A ​Mercy Close-i rejtély (Walsh család 5.) 36 csillagozás

Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Helen ​Walsh nem hisz a félelemben – szerinte a félelmet csak a férfiak találták ki azért, hogy megkaparinthassák az összes pénzt meg a jobb állásokat –, de most úgy érzi, kezd kicsúszni a lába alól a talaj. A magánnyomozói karrierje zuhanópályára állt, ki kellett költöznie a lakásából, ráadásul rég elfeledett démonok kezdtek újra a felszínre kerülni az életében. Felbukkan például az elbűvölő, de megbízhatatlan volt barátja, Jay Parker, aki egy eltűnt személyes esettel keresi fel. Helen meg van szorulva – annyira, hogy nemrég vissza kellett költöznie a szüleihez –, Jay pedig dúskál a pénzben. Akit meg kellene találni, nem más, mint Wayne Diffney, a Laddz nevű egykori fiúcsapat „Dilis" tagja. Wayne a Mercy Close-beli otthonából tűnt el, és életbevágóan fontos, hogy előkerüljön, mivel a Laddz újra összeáll, és öt nap múlva kezdődő, háromestés, telt házas koncertsorozatra készül. Helen és Jay kapcsolata annak idején csúnya véget ért, és Helennek esze ágában sincs bármit is… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
576 oldal
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
576 oldal · ISBN: 9789633832707

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Ezt igazándiból nyárra terveztem, de szembejött a könyvtárban, és úgy gondoltam jó lenne olvasni most valami olyat, ami biztos tetszeni fog (a sok ilyen-olyan zsűrizendő mellett). Bár időm nem sok volt, és jó hosszú könyv, mégis belevágtam, és nem bántam meg egy percig sem, Marian Keyes könyvei közül az egyik legjobb szerintem. A már szokásos humor, szerelem, bolond írek mellett most volt egy jó nagy rejtély, nyomozás is, ami még szórakoztatóbbá tette az egészet. Nagyon jól kitalált történet, remek szereplők, kiváló stílus, szerencsére most sem kellett csalódnom egyik kedvenc írónőmben.

1 hozzászólás
Csoszi>!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Sajnálom, hogy ez a könyv kicsit alul értékelt. Egyik Walsh lány története sem rózsaszín, habos-babos, csupa derű és napfény. Talán ez spoiler volt a legkeményebb. Helent 19 éves, nagyszájú, vidám, merész, kicsit csipkelődő lányként ismertem meg a sorozat kezdetén. Eltelt tizenöt év, és ebből a lányból egy idegroncs nő lett. Teljesen ledöbbentem! Atyaég, mi történt vele??? És csak olvastam, és olvastam, és egyszerűen nem tudtam letenni a könyvet. Annyira érdekes volt, ahogy a depresszióról írt, meg Helen gondolatairól, halálvágyáról. Lépten-nyomon dobálózunk ezzel a szóval spoiler, sokat hallunk róla, de most vált számomra kézzelfoghatóvá, hogy valójában milyen rohadt egy betegség, mennyire komolyan kell venni, és micsoda mélységekbe zuhanhat az ember. Nagyon szurkoltam Helen-nek, hogy sikerüljön végre összekapni magát és talpra állnia. Közben pedig a nyomozása is élvezetes volt.
Összességében egy remek sorozatot ismerhettem meg. Az egész család a szívemhez nőtt. Nagyon kíváncsi lennék Walsh mami történetére. Igazán kiadhatnák magyarul.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
576 oldal · ISBN: 9789633832707
brigi11 P>!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Én nagyon szeretem a Walsh lányokat. Végre megismertük Helen történetét, amit én már nagyon vártam. Nem egy könnyű történet és teljesen más, mint az eddigi Keyes könyvek. Mivel nem sorban olvastam a lányok történetét az utolsó találkozásunkkor Helen 19 éves, szemtelenül elragadó, nagyszájú, provokatív lány volt. Most 34 éves, éppen elveszíti a lakását, kevés a munkája, és betoppan az életében az EX, aki ráadásul még munkát is ajánl, ezzel felültetve Helen-t a depresszió nevű hullámvasútra.
Nem igazán olvastam még könyvet a depresszióról, de úgy érzem Keyes gyönyörűen bemutatott egy átlag esetet. Végig azon gondolkodtam, hogy van-e a környezetemben hasonló problémákkal küzdő ember és, hogy észre tudnám venni-e a jeleket.
Hiányozni fogtok Walsh lányok!

Melia>!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Amikor kezembe vetten ezt a könyvet azt hittem egy könnyed kikapcsolódást kapok. Valami kis egyszerű nyomozás, sok kicsit bugyuta jelenet, és édes romantika. Hát… nem éppen ezt kaptam. A könyvet belengi a depresszió és a sikertelenség. Talán azért olvastam ilyen nagyon sokáig.

tonks>!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Kedvenc íróim közé tartozik Marian Keyes, pedig az első könyvén nehezen rágtam át magam, de nagyon megérte, és az összes többi regénye is nagyon közel áll a szívemhez (Szusi kezdőknek!).
De ez most más volt. Nyilván Helen depressziós karaktere rányomta a bélyegét az egész könyvre, de leginkább az nem tetszett, hogy össze-vissza volt az egész, és sokszor fulladt unalomba a cselekmény. És sajnos tetőpontok se akadtak.

Papírtigris>!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Keyes könyveit nagyon szeretem, olvastam az összeset, mert nagyon komoly problémákat feszeget mindig éleslátással, fekete humoral – de általában a körítés is hihető, valóságos szokott lenni, utóbbi most nem sikerült. A sztori nem olyan, ami bármelyikünkkel megtörténhet – a depresszió viszont igen, és ezért jár a pont. Annak, aki átélte, megfogalmazhatóvá válik a megfogalmazhatatlan Keyes által, a feketeség, ami az ember szívét, lelkét, agyát borítja. Annak, aki nem élte át, és reméljük, nem is fogja, annak pedig ennél érzékletesebben nem láttam még róla írást. Helent pedig nehéz szeretni, de a szájába adott gyilkos humor verhetetlen.

Ildikó_Kenéz>!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Ez volt az első kötet Keyes-től amit olvastam,de nem bántam meg.Meg kell szokni a stílust,de utána élvezhető.Tetszett,hogy nem egy könnyű témát dolgoz fel,de nagyon jól mutatja be a depresszió mélységeit.

Málnika P>!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Nagyon szeretem Marian Keyes regényeit, de A Mercy Close-i rejtélyről biztosan sose találnám ki, hogy ő írta, ha nem lenne a borítón a neve. ;) Szokatlan, és teljesen más, mint a többi könyve, és sajnos mindez nem jó értelemben.

Bennem végig hiányérzetet hagyott mind a történet, mind a stílus. Nehezen lehetne a regényt kategorizálni is, se nem romantikus, se nem krimi. A híres fiúegyüttes egyik tagjának eltűnése akár bűnügyi regénnyé is tehetné, de hamar világossá válik, hogy erről szó sincs.

A főhős karaktere viszont jól el van találva, csak nincs kellően kidolgozva, így egy idő után nem tudtam már együtt érezni vele, inkább szimplán untatott. Helen egy eleve különös lány, aki mindig más volt, mint a többiek, majd depressziós is lesz. Ám, azt ő se tudja, hogy miért, se gyerekkori válság, se nagy trauma nem érte, vagy legalábbis tagadja azt. Azonban a feketeség tagadhatatlanul rátelepszik és egyre nyomja össze.

Boros_Andrea>!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Csütörtök felkeltette az érdeklődésemet.
Péntek hangosan megnevettetett.
Szombat elárulta, hol van akit keresünk.
Vasárnap kirándulni vitt.
Hétfő elálmosított.
Kedd felpörgette az eseményeket.
Szerda beigazolta Szombatot.

A Walsh család ötödik lánya Helen a legviccesebb mind közül. Ezt a sorozatot -így utólag belátom – főleg az alapján értékeltem, hogy mennyire tudott ellazítani és megnevettetni. Az első és ez az utolsó kötet kapott 5 csillagot, ez a kettő a legszórakoztatóbb. Amúgy még tavaly ősszel elkezdtem, pár oldal elolvasása után viszont félretettem. Nem éreztem magaménak és tudtam, hogy Keyes ennél jobb. Keyes eléri, hogy hangosan nevessek olvasás közben. Úgy látszik el kellett olvasom előtte pár krimit, hogy felszabadulhassak Keyes írásában.
Köszönöm.

gellertanya>!
Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Nagy kedvencem az egész család, de félve álltam neki ennek a könyvnek. Annyi rosszat lehetett olvasni az értékelésekben, hogy valami negatívra számítottam. Lehet, hogy egyedül vagyok, akik átmentek hasonlón, de egyrészt hitelesen, másrészt kellő humorral dolgozta fel a lelki mélységeket. Nem mondom, hogy a szórakoztatás magas foka, de feldolgozni (újraértelmezni) azt az időszakot jó volt. Nálam betalált a közepébe. Anna is. Helen is. Jó lenne az anyuka történetét magyarul olvasni!


Népszerű idézetek

Papírtigris>!

Ha kicsit nagyobb rendet tartanék a cuccaim között, talán… – nehéz kimondani a szót, még rágondolni is nehéz, annyira iszonyúan idegesítő, Lapát-lista szinten idegesítő – …talán kiegyensúlyozottabb lennék.

104. oldal, 11. fejezet (Ulpius, 2014)

1 hozzászólás
Papírtigris>!

Kipréseltem magamból az egyik fókaröhögésemet, mire belenyilallt a fájdalom a bordámba. Most komolyan, meg kell tanulnom igazából nevetni, vagy abba kell hagynom a tettetést, mert nagyon rosszat tesz.

160. oldal, 19. fejezet (Ulpius, 2014)

Papírtigris>!

– Segíthetek valamit? – kérdeztem. Természetesen nem gondoltam komolyan, de tudtam, mi az a pár alapvető dolog, amivel már normálisnak tettetheti magát az ember.

441. oldal, 55. fejezet (Ulpius, 2014)

cassiesdream>!

-El vagyok havazva. – Elővett egy levél nikotinos rágót, és bekapott egyet. – Épp leszokóban vagyok – magyarázta. -Növesztem a frufrumat. Ajánlatot tettem egy lámpaburára az e-Bay – en.Vegetáriánus báránytagine – receptet keresek. Elviszem a kutyát kiheréltetni. Azon töprengek, vajon elküldhetném -e Kate- et egy olyan reformhelyre , ahol a problémás tinik vannak. A szokásos. – Beletúrt a táskájába, elővett egy könyvet, és anyu kezébe nyomta.
– Köszönöm drágám.
– Nem, ez a könyvklubomba kell. Megtennéd, hogy hétfőig elolvasod és megmondod, miről szól?
– Megteszem ami tőlem telik, de most, Hogy Helen keselyűket lát, és semmit nem eszik, az apád pedig kezd megsüketülni…

153. oldal

Papírtigris>!

Sok százezer emberhez hasonlóan én is elmentem szociális segélyért, és kíváncsian vártam, milyen indokkal fognak visszautasítani. Kertelés nélkül arra a tényre hivatkoztak, hogy magánvállalkozó vagyok. De az az igazság, hogyha ez nem lenne, találtak volna mást – hogy hosszú a hajam, hogy kedden születtem, hogy amikor kicsi voltam, azt hittem, minden macska lány és minden kutya fiú, és egymással házasodnak össze. Egyedül úgy lehet megszerezni a támogatást, ha az embernek soha nincs munkája. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy az iskola után azonnal igényeljen munkanélküli-segélyt, és soha ne is jöjjön le róla.

164. oldal, 19. fejezet (Ulpius, 2014)

Papírtigris>!

Valami sportadás ment, olyan dolgokról volt szó, amik engem egyáltalán nem érdekelnek – meccsekről, futásról, ilyesmiről. Fél füllel hallgattam, ahogy a sportolók meg az edzők beszélnek, hallani lehetett a hangjukon, mennyire fontos nekik az ügy. Ez elgondolkodtatott: számodra mennyire fontos, miközben rám semmiféle hatással nincs. Az én dolgaim viszont nekem kulcsfontosságúak, neked pedig nem jelentenek semmit. Akkor valójában létezik-e bármi, ami tényleg fontos?
Egy pillanatra sikerült tisztábban látnom a dolgokat. Számukra vége a világnak, ha nem nyerik meg szombaton a selejtezőt. Már most rettegnek a vereségtől. Már gyakorolják a kétségbeesést. Pedig teljesen mindegy.
Minden mindegy.

31-32. oldal, 3. fejezet (Ulpius, 2014)

Papírtigris>!

Mindannyiunknak vannak olyan napjai, amikor kövérnek, szegénynek, fáradtnak érezzük magunkat, amikor fázunk, amikor a világ ellenségesnek, durvának tűnik, amikor az látszik, biztonságosabbnak, ha inkább fel sem kelünk az ágyból. De ilyen az élet. Ez még nem ok arra, hogy gyógyszert szedjünk vagy ne menjünk be dolgozni, vagy hogy bevonuljunk egy időre a St. Teresába. A muffin a gyógymód. A muffin, a hasábburgonya, a tévénézés napközben, meg egypár elhamarkodott internetes vásárlás.
A lényeg, hogy nem olyan érzés volt, mintha depressziós lennék, hanem inkább… féltem.

129. oldal, 14. fejezet (Ulpius, 2014)

Papírtigris>!

Tudom, hogy ebben a furcsa, modern világban, amiben élünk, a gyerekek a királyok. Amit akarnak, azt meg is kell kapniuk. Semmit nem szabad megtagadnunk tőlük. Nem is szabad bevallanunk, ha valamit akarunk vagy valamire vágyunk a jelenlétükben. (Nincs még konkrétan ilyen törvény? Ha még nincs, hamarosan lesz. Idő kérdése.)

179. oldal, 20. fejezet (Ulpius, 2014)

Papírtigris>!

Elég kiábrándító, amikor az ember ilyen kiválóan szarkasztikus, erre senki nincs ott, hogy hallja.

288. oldal, 36. fejezet (Ulpius, 2014)

Papírtigris>!

– Na, gyerünk – biztattam –, mondjál dolgokat. „Mesélj el mindent magadról”, ahogy a nagyon, nagyon idegesítő emberek szokták mondani.

242. oldal, 30. fejezet (Ulpius, 2014)


Hasonló könyvek címkék alapján

Cecelia Ahern: A holnap titkai
Cecelia Ahern: Utóirat: Szeretlek!
Cecelia Ahern: Ui.: Szeretlek
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Robert Galbraith: Halálos fehér
Joss Stirling: Storm és Stone
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Amanda Quick: A lány, aki kámforrá vált
Abigail Gibbs: Vacsora a vámpírral