogyan a regényben is olvashatjuk, de én például úgy tudtam Rudolf vaskezű nevelőjét a főhercegnő maga választotta ki.
Ennek ellenére kellemes kis olvasmány volt, szívesen olvastam Sissy boldogabb napjairól is Ferenc Józseffel, itt kicsit többet írtak róluk. A császárné viszont nagyon trükkös asszony volt, még ha nem is szerette az udvart, nagyon jól beletanult a végére már.

csakegyluca>!
Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

Hogyan is találkoztam ezzel a könyvvel? Múlt karácsonykor sorozat formájában adták a Sissyt. Esti programunk volt, hogy sütivel a kezünkben bekuckózunk a tv elé. Nekem nagyon megtetszett ez a világ. Úgy gondoltam, utána nézek, van e belőle könyv, mert az érdekelne. Találtam is nagyon sokat. Mivel imádom a sorozatokat, és maga a borító is kapcsolódik a filmhez, ezt választottam. Kiterveltem, hogy ezt ősszel szeretném majd olvasni. Kutattam , melyik könyvtárba lehet bennt. Mondom: ó, pont a közelben van. A beszerzés kicsit nehezen ment, de már a kezemben foghattam.
Meglepődtem, mert teljesen más mint a film. Ez nagyából az igazat írja le. Plussz információkkal gazdagodtam. Nyugalommal mentem be a történelem órákra, mert ha felhívnak felelni, tudok Sissyről beszélni jó sokat. Még olyat is, ami nincs benne a tankönyvben. Nem csalódtam ebben a könyvben sem. Úgy érzem, a film kicsit kiszépítette a storyt, de abból is lehet tanulni. A könyv történelmi szempontból volt nagyon jó. A színfalak mögé láthattam. Sissyt nagyon sajnálom, hogy sokszor volt az élet nehéz neki. De egyben a példaképem lett, mert az az erő, a vágy, a büszkeség, a furfang, a szeretet és egyben a szerelem ami ebben a törékeny testben élt…nagyra becsülöm.
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2019/11/a-szivek-csasz…

2 hozzászólás
crissy>!
Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

Én régebben láttam rajzfilmet Sissyről, és imádtam. Annyira, hogy felnőtt koromban ismét megnéztem, és ugyanannyira szerettem most is. De ebben a könyvben kicsit csalódtam. Szinte egyáltalán nem azt a Sissyt kaptam vissza, mint a rajzfilmből, vagy mint anyukám meséiből. Én itt nem a harcos Sissyt láttam, hanem a dacosat. Alig láttam valamit abból a sok jóból amit tett ő… Remélem, hogy a többi könyvben előbújik az a Sissy, aki ismerős számomra, bár ez a könyv olyan hosszú időszakot ölel fel, hogy fogalmam sincs, a hátralévő kötetekre mi marad…

Beka12>!
Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

Hjaj, hogy ez nekem mennyire tetszett:) A Sissy filmek ngay kedvenceim, és megláttam ezt a könyvet anyukám könyves polcán és azonnal el kellett olvasnom. Sissy csodálatos ember, és nagyon sajnálom,hogy ahoz képest, hogy milyen fényűzésben élte életét, mégis úgy gondolo, hogy nem volt olyan jó élete.
Talán a könyv első 90 oldala jobban tetszett, de minden pillanatát élveztem. Anyukámmal, aki szintén nagyon szereti a magyarok királynéját, órákon keresztül beszélgettünk róla.
Néha úgy éreztem, hogy Ferenc József nem a férje hanem az apja Sissynek. nem a korkülömbség miatt, hanem azért, mert amíg Erzsébet egy kis 15 éves kislány volt, és izgett mozgott semmi sem volt jó neki, és úgy viselkedett, mint egy vérbeli kamasz, Ferenc József folyton nevelt e Sissyt ami szerintem nagyon szórakoztató volt. Általában zavarni szokott, ha egy könyv jelen időbe van fogalmazva, itt ezt egyáltalán nem érztem.

Én úgy gondolom, hogy ez a könyv sorozat, nagyon jól bemutatja az életét, és mindenképpen érdemes elolvasni, mert egyáltalán nem nehéz a nyelvezete, könnyen olvasható.
Eddig is nagyon tiszteltem és szerettem Sissyt, de ez után a könyv után még jobban megkedveltem. Anyukámtól kértem róla egy gyönyörű nagy bekeretezett képet róla. Azt hiszem ki fogom tenni a szobámba.:D

Vivien_Bernadett_Sebestyen>!
Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

Az új sorozatot látva újra felélett bennem a Sissy iránti szeretetem és, hogy még jobban megismerjem az életét. Régóta minden utamba kerülő cikket, videót megnézek, ami róla szól. Valójában minden ami hozzá kapcsolódik érdekel. Ezért is örülök, hogy sikerült elolvasnom ezt a könyvet. Bár a stílus nem fogott meg teljesen, és nem gondolom, hogy folytatni fogom ezt a sorozatot, mégis jó érzés volt beletekinteni a történelemben és egy gyönyörű szerelmi történetbe, ami sok próbával került szembe.♥

Takkancs90 P>!
Marieluise von Ingenheim: Egy kislányból császárné lesz

A Romy Schneider féle Sissi filmek csak úgy peregtek a szemem előtt. A regény azonban annál jóval részletesebb történet leírásokat tartalmaz, bár a cukormáz ugyanolyan vastag. ;) A regény maga könnyen olvasható, könnyen emészthető. Egy laza kikapcsolódás a Sissi kultusz kedvelőinek.


Népszerű idézetek

aisz0811>!

Bécs tudomásom szerint az a város, ahol a világon a legkevesebbet olvasnak, ezzel szemben a legtöbbet táncolnak. A társaságba való bejutás egyetlen feltétele a megfelelő családfa. E nélkül az igazolás nélkül egy bennszülött éppoly kevéssé juthat be a főméltóságú társaságba, mint a holdra. Ezért is olyan kicsi és zárt ez a társaság, alig vannak háromszázan, mindig egymás között házasodnak, így többszörösen rokonai egymásnak. Mindenki mindenkit ismer, a bejutás közéjük lehetetlen. Legyen bár egy osztrák Shakespeare, Galilei és Nelson admirális egy személyben, ide akkor sem nyerne bebocsátást, ha nem tudná felmutatni azt a bizonyos tizenhat nemesi őst. Az intelligencia fokmérője itt az, hogy ki mennyire ismeri a protokollt, milyen jól tud táncolni és milyen díszesek a ruhái. Erzsébet császárnénak, ennek az olvasott, művelt és igen érdekes személyiségnek nem lehet könnyű dolga az udvarban.

Sunshine>!

– […] Másodszor pedig Sissy tőlem akár egy parasztfiúhoz is hozzámehet, ha úgy lesz boldog.

csakegyluca>!

Óh, barnán sötétlő szemek
Túlhosszan néztelek titeket,
S ezért a pillantásotok
Nem hagyja el szívemet.

24. oldal

csakegyluca>!

Virágzik, mint a május,
A fiatal szerelem,
Az ősz az elmúlásé,
Nincs itt a kedvesem.

Elment távol-messze tájra,
Talán már sosem látom,
Boldogan futnék utána,
Csak tudnám, hol találom.

32. oldal

Dia20646 P>!

– Miért rejtegetted előlem eddig ezt a csodálatos helyet? Magyarország gyönyörű szép.

176

csakegyluca>!

Tiéd az ifjú halál
Tiszta békességben,
Engem nem kért a halál
S magad vagy az égben.

21.Oldal


A sorozat következő kötete

Sissy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2.
R. Kelényi Angelika: Átkozottak
Phyllis T. Smith: Én, Livia
Dániel Anna: Erzsébet királyné
Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Csernovszki-Nagy Alexandra: Az írisz titka
Riley Baker: A boldogító nem!
Elena Ferrante: Az új név története