Mrs. ​Christie rejtélyes eltűnése 20 csillagozás

Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

NEW ​YORK TIMES BESTSELLER
„Nem az a kérdés, ki és miért tette, hanem az, hogyan tette! Ahogy Agatha Christie első és legismertebb detektívje, Hercule Poirot mondaná: Türelem. Minden kiderül.” The Los Angeles Times

1926 decemberében a híres krimiíró, Agatha Christie eltűnik. Mindössze néhány nyom áll a nyomozók rendelkezésére: mit keres Mrs. Christie elhagyatott autója a tóparton, és a hideg idő ellenére az asszony miért nem vitte magával a kabátját?
Anglia egyik legnagyszabásúbb keresőakciójában számtalan rendőr és civil kutat az írónő után, de nem akadnak a nyomára. Vajon él még? És ha igen, hová tűnt?Marie Benedict regénye arról szól, mi történhetett Agatha Christie-vel, s hogy egy ilyen zseniális író, mint ő, hogyan keveredhetett egy ilyen homályos históriába. A Mrs. Christie rejtélyes eltűnését olvasva óhatatlanul felmerül majd bennünk a gondolat, hogy ez a történet talán az összes Agatha Christie-krimi közül az egyik legizgalmasabb.
MARIE BENEDICT a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Libri, Budapest, 2021
332 oldal · ISBN: 9789634338956 · Fordította: Nagy Gergely
>!
Libri, Budapest, 2021
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337706 · Fordította: Nagy Gergely

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Jared Cade Agatha Christie eltűnéséről szóló könyve egy tényfeltáró írás, ez a könyv viszont regényes formában dolgozza fel a krimi királynője életének legtitokzatosabb időszakát. Marie Benedict korábban már írt hasonló regényes formában, így biztos kézzel nyúlt az alapsztorihoz.
A kötet két idősíkon játszódik és két szemszögből követhetjük végig a történéseket: az eltűnés előtti időszakot maga Agatha Christie narrálja, az eltűnés napjait pedig E/3-ban olvashatjuk. Kicsit mozgalmasabbá és érdekesebbé tette a történetet ez az ide-oda ugrálás.
A szerző jól felhasználta Agatha Christie önéletrajzából a férjével való megismerkedését és életüknek az alakulását, még az eltűnése körülményeinél is ragaszkodott az ismert tényekhez. A végkifejlet ugyan már fikció, de számomra teljesen elfogadható és hihető volt. Imádtam olvasni, szerintem remek feldolgozása volt ez Agatha Christie kibogozhatatlan rejtélyének. Ajánlom szeretettel!

>!
Libri, Budapest, 2021
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337706 · Fordította: Nagy Gergely
2 hozzászólás
Boglinc P>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Ki ne lenne kíváncsi arra, vajon mi is lehetett az oka annak, hogy Agatha Christie 11 teljes napra felszívódott? Én biztos, hogy tűkön ültem, vajon hogyan használja fel Marie Benedict az ismert tényeket, s egészíti ki azokat saját fantáziájával kerek egésszé.

Nem volt ugyan rossz olvasmány, és több órás beszélgetéseket folytattunk általa a kedvesemmel párkapcsolat, házasság és nemi egyenlőség témakörében, de az igazság az, hogy egy kicsit többet vártam tőle.

Akik nem olvastak még minden AC regényt, azok óvatosan bánjanak vele, mert néhány ponton oly mértékben spoileres a kezdeti írásokra, hogy pont a gyilkos kilétét lövi le, ami megölhet egy egész olvasmányélményt.

Bővebben itt írtam róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2021/06/marie-be…

Baranyi_Nagy_Betti P>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Azt kaptam amit a fülszöveg ígért, az egyik legizgalmasabb Agatha Christie-t..
Izgalmas volt a két idősík amiben halad a történet. A múlt eseményeit maga Agatha narrálja. A jelen pedig E/3-ban van és a kettő váltakozása nekem azt eredményezte, hogy mindig vártam, hogy a másikhoz érjek olvasás közben. :D
Ami a múltat írja le Agatha nézőpontjából nagyon szomorú volt. Elhangzik, hogy a könyv vége fikció és aztán van egy kis „csavar” szerűség ebben is, de én remélem, hogy jobb fej volt a férje…
Érdekes és nagyon olvasmányos könyv, lehet vele haladni nagyon, mert lendületben tart az, hogy ugrálunk az időben. Nagyon tetszett az írónő stílusa és hogy nagyon sokban megmaradt az eredeti eseményeknél és azt formálta regényesre és tette hozzá a saját elképzeléseit. Érdekes volt végig követni a kapcsolatuk elejétől kezdve az eseményeket és hogy milyen életük volt.
A könyv kb felénél Holtodiglan könyv ugrott be, hogy nekem ez arra hasonlít (amit imádtam)…
Nekem tetszett nagyon. Szuper könyv.

Gubbooks P>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Nagyon kíváncsi voltam, hogyan lesz képes a szerzőnő megírni Agatha Christie életének egy epizódját olyan igazi Agatha-stílusban. Én már ismertem ezt a históriát, és bár egyikünk sem lehet 100%-ban biztos az 1926-os események hátterében, ahogy e könyv szereplői és a való élet alakjai érzéseiben sem, mégis úgy érzem, hogy szépen kidolgozott detektívregényt olvashattam, ami méltó Christie személyéhez.

szofisztikáltmacska>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Érdekes volt Agatha Christie életének ezt a szeletét alaposabban megismerni, egy kicsit közelebb kerülni hozzá és tanúnak lenni élete egyik nagy töréspontjánál. Úgy érzem, az író jócskán lesarkította a házaspár tagjainak személyiségét, úgyhogy érdemes némi fenntartással kezelni ezt a részt és persze a történetet is, hiszen mindez csak fikció egy megtörtént, de máig rejtélyes esetre felhúzva. A hivatalos történet egyébként úgy szól, hogy az írónő autóbaleset okozta emlékezetkiesésben szenvedett, de tényleg így volt? Sosem derül ki. Mindenesetre mekkora fricska már, hogy Agatha a férje szeretőjének nevén jelentkezett be egy szállodába, miközben mindenki őt kereste? Zseniális, imádom.

https://szofisztikaltmacska.hu/marie-benedict-mrs-chris…

Lummina P>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Marie Benedict új regényében Agatha Christie, a híres krimiíró életének egy rejtélyes szakaszát tárja fel a tények és a képzelet segítségével.
Agatha Christie 1926. decemberi, rejtélyes eltűnésével kapcsolatban számos legenda, elképzelés született. Marie Benedict verziója nagyon is hihető számomra. Abszolút el tudom képzelni, hogy valahogy így történhetett az egész. Látszik, hogy a szerző jól ismeri Agatha Christie önéletrajzát, művében ragaszkodik a tényekhez, csak a homályos részeket tölti ki a fantáziájából.
A történet két idősíkon játszódik, és két szemszögből ismerjük meg a történéseket. Az elején kicsit furcsa volt ez az ide-oda ugrálás, de végül is színesebbé, érdekfeszítőbbé tette a sztorit ez a fajta írásmód.
A könyv eleje kicsit unalmas volt számomra, mivel már ismertem a kerettörténetet, aztán rájöttem, hogy a lényeg nem is a külső történésekben keresendő. A legérdekesebb mozzanatok az emberek lelkében, pszichéjében játszódnak le. Ettől fogva imádtam olvasni, alig bírtam letenni.
Kicsit meglepő ugyanakkor izgalmas volt, ahogy a regény a párkapcsolat, a házasság, a férfi-női szerepek és a nemi egyenlőség témakörét feldolgozta.
Nagyon olvasmányos, szórakoztató és izgalmas könyv. Ajánlom mindenkinek!

emma07>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Nagyon olvasmányos, szórakoztató könyv. Aki ismeri a történet hátterét nem fog meglepődni a végén sem, igazából már az elején is sejtjük, hogy nincs itt semmiféle bűncselekmény.
Egy házasság története a nő és a férfi nézőpontjából. Agatha ragaszkodása, kötelességtudata, amit belé nevelt az édesanyja, mindez a férje hirtelen kihunyó fellángolásával szemben, ami később már csak egy közönyben nyilvánul meg.
Nekem kicsit olyan érzésem volt, mintha a Holtodiglan történetét használta volna fel az író.


Népszerű idézetek

Gubbooks P>!

– Agatha, hányszor kell még elmondjam neked? A férjed oldalán a helyed! Egy férfit nem lehet túlságosan sokáig magára hagyni!

Gubbooks P>!

Az utolsó átolvasás közben az jutott eszembe, hogy mi is mindannyian megbízhatatlan elbeszélői vagyunk a saját életünknek, úgy forgatjuk magunkról a történeteket, hogy kihagyjuk a kellemetlen igazságokat, kiemeljük a kitalált személyazonosságunkat.

208. oldal

Gubbooks P>!

Mert mindannyiunknak, a férfiaknak és nőknek is, megvan a magunk Sorsa, amely, most már azt hiszem, nem is annyira sorsszerű, hanem kemény munkát és kedvező körülményeket jelent.

322. oldal

Boglinc P>!

Rövid, megmagyarázhatatlan pillanatra Reggie Lucy képe villan fel a szemem előtt. Mennyire más lett volna az életem, ha ahhoz a kedves fiúhoz megyek hozzá, nem pedig Archie-hoz!
Akkor biztosan nem alakult volna ilyen tragikusan minden. De akkor lehet, hogy nem váltam volna ilyen erős, tehetséges nővé, amivé így válnom kellett.

Szarvas_Vica P>!

Talán épp ez az emberiség sorsa: hogy megtanuljuk, egyikünk útja sem olyan egyenes, mint amilyenre számított.

Gubbooks P>!

Hát nem ez vár ránk, lányokra mind? Hogy levegyen a lábunkról egy férfi, majd elemi erővel ragadjon el a Sorsunk?

10. oldal

Sadie>!

Toll sercegése hallatszik a csendben, Archie-t pedig elönti az emlékek hulláma. Ezt a hangot ugyanis a feleségével kapcsolja össze, rendszeresen lehet hallani Styles-ban. A felesége gondolatainak hangja.

39. oldal

Gubbooks P>!

– Képes vagy te bármire, amit csak elhatározol, Agatha (…)

50. oldal

Gubbooks P>!

– Mármint hogy is tudnál te egy megoldhatatlan rejtélyt kitalálni, amely a detektívregény szíve-lelke? Hisz magad is tökéletesen átlátszó vagy!

50. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jacqueline Winspear: Maisie Dobbs és a háborús rejtély
Elmore Leonard: Gengszterek földjén
Carola Dunn: Daisy és a télikert rejtélye
William Faulkner: Szentély
Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Beth Flynn: Kilenc perc
Stephen King: Dolores
Dean R. Koontz: Égi jel