Legend (Legend 1.) 63 csillagozás

Marie Lu: Legend Marie Lu: Legend Marie Lu: Legend Marie Lu: Legend

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

What ​was once the western United States is now home to the Republic, a nation perpetually at war with its neighbors. Born into an elite family in one of the Republic's wealthiest districts, fifteen-year-old June is a prodigy being groomed for success in the Republic's highest military circles. Born into the slums, fifteen-year-old Day is the country's most wanted criminal. But his motives may not be as malicious as they seem.

From very different worlds, June and Day have no reason to cross paths – until the day June's brother, Metias, is murdered and Day becomes the prime suspect. Caught in the ultimate game of cat and mouse, Day is in a race for his family's survival, while June seeks to avenge Metias's death. But in a shocking turn of events, the two uncover the truth of what has really brought them together, and the sinister lengths their country will go to keep its secrets.

Full of nonstop action, suspense, and romance, this novel is sure to move readers as… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
306 oldal · ISBN: 039925675X
>!
Speak, 2011
318 oldal · ASIN: B0052RDJAO
>!
Putnam, 2011
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780399256752

Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 10

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Doresz_>!
Marie Lu: Legend

Van az úgy, hogy egyszerűen csak nem haladsz egy könyvvel. Nem falod az oldalakat, és nincs is kedved olvasni, holott időd bőven lenne rá. Velem is ez történt most.

brigi11 P>!
Marie Lu: Legend

Annak ellenére, hogy nem én vagyok a célközönség, én ezt a kategóriát nagyon szeretem és ezt a könyvet is szerettem. Igaz van egy-két dolog amit nehezen emésztettem meg, mert egyszerűen nem értem, hogy miért nem lehet a szereplőknek normális nevet adni. Oké Day neve a végén meg lett magyarázva, de June?? Arról nem beszélve, hogy találkoztam már November, Hope, Autumn nevű lányokkal, tényleg ennyire nehéz normális nevet találni?? A másik ami nem tetszett az a gyerekek kora, nincs az a disztópia, az a kegyetlenség, az az érettség, ahol 15 évesek így viselkednek, gondolkoznak.
Ezek ellenére ez a könyv egy ígéretes kezdés, minden benne van, amit a kategória megkövetel, igaz helyenként kiszámítható, de volt benne meglepetés is. Metiasért a szívem szakadt meg, de nincs disztópia ilyen fordulat nélkül és a váltott szemszög is nagyon sokat javít a történeten. . Rengeteg nyitva hagyott kérdés maradt a történetbe és nem csak a főszereplők, hanem a mellészereplők miatt is kiváncsian várom a folytatást.

Ada_ P>!
Marie Lu: Legend

Disztópiára vágytam. Megkaptam. Mégis, kicsit csalódott vagyok.
Érdekes az alapszituáció és a világfelépítés, de számomra kicsit kiszámítható volt pár olyan fordulat, aminek úgy érzem, az lett volna a szerepe, hogy ütős legyen a cselekmény.
Nem mondom, volt olyan is, ami meglepett, de valahogy annyira izgatott hogy kb. vállvonással konstatáltam, hogy „jó, akkor legyen így!”.
A szereplőket tekintve azt kell mondanom, hogy nem vagyunk elkényeztetve. Kevés a szereplő.. oké, nem akarok egy komplett gárdát, de úgy éreztem, hogy itt elférne több fő/mellékszereplő.. Akiket meg kaptunk, azok úgy gondolom túl fiatalok voltak. Pár évet még ráraktam volna, még úgy is belefért volna a YA kategóriába.

Mindezek ellenére azt mondom, hogy jó és élvezthető volt, a folytatásra pedig kíváncsi vagyok, de nem tudok 3-nál több csillagot adni rá.

g_fk>!
Marie Lu: Legend

Az igazság az, hogy sokkal jobbra számítottam, mert sokszor láttam ajánlások között ezt a trilógiát. A legnagyobb baj ezzel a regénnyel, hogy nem koherens. Ez a történetvezetésre és a karakterekre is vonatkozik. A másik nagy problémám a szereplők korával van. Sok olyan dolgot csinálnak 14 évesen, ami szerintem egyáltalán nem hihető, hiába disztópia.
Az a legrosszabb, hogy az alapötletből kiindulva ezt akár jól is meglehetett volna írni.

Kemese_Fanni_ IP>!
Marie Lu: Legend

Összességében azoknak ajánlom a könyvet, akik már unják az okosnak kikiáltott, de a legkevésbé sem úgy viselkedő, unalmas karaktereket, izgalmas cselekményre vágynak, és nem bánják ha egy kicsit megpiszkálják az igazságérzetüket.

Bővebben a blogbejegyzések között!

havaska>!
Marie Lu: Legend

Nagyon tetszett a világ, amit Marie Lu felépített, bár én is 18 év körülieknek képzeltem el a szereplőket, nem 14-15 éveseknek.
Sajnáltam, hogy Metias olyan hamar meghalt, meg úgy összességében rövidnek találtam az egészet.

Amanga>!
Marie Lu: Legend

Nem hagy maradandó nyomot, de legalább következetes. Még nem döntöttem el, hogy akarom-e a folytatását.

Wik>!
Marie Lu: Legend

Sajnos nálam nem ért többet 4 csillagnál. Nehezen tudtam olvasni, nehezen haladtam vele. Tetszett viszont, hogy párhuzamosan haladt a két főszereplő gondolatainak vezetése, a helyzetek főszereplők általi megélése. Hiába sorozat rész ez is, nem keltette fel bennem az ide azonnal a következő érzését, de nem mondom azt, hogy nem fogom elolvasni őket. Az alapötlet jó, de szerintem pörgősebben is meg lehetett volna írni, így nem tudtam volna végig már jóval korábban, hogy mi is fog történni.

angelmanna>!
Marie Lu: Legend

Közel áll a szívemhez ez a könyv, mert anno ez volt az első disztópiás sorozat amit a kezembe vettem.
Emlékszem semmi elvárásaim voltak a történettel kapcsolatban, kicsit kiszámíthatónak éreztem, mégsem tudtam letenni, és onnantól kezdve nem volt megállás. Rabja lettem a disztópiás regényeknek.
Marie Lu zseniálisan mozgatja a szálakat, és karakterei karizmatikusak. Nem titok, hogy az erős nőkről szeretek olvasni, és June abszolút megfelel ennek a szerepnek. Egyetlen hibája, hogy vakon hisz a rendszerben, és feletteseiben.
Mégis valahogyan Day közelebb került a szívemhez. Áldozatkészsége, lojalitása magával ragadott, és nagyon megszerettem.
A történet hozza a tipikus disztópia hangulatot, de a cselekményszál, és a karakterek miatt gyakorlatilag letehetetlen a könyv.
Egyik nagy kedvenc ez a sorozat, és örömmel olvastam, hogy megfilmesítik.

Lex>!
Marie Lu: Legend

Szinte azonnal magába szippantott a történet, pedig valahányszor rászántam magam eddig az olvasására, azonnal el is ment tőle a kedvem. Bennem volt a félsz, hogy ez is csak egy silány, ámde túlértékelt disztópia lesz, mint manapság annyiszor. Bár nem vagyok tökéletesen megelégedve vele, azt kell mondanom, jó kis könyv volt ez. :)

A világ „tetszett”, már amennyire egy ilyen világ tetszhet. Könnyen bele lehetett szokni köszönhetően az írónő stílusának, amely gördülékeny, figyelmet fenntartó és izgalmas. Egy pillanatra nem emlékszem, amikor unalmas lett volna a történet.

A karakterek izgalmasak voltak, eléggé realisztikusak, tehát jól kidolgozottak. Mind a két főszereplőt kedveltem, amihez nyilván kellett a két szemszöges elbeszélés is, így betekintést nyerhettünk mindkettejük gondolataiba, érzéseibe. A mellékszereplők is jól sikerültek, akiket kellett, azokat meg is kedveltem.

A cselekmény is tetszett, jól át volt gondolva, az írónő jól felépítette. Tetszettek a csavarok és a titkok, amik kiderültek. Ez az egész csodagyerekes dolog is nagyon izgatja a fantáziám, na meg persze a próbák is. De valamit hiányolok, magam sem tudom, hogy mit. Egyszerűen kevésnek érzem, így nem kap öt csillagot a regény. És mellé még félek is, hogy a folytatások megindulnak a lejtőn, bár a százalékok nem ezt mutatják.

Feltűnt egy aprócska baki:
Metias kabátján a gombok egyszer aranyszínűek, pár oldallal később már ezüst. :)
– He’s decked out in his full uniform: black officer coat with double rows of gold buttons
– The leader of the group is a young, dark-haired man dressed all in black, except for two rows of silver buttons that line his officer jacket.
Valószínűleg meggondolta magát az írónő, mert végül az ezüst gombos egyenruháknál kötött ki:
Each wears a standard uniform: black boots, black shirt with a single row of silver buttons

Zeneajánló:
Az írónő ajánlatai közt találtam:
Björk – Joga
https://www.youtube.com/watch…


Népszerű idézetek

Kemese_Fanni_ IP>!

Each day means a new twenty-four hours. Each day means everything's possible again. You live in the moment, you die in the moment, you take it all one day at a time.

Cheril>!

My mother thinks I'm dead.

(első mondat)

Egri_Kriszta>!

Elkeserít, hogy ez a nem mindennapi tehetség egy semmirekellő bűnözőnek jutott, de az élet ritkán igazságos, nem igaz? – Mosolyogva néz rám. – Szegény gyermek! Tényleg azt hitte, hogy ki tud törni egy katonai erődítményből?

ℕnabella>!

“I don't know if anyone's ever told you this", he begins. He doesn't blush, and his eyes don't dart away. Instead I find myself staring into a pair of oceans – one perfect, the other blemished by that tiny ripple. „You're very attractive.”

I've been complimented on my appearance before. But never in his tone of voice. Of all the things he's said, I don't know why this catches me off guard. But it startles me so much that without thinking I blurt out, „I could say the same about you.” I pause. „In case you didn't know.”

A slow grin spreads across his face. "Oh, trust me. I know.”

ℕnabella>!

I can barely stay awake," Metias had told me after his first night shift. "Does she honestly think we can guard anything after pulling an all-nighter? I was so out of it today that the Colonies' Chancellor himself could've walked into Batalla Hall and I wouldn't have known it.”

ℕnabella>!

If you want to rebel, rebel from inside the system. That's much more powerful than rebelling outside the system.

ℕnabella>!

“You're brilliant,"he says."But you're a fool to stay with someone like me."
I close my eyes at the touch of his hand."Then we are both fools.”

ℕnabella>!

The memory fades, and I’m left hanging on to the ghosts of his words.

ℕnabella>!

“You should have taken me with you," I whisper to him. Then I lean my head against his and begin to cry. In my mind, I make a silent promise to my brother's killer.

I will hunt you down. I will scour the streets of Los Angeles for you. Search every street in the Republic if I have to. I will trick you and deceive you, lie, cheat and steal to find you, tempt you out of your hiding place, and chase you until you have nowhere else to run. I make you this promise: your life is mine.

Kapcsolódó szócikkek: Los Angeles
ℕnabella>!

June has never looked more beautiful than she does now, unadorned and honest, vulnerable yet invincible.


A sorozat következő kötete

Legend sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Cinder (angol)
Alexandra Bracken: The Darkest Minds
Amy Ewing: The Black Key
Dan Wells: Fragments
Mary E. Pearson: The Adoration of Jenna Fox
Amie Kaufman – Meagan Spooner: These Broken Stars
Suzanne Collins: The Ballad of Songbirds And Snakes
Tahereh Mafi: Defy Me
David Levithan: Another Day
Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife