The ​Winner's Curse – A nyertes átka (A nyertes trilógia 1.) 612 csillagozás

Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

Megfizethetsz-e a szerelemért?

Amikor a 17 éves Kestrel egy rabszolgapiacon megvásárolja a herrani Arint, aligha sejti, hogy élete gyökeres fordulatot vesz. A valoriai birodalom ellen lázadást előkészítő Arin sem tervezi, hogy beleszeret a hazája leigázásáért felelős tábornok lányába. A herrani felkelés egy időre szerepcserére kényszeríti őket. Kestrel megmenti ugyan Arin életét, de cselekedete lehetetlenné teszi, hogy valaha is egymáséi lehessenek. Hűség, sötét titkok, párbajok, felborult értékrendek… Mi mindenért kell fizetni?

Kinek az élete ér többet?

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
368 oldal · ISBN: 9789633995662 · Fordította: Neset Adrienn
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
368 oldal · ISBN: 9789633995679 · Fordította: Neset Adrienn
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633995242 · Fordította: Neset Adrienn

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Arin · Kestrel · Ronan · Benix · Caran · Enai · Harman · Irex · Jess · Lady Faris · Sarsine · Smúz · Trajan tábornok


Kedvencelte 94

Most olvassa 20

Várólistára tette 409

Kívánságlistára tette 355

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

vikcs>!
Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

Az eleje nagyon lassan indul be, az árverésen találjuk magunkat, ahol Kestrel, a valoriai birodalom vezetőjének a lánya, megveszi a rabszolgasorba számító, herrani származású Arint.
Kestrel egy nagyon pozitív, erős, határozott, magabiztos hősnő, aki nem riad vissza semmitől sem, vág az esze és mindenkit palira tud venni, ha éppen úgy akarja. De közben belül dúlnak benne az érzelmek, amiket talán még ő maga sem ért.
Arin eleinte nem fogott meg, elég ellenszenves volt, lekezelő az emberekkel, már amennyire tudott rabszolga létére, de ahogy telik az idő, ő is úgy lesz egyre szimpatikusabb nekünk is, és persze Kestrelnek is.

A romantikus szál nagyon tetszett, imádom az olyan sztorikat, amikor minden a szerelmesek ellen szól, de ők mégsem tudnak egymásnak ellenállni.
A könyvet csak dicsérni tudom a csodálatos leírások, magával ragadó nyelvezet, stílus és megfogalmazás.

Bővebb értékelés a blogomon :) : http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2016/11/marie-rutkosk…

6 hozzászólás
DarknessAngel>!
Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

Ó. Te. Jó. Ég. Ez meg mi volt? És miért nem olvastam el mindjárt a megjelenés után?
Annyira lenyűgözött a történet. Lélegzetvisszafojtva olvastam minden sorát, egyszerűen nem bírtam elszakadni tőle. *-* Izgalmas és kalandos, és a romantikus szál…♡
Imádom a tiltott szerelmet, és ez itt tökéletesen volt megoldva. A szereplők nagyon lassan közeledtek egymáshoz, ami egyszerre volt szép, de kínzó is. Legszívesebben már egymásnak löktem volna őket, hogy „Hajár, mindent bele!” Érthető volt, miért nem teszik, ez volt a normális reakció, de akkor is. Jaaaj… a szívem hasadt meg értük.
Az a sok forudlat elérte, hogy az olvasó egy percre se unatkozzon. Remélem a folytatás minél hamarabb napvilágot lát magyarul is. Tudnom kell, mi fog történni Arinnal és Kestrellel.

12 hozzászólás
Naiva P>!
Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

Biztos minden olvasó járt már úgy, hogy egy könyv sokkal jobban tetszik második olvasásra, mint először. Ehhez persze az is kell, hogy az a történet teljesen beleférkőzzön a gondolataidba. Rosszul ítéltem meg először. Most sokkal jobban átjött.
A történet első felét először annyira eseménytelennek, olyan vontatottnak éreztem, hogy azon gondolkoztam, félreteszem. Szerencsére megtört a jég. A könyv második felétől, egészen a végéig szépen feljött. nem is kicsit. Le se tudtam tenni.
Mindennek megvolt a miértje és az éppen csak pislákoló lángocska a két főszereplő között végre erős lángon égett. Olyan erősen éreztem valamit a két főszereplő között, pedig az a valami nincs kimondva, nincs nevén nevezve! Nem is kellett, mert éreztem. Ott volt.
Kestrel eléggé belevaló, jó eszű lány, Arin pedig annyira édes. Ahogy a lány védelmére kelt….
Hangulatilag és egyes részek alapján a Párválasztó és Az árulás csókja c. könyvekhez tudnám hasonlítani, de helyenként még egy kis Trónok harca érzetem is volt. A borító szerintem nagyon szép, csak azt nem értem, hogy kapcsolódik a történethez. Mind1. Már nálam a folytatás.

5 hozzászólás
reccs P>!
Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

A történet alapja hihetetlenül eredeti és egyedi. A nyertes átka: bár ő nyert, ő is licitálta leginkább túl a tárgyat. Csakhogy ebben a történetben nem is egy tárgyról van szó. Egészen másmilyen átkot hoz egy emberi élet, mint egy antik váza.
A világ felépítését működését az ókori Róma inspirálta. Mind találkoztunk már történelem órán, filmekben ezzel a korral, el tudjuk képzelni milyen egy leigázott, rabszolgasorba hajtott nép élete. Egy zsarnok népet könnyű gyűlölni, a hiba akkor jön, mikor személyeket fedezünk föl köztük, és rájövünk, hogy talán nem is mind egyformák.
A két főszereplőről már ebben a részben is sokat megtudhatunk, de ez még csak a kezdete egy hosszú küzdelemnek, várható, hogy rengeteg meglepetést tartogatnak még.
Elejétől a végéig olvastatta magát, nem lassult le a történet, csupán egyre jobban izgulhatunk a lezárásért.
Azt már megtudtuk, hogyan vált átokká Kestrel győzelme, most azért izgulhatunk, vajon képes lesz-e kijátszani a sorsot, és áldássá változtatni az átkot.

anikho>!
Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

A borító fogott meg. Hívogatott majd elcsábított. A KMK kiadó ismét beletalált, mind történet, mind borító szempontjából. Lebilincselő, ahogy a könyv hátoldalán is olvasható.
A szerelem, származási ellenétek, és háború kaotikus elegye, amibe pluszban, csak úgy az íze kedvéért még árulás és intrika is keveredik, ezzel garantálva, hogy egészen a hatása alá kerülj a történetnek.

Kestrelt nagyon megkedveltem, teljességgel szerethető karakter. Neki a taktikázás, a stratégiák kidolgozása az erőssége, nem a kardvívás. És szeret zongorázni. Elég karakán lány, aki vágyik a saját függetlenségére.
Valami megfogja Arinban, azért viszi haza magával, bár utána nem tudja mit is kezdjen vele. Az ő kapcsolatuk lassan ível felfelé, hiszen rengeteg előttük a buktató. Arin, már ránézésre is más, mint a legtöbb rabszolga, de a lány nem tudja pontosan, mi is lehet ez a másság. Arin magabiztosságot, dacot és jéghideg türelmet sugároz. Mint, aki arra vár, hogy kiengedhesse magából az állatot.

Időközben barátság alakul ki kettejük között, ami szépen lassan szerelemmé válik. De ezt még maguknak sem vallják be, csak sodródnak az árral. Imádom az ilyet – már sokszor mondtam. Egy gyönyörű, igaznak ható szerelem ilyen alaposan építkezik, az olvasónak is hagyva időt, hogy beleszeressen magába történetbe, és esetenként, most, jelen esetben Arinba.

A könyv felénél fordul a kocka, megváltoznak a hatalmi viszonyok. (Innentől fogva nem tudtam letenni, egyben bedaráltam.) Nyakunkon a háború, a lázadás. Kestrel rájön, Arin tényleg sokkal több holmi rabszolgánál. És jönnek a kérdések: a szívünknek, így saját magunknak, vagy a hazánknak tartozunk első sorban hűséggel? Melyik félnek van úgy istenigazából igaza? Ki nyerjen a végén? Mert őszintén szólva, én döntetlent akarok.

A vége kegyetlen. Vártam egy csattanót, ami nem következett be. Még nem tettem le erről a hirtelen támadt gondolatomról, lehet bejön a második részben. Remélem. Már csak a kezemben kellene lennie!

6 hozzászólás
_Eriii>!
Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

Én leszek a kakukktojás, de nekem ez nem tetszett. Sajnálom, pedig nagy reményeket fűztem hozzá. A könyv ötven százalékában szinte semmi sem történik, csak jövés menés, pletykálkodás, egy párbajnak mondott valami. A szereplők olyanok voltak mintha unták volna az egész dolgot. Vacsak az én agyamba játszódott le így? Sokszor felráztam volna őket, hogy gyerünk már gyerekek, legalább csináljátok úgy mintha élnétek. A könyv másik fele valamivel izgalmasabb volt, de ez sem nagy durranás. Egyedül az elképzelés tetszett, a rabszolgaság. Kestrelt nem kedveltem meg, Arin meg Istenem, éppen nem aludt meg az egész történet alatt. Sajnálom tényleg, mert én szeretem a dísztópiát meg a fantasyt. Sajnos a következő részre nem vagyok kiváncsi.

4 hozzászólás
bfanni P>!
Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

Nem számítottam rá, hogy ennyire szeretni fogom ezt a könyvet. Kestrel és Arin mindketten érdekes és összetett személyiségek, nagyon a szívemhez nőttek. A hatalmi játszmák, a politikai csatározások, a váratlan fordulatok pörgőssé, letehetetlenné tették a könyvet, és persze a románc, a tiltott szerelem – na az mindent vitt. Egyértelműen kedvenc!

kellyolvas P>!
Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

A szerző a következőket említi meg a könyv végén szereplő jegyzetben: „Egész egyszerűen arról van szó, hogy egy árverés nyertese egyben veszít is, mert úgy nyert, hogy sokkal többet fizetett, mint amennyit a tárgy ér a többi licitáló szerint. A nyertes átka (legalábbis a közgazdaságtanban) a győzelempillanatáról szól, nem arról, ami utána történik.”
A szerző remek karaktereket alkotott, természetesen a két főszereplő viszi a pálmát. Kestrel lázadó típus, ő akkor is kedveli és műveli a zenét, ha azt a társadalom alantasnak tartja és csak a rabszolgákkal zenéltetnek. Meg akar felelni az apjának, de nem mindenáron, próbál időt nyerni a törvényekkel szemben. A lány kiváló stratéga, viszont a közelharcban valószínűleg alulmaradna. Jók a megérzései, bátor, őszinte, ugyanakkor nagyon kemény is tud lenni. Én szeretem, ha egy hősnő nem lacafacázik, gyorsan jár az esze és akció közben merészen dönt, Kestrel ilyen.
Arin karaktere szerintem egy pontig megosztó, nem tudtam eldönteni kicsit tetszik, vagy nagyon beleszeretek. Rabszolgaként is valami nemességszerűt sugároz, nem tudják megtörni a körülmények, úgy éreztem, mindig valamiképp felette áll a többieknek. Csendben tűr, de a bőre alatt forronganak az érzelmek.
A romantikus vonal az egyik legjobb, amit mostanában olvastam. Lassan építkező szerelemre számítsatok, amit nagyon nehezen tudnak bevallani még saját maguknak is, hiszen ez egy tiltott szerelem. Eltérő a származásuk, számtalan nehézségbe ütköznek, mégis egymásra tud találni ez a két fiatal.
A könyv első részét kitölti kettejük barátságának kialakulása, aminek nem sok köze van a kémiához, bár Arin kétségtelenül remek adottságokkal rendelkezik és Kestrel is gyönyörű. Megismeri az olvasó a társadalmi rendszert, a többi karaktert, az intrikákat és hatalmi harcokat.
A történet második fele a kirobbanó forradalomé, ami mindent alapjaiban változtat meg, és természetesen nem fogom elspoilerezni a részleteket, de azt meg kell hagyni, nem fogja vissza magát a szerző, bátran ír csatajeleneteket és egyéb megrendítő eseményeket.
Természetesen nem szabad megfeledkeznem a szerző stílusáról sem, ami engem levett a lábamról. Gazdag nyelvezettel, igényesen megfogalmazott, gyönyörű leírásokkal találkoztam. Néhány jelenet különösen emlékezetes marad. Van abban valami példátlanul romantikus, ha egy srác befonja a lány haját, konkrét érintés nélkül is bele tudja inni az érzéseit a mozdulataiba. Az érzelmek kibontása mély és hatásos, át tudtam élni Arin vívódását, amiben a szívének hangja és az elhivatottsága küzdenek egymással. Kestrellel könnyű azonosulni, több okból is szenved az állandó nyomástól, de ő egy igazi túlélő, végig bíztam a döntéseiben. A vége egy kissé függő, remélem annyian megveszitek a könyvet, hogy hamarosan megkapjuk a folytatást is, mert olvasnám, de azonnal! Sokak kedvence lesz ez a sorozat, én imádtam minden sorát. Külön köszönet a remek fordításért Neset Adriennek!

GytAnett>!
Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

Nem túl meglepő módon már megint úgy kölcsönöztem ki egy könyvet, hogy fogalmam sem volt a tartalmáról. Nem tudom, hogy valaha le fogok-e szokni arról, hogy csak cím és borító alapján vetem rá magam egy-egy könyvre. (Esetleg néha még figyelembe veszem a figyeltjeim értékelését, ami jelen esetben kifejezetten jó volt emlékeim szerint.)
Kezdetként a történet világa lepett meg. Teljesen abban a hitben voltam, hogy a mai korban játszódik. Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.
Nagyon nehezen rázódtam bele a történetbe, a világba. Valószínűleg ehhez annak is köze van, hogy pont az elején nem volt sok időm olvasni, így kb. 10 oldalt tudtam csak egyszerre elolvasni. (Nem éppen ideális olvasási körülmény. :D)
Valahol a felénél mondtam azt, hogy végre, valami történik, annyira nem is rossz ez a könyv. Ha összességében nézem, tényleg jó volt, de az első felét nem bírom elfelejteni. Gondolkodtam, hogy most hány csillagot is adjak rá, majdnem 4.5-et kapott, de ez a 4.5-es könyvvel szemben lett volna igazságtalan. 4.25-öt érdemel. :D
Kestrel szimpatikus szereplő volt, tetszett, hogy ki mer állni saját magáért, adott esetben a saját apjával is szembeszáll, ami abban a világban egyáltalán nem volt megszokott dolog.
Arinról őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mégis mi legyen a véleményem. Tudnék róla néhány jó, de rossz dolgot is mondani. spoiler
A többi szereplőről meg nem érzem azt, hogy eleget tudtam volna meg ahhoz, hogy véleményt alkothassak. Teljesen semlegesek maradtak.
Meglepődtem a könyv végén, nem is tudom, hogy egyetértek-e Kestrel döntésével. spoiler Azt hiszem, a trilógia további két kötete még érdekes dolgokat fognak hozni. :)

Szilvi00 P>!
Marie Rutkoski: The Winner's Curse – A nyertes átka

Az volt a könyv nagy szerencséje és persze az enyém is, hogy gyorsan lehetett vele haladni, ennek köszönhetően a picit unalmasabb részeken is hamar túljutottam. Érdekes volt a felépített világ, és a karakterek is teljesen rendben voltak. Viszont ide a rozsdás bökőt, ha nem a tiltott szerelem miatt van annyi rajongója a trilógiának! :D Engem is ezzel vett meg magának. Még akkor is, ha csiga lassan bontakozott ki a romantikus szál. Valószínűleg elszoktam az ifjúsági romantikusok tempójától, így a hajfonásos jelenetnél magamban ezt ordította Arinnak: Csókold Már Meg Az Ég Szerelmére!!! Türelem kellett hozzá. De én türelmes voltam, szerettem a piknikeket, a kirándulásokat, és minden mást is, amivel a gazdag leánykák elszórakoztatták magukat és egymást. Végül a spoiler jól felrázta a történetet, attól kezdve nem tudtam letenni. Szerettem Kestler éles eszét, remélem a következő részben is lesz alkalma megcsillogtatni a tudását!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

kellyolvas P>!

– Tiéd a lelkem.

333. oldal, 37. (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Arin
abstractelf>!

Hát nem erről szólnak a mesék? A hamisból valót, a valóból hamisat csinálnak, nem?

13. oldal, 1. (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Kestrel
kellyolvas P>!

– Nem értesz semmit, Kestrel, hiába szeret annyira a hazugságok istene!

364. oldal, 42. (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Arin · Kestrel
abstractelf>!

– A túlélés nem bűn. A becsületedet sokféleképpen eladhatod, ha közben önmagadat nem adod fel.

272. oldal, 31. (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Arin
anikho>!

– Mindenki szereti a meséket.

12. oldal, 1. (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Jess
kellyolvas P>!

A fehér hófellegek felszakadtak az ólomszürke tenger felett, nagy pelyhekben esni kezdett a hó. Kestrel jeges szúrásokat érzett a bőrén. Hópelyhek hullottak rá, hópelyhek hullottak Arinra is, és Kestrel tudta, nincs az a hópehely, amely egyszerre érinthetné mindkettőjüket.

364. oldal, 42. (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Arin · Kestrel
DarknessAngel>!

A boldogság forrása a szabadság, mondta gyakran a tábornok, a szabadság pedig a bátorságon múlik.

kellyolvas P>!

– Ugyanazt akarom, amit te.
Kestrel hátradőlt. Az nem lehet, hogy a szavak azt jelentik, amit hall.
– Nem volt könnyű nekem ezt akarni. – Arin felemelte a fejét, hogy a lány láthassa az arcát. Az arcvonásai mély érzelemről árulkodtak, amely szinte könyörgött, hogy nevezzék végre a nevén.
Remény.

215. oldal, 26. (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Arin · Kestrel
Viktória_Erdei P>!

Nem lett volna szabad kísértésbe esnie.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Kestrel
Milli88 P>!

– Ha egy nő alkalmas arra, hogy harcoljon és meghaljon a birodalomért arra miért nem alkalmas, hogy egyedül sétáljon?

32. oldal, 3. fejezet (Könyvmolyképző, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Kestrel
5 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A nyertes trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Elizabeth Lim: Fénytörések
Amy Ewing: Az Ékkő
Sara Raasch: Hó mint hamu
Victoria Aveyard: A háború vihara
Fróna Zsófia: Démonok közt
Soman Chainani: Jótett helyébe
Stephanie Garber: Legendary
Patrick Ness: Háború a békéért
Tahereh Mafi: Ne félts