Poison ​Study (Study 1.) (The Chronicles of Ixia 1.) 28 csillagozás

Maria V. Snyder: Poison Study Maria V. Snyder: Poison Study Maria V. Snyder: Poison Study Maria V. Snyder: Poison Study Maria V. Snyder: Poison Study Maria V. Snyder: Poison Study

Shivers, ​obsession, sleepless nights—these are the results not of one of the milder poisons that novice food-taster Yelena must learn during her harrowing job training but of newcomer Snyder's riveting fantasy that unites the intelligent political focus of George R.R. Martin with a subtle yet potent romance. Through a stroke of luck, Yelena escapes execution in exchange for tasting the food of the Commander, ruler of Ixia. Though confined to a dank prison cell and doomed to a painful death, Yelena slowly blooms again, caught up in castle politics. But some people are too impatient to wait for poison to finish off Yelena. With the help of Valek, her steely-nerved, cool-eyed boss and the Commander's head of security, she soon discovers that she has a starring role to play in Ixia's future—a role that could lead to her being put to death as a budding magician even if she hits each cue perfectly. The first in a series, this is one of those rare books that will keep readers dreaming… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Mira, 2015
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781848452398
>!
Mira, 2012
432 oldal · ASIN: B00O94D4W4
>!
Mira, 2012
410 oldal · ASIN: B006PHU8YK

7 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Valek · Yelena


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

FairyDust>!
Maria V. Snyder: Poison Study

*S akkor újra szemben találom magam a többséggel*
Nagyon régóta várt rám ez a könyv, s végül több kihívás miatt, meg kellett lépnem a rég tervezett lépést… nagy nehezen, de elolvastam.
A könyv eleje nagyon tetszett, többször is hangoztattam, hogy ez tuti az én könyvem lesz, de nem lett. Azért szerettem bele a könyv első harmadába, mert a történet címéhez hűen rengeteg méregtanos bepillantást kaptam. Izgalmas volt felfedezni a mérgek hatását, szagát, állagát szó szerint mindent! Végül ahogy sodródtam a sztoriban, ez egyre inkább elhalványult, és jöttek azok a szálak, amik nekem egyáltalán nem tetszettek.
Ahogy túlhaladtam a kezdeti szerelmi fázison, egyre inkább untam a könyvet, oldalanként csekkoltam, hogy hány százaléknál járok, kínszenvedés volt az olvasása. Azon kaptam magam, hogy már mindent csinálok, csak nem a szövegre figyelek.
A szereplők közül egyedül Valeket kedveltem, tipikus YA fantasy szereplő, de mit is vártam? Hisz ez egy YA fantasy. Szerettem volna többet megtudni róla és a múltjáról, de ha nem hát nem, ezért biztos nem olvasom tovább a sorozatot.
Yelena karaktere számomra nevetséges. Próbált erősnek tűnni, de persze ott van a múltja, kínozza őt a jelen, s ki tudja mi vár rá a jövőben. spoiler
A fordulatnak nevezett események…
spoiler
spoiler Olyan érzésem volt, mintha az írónő alig várná hogy elsüsse ezt a slussz poént, és nem tudta visszatartani a gyermeki rajongását a saját fordulata iránt, ezért ahol tudta, hangsúlyozta, hogy az biza milyen különleges. Legközelebb félkövérrel, dőlt betűvel, és aláhúzva nyomja az író kezébe a csavart.
spoiler
Volt ebben a sztoriban minden, mint a búcsúban, számomra ezen is hasalt el az egész próbálkozás.
Összességében a könyv eleje nagyon tetszett, a közepe dög unalom volt, a vége pedig összecsapott. Ezt összeadva, majd gyököt vonva max 2.5 csillag.

Blue_Nadine P>!
Maria V. Snyder: Poison Study

Eszméletlen nagy kedvenc lett és olyan váratlanul! Tényleg nem számítottam rá, hogy ennyire megfogom szeretni ezt a történetet.
Először is… tudom, hogy azt mondtam nemrég, hogy Feyre a lélekállatom, de… nem lehet az embernek kettő? Yelena ugyanis olyan egy cukorborsó, de mégis erős, határozott, tudja mit akar, és hűséges, nem lehet könnyen megrengetni a hitében, és a kitartása is kifejezetten becsületre méltó. Ennek ellenére annyi sz*r történik vele. Folyton bántják drágámat, úgyhogy legszívesebben csak úgy magamhoz ölelném és megvédeném mindentől a világon. De igazából erre én nem kellek, megoldja magától is. A legjobb, hogy ennek ellenére olyan egy empatikus és törödő személyiség.
Maga a világfelépítés is annyira elnyerte a tetszésemet. Tényleg egy annyira érdekes felállást vázolt fel az írónő, hogy a mai napig is elgondolkozom rajta. Ixia és Sitia rendszer felépítése és a közöttük húzódó ellentétek olyan valóságossá teszik az egészet.
A cselekmény maga pedig végképp levett a lábamról. Annak ellenére, hogy egy korai YA-ről van szó (vagy éppen ezért) alig volt fontos benne úgymond a szerelmi szál, illetve legnagyobb örömömre nem ez volt, ami folyamatosan kitette a főszereplőnk gondolatait, hanem a többi igen halálos problémájára koncentrált. Az izgalmi faktor pedig végig fenntartotta a figyelmemet és az akció jelenetek pedig kellően kielégítették az én vérszomjas igényeimet. Néhol még egészet durva is tudott lenni (pl. spoiler). A varázslás eleme az egésznek is érdekesen van megoldva, és nagyon kíváncsivá tett hová is fejlődik majd ez az egész.
Volt benne még sok egyedi kis meglepetés, ami csak jobban feldobta a történetet: Yelena szeretet az akrobatika iránt, Commander Ambrose jelleme, Valek története és epikus jelenetei, a fesztivál, a lázadók, Irys felbukkanása és Mogkan személye.
Az egyik kedvencem pedig az, ahogy végig lehet követni Yelena jellemének folyamatos változását. Az elején még olyan sebezhető, és kissé őrült a történtek miatt (ami koránt sem meglepő), aztán szép lassan elkezd visszaigazodni a világba, és kialakítani egy… nos, nem kifejezetten veszélymentes, de jó életet maga körül.
A vége kissé elszomorított, de csak még több izgalmat ígér.

tthbrg_>!
Maria V. Snyder: Poison Study

A fülszöveg miatt már régóta a várólistámon volt ez a könyv, aztán amikor végül hozzákezdtem, boldogan csöppentem bele egy új történetbe, egy új varázslatos világba. Azonban valami hiányzott.
Kikapcsolt egy kicsit és szórakoztatott is a történet, de nem szerettem annyira, mint akartam volna. Kicsit olyan ez a könyv, mint a vasárnapi sótlan húsleves. Megeszed, mert kiszedted magadnak és általában finom szokott lenni, de azért mégsem ugyanaz.

hkriszti>!
Maria V. Snyder: Poison Study

Nagy kedvenc továbbra is!!!!! Magyarul már olvastam, és imádtam, de eredetiben még jobb volt! Igen, vannak hibái, de akkor is, én rettentően jól érzem magam ebben a világban, ez van!! *.*

Mónika_Sándor>!
Maria V. Snyder: Poison Study

Harry Potteren és A gyűrűk urán, valamint néhány kivételen kívül nem nagyon olvastam még fantasy-t.
Ez a könyv azonban nagyon kellemes élmény volt. Szórakoztató, érdekes, mozgalmas és izgalmas is. Volt benne kaland, mágia, romantika is. Néhány részlete emlékeztetett A szolgálólány meséjére is, ezek külön ijesztőek voltak. Azért nem adtam 5*-ot, mert néhol kicsit kiszámítható volt, de szerencsére több volt a nem várt, meglepő elem. :)

Amanga>!
Maria V. Snyder: Poison Study

Mérgező szülők után, portfólió közben pont elég.

Helyna>!
Maria V. Snyder: Poison Study

Ez nem nekem való volt. Kezdetben bejött az írásmód, a maga egyszerűségében és a jelenetek közé szúrt kis flashbackekkel, de aztán ez elég hamar unalmas és zavaróan kizökkentő lett, teljesen kirántott bármilyen hangulatból, ami megteremtődhetett volna. Az idő (és a fejezetek) rettentő gyorsan pergett, semminek nem volt igazán súlya. A karakterek, a párbeszédek jellegtelenek voltak, a főhősnőnek se volt túl sok személyisége, a románc meg semmi érzelmi választ nem váltott ki belőlem. A világfelépítés is nagyon-nagyon vázlatosnak tűnt. A közepe táján kicsit jobban érdekelt, a verseny körül, meg mikor Yelena elkezdett harcolni tanulni, de semmi izgalom nem maradt a végére. Yelena két hét alatt tökéletes ételkóstolóvá válik, egy hónap alatt tökéletes harcossá, mágussá meg betörővé válik, szinte semmivel nem volt komolyan problémája. Sajnos még a traumáját és annak legyőzését sem tudtam átélni az írásmód miatt (meg mert nem volt személyisége). Mondanám, hogy gyerekes volt a sztori, de közben olyan véres és erőszakos dolgok jelentek meg időnként, hogy ihaj.

Nem tudok rájönni, mi akart ez lenni és nem igazán tudok érdeklődni sajnos a karakterek további kalandjai iránt sem. :( Pedig azt reméltem, hogy egy izgalmas kis varázslatos bájitalos valami lesz ez…

Gulo_gulo>!
Maria V. Snyder: Poison Study

Maradjunk annyiban, hogy gyorsan túl lettünk rajta és ez legalább annyira pozitív mint amennyire negatív.
Azért kezdtem neki, mert népszerű és mindig érdekel, mit olvasnak az emberek. Végül ugyanaz lett vele a bajom, mint az Eragonnal (bár azért ez a könyv klasszisokkal jobb); van benne sok érdekes ötlet, de a szerző még nem tudja ezeket jól kibontani és klisékbe fullad a könyv és teljesen kiszámíthatóvá válik. Kár, mert az alapötlet tényleg jó. El fogom olvasni a második kötetet meg valami későbbi könyvet is a szerzőtől, mert érdekel, hogy fejlődik-e és merre.

obietero>!
Maria V. Snyder: Poison Study

Szórakoztatott és kikapcsolt a történet, de a világalkotást, a karakterábrázolást sekélynek éreztem. Nincs kidolgozott világrendszer, csak egy felvázolt rajz, ami ráadásul nem érződik valóságosnak. Olyan tipikus női írós rendszert talált ki (jó, ez elég nagy általánosítás, de sajnos van benne igazság), amiben az egyes körzetek közti különbségek abban merülnek ki, hogy ki milyen színű ruhát visel. A déli népek meg egzotikusak. Többre vágytam, nem tudom, hogy a YA fantasykat miért kell ennyire klisésre és kidolgozatlanra írni.
Azért pozitív, hogy a főszereplő egy erős női karakter, és a folytatása is érdekel, de csak mint egy finomabb limonádé.

Alosa>!
Maria V. Snyder: Poison Study

Nem érzem teljesen jogosnak, hogy nem csak csillagozásban értékelem a könyvet, mert nem vagyok benne biztos, hogy mi ténylegesen a kötet hibája és mi az enyém, mert többet kellett volna szótárazni. De azt még én is teljességgel biztos vagyok benne, hogy nem lehet normálisan olvasni a könyvet, anélkül hogy megtörd a gerincét, ezért valami csak épphogy láthatod a betűket.
Az idő az egész könyvben olyan súlytalan volt, két esemény között mondjuk eltelik pár hét, de nem érzed azt, hogy bármi történt a két dolog között.
Yelena karaktere nekem nagyon szürke kisegér státuszban maradt és ez főleg kiütött, mikor kidolgozottabb szereplők veszik körül. Mikor már huszadik alkalommal próbálja meg valaki eltenni Yelenát láb alól, azt már nem lehetett komolyan venni, mert már tudtuk, hogy lassan egy zongorát is a fejére dobhatnak akkor is megússza valahogy.
Nem tartom egy rossz regénynek, és még az angolul olvasást is élveztem, de egyszerűen nem érzem, hogy én mindenképpen tovább akarom olvasni a sorozatot. Nem tudom még mi lesz itt.
2019-08-11


Népszerű idézetek

Blue_Nadine P>!

“What shall I tell the executioner?” Valek asked.
“I am not a fool.”

Első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Valek
Blue_Nadine P>!

The guards glanced at each other again. I was beginning to suspect they had only one brain to share between them.

52. oldal

Blue_Nadine P>!

Even a rat needs other rats. I could empathize with the rats. I, too, scurried around, looked over my shoulder and sniffed for poisoned traps.

87. oldal

Blue_Nadine P>!

As I watched him finish, I thought about Valek being a fellow rat. No. Definitely not. A cat. And not just any ordinary, household cat, but a snow cat. The most efficient predator in the Territory of Ixia.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Valek
Blue_Nadine P>!

When I was younger, I used to stand amid the chaos and feast on the energy of the fire festival. I had always thought the name of the festival was perfect, not because it occurred during the hot season, but because the sounds and smells pulsated like heat waves, making my blood sizzle and pop.

118. oldal

Blue_Nadine P>!

The next morning, I headed out of the south gate just as the sun crested the Soul Mountains. Soon a glorious sweep of sunlight rushed over the valley, indicating the start of the Commander's exercise.

144. oldal

11 hozzászólás
Blue_Nadine P>!

„All right. One year. My pledge to you.” She paused.
„Go on.” I said. "I know you want to end this meeting with some kind of threat. Maybe a dire warning? Feel free. I'm used to it. I wouldn't know how to deal with a conversation that didn't include one.

158. oldal

1 hozzászólás
Blue_Nadine P>!

Baffled, I watched Valek gracefully move away from his fallen opponents. He counted under his breath.
When he reached ten, he bent over each man and removed a tiny dart from each of their necks.
“It’s a dirty way to fight, but I’m late for lunch.”

53. oldal

Maeve_Atarah>!

Locked in darkness that surrounded me like a coffin, I had nothing to distract me from my memories.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Yelena
Blue_Nadine P>!

Besides, thinking kind thoughts about Valek could be extremely dangerous. I could admire his skills, and be relieved when he was on my side in a fight. But for a rat to like the cat? That scenerio ended only one way.
With one dead rat.

110. oldal


A sorozat következő kötete

Study sorozat · Összehasonlítás
The Chronicles of Ixia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Christopher Paolini: Eragon (angol)
Laura Sebastian: Ash Princess
Rebecca Ross: The Queen's Rising
Marie Rutkoski: The Winner's Crime
Sabaa Tahir: A Torch Against the Night
Erika Johansen: The Fate of the Tearling
Roshani Chokshi: A Crown of Wishes
Colleen Houck: Tiger's Voyage
Susan Ee: World After
Brent Weeks: Beyond the Shadows