74. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Prodigy ​– Született tehetség (Legenda 2.) 705 csillagozás

Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Miután sikerül megszökniük a Köztársaság hadseregének Los Angeles-i erődítményéből, June és Day megérkezik Vegasba, és ekkor megtörténik, amire senki sem számított: az Első Polgár meghal, és a fia, Anden veszi át a helyét. Miközben a Köztársaság egyre közelebb sodródik a káoszhoz, hőseink csatlakoznak a lázadó Patriótákhoz, akik segítenének Daynek megmenteni az öccsét, és átjuttatnák őket a Kolóniákba. Cserébe egyetlen dolgot kérnek: June és Day ölje meg az új Elsőt.

Esélyt kapnak rá, hogy megváltoztassák a nemzet sorsát, hogy hangot adjanak a túl rég óta hallgatásra kényszerített nép óhajának.

Ám June hamarosan rájön, hogy az új Első Polgár egyáltalán nem olyan, mint az apja volt. Így hát döntenie kell. Mert mi van, ha Anden valami újnak a kezdete? Mi van, ha a forradalom többről szól, mint veszteségről és bosszúról, haragról és vérről? Mi van, ha a Patrióták tévednek?

Marie Lu: Prodigy

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789633730560 · Fordította: AncsaT
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789633730553 · Fordította: AncsaT
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633730584 · Fordította: AncsaT

2 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis · Metias Iparis · Kaede · Tess · Anden Stavropoulos · Eden Bataar Wing · Ollie · Andrew DeSoto (Razor) · Baxter · Natasha Jameson · Thomas Alexander Bryant


Kedvencelte 163

Most olvassa 19

Várólistára tette 209

Kívánságlistára tette 249

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

FairyDust P>!
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Nem akarom végignézni, ahogy a Köztársaság összeomlik. Azt szeretném látni, hogy megváltozik.

Nem volt se jobb, se rosszabb mint a elődje. Nem volt akciódús, hanem inkább a világfelépítés ismertetését, és a karakterek lelki és érzelmi világának kidolgozását helyezte előtérbe. Nagyon tetszett, hogy beleláthattunk a Köztársaság és a Kolóniák háttértevékenységeibe.
A főbb karakterek nem változtak. Day és June nagyon jó párost alkotnak. June továbbra is logikus és eszes lány, Day pedig egy igazi harcos, és a nép hírnöke.
Nem esett bele a második részek hiábájába, szépen megállta a helyét, és felkeltette az érdeklődésemet a zárókötet iránt.
Nagyon félek az utolsó könyv miatt, nem tudom mit fog kihozni belőle az írónő, remélem nem azt amire én gondolok.
Hamar olvasható folytatás, ajánlom mindenkinek!
Spoiler mentes boncolgatása: https://missreaders.com/books/details/25

vikcs>!
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/04/marie-lu-prod…

"Sokan úgy tartják, a legnehezebb a második rész megírása egy trilógiában, ugyanis az íróknak igyekezniük kell megtartani azt a szintet, amit az elsővel hoztak. Nos, ez nem mindig sikerül, de megnyugodhatunk, mert Marie Lu-nak ez sem jelentett gondot. Ha lehet, a Prodigy még izgalmasabb volt, mint a Legenda, itt is kapunk elég akciójelenetet, izgalmas, váratlan fordulatokat.

Itt is marad a váltott szemszög E/1-ben, ami ebben a könyvben különösen kellett, hiszen a két főhős kicsit eltávolodik egymástól, nem csak a mérföldbeli távolság miatt, és jó volt olvasni mindkettőjük gondolatait, hogy ők hogyan látják a dolgokat. Szintén szerettem mindkettőjüket, June valami hihetetlen eszes csaj, imádom a karakterét, Day most egy kicsit visszavett a bájából, persze voltak részek, ahol megint hú, de szerettem, de most inkább June volt a hangsúlyosabb.

Ez egy fantasztikus folytatás volt, bár a végén egy enyhe sokkot kaptam, már alig várom, hogy elolvassam a befejező részt, de egyben félek is tőle, hogy vajon mik várnak még rám."

Naiva P>!
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Nagyon szeretem ezt a sorozatot. Szerintem az a fajta könyvsorozat, amiből jó filmet lehetne készíteni. Ez a rész sokkal reálisabb volt, mint az előző rész, de én azt is imádtam, minden hibájával együtt. Úgy vélem, nem szenvedte el a „2. rész szindrómát”. Ha lehetséges, akkor még az első részhez képest is sokkal izgalmasabb volt.
A Prodigy története pár nappal később, a Legenda után folytatódik. Az előző részhez hasonlóan váltott a szemszög. E/1-ben van megírva a történet és a két szemszög jól elkülöníthető. A történet továbbra is izgalmas, a könyv olvastatja magát. Nincsenek benne feleslegesnek érzett kitérők. Ésszerűen nyomon követhető és gyors tempójú cselekmény, anélkül, hogy el lenne bagatellizálva.
June-t ebben a részben már igazán megkedveltem. Okos, ügyes, bátor, erős hősnő, pedig még nagyon fiatal. Talán az egyetlen, ami felróható neki, az érzelmeinek a kimutatása. Vagyis annak hiánya. spoiler Day-t továbbra is imádom, mindig is imádni fogom, de ebben a második kötetben June sokkal határozottabb volt. spoiler
A mellékszereplők nagyobb szerephez jutnak. Kaede karakterét eléggé érdekesnek találtam. Azt a sorsot viszont túl kényelmesnek éreztem, amit neki tartogatott az írónő. Anden-t szerettem, csak egy kicsit túl tökéletesnek éreztem.
Összességben ez egy nagyon jó történet, jó karakterekkel. Persze, voltak benne olyan részek, amelyek már előre kiszámíthatóak voltak, de a történet szempontjából mégsem tartottam azokat rossz megoldásnak. Marie Lu egy olyan világot alkotott, ami akár egyszer következhet, megvalósulhat. A Köztársaság a feje tetejére állt. Állandó a cselszövés a hatalomvágy és az árulás. Hogy őszinte legyek, már azt sem tudom, kiben lehet megbízni.

K_A_Hikari>!
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Még mindig nem mondanám tökéletesnek a regényt, de határozottan van benne fantázia, valami, ami rávesz arra, hogy még egy oldalt/fejezetet elolvassak.
A vége viszont döbbenet, percekig csak pislogtam, hogy WTF???!!! Mázli, hogy bekészítettem a befejező kötetet a kezem ügyébe.

Kawaii_vIVIv>!
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Én fejet hajtok Marie Lu előtt. Ritka az ennyira jól megírt történet, és boldog vagyok, hogy a részese lehetek és olvashatom.
Ebben a részben is kiderült, hogy nem lehet hinni mindenkinek és a manipuláció jól működik. Szerencsére hőseink nem buták, ezért összerakják a darabkákat és végül helyesen döntenek. Razor engem nem győzött meg, amikor megjelent a színen érezni lehetett, hogy valamit titkol. És így is lett.
Viszont, komolyan…hogy lehet így befejezni??????? Ezzel a véggel gondolni sem akarok arra, mi várható a befejező kötetben. :/

1 hozzászólás
perpetua P>!
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Ez a sorozat egyre izgalmasabb. :)
Valamiért van bennem egy kis fenntartás a könyvvel kapcsolatban. A világot nem 100%-ig tudtam megszeretni, de nem tudnám megmagyarázni, hogy miért. :S Illetve talán azért, mert most még arra is rájöttem, hogy June 15 éves sincs még fiatalabb. Ahogy leírják a nagy érzelmeket, amiket egymás iránt táplálnak, az számomra továbbra se hiteles ilyen fiatalon. Tudom, hogy van tini szerelem és akkor is azt hisszük, hogy örökké tart, megtaláltuk az igazit, de ezt nem tudom feldolgozni.
Mindezek ellenére mégis szeretem a történetet, ezt nem tudom tagadni. Az elején bennem volt a viszolygás, de ahogy haladtunk a cselekménnyel, most is beláttam, hogy a történet tényleg igazán jó. Nem lehet tudni, hogy kiben lehet megbízni, mi lesz a következő csavar. Izgalmas ez a háborús helyzet. A vége most elszomorított, remélem jobbra fordul a helyzet a harmadik részben.

2 hozzászólás
gab001 P>!
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Legszívesebben egy szuszra olvastam volna ki, főleg a második felét, annyira izgalmas volt. Bár így részletekben is nagyon tetszett. June és Day párosában talán az tetszik a legjobban, hogy bár nagyon különlegesek, mégis hétköznapian viselkednek és ráadásul egy újonnan kialakuló kapcsolat minden bukkanójával megküzdenek, semmi nem magától érthetődő. A politikai háttér és cselvetés pedig cseppet sem könnyíti meg a dolgokat, épp ellenkezőleg. Tetszett, hogy a Kolóniákról is többet megtudhattam. A vége pedig kiált a következő részért.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
358 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633730584 · Fordította: AncsaT
gabriel93>!
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Nagyon furcsa egy államban játszódik az egész történet. Úgy az egyik, mint a másik kihasználja a fiatalokat, felhasználja az embereket. Velejéig romlott társadalom.
Thomas több katona, mint ember. Igazán mindegy, rosszul cselekedet.
Razor terve gonosz, nem így kellene eljárni. Minél tovább annál kevésbé bízom a Patrióták igazában.
Ahoz képest, amire számítottam, elég érdekes.
A Kolóniákat olyan szemmel látva írja le, mintha egy etióp kisgyerek került volna hírtelen véletlenségből az USA-ba. Kicsit túlzás, de a lényeg, látszólag itt sokkal jobb. Ezek ketten nagyon hamar megunták a Kolóniákat.

„Talán rossz helyre próbálok szökni, és nem a megfelelő dolog elől menekülök.”

Az egész dolog lényege. Egyre jobb. Bevallom, az első rész után azt hittem világos lesz mi lesz a közepe, vége a történetnek, DE NEM. Ráadásul vannak benne pillanatok, amire egyáltalán nem számítottam. spoiler

Niitaa P>!
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/04/marie-lu-prodig…

"Elsőnek tanácstalan voltam, miként is értékelem ezt a regényt. Olyan erős hullámvölgyeket jártam meg vele, amiket nem lehet egyszerűen összegezni. Először úgy gondoltam, nem érdemli meg az igazán jó kategóriát. Később nem értettem, hogy merülhetett fel bennem egy gondolat erejéig is, hogy nem a legjobbak között a helye. A végén pedig a földre rántott újfent. Van benne potenciál. Bővelkedik az akcióba és olvasás közben sokszor tapasztalható erősebb szívdobogás a megszokottnál, mégis, vannak olyan pontok benne, amiknél csak a túlélésre koncentráltam. Túl akartam esni rajta, hogy valami sokkal kifinomultabbhoz foghassak.
Ezek után nem mondhatom, hogy a Legenda sorozat második része tökéletes lenne. Sőt, még azt sem, hogy megüti az első mércéjét. Inkább úgy jellemezném, mint egy a nyájától messze síró bárányt: eltévedt. Elismerem, van benne lehetőség, az alapelképzelés zseniális, dee a kivitelezéssel már vannak gondok. Remélem, a harmadik részben már újra a tökéletes egyensúly fog fenn állni a disztópia és a romantika irányvonal között, mert ez így teljesen szétzilálja a mondanivalót és elveszi a helyzet komolyságát.
Összességében nem volt rossz, de a Legenda igencsak félrevezetett. Ettől független kíváncsian várom a harmadik, egyben utolsó részt, amely eldönti, hogy Marie Lu sorozata a kiemelkedő könyvek között van, vagy inkább a középszerű kategóriában foglal helyet."

4 hozzászólás
Annie_Cresta>!
Marie Lu: Prodigy – Született tehetség

Marie Lu trilógiája sokáik fenn volt a Semmiképp nem olvasom el listámon, de nem tudom miért. Azt sem tudtam, hogy miről is szól, de nem is izgatta a fantáziámat. Aztán végül mégis elolvastam az első részt és legszívesebben pofán vágnám magam, ha belegondolok, mit hagytam ki majdnem. Ez a rész is nagyon izgalmas, nincsenek fölösleges vagy unalmas részek és tele van fordulatokkal. Az egyetlen dolog/szereplő, ami idegesített, az Anden. Tudom-tudom, szörnyű vagyok, de csak annyi idegesített a srácban, hogy kedveli és spoiler June-t. Amúgy nincs vele baj. A főszereplők kora a Legendában nem érdekelt, ott valamiért nem találtam olyan furcsának, hogy csak 15 évesek. Itt viszont már én is érzékeltem, hogy az így nem valami reális (?).
Egy ilyen lezárás után meg nagyon kíváncsi vagyok a befejező részre. Hogy lehet így befejezni???


Népszerű idézetek

Greylupus>!

Maga a szépség, kívül és belül.
Ezüst fénysugár a sötétségben.
Ő az én világosságom.

356. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
Greylupus>!

– Tudod, néha elgondolkozom rajta, hogyan alakultak volna a dolgok, ha én csak… egy nap találkoztam volna veled. Mint ahogy normális emberek szoktak. Ha, mondjuk, összefutok veled az utcán, egy napsütéses délelőtt, és arra gondolok, nahát, milyen csinos vagy, megállítalak, kezet fogunk, és csak annyit mondok, szia, Daniel vagyok.

352-353. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
Greylupus>!

– Látod? – mondja. – Kicseleztelek. Folyton az ellenfeled szemébe nézel, de úgy nem használod a periférikus látásodat. Ha figyelni akarod a kezemet és a lábamat is, a mellkasomat kell nézned.
Erre felvonom a szemöldököm.
– Ez könnyen fog menni. – Máris lefelé fordítom a szemem.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
Greylupus>!

A szerelem teljességgel ésszerűtlen, a szerelem következményekkel jár.

355. oldal

Kapcsolódó szócikkek: June Iparis
Greylupus>!

– Akkor pillantottalak meg legelőször, mikor ringbe szálltál abban az utcai bunyóban Kaede ellen, és azt gondoltam, te vagy a legszebb lány, akit életemben láttam. Nem bírtam rólad levenni a szemem. És amikor legelőször megcsókoltalak…
(…)
– Hát, az olyan volt, mintha az lett volna életem első csókja.

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis · Kaede
2 hozzászólás
Szelén P>!

Szeretlek, győzködnek az ajkai. Ettől úgy elgyengülök, hogy kis híján a padlón kötök ki. Csókolóztam már pár sráccal… de most úgy érzem, még sosem csókoltak igazán.

44. oldal, June

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
Sheila_7>!

– Ne feledd, hogy részeg vagy! És boldog. Állítólag be vagy zsongva a kísérődtől. Legalább mosolyogj egy kicsit!
Day széles műmosolyt varázsol az arcára. Elragadó, mint mindig.
– Ah, ugyan már, kedvesem! Azt gondoltam, remekül csinálom. Átöleltem a legcsinosabb leányzót a környéken, hogyne lennék bezsongva tőled? Nem úgy nézek ki, mint aki be van zsongva? Én így szoktam zsongani. – És rebegtetni kezdi a szempilláját.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
Err>!

– Ahogy mondtam, a szövegelés tényleg nagyon megy neked.
Sértődött arcot vágok.
– No de kedvesem, hát hazudnék én neked?
– Ne is próbálkozz vele! Rögtön átlátnék rajta.
Felnevetek.
– Az már igaz.

268. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
Szelén P>!

Day magához húz, hogy összeér az orrunk.
– Szeretlek.
Nagyot dobban a szívem, a hangjában érezhető vágyakozás hallatán.

43. oldal, June

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
Roxan>!

De a dolgokat nem tudjuk meg nem történtté tenni.

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day)

A sorozat következő kötete

Legenda sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tahereh Mafi: Ne hazudj
Kelly Oram: Cinder és Ella
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve
Orson Scott Card: Ender árnyéka
J. Goldenlane: Napnak fénye
S. J. Kincaid: A kárhozott
Cecelia Ahern: A Vétkes
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Julianna Baggott: Tiszták
Veronica Rossi: Végtelen ég alatt