Amit ​csak a szívével lát az ember 22 csillagozás

Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Egy westerwaldi kis falucskában él a hetvenéves Selma, aki azonkívül, hogy úgy néz ki, mint egy híres tévés műsorvezető, a halál nem önszántú hírnöke. Valahányszor egy okapi jelenik meg álmában, a faluban valaki egy napon belül meg fog halni. Ezért aztán a furcsa álmot követő 24 órát a falu valamennyi lakója készenléti állapotban tölti el: ki vágyva a halálra, ki rettegve az eljövetelétől.
A feltételezett utolsó napon régi titkok kerülnek felszínre, vagy épp ellenkezőleg: elhallgatott vágyak és érzelmek merülnek újra feledésbe.
A falu egyébként hétköznapi életében mégis lépten-nyomon varázslatos dolgok történnek, de semmi sem történik véletlenül, mert csodálatos módon a végén minden mindennel összefüggésbe kerül.
A mélyen emberi, szívet és lelket melengető regény barátságról, szövevényes emberi kapcsolatokról és nem utolsósorban szeretetről és szerelemről szól. Mariana Leky remek mesemondó: regénye letehetetlen olvasmány.

Eredeti cím: Was man von hier aus sehen kann

>!
Tericum, Budapest, 2018
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634380498 · Fordította: Tarr Bori

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Szeretem az ilyen könyveket, amikor nagyon mély és fontos témák ilyen könnyedséggel vannak tálalva. Hangulatos, lírai, kicsit álomszerű, az a kellemesen bekuckózós könyv. Magyarul sajnos csak ez az egy könyve jelent meg, de fogok még az írónőtől németül olvasni, mert nagyon megérintett a stílusa, a világlátása.

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Nem tudom, olvastam-e valaha ilyen furcsa könyvet.
De azt tudom, hogy ha egy könyv többször is megnevettet és többször meg is ríkat, akkor az csakis különleges és egyedi könyv lehet.
Ez az volt, határozottan az volt!

>!
Chöpp 
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

❤❤❤
Olyan csodálatos és mély a szeretet, hogy nincs ami le- vagy akár körülírhatná. Na, ez a regény azon kevesek egyike, ami hitelesen, egyszerűen és szívszaggatóan teszi ezt meg felesleges sallangok és magyarázkodás nélkül. Az egész egy kis-nagy csoda. A Mindennapok Mágiája. Éppen ezért nincs eleje és nincs vége sem. Egyszerűen belekerülsz egy álmot követve; fél szemmel látod. Oldalról tűnik majd fel. Ha odanézel, elillan. Csak a legfontosabb, csak a legmélyebb igazság hangzik el, majd meghitt, nagy csöndek. És hirtelen arra eszmélsz, hogy óvatosan kipottyantál belőle és mosolyogsz és könnyezel. Hát „csak” ennyi.
FIGYELMEZTETÉS: Ha úgy döntesz, hogy olvasni kezded, rögtön készíts be egy nagyon jó, vagy élvezetesnek vélt olvasmányt, mert ahogy ezt leteszed, minden mást értelmetlennek találhatsz!

>!
kriszet_Paulinusz P
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Hát ez egy csoda!
Imádtam minden sorát. Szerettem a szereplőket, vittek magukkal mindenhová.
Nagy dolgok fordultak meg a fejemben, miközben olvastam, hiszen tulajdonképpen mindenkiben benne van a kik vagyunk mi, honnan jöttünk és hová tartunk kérdéskör. Rájöttem, hogy nagyon szeretem az ilyenfajta „meséket”, mert annyira emberi, annyira ünnepi és egyben hétköznapi. A történet nem is erről szól, hogy honnan, merre tartunk, de ott van a sorok mögött. Ahogy a hogyanok és a miértek is beágyazódnak szépen lassan. De amiről igazán szól ez a könyv azok az emberi kapcsolatok, azoké az embereké akik itt egymás mellett élnek, és egymással! Ez nagyon fontos. Kicsit irigykedve húzódott össze a szívem. Tele volt csodás kis apró titkokkal spoiler, tapintható varázslattal. Én teljesen beleszerelmesedtem ebbe a könyvbe és az írásmódba. Külön köszönet a fordítónak, hogy megőrizte ezt a libbenő csodát nekünk.

>!
Zoe27 P
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Egyszerű történet egyszerű emberekről.
A tipikus falusi életet jeleníti meg az írónő, mind a karakterek, mind a történések vonatkoztatásában, és valahogy ettől válik mégis széppé.

>!
Anibell P
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Luise világa nagyamájára és faluja pár további lakosára korlátozódik, szülei mellékszereplők az életében, ráadásul igen korán megismeri az érzést, milyen spoiler elveszíteni valakit. Felnő, könyvkereskedő lesz, megismerkedik a szerelemmel, de vajon nyit -e a világra, ahogy apja javasolja újra és újra?
Szép történt egy faluról, ahol az emberek törődnek egymással, egy nagymamáról, aki maga az Alfa és az Omega, aki nem érti, csak álmodja a metaforákat, szeretetről, szerelemről és halálról, babonáról, hitről és csodákról, Alaszkáról és az okapiról, ami olyan csodálatos állat, hogy megérdemelt végre egy könyvet, amiben fontos szerepe van.
A visszatérő gondolatok és szimbólumok nem csak átszövik, még inkább kihímezik a történet.
Szerettem olvasni, és szeretném még németül is elolvasni, már csak azért is, hogy a címet tökéletesen megértsem.
Ne felejtsük el leülni a lépcsőre, beszélgetni vagy hallgatni, de mindenképp odafigyelni egymásra.

>!
encus625 P
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Nagyon szerettem volna szeretni ezt a könyvet. Ajánlásra olvastam el, de korán kiderült, hogy nem leszünk igazán barátok. Zavart az írásmód, a mostani hangulatomhoz most nem passzolt ez a rejtélyesség. Frederic feltűnésével némileg eltűnt ez, de akkor már mindegy volt. Érzem, hogy másnak mitől tetszhet ez a könyv, de nekem most nem jött be sajnos.

>!
Tericum, Budapest, 2018
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634380498 · Fordította: Tarr Bori
>!
csillabella
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Bárcsak vissza tudnék adni valamit a könyv hangulatából, hogy kedvet csináljak hozzá… De sajnos ez nem megy. Le tudom írni, hogy aranyos történet, szívmelengető, elgondolkodtató, néhol vicces- néhol szomorú. Szívesen ajánlom bárki figyelmébe, és az írónő nevét megjegyeztem!

https://kesztenye.blog.hu/2019/03/25/mariana_leky_amit_…

>!
Leserin
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Csodálatos könyv! Jó lenne, ha az írónő többi könyvével is megsimogatnák a magyar lelkeket, mert azok is jók!

>!
konyvkritika
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Egészen lenyűgöző belelátni ebben a könyvben az emberek lelki világába, mély emberi érzelmeket megismerni, valamint velük együtt ünnepelni a barátságot, a szeretetet és a szerelmet.

Annak ellenére, hogy eleinte kicsit kaotikusnak tűnik minden, nehéz beazonosítani a szereplőket, valamint a különböző idősíkokat, a végén minden összeáll és értelmet nyer.
Mély lélektani könyv ez, fűszerezve némi humorral, szarkazmussal és iróniával.
Csodálatos olvasmány és szórakoztató kikapcsolódás.

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/mariana-leky-amit-csak-a-szivevel…


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Ha majd valami olyasmit szeretnél tudni, amit nem tudok, akkor majd mindent elolvasok róla, hogy el tudjam neked magyarázni.

204. oldal

2 hozzászólás
>!
Chöpp 

Az ember nem tudja mindig maga megválasztani a kalandot, amit neki szánt a sors – mondtam.

263. oldal

1 hozzászólás
>!
n P

– Az ember állítólag elveszti az emlékeit, ha talált kenyeret eszik, tudtad? Kipróbáltam, de nem működött. Valószínűleg azért, mert korábban direkt én hagytam el azt a kenyeret. Úgyhogy ezért nem jött össze.

77. oldal

>!
Chöpp 

Selma mindig körülményesnek találta, ha valakitől segítséget kellett kérnie. Leginkább az volt körülményes szerinte, hogy utána meg kellett köszönni a segítséget. Inkább leesett a létráról, megrázta az áram a zárlatos lámpa miatt, ráesett a fejére a motorháztető, vagy kapott derékzsábát a nehéz csomagok cipelésétől, és inkább szakadt a padló alatta a házban, mint hogy segítséget kérjen, amit körülményesen meg kell köszönnie.

118. oldal

>!
Chöpp 

Talán az emberek azért ölelték át egymást olyan szorosan, hogy az elhallgatott igazságnak esélye se legyen az utolsó pillanatban feltárulkoznia, és az utolsó métereken rémes bűzt árasztani ki magából hatalmas lárma kíséretében.

220. oldal

>!
Chöpp 

Ekkor elhatároztam, hogy Martinhoz fogok hozzámenni feleségül. Úgy éreztem, hogy csakis ő lehet az igazi, hiszen ő volt az, aki nem szeretné, ha látnám, ahogy az élet teszi a dolgát, és mi nem tehetünk ellene semmit.

53. oldal

>!
Chöpp 

Arra gondoltam, hogy ha a szerelem utolér valakit, akkor az olyan, mint a bírósági végrehajtás, amit a szomszédos faluban élő Leidig gazda kapott nemrégiben. A szerelem, ami színre lép, lefoglalja az összes vagyontárgyunkat, aki csak hozzánk tartozott, és azt mondja: ez már nem a tied többé.
– Összekevered a dolgokat, Luise – mondta Selma. – Ez nem a szerelem, hanem a halál.
Rám tette a kezét, olyan mozdulattal, mintha engem és a kerekesszéket is bele akarna taszítani a sárba.
– A két dolog közt van egy halvány különbség – mondta nevetve. – A szerelemből ki lehet élve kerülni, de a halálból nem.

177. oldal

>!
Chöpp 

Egy csodálatos szimfóniában élünk a zöld, a kék és az arany színekkel.

84. oldal

>!
Chöpp 

– Játsszunk „egy kalap-egy bot- egy esernyőt” – vetette fel Selma. – Én megyek hátul.
Felsorakoztunk egymás mögött.
– Egy kalap, egy bot, egy esernyő – kántáltuk hangosan. – Előre, hátra, oldalra, stop.

90. oldal

13 hozzászólás
>!
Chöpp 

Selma mindent olyan pontossággal csinál, mintha először vagy utoljára csinálta volna, gondolta az optikus.

149. oldal

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
Thomas Mann: A varázshegy
Michael Schophaus: Az égben várnak a fák…
Dirk Kurbjuweit: Félelem
Kerstin Gier: Halálom után felbontandó
Paul Kersten: Apám hétköznapi halála
Ruth Olshan: Minden, ami szép
Erich Maria Remarque: Szikrányi élet
Kerstin Gier: Zafírkék
Erich Kästner: Három ember a hóban