Legend ​– Legenda (Legenda 1.) 1378 csillagozás

Marie Lu: Legend – Legenda

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire… (tovább)

Marie Lu: Legend

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
304 oldal · ISBN: 9789633731956 · Fordította: AncsaT
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
304 oldal · ISBN: 9789633731949 · Fordította: AncsaT
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632457031 · Fordította: AncsaT

2 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis · Metias Iparis · Kaede · John Suren Wing · Tess · Thomas Alexander Bryant


Kedvencelte 336

Most olvassa 39

Várólistára tette 663

Kívánságlistára tette 559

Kölcsönkérné 16


Kiemelt értékelések

FairyDust P>!
Marie Lu: Legend – Legenda

Húha. Ez a könyv fantasztikus volt! :) A felépitett világ számomra nagyon tetszett, még akkor is ha nem teljesen egyedi struktúra. A karaktereket első pillanattól fogva megszerettem. Mindketten nagyon intelligens, gondolkodó és tervező jellemet viselnek. A karakterfejlődés nagyon erős vonalat képvisel a könyvben. Végre egy sztori, ahol a mellőkszereplőknek is hasznuk és céljuk van. Marie Lu tökéletesen ábrázolta a katonai és a harcjeleneteket, le a kalappal előtte! Akciódús, pörgös olvasmány. :)
Számomra ez egy tökéletes disztópia volt, és a kedvencem közé került.

Bővebb kritika: https://missreaders.com/books/details/4

zsiina>!
Marie Lu: Legend – Legenda

Minden nap azt jelenti, hogy újabb huszonnégy órányi lehetőséged van. Minden nap azt jelenti, hogy megint megtörténhet bármi. A pillanatnak élsz, és meghalhatsz egy szempillantás alatt, ezért aztán épp elég, ha egyszerre csak egy nappal törődsz. Próbálsz a fényben járni.

Elég zavaros értékelés lesz, de még mindig nem bírom összeszedni a gondolataimat.
Pár éve(!) szemezgetek ezzel a gyönyörűséggel, és soha nem mertem belekezdeni. Féltem tőle, mert mindenki az egekig dicsérte, és olyan érzésem volt, mint az Obszidiánnal. Félre értés ne essék, nagyon tetszett a könyv, csak nem értem ezt a felhajtást körülötte, és féltem, hogy ugyan így lesz ezzel a könyvel is. De aztán, amikor elkezdem olvasni, megértettem, miért is szeretik ennyire.
Zseniálisan felépített világ, a karakterek kidolgozottak, izgalmas, fordulatos volt.

Értékelésben nem igazán szoktam a karaktereket kiemelni, de most itt azt fogom. Mert imádtam, hogy mennyire erősek voltak, és hát… Egyszerűen megfogtak maguknak, egytől egyig. Még ha a többségét utáltam is.

Kezdjük June-nal. Utáltam benne, hogy a szegényekre így gondolt, és így viselkedett velük. Engem nagyon tud idegesíteni, ha valaki, mert gazdag, úgy bánik a szegényekkel, akár egy darab sz*rral. És igazából nem is voltam oda érte, mint főszereplő. Túl tökéletes volt számomra. Nem titok, hogy a próbán ő volt, aki elérte a maximális, 1500 pontot. Ami szép is lenne, ha nem lenne 15 éves. Ami nekem teljesen furcsa volt, valahogy az agyam nem fogadta be. June-t és Dayt is idősebbnek képzeltem el, olyan 18 – 19 évesnek. Nem illett hozzájuk ez a „fiatalság”, mert szerintem a korukhoz képest túl okosak, erősek, stb. voltak. Na de visszatérve Juna-ra és a „tökéletességére”… Ugye a próbán a legjobban teljesített, van egy imádni való bátyja (habár a szülei meghaltak), erős, okos, gyönyörű, tökéletesen bánik a fegyverekkel, minden apróságot észrevesz. És ez nekem valahogy nem tetszett. Ne kérdezzétek miért, én magam sem tudom. Egyszerűen nem szeretem, ha a főszereplőek tökéletesek. De egyébként tényleg jól kidolgozott volt, csak hát nem voltam oda érte. :)

Metias – Teljesen oda voltam érte, és ilyen ritkán van, de most beleszerettem egy mellékszereplőbe. Úgy imádtam, ahogy volt. spoiler

Thomas – Óóóóó, hogy én mennyire utáltam! Az elején teljesen megvett magának, oda voltam érte is. Aztán kezdett gyanús lenni, furcsán viselkedett, ártatlanak tűnt, és a végén kiderült, hogy egy utálatos dög. spoiler Nem hiszem el, hogy vannak ilyen emberek a világon… Hogy tudják ezt megtenni? De a lényeg… UTÁLTAAAAAAAAAAAAAM!

John – Keveset szerepelt, de hát lehetett őt nem szeretni?:) Olyan volt akár az öccse, bár sokkal fegyelmezettebb, és ezért is imádtam őt. Megtett volna mindent Day-ért, Eden-ért, és az anyjukért. Tetszett.

És nem utolsó sorban, Day… Hol is kezdjem? IMÁDOM, IMÁDOM, IMÁDOM! Jaaaj ez a pasi! :) Az első mondatával levett a lábamról, nagyon szerettem az ő szemszögéből olvasni a világot, a gondolkodása tetszett, még ha fafejű is volt. Nem is tudom mit mondjak róla. Egyszerűen oda voltam érte. Aki olvasta, megérti, aki meg nem, az mihamarabb kezdjen neki, és nem csak Day drágaság miatt. :) Nagyon sajnáltam őt, hogy nem derült ki az igazság, és hogy mit tettek vele. Úgy utáltam a Köztársaságot, ahogy volt. A June és Day közötti kapcsolat nagyon tetszett, még ha lassan is bontakozott ki, és hát valljuk be… Nem volt valami mézesmadzag, de ezek ellenére imádtam a párosukat. A váltott szemszög is tetszett, az egyik pillanatban még gazdag voltam, tökéletes volt minden, azután már szegény, és kiderült pár kevésbé jó dolog a világról.

Úgy imádtam a könyvet, ahogy van. És nagyon örülnék neki, ha készülne belőle film, mert ebből nagyon jót kilehetne hozni. Kedvenc!

8 hozzászólás
vikcs>!
Marie Lu: Legend – Legenda

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/04/marie-lu-lege…

"Elég sok könyvvel le vagyok maradva, ezért igyekszem pótolni a régebbi megjelenéseket is, és nagyon örülök, hogy a korábbiak között is található ilyen nagyszerű regény. Szerintem mindent elmond az, hogy egy nap alatt kiolvastam a könyvet. Ritkán van olyan, ami ennyire leköt, ennyire magába ránt, és nem ereszt. Ilyen gyöngyszemek kellenek a könyvmolyok életébe!

Már az első oldalon belecsöppenünk ebbe a különleges hangulatú világba, váltott szemszögből olvashatjuk a történetet, ezáltal mindkét főszereplőt kellően megismerjük. Tetszettek a rövid fejezetek, mert az írónő mindig úgy adagolta az történéseket, a kis titkokat, az izgalmakat, hogy végig fenntudta tartani az érdeklődésem, és állandóan csak pörgött az agyam, hogy most mi lesz, ebből mit hoz ki.

A karakterek szépen ki vannak dolgozva, a mellékszereplők is fontos szerepeket játszanak, senki nem felesleges a sztoriban. Tetszett, hogy Day és June olyan okos, és hogy annyira megfontoltak és cselesek, hogy bárkit csőbe tudnak húzni. Ahhoz képest, milyen fiatalok, nagyon felnőttesen viselkednek, a végére nagyon megszerettem mindkettőjüket.

Majd' megveszek amiért még nincs nálam a folytatás, mert már alig várom, hogy tovább olvassam ezt a remekül megalkotott történetet. Lezárt lett a könyv, mégis vannak még kérdéseim, amikre nem kaptam választ, de semmi kétség, hogy ez egy remek bevezető rész lett, és hogy a következőkben több mindenre választ kapunk. "

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632457048 · Fordította: AncsaT
Cheril>!
Marie Lu: Legend – Legenda

Én egy akkora hülye vagyok!
Nagyjából az volt az első gondolatom miután befejeztem. Egy ideje már találkoztam a könyvvel, de nem keltette fel az érdeklődésem. Olvastam kismillió értékelést róla, ami az egekig dicsérte, de még így sem érdekelt annyira, hogy rászánjam magam. Pedig kellett volna.
Most komolyan én ezt nem akartam elolvasni, ezt?
Hát, igen. Egyszerűen imádtam.

Maga a felépített világ nagyon megtetszett. Jól kidolgozott, nem pedig gyorsan megírt összevisszaság. Látni, hogy az írónő igyekezett minél jobban, minél többet bemutatni belőle.
A karakterek főleg Day, June és Metias rögtön belopták magukat a szívembe.
Dayt egy kicsit kifejteném. Először is, mint mindenkinek nekem is nagy kedvencem lett. Főleg, hogy mennyire vigyázott és védte a családját, mindent megtett értük. Hihetetlenül pozitív karakter, pedig az országban a legkeresettebb „bűnöző”. Meg is érteném ezt, ha nem lenne 15 éves. Azért szerintem egy kicsit fiatal ahhoz, hogy tapasztalt katonák eszén járjon túl egy kamasz. Plusz még ehhez, hogy sokkal idősebbként viselkedik, cselekszik, beszél. Vagy lehet ezt csak én láttam bele, mert szeretném ha idősebb lenne. Mégiscsak egy fantasztikus karakterről beszélünk és így elég nagy a korkülönbség köztünk. Hátha egyszer eljönne értem…

Mint mondtam a világ nagyon tetszett, eléggé egyedi, ahogy a stílus is. Egy rossz szavam nem lehet rá. A történet cselekményében vannak nem kiszámítható dolgok, de vannak olyanok is, amelyek korántsem kérdésesek.
Tény, hogy voltak zavaró dolgok, de mindennek ellenére annyira fantasztikus történetet kaptunk.
Egy újabb kedvencre tettem szert.

4 hozzászólás
Amál P>!
Marie Lu: Legend – Legenda

Csak tudnám, hogy miért vártam eddig a könyv olvasásával, amikor szeretem a disztópiát, szeretem a váltott szemszögben megírt történeteket. A helyszín, a világ, a szereplők számomra mind nagyon rendben voltak. Igaz, hogy nekem June és Day sokkal érettebbnek tűnnek a koruknál, nem olyanok, mint egy 15 éves gyerek. off June eleinte nagyon ellenszenves volt, de később ez megváltozott, miután kiderült, hogy van esze és használja is. Kíváncsian várom a folytatást, szerintem hamarosan sorra is veszem.

K_A_Hikari>!
Marie Lu: Legend – Legenda

„De annak sosincs jó vége az utcán, ha beleesik valakibe az ember.”

Néha egyszerűen kellenek az ilyen könyvek, amikről úgy gondolom, hogy már nem fognak tetszeni ennyi év után, aztán mégis olyan pozitív érzésekkel hagyom abba, mint 15-16 éves koromban.
Mikor máskor olvassak egy újabb járványról szóló könyvet, mint akkor, amikor a való életben is tombol a járvány?! Bele tudok választani, ez van. Ti se hagyjátok ki, megéri.
Ifjúsági ugyan, de olyan, amit élvezni fog az idősebb korosztály is, úgyhogy senkit ne ijesszen el a vörös pötty a borítón.
Nem sok dísztópiát olvasok, ez azonban megunhatatlan számomra, különben tuti nem olvastam volna már sokadszorra. Annyi lehetőség van még a történetben, hogy biztos vagyok abban, nem fogok unatkozni a későbbiekben sem.

Blogbejegyzés: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2020/10/marie-lu-le…

1 hozzászólás
Pillecukorkám>!
Marie Lu: Legend – Legenda

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ Imádtam!!!!
Első nagy szerelmem!!♥

4 hozzászólás
perpetua P>!
Marie Lu: Legend – Legenda

Egyre jobban szeretem a disztópiákat. Mindig érdekes és mindig más világba kalauzolnak el. :) Régóta terveztem már az olvasását, és most végre elkezdtem a sorozatot. Örülök, hogy ilyen jól kezdődött.
Ha választani kellene, nem ez a kitalált világ lett a kedvencem, de a cselekmény igazán izgalmasan alakult. Élveztem, mert sokszor kiszámíthatatlanul értek a csavarok, eltért szerencsére attól, amit előre elkönyveltem a fejemben. Drámai fordulatokból se volt hiány, nálam azok is mindig emelik a könyv „értékét”. Sajnos elég rövidke volt, de mindenképp kedvet csinált a folytatáshoz. :)
Day és June „párosát” nagyon megszerettem. Tetszik, ahogy kiemelkednek a társadalomból különleges adottságaikkal. És az is, hogy mennyire hullámzó a kapcsolatuk a könyv során. Nagyon jól átlátják a dolgokat, remek a taktikai érzékük. Csakis az zavar, hogy 15 évesek. Tudom, hogy ifjúsági kategóriába tartozik, és amikor olvasni kezdem, akkor is tudom, de hát na. :D Nekem akkor se teljesen hiteles, hogy ennyire fiatalon élnek meg ennyi komoly kalandot. Egyszer majd túllépek ezen, mert tényleg remek könyvek akadnak a kategóriában, igazán izgalmas kalandos történetek, de még nem megy. :D
Összességében, jó kezdés volt, szerettem nagyon, és várom, hogyan alakul a háború. :)

2 hozzászólás
Blackfire>!
Marie Lu: Legend – Legenda

Hogy lehet egy ilyen fantasztikus,lebilincselő művet írni?Mindig is nagy tisztelője voltam azoknak az embereknek akik olyan tudnak alkotni amit szív ihletet,de az ész szült.
Minden részlete kidlgozva,minden forsulat megdöbbentett,én szűzi első disztópiát olvasó szívemnek minden egy történés meglepetésként hatott.
Hogy Marie Lu hogy lehet ennyire egy fenomenális írónő.Igaz,most olvastam tőle először,de nem utoljára ezt vehetik kézpénznek,mert hát hogy is olvasnék tőle utoljára mikor ott vannak még a Leganda folytatásai :D .
Amikor épphogycsak elkezdtem,és körülbelül a 2.fejezetnél trhattam akkor az egyik nagyon jó barátomnak @mosoly_moly -nak írtam,hogy elkezdtem olvasni,hisz ő ajánlotta nekem,s írtam neki,hogy elkzdtem,de sanjos nincs időm olvasni,erre ő írta,hogy akkor ha nincs időm olvasni,gyorsan tegyem le amíg még lehet,míg nem késő.hisz mellette nem fogok semmi másra se koncentrálni,mert az egész világ magába szippant.Hát nem is kell szerintem részleteznem,hogy elkésett,már a legelején elkélsett.Már a legelejél magába szippantott Day és June varázslatos egymástól azonban teljeséggel eltérő,különböző,de ugyanúgy problémákkal dúsított világa.
Nem tudom ,mást írni,minthogy ismét,a Madarak a dobozban után nem sokkal új kedvenc szerzőt és könyvet avathattam.Alig várom ,hogy a folytatáshoz nyulhassak.

3 hozzászólás
Niitaa P>!
Marie Lu: Legend – Legenda

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/11/marie-lu-legend…

"Úgy érzem, megint egy olyan sorozatot találtam, amire érdemes odafigyelni. Kicsit régebbi megjelenésű, így elsötétíti az újdonságok ragyogó fénye, de a szemfülesek úgyis rátalálnak. Pár éve még erős határvonalakkal el lehetett különíteni a young adult kategóriát az ifjúsági irodalomtól. Sajnálom, hogy a két tematika szinte már összeolvadt, hiszen lényeges különbségek vannak közöttük.
A Legenda minden porcikája disztópiával kevert young adult. A kialakított világ pontosan olyan, amilyennek lennie kell: a romok között a túlélésért és az újraépítésért küzdenek az emberek. A társadalom rétegei élesen elkülönülnek egymástól, s a különbségek éket vernek közéjük. A világ csoportokra szakadt, s mindenki a saját igazáért harcol. Ebben a környezetben próbál a lehetőségekhez mérten a legjobban boldogulni Day és June. Mindketten a saját értékrendjük szerint cselekednek, a saját igazukat hajtják, melyek egymással teljes ellentétben állnak. Vajon mi történik, ha a két oldal egymásnak feszül? Megrengeti az eddigi életüket? Összeomlik a kártyavár? Vagy épp pont ettől erősödik meg?
Izgalmas történet, minden sora magához vonta a tekintetemet. A lezárás is tökéletesre sikerült. Az utóbbi időben több olyan könyvvel is összefutottam, ahol nem találtam megfelelőnek a végső pontot, olyan érzésem volt, mintha az utolsó, lezáró epizód kimaradt volna. A Legenda esetében végre kényelmesen hátradőlhettem, mert egy teljesen kerek történetet kaptam, melyre szépen lehet építeni a folytatást. Nagyon kíváncsi vagyok, mi fog történni a két szereplőnkkel. Nagy potenciál rejtőzik ebbe a sorozatba.
Fiatalabb disztópia rajongók biztosan imádni fogják, ha adnak neki egy esélyt! Akik viszont gyakorlottan mozognak már ebbe a kategóriába, azok lehet, hogy kevésbé tartják majd meghatározó műnek, ám tőlük azt kérném: ne szőrös szívvel vegyék kézbe, mert ez egy tényleg jó könyv! "


Népszerű idézetek

Greylupus>!

– Még sose kérdeztelek a becenevedről. Miért pont Day?
– Minden nap azt jelenti, hogy újabb huszonnégy órányi lehetőséged van. Minden nap azt jelenti, hogy megint megtörténhet bármi. A pillanatnak élsz, és meghalhatsz egy szempillantás alatt, ezért aztán épp elég, ha egyszerre csak egy nappal törődsz. – Kifelé bámult a vasúti kocsi nyitott ajtaján, ahol sötét vízfüggöny takarja a világot. – Próbálsz a fényben járni.

299-300. oldal, Második rész June

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
5 hozzászólás
_Vic_ >!

Anya mindig is remélte, hogy sikerül kitörnöm az alacsony sorból. Hogy sikeres leszek, és talán még híres is.
Annyi bizonyos, hogy híres vagyok, de szerintem anyám nem igazán erre gondolt.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day)
Sheila_7 I>!

– Nem tudom, hogy mondták-e már neked… – kezdi. Nem pirul el, és a szeme sem rebben. Mintha két feneketlen óceánba néznék, az egyiknek a felszíne tökéletesen sima, a másikat apró hullám fodrozza. – …de nagyon vonzó vagy.
[…]
– Én ugyanezt mondhatnám rólad – nyelek egyet – , ha nem tudnád.
Lassan vigyor terül el a képén.
– Ó, hidd el, tudom én.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
Nes P>!

– Minden nap azt jelenti, hogy újabb huszonnégy órányi lehetőséged van. Minden nap azt jelenti, hogy megint megtörténhet bármi. A pillanatnak élsz, és meghalhatsz egy szempillantás alatt, ezért aztán épp elég, ha egyszerre csak egy nappal törődsz.

299. oldal

Sheila_7 I>!

– Furcsa érzés itt lenni veled. Alig ismerlek. Mégis… néha olyan érzés, mintha egyetlen ember lennénk, két különböző világban.

299. oldal

Kapcsolódó szócikkek: June Iparis
5 hozzászólás
Greylupus>!

Le foglak vadászni. Egyenként kutatom át Los Angeles összes utcáját utánad. A Köztársaság minden utcáját átkutatom, ha kell. Átverlek, lépre csallak, hazudok és lopok, hogy megtaláljalak, előcsallak a rejtekhelyedről, és addig űzlek, amíg nem lesz hová menned. Még nem tudod, de már halott vagy.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: June Iparis
12 hozzászólás
petrichor>!

Úgy néz ki, mint egy angyal, még ha csak egy bukott angyal is.

298. oldal

Kapcsolódó szócikkek: angyal · Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis
Cortez>!

A tükör ugyanazt mutatja, mint eddig. De belülről más ember vagyok.

Vivi_>!

Az a legjobb rejtekhely, ami szem előtt van.

229. oldal Második rész Day

Vicky3>!

Egymás mellett fekszünk, nézzük a villámokat, hallgatjuk a mennydörgést, várjuk, hogy felvirradjon egy újabb esős hajnal.

300. oldal Utolsó mondat

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Altan Wing (Day) · June Iparis

A sorozat következő kötete

Legenda sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Martin Kay: Titkok útvesztője
J. Goldenlane: Napnak fénye
M. Eller: A láthatatlan professzor
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája
Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Vivien Holloway: Végtelen horizont
Cecelia Ahern: A Vétkes