Maresi (Bíborklastrom 1.) 12 csillagozás

Maria Turtschaninoff: Maresi

Menos szigete nők és lányok menedéke, ahová férfiak be sem tehetik a lábukat. Nem csoda hát, hogy sokan idemenekülnek a kinti világban rájuk leselkedő elnyomás és zaklatás elől. Így került ide Maresi is, az egyik tizenhárom éves kislány, aki most boldogan éli a Bíborklastrom novíciáinak mindennapjait, szabadidejében pedig, ha csak teheti, elvonul olvasni a Tudás Házának hatalmas könyvtárába. Egy hányatott sorsú kislány, Jai felbukkanása töri meg a hétköznapok derűs nyugalmát. Jai otthonról menekült el, miután végig kellett néznie, ahogyan apja brutálisan meggyilkolja szeretett nővérét. A borzalmak hamarosan követik Jait a szigetre is, így hát Maresi nem maradhat tovább a könyvei közé bújva, meg kell tanulnia dönteni, cselekedni. A regény – a Bíborklastrom trilógia első kötete – 2014-ben megnyerte a Finlandia Junior Díjat, és tizenöt nyelvre fordították le.

Eredeti mű: Maria Turtschaninoff: Maresi (svéd)

>!
Scolar, Budapest, 2017
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632447049 · Fordította: Annus Ildikó

Enciklopédia 7


Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly P
Maria Turtschaninoff: Maresi

Miről szól ez a könyv?!
Igazából az elolvasása után sem nagyon sikerült még megfejtenem, ami igazán kár mert a világ, amiben játszódik érdekes. Egy kizárólag nők által lakott sziget, kolostorral, novíciákkal, nővérekkel, Házakkal, melyeknek mind-mind fontos szerepük van de… nem történik semmi az égegyadta világon semmi… A könyv háromnegyedénél van némi esemény, de ez ne tévesszen meg senkit, mert 10-15 oldalban le is zajlik…
Szóval egy langymeleg, izgalmak nélküli sztori – inkább elbeszélő, mesélő stílusú könyvecske, ahol nagyobb hangsúly van múlt és az egyes múltbeli emberi sorsok, valamint a megteremtett világ megismertetésére, mint a jelen-beli történésekre….
Ettől még el fogom olvasni a következő részt – bár azért tűkön ülve nem várom a folytatást…

>!
Belle_Maundrell
Maria Turtschaninoff: Maresi

Nem rágtam le egy körmömet sem az izgalmaktól, mert csúnya szokás de látok lehetőséget rá, hogy a folytatás fejlődjön. Gyorsan olvasható könyv, a történet első fele inkább csak megalapozza a dolgokat, megismerjük a szereplőket – azért nem nagyon, inkább csak Maresit és az új öribariját –, betekintést nyerünk a világba és a Bíborklastrom működésébe. Érdekes volt és tetszett is, főleg a vallási részén éreztem, hogy tényleg nagyon jól átgondolt, az Ősanya három alakja közül a Szipirtyó volt a legizgalmasabb. Nyilván. A második felében már beindultak az események, csak sajnos elég kiszámíthatóak, és elég egyszerűen a lezárásuk is; én sokkal több drámára számítottam.
Kár, hogy nem hosszabb könyv, úgy érzem, hogy pont most kezdődhetne az igazi történet, ahol véget ér. Ez lehetne a bevezetés vagy csak egy epizód, és most jöhetnének a nagy kalandok, de meglepve láttam, hogy a „folytatás” tulajdonképpen inkább előzmény, és a klastrom kolostor alapításáról szól. Ez tök fura. Na mindegy, ettől függetlenül érdekel, de remélem, ha lesz harmadik rész, akkor abban visszatérünk Maresihez, mert épp most kezdhetne szárnyalni a karaktere, erre félretesszük. Jaj már…
A stílusa tetszik, átjött az üzenete is a tudás meg a női önérzet fontosságáról. Sokszor úgy éreztem, hogy ez nagyon bejött volna nekem 12-13 éves korom körül, de közben meg van benne néhány olyan cselekményelem, ami 23 évesen is kicsit megrázott, szóval fene tudja, hogy mi az ideális kor. Valahol a kettő között. Szóval picit tudathasadásos élmény volt emiatt a kettősség miatt, mintha mondjuk fogtuk volna a Micimackót, és az egyik állatkát kicseréltük volna Annabelle-re, hadd játsszon vele szerencsétlen Róbert Gida. Oké, ennyire nem volt éles a különbség, de akkor is… fura volt.
Nem ez lesz az év könyve, de egy fél napra kikapcsolt. Kíváncsi leszek, mit hoz ki a világból az írónő a későbbiekben.

>!
Georginanéven P
Maria Turtschaninoff: Maresi

Ki ne szeretne a környezetében a legügyesebb, legjobb képességű, legjószívűbb (fiatalok védelmezője), legkedveltebb (barátaiért mindent megtevő) leányzó lenni, akinek még a szellemvilággal is könnyű felvenni a kapcsolatot? Kedves mese, egy minden történésében pozitív világról. Értéke a tudás megbecsülése és annak bővítésére irányuló törekvés; valamint az, hogy ebben erősen segítségére is vannak nevelői a főhős lánykának. Ebben a pillanatban úgy érzem, egyelőre elég volt ebből ennyi, bármennyire megnyerő a mesélés.

>!
theodora 
Maria Turtschaninoff: Maresi

Érdekes a könyv koncepciója – a sziget, a nővérek és a mindent átható mágia, mégis nekem annyira semmilyen volt a történet. Lassan indult be, nem tudtam igazán beleélni magam a cselekménybe – főleg, hogy kb az elején tudni lehetett milyen támadás éri őket. Kicsit zavaros volt a felvázolt világ is – a sok különböző ország, amik azért valahogy megértetik magukat egymással.
Ez megint egy olyan ifjúsági regény, ami lehet hogy 10-15 éve nagyon sokat adott volna nekem, de már kinőttem a történetből. Fiatalabbaknak ajánlom ;)

>!
vegazus P
Maria Turtschaninoff: Maresi

16-os karikát tennék rá, most azonnal! Néhol nagyon erőszakos szerintem a cselekmény.

Egyébként nekem kifejezetten tetszett, olvasás közben beszippantott a regény.

A történet első felében viszonylag kevés a cselekmény, itt inkább az életüket és a háttértörténetet ismerjük meg, míg a második felében beindul az izgalmas cselekmény, ami egészen a könyv végig, a lezárásig ki is tart. Érdekes volt az életük a Klastromban, engem leginkább az foglalkoztatott, hogy mégis miféle istent tisztelnek, és szerencsére ez a rész elég jól ki is volt dolgozva a történetben, sőt, a regény második felében maga az istennő is megjelent időnként ilyen-olyan formában.

Bővebben: http://konyv-sarok.blogspot.hu/2017/08/maresi.html

>!
Alice_and_the_White_Rabbit
Maria Turtschaninoff: Maresi

Látszik a köteten, hogy ez csak egy része egy nagy egésznek, de így is szuper. A mitológia és a világ jól átgondolt, a karakterek és a cselekmény szépen ki van dolgozva, a történet magával ragadó és nagyon olvasmányos. :) A díj egyértelműen megérdemelt, várom a folyatást és hogy mi lesz még ebből a világból. A mágia rendszerének fölépítése és létezése a világban egyszerre ellentmondásos és természetes, tanán ez az egészben a legjobb.
– Margóra: imádom a borítót :D

>!
Firebolt
Maria Turtschaninoff: Maresi

A történet önmagában csak 4 csillagos lenne, de az elbeszélői stílus gördülékenysége és szép szóhasználata miatt alig bírtam letenni, ami sokat javít az olvasási élményen. Nem lesz a kedvenc könyvem, de mindenképpen érdemes volt elolvasni, főleg, hogy csak 200 oldal. :)


Népszerű idézetek

>!
theodora 

A következő hetekben szépen kitavaszodott. Egyre melegebb lett, és a nővérek már a holdtáncról és más tavaszi rítusokról kezdtek el beszélni. A hegyet fehér és kék virágok borították, a levegőben legyek és méhek döngicséltek. Dorje a madarakkal együtt énekelt: úgy tud énekelni ő is, mint a madarak.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tavasz
>!
Belle_Maundrell 

Megváltoztat-e minket az idő oly módon, hogy évekkel később már nem vagyunk ugyanazok az emberek, akik korábban voltunk?

211. oldal

>!
Belle_Maundrell 

Bizonyos ajtók kizárják az embert, mások titkokat rejtenek, megint mások bezárják azt, ami félelmetes.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ajtó
>!
Georginanéven P

A világban mindenhol az Ősanya más és más oldalához imádkoznak, egyesek a Szűzhöz, mások az Anyához. Néhányan a Szipirtyót imádják. Mi itt a Klastromban ismerjük az igazságot: hogy az Ősanya mindhárom. Itt mindhárom arca pontosan ugyanolyan mértékben van jelen: itt van a kezdet, itt van az élet és itt van a vég.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hit
>!
Belle_Maundrell 

Azt hiszem, hogy ha az ember nem fél az élettől, ha teljes szívével él, akkor hosszú távon a haláltól sem félhet. Ez csupán egyazon dolog két oldala.

205-206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
>!
Belle_Maundrell 

A halálról nehéz írni. De az, hogy valami nehéz, nem jelenti azt, hogy felmentést kaphatok alóla.

10. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– (…) Mi az Ősanya tudásának őrzői vagyunk, de a tudás mindenkié.

81. oldal

>!
Belle_Maundrell 

A Tavaszi Csillag ébredése utáni második teliholdkor a csillag és a hold egy vonalban állnak, és ekkor eljön a holdtánc ideje. Ez a Klastrom legfontosabb rítusa. A holdtánc alatt a saját birodalmában keressük fel az Ősanyát, és ő mindhárom arcát megmutatja ott nekünk: a Szüzet, az Anyát és a Szipirtyót. A holdtánccal az Ősanyát dicsérjük, a világ termékenységéért, valamint az élet és a halál visszavonhatatlan egyesüléséért táncolunk.

98. oldal

1 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 

Akármi történjék is, az élet mindig megtalálja a maga útját.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Bíborklastrom sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Hajnal Badányban
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Andrew Lucas McIlroy: Árnyból az angyal
P. C. Cast – Kristin Cast: Megperzselve
Kendall Kulper: A tenger boszorkánya
Jennifer Bosworth: Struck – Villámtól sújtva
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Mary E. Pearson: Az árulás szíve
J. L. Armentrout: Opál