Mrs. ​Christie rejtélyes eltűnése 90 csillagozás

Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

NEW ​YORK TIMES BESTSELLER
„Nem az a kérdés, ki és miért tette, hanem az, hogyan tette! Ahogy Agatha Christie első és legismertebb detektívje, Hercule Poirot mondaná: Türelem. Minden kiderül.” The Los Angeles Times

1926 decemberében a híres krimiíró, Agatha Christie eltűnik. Mindössze néhány nyom áll a nyomozók rendelkezésére: mit keres Mrs. Christie elhagyatott autója a tóparton, és a hideg idő ellenére az asszony miért nem vitte magával a kabátját?
Anglia egyik legnagyszabásúbb keresőakciójában számtalan rendőr és civil kutat az írónő után, de nem akadnak a nyomára. Vajon él még? És ha igen, hová tűnt?Marie Benedict regénye arról szól, mi történhetett Agatha Christie-vel, s hogy egy ilyen zseniális író, mint ő, hogyan keveredhetett egy ilyen homályos históriába. A Mrs. Christie rejtélyes eltűnését olvasva óhatatlanul felmerül majd bennünk a gondolat, hogy ez a történet talán az összes Agatha Christie-krimi közül az egyik legizgalmasabb.
MARIE BENEDICT a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Róla szól: Agatha Christie

>!
Libri, Budapest, 2021
332 oldal · ISBN: 9789634338956 · Fordította: Nagy Gergely
>!
Libri, Budapest, 2021
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337706 · Fordította: Nagy Gergely

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Archibald Christie


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Jared Cade Agatha Christie eltűnéséről szóló könyve egy tényfeltáró írás, ez a könyv viszont regényes formában dolgozza fel a krimi királynője életének legtitokzatosabb időszakát. Marie Benedict korábban már írt hasonló regényes formában, így biztos kézzel nyúlt az alapsztorihoz.
A kötet két idősíkon játszódik és két szemszögből követhetjük végig a történéseket: az eltűnés előtti időszakot maga Agatha Christie narrálja, az eltűnés napjait pedig E/3-ban olvashatjuk. Kicsit mozgalmasabbá és érdekesebbé tette a történetet ez az ide-oda ugrálás.
A szerző jól felhasználta Agatha Christie önéletrajzából a férjével való megismerkedését és életüknek az alakulását, még az eltűnése körülményeinél is ragaszkodott az ismert tényekhez. A végkifejlet ugyan már fikció, de számomra teljesen elfogadható és hihető volt. Imádtam olvasni, szerintem remek feldolgozása volt ez Agatha Christie kibogozhatatlan rejtélyének. Ajánlom szeretettel!

>!
Libri, Budapest, 2021
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337706 · Fordította: Nagy Gergely
5 hozzászólás
Málnika>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

”Erősnek kell lenned, habár az út sziklás lesz, és kétségektől, szégyentől fogsz szenvedni miatta.”

Marie Benedict, akit Clara című írásával ismertem meg, tavaly megjelent regényében egy nagyon izgalmas témát dolgoz fel, ügyesen keverve a tényeket és a fikciót. Ez a megjelenés kuriózumszámba megy, hiszen egy izgalmas krimit olvashatunk, nem másról, mint magáról a krimik koronázatlan királynőjéről. A könyv ugyanis Agatha Christie életének egy részét dolgozza fel, mégpedig azt a rejtélyes időszakot, amikor 1926-ban 11 napra eltűnt. A titokzatos történet a férj, Archie szemszögéből kerül bemutatásra, aki képtelen az aggódó férj szerepébe bújni, miközben a rendőrök hajthatatlanul nyomoznak. Ugyanakkor egészen 1912-ig mehetünk vissza a cselekményben, a váltott szemszögű és -idősíkú regényben ugyanis Agatha részei révén megismerhetjük a múltját, mindazon események sorozatát, melyek jelentős szerepet játszhattak eltűnésében. Nyomon követhetjük belőle egy bálon történő megismerkedését leendő férjével és írói szárnybontogatásait is. Lebilincselő, olvasmányos és izgalmas regény, mindenkinek ajánlom, aki szereti Agatha Christie munkásságát és regényes formában szívesen tudna meg többet az írónő életének egy különös szakaszáról.

Nono_ P>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Számomra ez egy tökéletes nyári olvasmány volt.
Nagyon tetszett az események két váltakozó szemszögből való bemutatása. Ugyanis az eltűnés előtti időszakot Agatha Christie meséli el E/1-ben, a nyomozás részletei pedig E/3-ban bontakoznak ki az oldalakon.
Bár nem egy végletekig izgalmas alkotás, hiszen a nyomok szép lassan kerültek elő , azonban egy élmény volt a krimi koronázatlan királynőjét fiatal szerelmesnek, majd anyának látni , mindeközben nyomozni utána azon az úton, amelyen ugyan összetört álmok kísérték, de végül egy erős és sikeres írónővé vált.
Összeségében Marie Benedict szerintem tökéletesen megragadta Agatha Christie életrajzi elemeit, könyveinek hangulatát és misztikumát, hogy egy érdekes befejezéssel zárja le ezt a rejtélyt.
AC rajongóknak mindenképp ajánlom ezt a művet.

4 hozzászólás
Jagika P>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Érdekes volt ez a kevert műfajú regény: memoár, krimi, kaland. A valódi választ ugyan nem adja meg az írónő eltűnésére, de egy érdekes csavart visz a történetbe. Akár így is spoiler történhetett az a bizonyos rejtélyes tizenegy nap. A váltott szemszög és időrend is feszültté tette az eseményeket. Agatha „megszólalását”, visszaemlékezéseit különösen szerettem és nagyon közelinek éreztem, Archibald Christie viszont végig ellenszenves alak volt számomra. Úgy gondolom, a közeljövőben sort kell kerítenem egy kis kutatómunkára és Agatha Christie: Életem című művének olvasására…

6 hozzászólás
szilvamag>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Marie Benedict szerintem nagyszerűen munkát végzett a tények és fikció egybemosásával és Agatha személyiségének kevésbé ismert oldalának megfestésével. Úgyhogy én minden Agatha Christie rajongó számára nyugodt szívvel ajánlom ezt a könyvet, azok számára pedig, akik nem ismerik annyira az írónő magánéletét, különösen, mivel ez a könyv nagyszerű lehetőség arra, hogy közelebb hozza őt hozzánk, és az írón túl, az egyszerű és erős nőt is meglássuk benne.
Bővebben: https://szilvikonyvespolca.blogspot.com/2021/09/marie-b…

beitghanima>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Kicsit féltem elolvasni ezt a könyvet, mert nem tudtam pontosan mennyire ad majd más képet arról az Agatha-ról aki a fejemben él ..s én ragaszkodni akartam ahhoz a képhez róla. Szerencsére nem volt gond ebben.
Sajnos, annak aki jól ismeri AC dolgait, annak ez a könyv nem sok új dolgot mond majd el, viszont a karakterek életre kelnek majd. Eleven érzô emberek.
Nekem nagyon tetszett ez az olvasmány. Néha picit nehéz volt olvasni. Saját toxikus házaságom nézett vissza rám belôle. Lehet ezért is érintett meg ennyire. De, nem bántam meg az olvasást egyáltalán :)

Totti86>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Valószínűleg nem volt valami könnyű Marie Benedictnek belevágni ebbe a sztoriba. Agatha Christie mégis csak a világ leghíresebb krimi írója, életének legrejtélyesebb 11 napja pedig majdnem 100 éve közszájon forog. Valószínűleg ezernyi elmélet született azóta, így ha valaki előáll egy saját elmélettel, az nem feltétlenül hoz biztos sikert. Óriási bukás is lehetett volna ebből.
Marie Benedict persze a történet egy részében biztosra ment: Agatha E/1-es beszámolója rengeteget merít az Életem c. önéletrajzi műből. Ez egyrészről unalmas is lehet azoknak, akik már olvasták azt a könyvet, de akár nosztalgikus érzéseket is kelthet feleleveníteni az eseményeket.
Biztosra ment abból a szempontból is, ahogy Archie-t beállította. Már az önéletrajzból is megismerhettük, hogyan romlott meg a kapcsolatuk, így MB-nek sem kellett kímélnie őt.
Viszont amennyire túlírtak voltak Archie fejezetei , annyira rendben voltak a visszaemlékezős részek. Meg nem mondtam volna róluk, hogy nem Agatha írta őket.
Összességében ez egy nagyon jól összerakott történet volt. MB átéreztette velünk, milyen érzelmi hullámvasút vezetett el a végkifejletig, és miért teljesen hihető, ami az okokat illeti. Habár nem mondanám, hogy hasraestem tőle, de J.D. Barker Draculjához hasonlóan Marie Benedict is kihozta ebből a történetből a legtöbbet, amit lehetett.

Nessie1226 P>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Hatalmas Agatha Christie rajongóként nem hagyhattam ki ezt a kötetet, aminek az alapja az 1926-os decemberi rejtélyes, máig meg nem magyarázott eltűnése. Egy könnyed, gyorsan olvasható és érdekes kis történetet kaptam, nem is gondoltam volna, hogy ennyire le fog majd kötni. Bár bevallom, igazán az életrajzi részek kötöttek le, hiszen érdekes élmény volt nyomon követni, hogyan lett Agatha Millerből Christie, hogyan alakult az élete, a házassága és milyen volt a kapcsolata a lányával, vagy éppen a családjával, a karrierjének beindulásáról nem is beszélve. Jót tett ez a párhuzam a regényben, hiszen egyik szálon a múltját ismerhetjük meg a kéziratok alapján, a másik szálon pedig az eltűnése utáni nyomozásnak lehetünk részesei. Mivel igaz történet ihlette a könyvet, így azt már az elején természetesnek vettem, hogy nem lesz benne gyilkosság, vagy nem hatalmas titkokra fog fény derülni, így nem éreztem különösebb izgalmat emiatt, sejtettem, hogy valami hasonló megoldással fog előrukkolni a szerző, de ettől függetlenül szerintem kreatív és teljesen elfogadható volt ez válaszként. Úgy gondolom ez az ok az eltűnésre illene Christie személyiségéhez, aki szerette volna megőrizni a méltóságát, s nem szerette volna, hogy őt tüntessék fel rossz színben a házassága megromlása miatt. A férj egy rendkívül ellenszenves alak egyébként, egy fikarcnyi együttérzést sem tudott volna kiváltani, az egész személyisége és hozzáállása taszító, más módon is megoldhatta volna ezt a helyzetet. A regény hangulata és stílusa tulajdonképpen hasonlított Agatha Christie krimijeinek hangulatához, ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a krimikirálnyő munkásságát és az életrajzában is szeretne esetleg picit mélyebbre ásni, illetve egy kellemes kikapcsolódásnak sem utolsó a kötet. :)

hogolyo91>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Az a helyzet, hogy imádom Agatha Christie regényeit, mindig fantasztikusan kiszakítanak a valóságból, azonban ahogy átnéztem a polcom, rájöttem, hogy minden klasszikus krimijét újraolvastam az elmúlt időszakban és ismerem a végkifejletet (néhány novelláskötetet és kalandregényt még csak egyszer olvastam, lehet, hogy azokat a közeljövőben újraolvasom). Így most, amikor könnyed kikapcsolódásra vágytam, kíváncsivá váltam a róla írt krimi-jellegű regényre is. Tetszett a két szálon futó cselekmény, az E/1-ben írt részekben felismertem jó pár részletet AC önéletrajzából, úgy éreztem ezek stílusukban is hasonlítanak AC írásmódjára, habár néhány mondatnál úgy éreztem, hogy ilyet biztos nem írt volna az igazi AC. Érdekes, hogy erről a 11 napról nem írt az „Életem”-ben, így tényleg nem tudjuk mi történt ebben az időszakban, az ebben a regényben vázolt verziót kissé hiteltelennek érzem, de érdekes volt olvasni.
Amiért kénytelen voltam levonni a csillagokból az, hogy ez a kötet elspoilerezi az „Ackroyd-gyilkosság” megoldását, én már többször olvastam, szóval annyira nem zavar, de ha valaki még nem olvasta az „Ackroyd-gyilkosságot”, mindenféleképp azt olvassa el előbb, és csak azután ezt a könyvet ;)

csillabella>!
Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése

Jó volt évindításként olvasni ezt a könyvet!
2 szálon halad a történet: egyikben Agatha Christie életébe nyerünk egy kis betekintést- de jó lett volna így tanulni az iskolában, regény formájában :) A másik pedig már az írónő eltűnése után játszódik, a férje szemszögéből.
Nem az a körömrágós kategória, de tetszett így. Kicsit be voltam lassulva, és pont egy ilyen könyvre volt szükségem, ami érdekes, olvastatják magukat a rövid fejezetek, de nem túl nehéz olvasmány.


Népszerű idézetek

Málnika >!

Erősnek kell lenned, habár az út sziklás lesz, és kétségektől, szégyentől fogsz szenvedni miatta.

6. oldal (Libri, 2021)

Gubbooks >!

Az utolsó átolvasás közben az jutott eszembe, hogy mi is mindannyian megbízhatatlan elbeszélői vagyunk a saját életünknek, úgy forgatjuk magunkról a történeteket, hogy kihagyjuk a kellemetlen igazságokat, kiemeljük a kitalált személyazonosságunkat.

208. oldal

Jagika P>!

A levél az asztalra hullik, majdnem pont a dübörgő léptek ritmusára.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: levél
Szarvas_Vica P>!

Talán épp ez az emberiség sorsa: hogy megtanuljuk, egyikünk útja sem olyan egyenes, mint amilyenre számított.

Gubbooks >!

Hát nem ez vár ránk, lányokra mind? Hogy levegyen a lábunkról egy férfi, majd elemi erővel ragadjon el a Sorsunk?

10. oldal

Gubbooks >!

Mert mindannyiunknak, a férfiaknak és nőknek is, megvan a magunk Sorsa, amely, most már azt hiszem, nem is annyira sorsszerű, hanem kemény munkát és kedvező körülményeket jelent.

322. oldal

Gubbooks >!

– Képes vagy te bármire, amit csak elhatározol, Agatha […]

50. oldal

Gubbooks >!

– Mármint hogy is tudnál te egy megoldhatatlan rejtélyt kitalálni, amely a detektívregény szíve-lelke? Hisz magad is tökéletesen átlátszó vagy!

50. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Linda Castillo: A halál szava
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Aleatha Romig: Út a Fénybe
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák