The ​Winner's Curse (The Winner's Trilogy 1.) 20 csillagozás

Marie Rutkoski: The Winner's Curse Marie Rutkoski: The Winner's Curse Marie Rutkoski: The Winner's Curse Marie Rutkoski: The Winner's Curse

Winning what you want may cost you everything you love

As a general’s daughter in a vast empire that revels in war and enslaves those it conquers, seventeen-year-old Kestrel has two choices: she can join the military or get married. But Kestrel has other intentions.

One day, she is startled to find a kindred spirit in a young slave up for auction. Arin’s eyes seem to defy everything and everyone. Following her instinct, Kestrel buys him—with unexpected consequences. It’s not long before she has to hide her growing love for Arin.

But he, too, has a secret, and Kestrel quickly learns that the price she paid for a fellow human is much higher than she ever could have imagined.

Set in a richly imagined new world, The Winner’s Curse by Marie Rutkoski is a story of deadly games where everything is at stake, and the gamble is whether you will keep your head or lose your heart.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Square Fish, 2015
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250056979
>!
Farrar, Straus and Giroux, New York, 2014
368 oldal · ISBN: 9780374384685
>!
Bloomsbury, London, 2014
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781408858202

1 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Arin · Kestrel · Enai · Sarsine · Smúz


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Nymeria96 
Marie Rutkoski: The Winner's Curse

Emlékszem, amikor először olvastam annyira magával ragadott, hogy alig tudtam letenni, talán egy nap alatt el is olvastam.
Újraolvasás lévén sok újat nem tudott nyújtani a történet, ezért kicsit lassabban is haladtam vele. De ennek ellenére szívesen olvastam.
Nagyon tetszik az írónő által alkotott világ, még ha egy kicsit kegyetlen is, ami leginkább a Római Birodalomra emlékeztetett.
Arin és Kestrel is szerethető főszereplők, épp ezért nagyon várom, hogy kiderüljön, hogyan alakul a sorsuk a következő részekben.

>!
Bloomsbury, London, 2014
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781408858202
>!
Lorelei
Marie Rutkoski: The Winner's Curse

Nagyon régóta a váró- és kívánságlistámon csücsült a trilógia és most végre volt időm belekezdeni. Egyáltalán nem ilyen jellegű történetre számítottam, de egy cseppet sem csalódtam!
Oké, figyelem, innentől kezdve ömlengésem áradata veszi kezdetét! Már a legelejétől fogva érezhetjük, hogy Kestrel valójában mennyire értelmes és okos és leleményes egy főszereplő. Talpra esett és oké, néha hisztisen használja ki a rendelkezésére álló hatalmat, de összességében mégis egy nagyon erős személyiség. Igazi stratéga aggyal rendelkezik, amit néha mások orra alá dörgöl.
Arin személyében egy tipikus álompasit kaphatunk, akit a kezdetekkor utálunk, majd tesz valamit, amitől egyenesen megcsapdosnánk, de a végén nem hagy más lehetőséget, minthogy imádjuk. Képességekben méltó ellenfele Kestrelnek. Hihetetlenül erős. Képtelen lennék a helyébe képzelni magamat: megszállják az otthonodat, idegenek költöznek a házadba, téged pedig dolgoztatnak az éhbérért, megaláznak és megtörnek. Teljesen átérzem az ő álláspontját, ami szerint lázadást terveznek.

Bővebben: http://maybeitisaboutthestory.blogspot.hu/2016/04/marie…

>!
GinaGiles
Marie Rutkoski: The Winner's Curse

5/5*
Nagyon ajánlom mindenkinek. Eszméletlen jó könyv. Minden benne van, amit imádok. Okos hősnő, régebbi kor(hoz hasonlóan berendezkedett világ), és természetesen a FIÚ.
Egy kitalált világban játszódik, ahol a valoriaiak leigázták a herránokat, és szolgasorba taszították őket.
Kestrel, a tábornok lánya a társaság központja és a Harapás és Csípés nevű kártyajáték mestere egy rabszolgaaukción megvásárolja Arint, ám nem is sejti mibe keveri magát és a városát. Csavaros fordulatok, szórakoztató karakterek,és FÜGGŐVÉG!!!
Alig várom a folytatást! :)

>!
Banditaa P
Marie Rutkoski: The Winner's Curse

Meglepő módon egészen tetszett! Lehet, hogy az is közrejátszott, hogy végre nem szakirodalomat olvasam, de nekem jól esett ebben a világban kalandozni. Még akkor is, ha ez a világ papírvékony és néhol logikátlan. Vannak kiszámítható elemek, de a vége például meglepett. Remélem nyáron lesz majd időm elolvasni a folytatást, mert érdekel, hogyan tovább. Addig meg marad a szakirodalom…

>!
Szinna
Marie Rutkoski: The Winner's Curse

Érdekes világ, jó szereplők. A hősnő talpraesett.
Az írónő szerint a nyertes átka egy közgazdasági fogalom, ami szerint az utolsó licitáló, a győztes egyben vesztes is, hiszen többet fizet, mint az összes többi vásárló szerint érdemes.
Ez az ötlet a könyv alapja.

>!
esztokam P
Marie Rutkoski: The Winner's Curse

Először nem is tudtam igazán, mit kezdjek ezzel a könyvvel, valahogy nem győzött meg túlságosan ez a római korra hajazó világ. Úgy értem, csak azért vettem meg az ebookot, mert épp akciós volt a google playen. Aztán elkezdtem olvasni és alig bírtam letenni és most alig várom, hogy elkezdjem a következő részt.
Kedveltem Kestrelt, okos volt, erős fizikailag, de főleg szellemileg, képes megalkudni, tudja, meddig mehet el, kivéve, ha a játékról van szó. Ahogy haladtunk előre és a politikába, katonai taktikákba is jobban belementünk egyre jobb lett a történet. Izgalmas lesz a folytatás az biztos. Bár a könyv közepén azt éreztem, hogy ebből borzasztó erős bosszú-tragédiát lehetne írni, biztos nem lesz az. Elvégre YA-ről van szó, itt pedig garantált a happy end.
Mondjuk az kicsit kiverte a biztosítékot, amikor kiderült, hogy Arin még a frizurákhoz is ért. Egek! Arint kérem fodrászomnak, na, lécci. Nagyon jó leszek, esküszöm!

>!
Tufuka
Marie Rutkoski: The Winner's Curse

* Mielőtt értékelném a könyvet megjegyezném, hogy azért olvastam el, mert itthon is megjelent a KMK kiadásában és a testvérem tesztolvasásra kért. A GR-en sok jót olvastam róla. Ez van, amikor kétkedésre ad okot, de olyan külföldi bloggerek is magasztalták, akik véleményében megbízok, így teljesen tiszta lappal és semleges hozzáállással indult nálam a sorozat. *

A történet helyszíne egy birodalom, melynek lakosai a rómaiakhoz hasonlóan leigázták és rabszolgákká tették a környező népeket. A Valorian emberek számára a becsület és az erő a fő értékek. Ezen birodalom egyik legnagyobb tábornokának lánya Kestrel, aki bár megállja a helyét, de inkább csak középszerű harcosnak tekinthető. Az ő fő erőssége az esze, kiemelkedő stratéga. Emellett kiváló zongorista is. Ezt azonban az emberek inkább hibának, mint ajándéknak tekintik. Az egyik nap véletlenül belefut egy rabszolga árverésbe, ahol maga sem tudja miért, de licitál az egyik Herrani fiúra (Arin), aki innen kezdve a tulajdona lesz.
A könyv első felében megismerhetjük a Herrani kolónia Valorian lakosainak mindennapi életét és azt, hogy hogyan is igázták le ezt a náluk fejlettebb félszigetet. Be kell vallanom nem igazán nyűgöztek le ezek az emberek. Kicsinyesnek és sekélyesnek találtam őket, semmi másról nem szólt az átlagemberek mindennapjai, mint pletykálásról és különböző eseményeken való részvételről. Bár Kestrel kivételt képez ez alól, de a barátai Jess és Ronan elég jól elvegyülnek a társaságban, még ha valamivel jobbak is és kiállnak a lány mellett, amikor szükséges.
A könyv második felétől kezdve teljesen más események szemtanúi lehetünk, és mivel nem szeretnék spolerezni, ezért csak annyit írnék, hogy ez a rész már sokkal mélyebb és szívbemarkolóbb eseményeket tartalmaz.

A két főszereplő szerintem nagyon jól megalkotott karakter. Mindkettőjük esetében valós és átérezhető problémákkal küzdenek. Még Kestrel esetében az apjának és a társadalomnak való megfelelés az legnagyobb teher. Addig Arin vállát a múlt borzalmai és a népe szabadságának kivívása nyomja. Kettejük kapcsolata folyamatosan és szinte észrevétlenül alakul át távolságtartó közömbösségből barátsággá, majd szeretetté. Ez a folyamatos változás a nyomot hagy és újabb terhet ró mindkettőjükre.
A mellékszereplőket kevésbé ismerhetjük meg, de így is eldönthető, hogy ki az akinek lesz még szerepe a főszereplők jövőjének alakulásában. Kestrel édesapja bár szereti a lányát, de mégis távolságot tart vele szemben. Ez lehet felesége halála miatt, vagy egyszerűen csak ilyen a személyisége. Jess számomra egy kissé kirakatbábu. Annyira nem felszínes, mint a többi Valorian, de nem is nagyon van értékes tulajdonsága. Ronan szintén nem tartogat túl nagy meglepetést, az érzései kiszámíthatóak és a viselkedése is. Cheat egy gyenge és undorító karakter, bár kiváló manipulátor. A többiek pedig annyira keveset szerepeltek, hogy nehéz lenne bármit is mondani róluk.

A könyv nagy erénye, hogy olvasmányos és az írónőnek nagyon jó a stílusa. Kezdetben nem igazán szippantott be, de észrevétlenül megkedveltem Kestrelt és Arint, és elkezdett érdekelni, hogy mi is lesz velük. Nagy fordulatokra és csatajelenetekre ne igazán számítson senki, sokkal inkább a tervezésen és a belső vívódáson van a hangsúly. Azonban ez egyáltalán nem zavaró, mert annyira jól van ábrázolva, hogy néha még a torkom is elszorult.

A történet számos kérdést boncolgat. Vajon a cél tényleg szentesíti az eszközt? Szerethetsz-e valakit, aki kihasznált és elárult? Hogy szerethetnéd azt, aki az ellenséged? Jogod van-e elárulni a másikat, ha ő is ezt tette veled? Vajon tényleg helyes az, amiről egész életedben azt hitted, hogy az? Ennyi bűn után, vajon nyerhető megváltás?
A kérdésekre nem ad egyértelmű választ az írónő hagyja, hogy az olvasó maga is vívódjon, hogy ő vajon mit tenne Kestrel és Arin helyében.

Bár semmit nem vártam a könyvtől, de mégis nagyon sokszor meglepett és magával ragadott a történet. Remélem, hogy a folytatás is hasonlóan nagyszerű lesz, mert végre nem egy tucat regényt olvashattam, hanem valami újszerűt.


Népszerű idézetek

>!
Hyacinth

Isn’t that what stories do, make real things fake, and fake things real?

Kapcsolódó szócikkek: Kestrel
>!
Tufuka

“Kestrel, the god of lies must love you!”
Kestrel seemed to feel rather than hear the sharp intake of breath from across the room.
“What did you say?” Arin whispered in Valorian. He was staring at Jess.
She glanced between him and Kestrel, uncertain. “The god of lies. The Herrani one. Valorians don’t have gods, you know.”
“Of course you have no gods. You have no souls.”

Kapcsolódó szócikkek: Arin · Kestrel
>!
Tufuka

“I will tell you something you can trust is true.” Arin’s eyes held hers. “We are not friends.”
Kestrel swallowed. “You’re right,” she whispered. “We’re not.”

Kapcsolódó szócikkek: Arin · Kestrel
>!
Tufuka

Happiness depends on being free, Kestrel’s father often said, and freedom depends on being courageous.

>!
Tufuka

Kestrel had bought a life, and loved it, and sold it.

Kapcsolódó szócikkek: Kestrel
>!
Tufuka

She watched the white sky dissolve into snow and shiver apart over the leaden sea. She felt icy sparks on her skin. The snow fell on her, it fell on him, but Kestrel knew that no single flake could ever touch them both.

Kapcsolódó szócikkek: Arin · Kestrel
>!
Tufuka

“You spend a lot of time with Kestrel,” Enai said.
He shrugged. “I do what she asks.”
Enai held his gaze. Despite himself, he looked away first.
“Don’t hurt her,” the woman said.
It was a sin to break a deathbed promise.
Arin left without making one.

Kapcsolódó szócikkek: Arin · Enai
>!
MasterB

“Please don’t do this,” he said. “Kestrel, you don’t know. You don’t understand.”
“I see things quite clearly.” She began to walk to meet her father, in whose eyes she had, at last, done something to make him proud.
“You don’t,” Arin said.
(…)
“You don’t, Kestrel, even though the god of lies loves you.”

Kapcsolódó szócikkek: Arin · Kestrel
>!
Eszchan

Of course you have no gods. You have no souls.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arin

A sorozat következő kötete

The Winner's Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sabaa Tahir: A Torch Against the Night
Laura Sebastian: Ash Princess
Kristen Ciccarelli: The Last Namsara
Erika Johansen: The Invasion of the Tearling
Megan Bannen: The Bird and the Blade
Tahereh Mafi: Restore Me
Marie Lu: The Rose Society
Jennifer L. Armentrout: Origin (angol)
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Mary E. Pearson: The Heart of Betrayal