Amit ​csak a szívével lát az ember 54 csillagozás

Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Egy westerwaldi kis falucskában él a hetvenéves Selma, aki azonkívül, hogy úgy néz ki, mint egy híres tévés műsorvezető, a halál nem önszántú hírnöke. Valahányszor egy okapi jelenik meg álmában, a faluban valaki egy napon belül meg fog halni. Ezért aztán a furcsa álmot követő 24 órát a falu valamennyi lakója készenléti állapotban tölti el: ki vágyva a halálra, ki rettegve az eljövetelétől.
A feltételezett utolsó napon régi titkok kerülnek felszínre, vagy épp ellenkezőleg: elhallgatott vágyak és érzelmek merülnek újra feledésbe.
A falu egyébként hétköznapi életében mégis lépten-nyomon varázslatos dolgok történnek, de semmi sem történik véletlenül, mert csodálatos módon a végén minden mindennel összefüggésbe kerül.
A mélyen emberi, szívet és lelket melengető regény barátságról, szövevényes emberi kapcsolatokról és nem utolsósorban szeretetről és szerelemről szól. Mariana Leky remek mesemondó: regénye letehetetlen olvasmány.

>!
Tericum, Budapest, 2018
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634380498 · Fordította: Tarr Bori
>!
Tericum, Budapest, 2018
328 oldal · ISBN: 9789634380757 · Fordította: Tarr Bori

Enciklopédia 2


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Túl egy újabb nőktől nőkről nőknek szóló könyvön, ami elment mellettem, pedig egy zen szerzetes is megjelent benne. Olyan érzés volt, mint egy olyan nőt hallgatni, aki csak beszél és beszél, de olyan nagyon érdekfeszítőt nem mond, azonban minden nagyobb részben van egy halál, mert az kell. Meg szerelem is, lehetőleg viszonzatlan, titkos, visszautasított, vagy valami ilyesmi. Időnként azért az én könnycsatornáimat is megfacsarta. Szerintem anyámnak tetszene.

meseanyu P>!
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Szeretem az ilyen könyveket, amikor nagyon mély és fontos témák ilyen könnyedséggel vannak tálalva. Hangulatos, lírai, kicsit álomszerű, az a kellemesen bekuckózós könyv. Magyarul sajnos csak ez az egy könyve jelent meg, de fogok még az írónőtől németül olvasni, mert nagyon megérintett a stílusa, a világlátása.

Tóth_Orsolya_3 P>!
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Nem tudom, olvastam-e valaha ilyen furcsa könyvet.
De azt tudom, hogy ha egy könyv többször is megnevettet és többször meg is ríkat, akkor az csakis különleges és egyedi könyv lehet.
Ez az volt, határozottan az volt!

kratas P>!
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Milyen gyönyörű könyv, milyen elragadó stílus és mennyi finoman és érzékenyen megfogalmazott gondolat. Hétköznapi emberi sorsok, születések, szerelmek, halálok és mindez annyira szépen van elrendezve. Kedvenc!

1 hozzászólás
Uzsonna >!
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Élet, halál, szerelem, szeretet. Semmi fellengzősség, semmi dagályosság, semmi különleges. Csak egy eldugott kis falu egyszerű embereinek történetén át kaptam új látásmódot spoiler. És még azt is végigkövethettem, amit más regényekben elegánsan átugranak x idő múlva kifejezéssel… Szép, emberi, szívetnövesztő történet.

h_orsi>!
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Nem gondoltam volna, hogy ennyire nagy hatással lesz rám a könyv. Egészen a végére jöttem rá csak, hogy tulajdonképpen miről is szól az egész.
Pedig már az elejétől kezdve meg lett mondva, egyszerűen csak én voltam hozzá vak. Mindenesetre azt a maradék 120 oldalt végig zokogtam.
Annyira szépen ír a témáról, a mindennapokban rejlő nehézségekről és a csodákról, amiknek részesei lehetünk, ha kitárjuk a szívünket. Tele van közhelyekkel, még is ezeket inkább a mindennapok oldaláról közelíti meg. Végső soron pedig nem az számít, amit szavakkal ki lehet fejezni, csak az számít amit a szívével lát az ember.

Chöpp >!
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

❤❤❤
Olyan csodálatos és mély a szeretet, hogy nincs ami le- vagy akár körülírhatná. Na, ez a regény azon kevesek egyike, ami hitelesen, egyszerűen és szívszaggatóan teszi ezt meg felesleges sallangok és magyarázkodás nélkül. Az egész egy kis-nagy csoda. A Mindennapok Mágiája. Éppen ezért nincs eleje és nincs vége sem. Egyszerűen belekerülsz egy álmot követve; fél szemmel látod. Oldalról tűnik majd fel. Ha odanézel, elillan. Csak a legfontosabb, csak a legmélyebb igazság hangzik el, majd meghitt, nagy csöndek. És hirtelen arra eszmélsz, hogy óvatosan kipottyantál belőle és mosolyogsz és könnyezel. Hát „csak” ennyi.
FIGYELMEZTETÉS: Ha úgy döntesz, hogy olvasni kezded, rögtön készíts be egy nagyon jó, vagy élvezetesnek vélt olvasmányt, mert ahogy ezt leteszed, minden mást értelmetlennek találhatsz!

_Andrea_ >!
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Nagyon tetszett a könyv, alig bírtam letenni.
Az egyik kedvenc posztmodern irányzatomba lehet sorolni – a Márqueztől ismert narrációs stílussal és mágikus realizmussal.
Ha az elragadtatottságomat félreteszem és a stilisztikai eszközöktől sem hagyom magam elvarázsolódni – akkor nagyon is banális a cselekmény, mint egy tündérmese bölcsészlányoknak. :D

kriszet_Paulinusz P>!
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Hát ez egy csoda!
Imádtam minden sorát. Szerettem a szereplőket, vittek magukkal mindenhová.
Nagy dolgok fordultak meg a fejemben, miközben olvastam, hiszen tulajdonképpen mindenkiben benne van a kik vagyunk mi, honnan jöttünk és hová tartunk kérdéskör. Rájöttem, hogy nagyon szeretem az ilyenfajta „meséket”, mert annyira emberi, annyira ünnepi és egyben hétköznapi. A történet nem is erről szól, hogy honnan, merre tartunk, de ott van a sorok mögött. Ahogy a hogyanok és a miértek is beágyazódnak szépen lassan. De amiről igazán szól ez a könyv azok az emberi kapcsolatok, azoké az embereké akik itt egymás mellett élnek, és egymással! Ez nagyon fontos. Kicsit irigykedve húzódott össze a szívem. Tele volt csodás kis apró titkokkal spoiler, tapintható varázslattal. Én teljesen beleszerelmesedtem ebbe a könyvbe és az írásmódba. Külön köszönet a fordítónak, hogy megőrizte ezt a libbenő csodát nekünk.

Anibell P>!
Mariana Leky: Amit csak a szívével lát az ember

Luise világa nagyamájára és faluja pár további lakosára korlátozódik, szülei mellékszereplők az életében, ráadásul igen korán megismeri az érzést, milyen spoiler elveszíteni valakit. Felnő, könyvkereskedő lesz, megismerkedik a szerelemmel, de vajon nyit -e a világra, ahogy apja javasolja újra és újra?
Szép történt egy faluról, ahol az emberek törődnek egymással, egy nagymamáról, aki maga az Alfa és az Omega, aki nem érti, csak álmodja a metaforákat, szeretetről, szerelemről és halálról, babonáról, hitről és csodákról, Alaszkáról és az okapiról, ami olyan csodálatos állat, hogy megérdemelt végre egy könyvet, amiben fontos szerepe van.
A visszatérő gondolatok és szimbólumok nem csak átszövik, még inkább kihímezik a történet.
Szerettem olvasni, és szeretném még németül is elolvasni, már csak azért is, hogy a címet tökéletesen megértsem.
Ne felejtsük el leülni a lépcsőre, beszélgetni vagy hallgatni, de mindenképp odafigyelni egymásra.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Ha majd valami olyasmit szeretnél tudni, amit nem tudok, akkor majd mindent elolvasok róla, hogy el tudjam neked magyarázni.

204. oldal

2 hozzászólás
Chöpp >!

Az ember nem tudja mindig maga megválasztani a kalandot, amit neki szánt a sors – mondtam.

263. oldal

1 hozzászólás
n P>!

– Az ember állítólag elveszti az emlékeit, ha talált kenyeret eszik, tudtad? Kipróbáltam, de nem működött. Valószínűleg azért, mert korábban direkt én hagytam el azt a kenyeret. Úgyhogy ezért nem jött össze.

77. oldal

Chöpp >!

Ekkor elhatároztam, hogy Martinhoz fogok hozzámenni feleségül. Úgy éreztem, hogy csakis ő lehet az igazi, hiszen ő volt az, aki nem szeretné, ha látnám, ahogy az élet teszi a dolgát, és mi nem tehetünk ellene semmit.

53. oldal

Chöpp >!

Selma mindig körülményesnek találta, ha valakitől segítséget kellett kérnie. Leginkább az volt körülményes szerinte, hogy utána meg kellett köszönni a segítséget. Inkább leesett a létráról, megrázta az áram a zárlatos lámpa miatt, ráesett a fejére a motorháztető, vagy kapott derékzsábát a nehéz csomagok cipelésétől, és inkább szakadt a padló alatta a házban, mint hogy segítséget kérjen, amit körülményesen meg kell köszönnie.

118. oldal

Zoe27>!

– Most egészen egyedül vagyunk – mondtam.
Az optikus átkarolt és közelebb húzott magához.
– Senki sincs egyedül, aki még többes számban beszél – suttogta nekem. Aztán megpuszilta a fejemet.

294. oldal

Chöpp >!

Talán az emberek azért ölelték át egymást olyan szorosan, hogy az elhallgatott igazságnak esélye se legyen az utolsó pillanatban feltárulkoznia, és az utolsó métereken rémes bűzt árasztani ki magából hatalmas lárma kíséretében.

220. oldal

Chöpp >!

Egy csodálatos szimfóniában élünk a zöld, a kék és az arany színekkel.

84. oldal

Chöpp >!

Selma mindent olyan pontossággal csinál, mintha először vagy utoljára csinálta volna, gondolta az optikus.

149. oldal

4 hozzászólás
Chöpp >!

Arra gondoltam, hogy ha a szerelem utolér valakit, akkor az olyan, mint a bírósági végrehajtás, amit a szomszédos faluban élő Leidig gazda kapott nemrégiben. A szerelem, ami színre lép, lefoglalja az összes vagyontárgyunkat, aki csak hozzánk tartozott, és azt mondja: ez már nem a tied többé.
– Összekevered a dolgokat, Luise – mondta Selma. – Ez nem a szerelem, hanem a halál.
Rám tette a kezét, olyan mozdulattal, mintha engem és a kerekesszéket is bele akarna taszítani a sárba.
– A két dolog közt van egy halvány különbség – mondta nevetve. – A szerelemből ki lehet élve kerülni, de a halálból nem.

177. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Helena Silence: Ezüsthíd
Ilona Andrews: Áradó hold
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem
Andrus Kivirähk: Ördöngös idők
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Rick Riordan: A vörös piramis
Sjón: A macskaróka