The ​Winner's Crime – A nyertes bűne (A nyertes trilógia 2.) 99 csillagozás

Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne

Szerelem vagy a hazád. Te mit választanál?

Lady Kestrel eljegyzése Valoria koronahercegével bőven ad okot az ünneplésre: bálak, előadások, tűzijáték és mulatságok követik egymást a birodalom fővárosában. De Kestrel számára olyan az egész, mintha a maga készítette kalitkába kellene beülnie. Mikor kémkedni kezd a császári udvarban, egész élete merő színlelés lesz, és épp annak az embernek nem mondhat semmit, akinek a bizalma a legfontosabb számára…

Arin, aki továbbra is népe szabadságáért harcol, sejti, hogy Kestrel többet tud, mint amennyit elárul neki. Amikor a lány egyre közelebb kerül egy döbbenetes rejtély megoldásához, az Arin arcát elcsúfító vágásnál is fájdalmasabb lehet az igazság.

A nyertes trilógia második részében a hazugságok mellett az is kiderül, hogy Arinnak és Kestrelnek mivel kell fizetnie az egymás ellen elkövetett bűneikért.

Eredeti mű: Marie Rutkoski: The Winner's Crime

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571391 · Fordította: Neset Adrienn

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Arin · Kestrel · Verex


Kedvencelte 23

Most olvassa 15

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
vikcs P
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne

" Az írónő a könyv elejétől a végéig egyetlen kérdést vonultat végig: a szerelmet vagy a hazát válasszák a főhősök? A szabadságot vagy a kedvest? Elég nehéz kérdés, és fogalmam sincs, hogy én is mit választottam volna Kestrel helyében. Valószínűleg én is ugyanazt tettem volna legtöbb esetben, mint ő.

A történet ugyanott folytatódik, ahol abbamaradt. Kestrel a valoriai császár palotájában tölti mindennapjait, várva az elkerülhetetlen esküvőt. Minden porcikájával igyekszik megvédeni szeretett herrani férfiját és az édesapját. Azonban ez a két ember nem is lehetne különbözőbb és Kestrelnek vigyáznia kell minden egyes szavára, óvatlan pillantására és tettére, mert az az ő, vagy egy szerette életébe kerülhet.

Tetszett ez a cselszövés és ármánykodás ami végigkísérte a lapokat, nagyon vártam már, hogy mi fog kisülni az egészből és hogy mi lesz a főszereplőkkel. A hangulat végig felfokozott volt és érezhető volt, hogy valami nagyon durva fog történni, a lapok csak úgy pörögtek és az feszültség egyre csak vibrált.

A történet nálam egy kicsit lassabban haladt, és kevésbé kötött le, mint az első, de ez nem von le az értékéből, mivel sokkal több izgalom és váratlan fordulat várt ránk.
Egyelőre elképzelni sem tudom, hogy mit fog összehozni az írónő, hogy hogyan fogja összefésülni a szálakat.

Ajánlom a romantika és a bonyodalom szerelmeseinek! :)

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/11/marie-rutkosk…

>!
Naiva P
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne

„Amikor kicsi voltam, szerettem a meséket. Biztos vagyok benne, hogy te is. Hiszen szebbek az igazi életnél, ahol az emberek saját érdekükben hoznak döntéseket. A valóságban nincs semmi költői, tudom én.”

Valamelyik nap, amikor éppen az egyik Book Tag-et töltöttem ki, az volt az egyik kérés, hogy ”Ajánlj egy alulértékelt könyvet!”
Akkor ezt nem tettem, de most megteszem. Van ebben a sorozatban valami megmagyarázhatatlan és nyomasztó, de a kilátástalan hangulata ellenére, nehéz letenni. Mást se csinálnál, csak olvasnád. Mennyi árulás, mennyi intrika, mennyi elhallgatott, ki nem mondott igazság.
Bevallom, az első rész után, több romantikára számítottam. Ebből a szempontból csalódtam. Átkozott büszkeség! A megfelelő kommunikációról nem is beszélve, amivel sok mindent meg lehetett volna oldani.
A vége nagyon gyilkos, de már megvárom a harmadik részt. Szerencsére hamarosan nálam lesz.

>!
anikho
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne

I.M.Á.D.T.A.M.
Az első rész értékelésénél is felvetettem ezt a kérdést, ami itt is maradéktalanul állja a helyét: a szívünknek, így saját magunknak, vagy a hazánknak tartozunk első sorban hűséggel?

Teljesen magával ragadott. Kestrel előtt le a kalappal; ezt a szívet tépő játszmát végigcsinálni egyáltalán nem könnyű. A lány valósággal őrlődik a szíve és a birodalom között – a birodalmat leginkább az apja jelenti. Nem lehet őszinte Arinnal, hiszen mindenhol kémek és besúgók veszik körül. Ha engedne a vágyának, hogy végre mindent megbeszélhessen a fiúval, szinte biztos, hogy a halált hozza rá.
Ennek következtében a fiú is őrlődik. Nem akarja elhinni, hogy ez az ismeretlen lány Kestrel, aki annak idején a barátja, vagy valami több is volt a számára. Valljuk be, még mindig több. Végül győz benne a hitegetés, elhiszi, hogy bolond szíve csalta tőrbe. Azt látsz, amit látni akarsz.
Nincs egy őszinte mondat a két szerelmes között, ami megőrjített! Nem gondoltam volna, hogy végigviszi az írónő így a könyvet, de megtette. Emiatt Kestrel és Arin jelenetei, ha lehet még jobban feszültséggel teltek, vibrál a levegő köztük.
A könyv vége fenomenális, összefutnak a szálak. Arin végtelenül dühös és elkeseredett. Trajan tábornok összetört. Kestrel végre őszinte, de keservesen megfizeti az árát..
Hol van már a következő?

>!
MFKata P
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne

Egy picit csalódtam a második részben, mert több izgalomra és/vagy romantikára számítottam.
De ettől függetlenül nagyszerűen vezeti az írónő a politikai játszmákat, cselszövéseket.
A könyv vége pedig igazán nagyszerűre sikeredetett. Ha ebből indulok ki, akkor megbocsájthaó a hosszú előkészület a végső „összecsapás” előtt ;-)

Bővebben»
https://mfkata-about.blogspot.hu/2017/09/marie-rutkoski…

>!
perpetua P
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne

Nem sok hiányzott az öt csillaghoz, de úgy tűnik az utolsó résznek tartogatom. :)
Fantasztikus volt ez a rész is. Végig éreztem a bizsergést, a vágyódást, amit Kestrel és Arin is érzett és ami végigkísérte a történetet. A lány szenved döntése súlya alatt, de meg kellett lépnie ezt, hogy megmentse szeretteit. Magányos, senkivel se oszthatja meg titkait, ugyanakkor rendkívül erős is, mert a legnehezebb helyzetekben is kitart célja mellett. Sok rész volt Arin szemszögéből is, azokat átjárta a keserűség, ami teljesen érthető. Viszont többször feltűnt a remény fénysugara is, keményen küzdött, hogy ne aludjon ki, de igaz a mondás, a remény hal meg utoljára.
Kemény ellenfél a császár, remek játékos, akár csak Kestrel, nem tudom, hogyan lesznek képesek felülkerekedni rajta, de izgatottan várom az utolsó részt.

>!
Lisie87 P
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne

Ajj ez a könyv…
Az egyetlen szerencséje, hogy olvastatta magát! :D
Azok a részek tetszettek benne, amikor a két szerelmes külön tartózkodott, messze egymástól, mert amikor együtt voltak, össze-vissza variáltak és túlbonyolították az életüket. Én mondom mindig, hogy a hazugságok és féligazságok csak rossz dolgokhoz vezetnek. Miért kell mindig titkolózni? … Jó tudom, hogy azért, hogy legyen egy kis izgalom és bonyodalom, különben minden lezajlana 2 mondatban. „Szeretlek” " Én is szeretlek" Vége.
Ehelyett jött a sok variálás, hogy vajon mit gondol, mit érez, becsapott, nem csapott, szeret e még…blablabla…A szokásos romantikus szenvedés. De szerencsére ebből kevés volt, mert a jó sors úgy hozta, hogy egy időre megint külön váltak a szerelmesek.
Kicsit több izgalom is lehetett volna, szinte mind a végén összpontosult, és nagyon mérges lettem, mert spoiler
Ahh, és most megint várhatok a befejező (?) részre. Most már tényleg érdekel, hogy mi lesz ebből…hogy lesznek végre egymáséi a főszereplők!? :D

>!
vgabi SP
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne

Kb. ugyanazt hozta második olvasásra is, mint pár hónapja angolul (https://moly.hu/ertekelesek/2256184).

Akkor is ott volt bennem, hogy kicsit lassú a cselekmény, aztán a végén ütött, ezért először 5-öt adtam neki a januári értékelésnél, de akkor is inkább ilyen 4 körül volt. Úgyhogy most levittem 4-re, de ez nem jelenti azt, hogy ne kedvelném továbbra is a sorozatot.

>!
abstractelf P
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne

Marie Rutkoski ismételten bebizonyította, hogy mesterien képes az érzelmeimmel játszani. A nyertes trilógia második része egy komoly érzelmi bomba volt, amelybe belesajdult a szívem.

Leginkább csak dicsérni tudom ezt a részt is, elsősorban a politikai intrikákért, amelyek YA szinthez viszonyítva jól kidolgozottak lettek.
Ugyanakkor két elem miatt nem tudom kedvencnek jelölni ezt a részt, hiába tett tönkre érzelmileg:
1. A tipikus második rész klisék. Higgyétek el, zavaró tud lenni, mikor csak azért van dráma, mert ez a YA szabálya. Miért kéne?
2. A szeszélyes karaktereket. Kestrelt többek közt azért könnyű szeretni, mert egy okos lány, aki remek stratégiai és logikai érzékkel bír. Róla aztán tényleg nem gondolhatná senki, hogy gyerekes hibákat követ el, alapvető logikai összefüggésekre nem jön rá… És itt kerül képbe a felsőbb hatalom (aka írónő), aki a cselekmény érdekében párszor teljesen elveszi a főhősnő józan paraszti eszét, és olyan lépésekre kényszeríti, amelyeket nem tenne meg. Őszintén; ha egy ilyen kompetens „főellenség” található a regényben, miért kell a főszereplőnőt lebutítani, hogy ezt kihangsúlyozzuk?

Ezt a két elemet leszámítva azonban ismételten magával ragadott Marie Rutkoski regénye. A politikai intrika fantasztikus, a történet ennek érdekében lassú folyású, de nem unalmas. Kestrel karakterét pedig imádom (néhai zárlatai ellenére is), főképp, mert nem a klasszikus YA főhősnő, hanem egy valódi harcos, akinek a döntései néha morálisan megkérdőjelezhetők. Ebbe a világba tökéletesen illik.

Végül emlékezzünk meg a romantikáról is, hiszen a sorozat központi aspektusa. Csak annyit mondhatok: dráma, dráma, dráma. Volt itt minden, amelyet egy jó drámai romantikus regényben megtalálni, és mégsem éreztem azt, hogy túl sok lenne bármiből is. Arint nem kedvelem túlságosan, mert úgy érzem, az írónő nem tud mit kezdeni a karakterével, de egyébként érdekes páros ez.

Most pedig neki is esek az utolsó résznek, mert igen, ismét egy gyilkos függővéget kaptunk. Marie Rutkoski, kikészítesz!

>!
Media_Addict_Hu
Marie Rutkoski: The Winner's Crime – A nyertes bűne

Annyira tökéletes volt az első rész, hogy bevallom, egy kicsit tartottam a másodiktól. Nos, nem kellett volna, mert simán hozta a színvonalat. Még mindig imádom a világot, amit Rutkoski megteremtett, akárcsak a karaktereit, a lebilincselő írásmódot és azt a hihetetlenül magas színvonalat, amivel megtiszteli az olvasóit. A nyertes bűne kétségkívül öt csillagos élmény.

» http://sorok-kozott.hu/2017/09/konyvkritika-marie-rutko…


Népszerű idézetek

>!
Naiva P

Amikor kicsi voltam, szerettem a meséket. Biztos vagyok benne, hogy te is. Hiszen szebbek az igazi életnél, ahol az emberek saját érdekükben hoznak döntéseket. A valóságban nincs semmi költői, tudom én.

379. oldal, 43. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Kestrel
>!
vikcs P

– Könnyű vagy sem, nem számít. Az számít, hogy az én döntésem.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés
>!
vikcs P

– Néha az ember azt hiszi, hogy akar valamit – felelte Arin –, pedig a legjobb az lenne, ha elengedné.

312. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arin
>!
Eryka93

(…) mi a nehezebb, ha lemondasz egy számodra értékes dologról, vagy ha hagyod, hogy elvegyék tőled?

213. oldal

>!
Naiva P

Minden gyógyszer szedése kockázatos. Azért használjuk, mert jótékony hatása többet nyoma a latban, mint az esetlegesen okozott kár.

322. oldal, 37. fejezet

>!
Eryka93

– Tehát üres kézzel engedsz el.
– Mikor adtam én neked bármit is?
Arin halkan felelt.
– Egyszer nagyon sokat adtál nekem.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arin · Kestrel
>!
Eryka93

– Úgy látszik, szeretsz mindig ott feltűnni, ahol nem látnak szívesen.
– Te meg szereted a helyükre tenni az embereket. Csakhogy az emberek nem bábuk. Nem rakosgathatod őket úgy, ahogy neked tetszik.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arin · Kestrel
>!
Hajni_Korponai

– Ha nem akarsz a barátom lenni, egy nap megbánod, hogy az ellenségemmé lettél.

Kapcsolódó szócikkek: Kestrel
>!
Naiva P

Pedig az időjárás annyira szeszélyes. Egyik nap meleg van, másnap hideg. Azt sem tudom, mit vegyek fel.

323. oldal, 37. fejezet


A sorozat következő kötete

A nyertes trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sara Raasch: Hó mint hamu
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Erika Johansen: Tear ostroma
Amie Kaufman – Meagan Spooner: These Broken Stars – Lehullott csillagok
J. L. Armentrout: Origin
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón
Amy Tintera: Rebel – Az új kezdet
Joe Abercrombie: Half a King – Az uralkodó
Cassandra Clare: A hercegnő
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?