Prodigy ​– Született tehetség (Legenda 2.) 540 csillagozás

Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Miután sikerül megszökniük a Köztársaság hadseregének Los Angeles-i erődítményéből, June és Day megérkezik Vegasba, és ekkor megtörténik, amire senki sem számított: az Első Polgár meghal, és a fia, Anden veszi át a helyét. Miközben a Köztársaság egyre közelebb sodródik a káoszhoz, hőseink csatlakoznak a lázadó Patriótákhoz, akik segítenének Daynek megmenteni az öccsét, és átjuttatnák őket a Kolóniákba. Cserébe egyetlen dolgot kérnek: June és Day ölje meg az új Elsőt.

Esélyt kapnak rá, hogy megváltoztassák a nemzet sorsát, hogy hangot adjanak a túl rég óta hallgatásra kényszerített nép óhajának.

Ám June hamarosan rájön, hogy az új Első Polgár egyáltalán nem olyan, mint az apja volt. Így hát döntenie kell. Mert mi van, ha Anden valami újnak a kezdete? Mi van, ha a forradalom többről szól, mint veszteségről és bosszúról, haragról és vérről? Mi van, ha a Patrióták tévednek?

Eredeti mű: Marie Lu: Prodigy

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633730584 · Fordította: AncsaT
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633730577 · Fordította: AncsaT
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633730584 · Fordította: AncsaT

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis · Metias Iparis · Kaede · Tess · Anden Stavropoulos · Eden Bataar Wing · Andrew DeSoto (Razor) · Baxter · Natasha Jameson · Thomas Alexander Bryant


Kedvencelte 165

Most olvassa 23

Várólistára tette 177

Kívánságlistára tette 255

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
vikcs P
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/04/marie-lu-prod…

"Sokan úgy tartják, a legnehezebb a második rész megírása egy trilógiában, ugyanis az íróknak igyekezniük kell megtartani azt a szintet, amit az elsővel hoztak. Nos, ez nem mindig sikerül, de megnyugodhatunk, mert Marie Lu-nak ez sem jelentett gondot. Ha lehet, a Prodigy még izgalmasabb volt, mint a Legenda, itt is kapunk elég akciójelenetet, izgalmas, váratlan fordulatokat.

Itt is marad a váltott szemszög E/1-ben, ami ebben a könyvben különösen kellett, hiszen a két főhős kicsit eltávolodik egymástól, nem csak a mérföldbeli távolság miatt, és jó volt olvasni mindkettőjük gondolatait, hogy ők hogyan látják a dolgokat. Szintén szerettem mindkettőjüket, June valami hihetetlen eszes csaj, imádom a karakterét, Day most egy kicsit visszavett a bájából, persze voltak részek, ahol megint hú, de szerettem, de most inkább June volt a hangsúlyosabb.

Ez egy fantasztikus folytatás volt, bár a végén egy enyhe sokkot kaptam, már alig várom, hogy elolvassam a befejező részt, de egyben félek is tőle, hogy vajon mik várnak még rám."

>!
könyvmolyeszti
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Nem volt rosszabb, se jobb, mint a Legenda. Kicsit lassabban történtek ebben a részben a dolgok, de nem zavart különösebben.Tess végig irritált, Kaede-et viszont annál inkább megkedveltem. June és Day örökké a kedvencem marad, de Anden is eléggé a szívemhez nőtt. Mellékesen megjegyzem – June és Day jobban összeillenek. :D

>!
Naiva P
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Nagyon szeretem ezt a sorozatot. Szerintem az a fajta könyvsorozat, amiből jó filmet lehetne készíteni. Ez a rész sokkal reálisabb volt, mint az előző rész, de én azt is imádtam, minden hibájával együtt. Úgy vélem, nem szenvedte el a „2. rész szindrómát”. Ha lehetséges, akkor még az első részhez képest is sokkal izgalmasabb volt.
A Prodigy története pár nappal később, a Legenda után folytatódik. Az előző részhez hasonlóan váltott a szemszög. E/1-ben van megírva a történet és a két szemszög jól elkülöníthető. A történet továbbra is izgalmas, a könyv olvastatja magát. Nincsenek benne feleslegesnek érzett kitérők. Ésszerűen nyomon követhető és gyors tempójú cselekmény, anélkül, hogy el lenne bagatellizálva.
June-t ebben a részben már igazán megkedveltem. Okos, ügyes, bátor, erős hősnő, pedig még nagyon fiatal. Talán az egyetlen, ami felróható neki, az érzelmeinek a kimutatása. Vagyis annak hiánya. spoiler Day-t továbbra is imádom, mindig is imádni fogom, de ebben a második kötetben June sokkal határozottabb volt. spoiler
A mellékszereplők nagyobb szerephez jutnak. Kaede karakterét eléggé érdekesnek találtam. Azt a sorsot viszont túl kényelmesnek éreztem, amit neki tartogatott az írónő. Anden-t szerettem, csak egy kicsit túl tökéletesnek éreztem.
Összességben ez egy nagyon jó történet, jó karakterekkel. Persze, voltak benne olyan részek, amelyek már előre kiszámíthatóak voltak, de a történet szempontjából mégsem tartottam azokat rossz megoldásnak. Marie Lu egy olyan világot alkotott, ami akár egyszer következhet, megvalósulhat. A Köztársaság a feje tetejére állt. Állandó a cselszövés a hatalomvágy és az árulás. Hogy őszinte legyek, már azt sem tudom, kiben lehet megbízni.

>!
vIVIv
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Én fejet hajtok Marie Lu előtt. Ritka az ennyira jól megírt történet, és boldog vagyok, hogy a részese lehetek és olvashatom.
Ebben a részben is kiderült, hogy nem lehet hinni mindenkinek és a manipuláció jól működik. Szerencsére hőseink nem buták, ezért összerakják a darabkákat és végül helyesen döntenek. Razor engem nem győzött meg, amikor megjelent a színen érezni lehetett, hogy valamit titkol. És így is lett.
Viszont, komolyan…hogy lehet így befejezni??????? Ezzel a véggel gondolni sem akarok arra, mi várható a befejező kötetben. :/

1 hozzászólás
>!
gab001 P
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Legszívesebben egy szuszra olvastam volna ki, főleg a második felét, annyira izgalmas volt. Bár így részletekben is nagyon tetszett. June és Day párosában talán az tetszik a legjobban, hogy bár nagyon különlegesek, mégis hétköznapian viselkednek és ráadásul egy újonnan kialakuló kapcsolat minden bukkanójával megküzdenek, semmi nem magától érthetődő. A politikai háttér és cselvetés pedig cseppet sem könnyíti meg a dolgokat, épp ellenkezőleg. Tetszett, hogy a Kolóniákról is többet megtudhattam. A vége pedig kiált a következő részért.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633730584 · Fordította: AncsaT
>!
K_A_Hikari P
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Még mindig nem mondanám tökéletesnek a regényt, de határozottan van benne fantázia, valami, ami rávesz arra, hogy még egy oldalt/fejezetet elolvassak.
A vége viszont döbbenet, percekig csak pislogtam, hogy WTF???!!! Mázli, hogy bekészítettem a befejező kötetet a kezem ügyébe.

>!
perpetua P
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Ez a sorozat egyre izgalmasabb. :)
Valamiért van bennem egy kis fenntartás a könyvvel kapcsolatban. A világot nem 100%-ig tudtam megszeretni, de nem tudnám megmagyarázni, hogy miért. :S Illetve talán azért, mert most még arra is rájöttem, hogy June 15 éves sincs még fiatalabb. Ahogy leírják a nagy érzelmeket, amiket egymás iránt táplálnak, az számomra továbbra se hiteles ilyen fiatalon. Tudom, hogy van tini szerelem és akkor is azt hisszük, hogy örökké tart, megtaláltuk az igazit, de ezt nem tudom feldolgozni.
Mindezek ellenére mégis szeretem a történetet, ezt nem tudom tagadni. Az elején bennem volt a viszolygás, de ahogy haladtunk a cselekménnyel, most is beláttam, hogy a történet tényleg igazán jó. Nem lehet tudni, hogy kiben lehet megbízni, mi lesz a következő csavar. Izgalmas ez a háborús helyzet. A vége most elszomorított, remélem jobbra fordul a helyzet a harmadik részben.

2 hozzászólás
>!
tmezo P
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Hát nem semmi történet. Rengeteg-rengeteg fordulat, csak kapkodtam a fejem. Végig kitartott a kíváncsiságom, izgultam a szereplőkért.
A befejezés teljesen megdöbbentett.
:'( sírok

10 hozzászólás
>!
Annie_Cresta
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Marie Lu trilógiája sokáik fenn volt a Semmiképp nem olvasom el listámon, de nem tudom miért. Azt sem tudtam, hogy miről is szól, de nem is izgatta a fantáziámat. Aztán végül mégis elolvastam az első részt és legszívesebben pofán vágnám magam, ha belegondolok, mit hagytam ki majdnem. Ez a rész is nagyon izgalmas, nincsenek fölösleges vagy unalmas részek és tele van fordulatokkal. Az egyetlen dolog/szereplő, ami idegesített, az Anden. Tudom-tudom, szörnyű vagyok, de csak annyi idegesített a srácban, hogy kedveli és spoiler June-t. Amúgy nincs vele baj. A főszereplők kora a Legendában nem érdekelt, ott valamiért nem találtam olyan furcsának, hogy csak 15 évesek. Itt viszont már én is érzékeltem, hogy az így nem valami reális (?).
Egy ilyen lezárás után meg nagyon kíváncsi vagyok a befejező részre. Hogy lehet így befejezni???

>!
Gothic01 
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

A történetben June-ra utalnak, mint Született tehetség, de ezt a megnevezést nyugodtan lehetne használni az írónőre is, azaz Marie Lu-ra.
Nagyon bajban voltam a pontozással is, a könyv nagy részében a 4,5 és a 4 között ingáztam, mindeközben pedig azon töprengtem, hogy mi lenne, ha valahogy a kettő közé helyezhetném a sztori számbeli értékelését. Végül az utolsó 60-70 oldalnak köszönhetően tornázódott fel a 4,5-ös szintre a sztori. Na, de lássuk, hogy mik, vagy jobban mondva kik is kergettek bele ebbe az igazán kellemetlen kutyaszorítóba… A karakterek. Talán June kivételével mind egy szálig. Meglehet, hogy a szereplők is az itteni, néha döglesztően meleg, néha jégesőt hozó front miatt kattantak be, de igazából nagyobb esélyt látok arra, hogy a gondot a szereplők életkora okozta. A Legend alatt nagyon is örültem, hogy a főbb karakterek 14-15 évesek, fiatal kis zsenik, de a Prodigy alatt többször is sajnáltam, hogy June és Day nem 18 évesek mondjuk és, hogy a többiek is nem idősebbek a megírt koruknál ugyanannyival, mint ők. Ha jobban tendáltak volna a 20 felé, akkor talán kimaradt volna a fontos történések közötti holtidőből az a szerelmi nem is tudom hányszög, ami az értelmetlen nyűglődések melegágya volt. Nem volt ezekből a kis drámákból elviselhetetlenül rengeteg, de számomra elég volt ahhoz, hogy a totálisan felhőtlen élmény lehetősége elmeneküljön a legközelebbi alagúton keresztül még a Kolóniáknál is messzebbre. A szappanopera feeling nélkül maradt egy nagyon összetett és fordulatos cselekmény, aminél sosem lehet tudni biztosan, ki melyik oldalon áll, hogy melyik hatalmi tömb hozhatja meg a legjobbat a lakosoknak, ha egyáltalán létezik olyan. A Köztársaság már az előző kötetben lebőgött, azt felesleges részletesen sorolnom, hogy miért, a gazdag eliten külső státuszba esők nyomorogtak, azok pedig, akik nem vakon meneteltek előre a parancs szerint, még rosszabbra számíthattak. A Patrióták viszont tenni akarnak ez ellen, meg akarják dönteni a rendszert kezdve azzal, hogy a vezetőség imbolygó helyzetét kihasználva, megölik az elsőt és forradalmat robbantanak ki. Az ilyen nagyratörő tervekhez pedig nem árt egy mély zseb, ami a Patrióták vezetőjének információi szerint a Kolóniák kabátjához illeszkedik. A Kolóniákhoz, amiről Day apja csak jókat mesélt, mégsincs valami rendben a Patriótákkal. Az idő haladásával felmerül a kérdés, a csomagolásuktól eltekintve, miben is különböznek az egyes oldalak? Egy már felsült rendszert éri meg visszahúzni a felszínre és megjavítani, miközben a roncsok már úgy süllyednek a tengerfenékre, mint anno a Titanic vagy jobb hagyni az egészet örökre elmerülni és valami teljes mértékben újat létrehozni a helyén? June-nak és Day-nek döntenie kell és koránt sem biztos, hogy a döntéseik egy oldalra fogják őket szólítani… Ha együtt akarnak maradni nincs kompromisszum, valamelyiküknek fel kell áldoznia mindent, amiben korábban hitt.
Teljes értékelés a blogomon:
http://goodbye-agony.blogspot.com/2017/05/marie-lu-prod…

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Greylupus

Maga a szépség, kívül és belül.
Ezüst fénysugár a sötétségben.
Ő az én világosságom.

356. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
>!
Greylupus

– Tudod, néha elgondolkozom rajta, hogyan alakultak volna a dolgok, ha én csak… egy nap találkoztam volna veled. Mint ahogy normális emberek szoktak. Ha, mondjuk, összefutok veled az utcán, egy napsütéses délelőtt, és arra gondolok, nahát, milyen csinos vagy, megállítalak, kezet fogunk, és csak annyit mondok, szia, Daniel vagyok.

352-353. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
>!
Greylupus

– Látod? – mondja. – Kicseleztelek. Folyton az ellenfeled szemébe nézel, de úgy nem használod a periférikus látásodat. Ha figyelni akarod a kezemet és a lábamat is, a mellkasomat kell nézned.
Erre felvonom a szemöldököm.
– Ez könnyen fog menni. – Máris lefelé fordítom a szemem.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
>!
Greylupus

A szerelem teljességgel ésszerűtlen, a szerelem következményekkel jár.

355. oldal

Kapcsolódó szócikkek: June Iparis
>!
ancsarose P

Szeretlek, győzködnek az ajkai. Ettől úgy elgyengülök, hogy kis híján a padlón kötök ki. Csókolóztam már pár sráccal… de most úgy érzem, még sosem csókoltak igazán.

44. oldal, June

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
>!
Sheila_7

– Ne feledd, hogy részeg vagy! És boldog. Állítólag be vagy zsongva a kísérődtől. Legalább mosolyogj egy kicsit!
Day széles műmosolyt varázsol az arcára. Elragadó, mint mindig.
– Ah, ugyan már, kedvesem! Azt gondoltam, remekül csinálom. Átöleltem a legcsinosabb leányzót a környéken, hogyne lennék bezsongva tőled? Nem úgy nézek ki, mint aki be van zsongva? Én így szoktam zsongani. – És rebegtetni kezdi a szempilláját.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
>!
Greylupus

– Akkor pillantottalak meg legelőször, mikor ringbe szálltál abban az utcai bunyóban Kaede ellen, és azt gondoltam, te vagy a legszebb lány, akit életemben láttam. Nem bírtam rólad levenni a szemem. És amikor legelőször megcsókoltalak…
(…)
– Hát, az olyan volt, mintha az lett volna életem első csókja.

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis · Kaede
1 hozzászólás
>!
Renkaa

– Ahogy mondtam, a szövegelés tényleg nagyon megy neked.
Sértődött arcot vágok.
– No de kedvesem, hát hazudnék én neked?
– Ne is próbálkozz vele! Rögtön átlátnék rajta.
Felnevetek.
– Az már igaz.

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
>!
Roxan

De a dolgokat nem tudjuk meg nem történtté tenni.

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day)
>!
ancsarose P

Day magához húz, hogy összeér az orrunk.
– Szeretlek.
Nagyot dobban a szívem, a hangjában érezhető vágyakozás hallatán.

43. oldal, June

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis

A sorozat következő kötete

Legenda sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Rick Yancey: Az ötödik hullám
Veronica Roth: A lázadó
Tahereh Mafi: Ne érints
Kiera Cass: The Crown – A korona
Kresley Cole: Poison Princess – Méreghercegnő
Lissa Price: A testbérlők
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Julie Kagawa: A halhatatlanság szabályai
Alexandra Bracken: Sötét elmék