Emlékalbum ​1944-ből 10 csillagozás

Marianna D. Birnbaum: Emlékalbum 1944-ből

Nem igaz, hogy nem lehet újat írni a vészkorszakról, csak kiváló emlékezőképesség, visszafogott, a sorok között megbúvó irónia és jó toll kell hozzá. Marianna D. Birnbaum könyvének nagy része azokról a rokon vagy közeli ismerős gyerekekről és a szüleikről szól, akik nem jöttek vissza; többük fényképét is mellékelte, köztük néhol feltűnik a szerző is kisgyerekként. Normális, jól szituált felnőttek és szépen öltöztetett gyerekek, mindegyiküknek végig kellett volna élnie az életét. A groteszkre finoman kihegyezett szemléletével, az irodalomtörténeti munkákon edzett szerkesztési gyakorlatával a könnyfakasztást a szerző végig elkerülte, ettől szép és igaz ez a könyv.
Spiró György

>!
Corvina, Budapest, 2015
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631363203

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Viktoria_Agnes_Takacs P>!
Marianna D. Birnbaum: Emlékalbum 1944-ből

Viszonylag ritkán írok mostanában értékelést, erről mégis megteszem. Ma Dél-Buda egy kertvárosi részén egy buszmegállóban várakoztam, közben ezt a könyvet olvasgattam. Egyszercsak odalépett hozzám egy úr, megkérdezte, mit olvasok, röviden összefoglaltam neki. Erre magából kikelve leteremtett, hogy a szerző néhány éve tanúskodott egy akkor 97 éves egykori Waffen SS-es perében, aki még csak nem is sima SS tag volt, ráadásul csak könyvelőként dolgozott, és most Birnbaum miatt elítélték. Nem tudom, mi igaz ebből a türténetből, de kétlem, hogy Marianne D. Birnbaum, aki 1944-ben 10 éves volt, nem járta meg a haláltáborokat és nagyjából egyetlen német katonáról vannak emlékei egy ilyen perben tanúskodna. Az sem lényeges, hogy a bíróság ítélete helyes vagy nem, de azt gondolom, ilyen ügyekben azért nem nagyon engedhetnek meg maguknak tévedést. Még azt is hajlandó vagyok elfogadni, hogy vitára bocsássuk, a Waffen SS tagok, főleg ha besorozták őket mennyiben tekinthetők háborús bűnösöknek. Az viszont, hogy 2019-ben Magyarországon nem olvashatok egy, a magyarországi zsidóság 1944-es sorsáról szóló személyes visszaemlékezést egy buszmegállóban anélkül, hogy attrocitás érjen, az számomra nem elfogadható. Nagyon szomorú, hogy ilyen világban élünk.
A könyv úgy került a látószögembe, hogy olvastam róla Esterházy kritikáját Az olvasó országában, rögtön meg is rendeltem hát. Sok másik, a témában olvasotthoz hasonlóan egyszerre szerettem és gyűlöltem. Vonultak előttem ezek a kisfiúk és kislányok, nagypapák, nagymamák, hiányzó apák és egydül rettegő anyák, copfos kislányok és riadt kisfiúk néznek rám a képekről, és minden történet azt meséli el, hogy ezek a lisfiúk és kislányok a családjukkal együtt hogy jutottak a délutáni kakaó partytól néhány hét alatt szerencsésebb esetben védett házakba, rosszabb esetben Auschwitzba vagy egyéb munkatáborokba. Az ilyan mondatok fájnak igazán: "Azt nem lehet sem jóvétenni sem elfogadni, hogy Schönberger Évike, az unokatestvérem sosem lett 11 éves.' Hát mit lehet ehhez hozzátenni?


Népszerű idézetek

latinta P>!

    A legviccesebb az volt, hogy Miss Harrietet mennyire bosszantotta, hogy a magyarok mindenről olyan „kedvesen” beszélnek. Ahogy mondta: „Itt van ez a rettenetes állat, és a magyarok azt mondják, hogy poloska. Miért nem polos?”

18. oldal, Családi Album (Corvina, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: poloska
latinta P>!

    Tante Edithtel ellentétben Miss Harriet, aki már vagy öt éve élt Magyarországon, meg akart tanulni magyarul, és ehhez mindenki segítségét kérte. Emlékszem, mennyit nevettünk azon, hogy „kecskefelhőkről” beszélt bárányfelhők helyett, vagy hogy nem tudta az „ö” hangot kiejteni (én sem a dupla vét, de ez engem egyáltalán nem zavart). Liverpoolból származott, abban a nyelvjárásban beszélt, így tanultam angolul, de ennek a jelentőségét a szüleim akkor nem értették.

17-18. oldal, Családi Album (Corvina, 2015)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Frank: Anne Frank naplója
Kristin Hannah: Fülemüle
Bogdan Wojdowski: A holtaknak vetett kenyér
Eszter Szabolcs: Aki Voltam
Jacqueline van Maarsen: Barátnőm, Anne Frank
Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában
Gottlieb Rózsa: Kisgyermekkel a lágerben
Kertész Imre: Sorstalanság
Wendy Holden: Túlélőnek születtünk
Timothy Snyder: Fekete Föld