Maresi (Bíborklastrom 1.) 40 csillagozás

Maria Turtschaninoff: Maresi

Menos szigete nők és lányok menedéke, ahová férfiak be sem tehetik a lábukat. Nem csoda hát, hogy sokan idemenekülnek a kinti világban rájuk leselkedő elnyomás és zaklatás elől. Így került ide Maresi is, az egyik tizenhárom éves kislány, aki most boldogan éli a Bíborklastrom novíciáinak mindennapjait, szabadidejében pedig, ha csak teheti, elvonul olvasni a Tudás Házának hatalmas könyvtárába. Egy hányatott sorsú kislány, Jai felbukkanása töri meg a hétköznapok derűs nyugalmát. Jai otthonról menekült el, miután végig kellett néznie, ahogyan apja brutálisan meggyilkolja szeretett nővérét. A borzalmak hamarosan követik Jait a szigetre is, így hát Maresi nem maradhat tovább a könyvei közé bújva, meg kell tanulnia dönteni, cselekedni. A regény – a Bíborklastrom trilógia első kötete – 2014-ben megnyerte a Finlandia Junior Díjat, és tizenöt nyelvre fordították le.

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Scolar, Budapest, 2017
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632447049 · Fordította: Annus Ildikó

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Dorje · Jai · Maresi


Kedvencelte 4

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Madama_Butterfly>!
Maria Turtschaninoff: Maresi

Miről szól ez a könyv?!
Igazából az elolvasása után sem nagyon sikerült még megfejtenem, ami igazán kár mert a világ, amiben játszódik érdekes. Egy kizárólag nők által lakott sziget, kolostorral, novíciákkal, nővérekkel, Házakkal, melyeknek mind-mind fontos szerepük van de… nem történik semmi az égegyadta világon semmi… A könyv háromnegyedénél van némi esemény, de ez ne tévesszen meg senkit, mert 10-15 oldalban le is zajlik…
Szóval egy langymeleg, izgalmak nélküli sztori – inkább elbeszélő, mesélő stílusú könyvecske, ahol nagyobb hangsúly van múlt és az egyes múltbeli emberi sorsok, valamint a megteremtett világ megismertetésére, mint a jelen-beli történésekre….
Ettől még el fogom olvasni a következő részt – bár azért tűkön ülve nem várom a folytatást…

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Maria Turtschaninoff: Maresi

Bíborklastrom 1

Érdekes könyv volt, amit már régóta el szerettem volna olvasni, tetszett bár nem lett kedvenc.
A borítója is tetszetős.
A főszereplő lány nagyon szimpatikus volt nekem, meleg szívű. tudásra éhes és segítőkész volt. Igazi könyvmoly.
A világ is nagyon érdekes volt, amit a szerző megteremtett. A sziget és a környezet nagyon tetszett.
Nem volt egy pörgős történet, inkább elbeszélő, de voltak benne rázós részek is.
Szóval nem volt rossz, de majd hangulat kell a folytatáshoz.

PTJulia P>!
Maria Turtschaninoff: Maresi

Nagyon különleges és nagyon erős könyv. Árad a női erő, energia az oldalairól. Az összetartó közösség ereje. Mivel ifjúsági regény, ezért ez idealizáltnak is tekinthető, de van erőszak és szívfacsarodás bőven – talán a korosztály miatt kicsit kegyesebb a szerző a főhősökkel.
A világ elég egyedi, szívesen olvasnék még róla, de ahogy nézem, az előzménytörténet még nem erről szól, folytatás pedig nincs.

giny>!
Maria Turtschaninoff: Maresi

Nagyon fura könyv ez, nem is igazán tudnám elmesélni, miről szól és hogy mi a mondanivalója, tanulsága. Van egy sziget, ahova csak férfiak által bántalmazott lányok, nők menekülnek, és itt önfenntartó módon működnek, kétkezi munkával megteremtik maguknak, amit meg lehet, amit pedig nem, azt a bíborcsigából (illetve itt vércsigának nevezik) kinyert festékkel, és az abból szőtt kelmékkel való kereskedésből szerzik be, emellett olvasnak, tanulnak, fejlesztik magukat. A szigetre nem léphet férfi, de van a könyv elején egy félmondat, amiből kiderül, hogy mégis fog. Aztán látjuk, ahogy telnek a mindennapok, a lányok nézik a csillagokat, a naplementét, táncolnak, esznek, tanulnak, lassacskán megtudjuk, ki milyen traumát cipel magával… majd egy napon megjönnek a férfiak spoiler. Végig, még a legnapfényesebb részek leírásakor is éreztem a könyv baljóslatú, komor hangulatát. Még gondolkozom, mi is ez az egész.

Belle_Maundrell >!
Maria Turtschaninoff: Maresi

Nem rágtam le egy körmömet sem az izgalmaktól, mert csúnya szokás de látok lehetőséget rá, hogy a folytatás fejlődjön. Gyorsan olvasható könyv, a történet első fele inkább csak megalapozza a dolgokat, megismerjük a szereplőket – azért nem nagyon, inkább csak Maresit és az új öribariját –, betekintést nyerünk a világba és a Bíborklastrom működésébe. Érdekes volt és tetszett is, főleg a vallási részén éreztem, hogy tényleg nagyon jól átgondolt, az Ősanya három alakja közül a Szipirtyó volt a legizgalmasabb. Nyilván. A második felében már beindultak az események, csak sajnos elég kiszámíthatóak, és elég egyszerűen a lezárásuk is; én sokkal több drámára számítottam.
Kár, hogy nem hosszabb könyv, úgy érzem, hogy pont most kezdődhetne az igazi történet, ahol véget ér. Ez lehetne a bevezetés vagy csak egy epizód, és most jöhetnének a nagy kalandok, de meglepve láttam, hogy a „folytatás” tulajdonképpen inkább előzmény, és a klastrom kolostor alapításáról szól. Ez tök fura. Na mindegy, ettől függetlenül érdekel, de remélem, ha lesz harmadik rész, akkor abban visszatérünk Maresihez, mert épp most kezdhetne szárnyalni a karaktere, erre félretesszük. Jaj már…
A stílusa tetszik, átjött az üzenete is a tudás meg a női önérzet fontosságáról. Sokszor úgy éreztem, hogy ez nagyon bejött volna nekem 12-13 éves korom körül, de közben meg van benne néhány olyan cselekményelem, ami 23 évesen is kicsit megrázott, szóval fene tudja, hogy mi az ideális kor. Valahol a kettő között. Szóval picit tudathasadásos élmény volt emiatt a kettősség miatt, mintha mondjuk fogtuk volna a Micimackót, és az egyik állatkát kicseréltük volna Annabelle-re, hadd játsszon vele szerencsétlen Róbert Gida. Oké, ennyire nem volt éles a különbség, de akkor is… fura volt.
Nem ez lesz az év könyve, de egy fél napra kikapcsolt. Kíváncsi leszek, mit hoz ki a világból az írónő a későbbiekben.

Georgina77>!
Maria Turtschaninoff: Maresi

Ki ne szeretne a környezetében a legügyesebb, legjobb képességű, legjószívűbb (fiatalok védelmezője), legkedveltebb (barátaiért mindent megtevő) leányzó lenni, akinek még a szellemvilággal is könnyű felvenni a kapcsolatot? Kedves mese, egy minden történésében pozitív világról. Értéke a tudás megbecsülése és annak bővítésére irányuló törekvés; valamint az, hogy ebben erősen segítségére is vannak nevelői a főhős lánykának. Ebben a pillanatban úgy érzem, egyelőre elég volt ebből ennyi, bármennyire megnyerő a mesélés.

KönyvekkelSuttogó>!
Maria Turtschaninoff: Maresi

Érdekes volt egy ennyire erősen nőközpontú ifjúsági regényt olvasni. Bevallom, legelőször ezzel is keltette fel az érdeklődésemet, hiszen ez a vonal már a fülszöveg olvasásából is lecsapódott. Tetszett, hogy nem úgy női regény – ifjúsági létére – , hogy a szerelemről vagy a tinédzserlányok kisebbségi komplexusairól szól, hanem más módon közelített a kérdéshez, és bele mert menni olyan meredekebb témákba, mint például a családon belüli erőszak vagy a lelki bántalmazás. Amiket nyilván nem csak férfiak követhetnek el egyébként, és nem csupán nők lehetnek a szenvedő alanyai – ilyen szempontból kicsit egyoldalúnak láttam a történetet. És bár voltak olyan férfialakok, akikről kiderült, hogy mégsem az ördög földi helytartói, de alapvetően mégis a velejéig gonoszak voltak túlsúlyban. Én ezt olykor kicsit erősnek éreztem egy ifjúsági regényhez, annak ellenére, hogy egyébként tetszett és vonzott is a regény nőközpontúsága.
Bővebben » https://konyvekkelsuttogo.blogspot.com/2018/11/maresi-k…

theodora P>!
Maria Turtschaninoff: Maresi

Érdekes a könyv koncepciója – a sziget, a nővérek és a mindent átható mágia, mégis nekem annyira semmilyen volt a történet. Lassan indult be, nem tudtam igazán beleélni magam a cselekménybe – főleg, hogy kb az elején tudni lehetett milyen támadás éri őket. Kicsit zavaros volt a felvázolt világ is – a sok különböző ország, amik azért valahogy megértetik magukat egymással.
Ez megint egy olyan ifjúsági regény, ami lehet hogy 10-15 éve nagyon sokat adott volna nekem, de már kinőttem a történetből. Fiatalabbaknak ajánlom ;)

vegazus>!
Maria Turtschaninoff: Maresi

16-os karikát tennék rá, most azonnal! Néhol nagyon erőszakos szerintem a cselekmény.

Egyébként nekem kifejezetten tetszett, olvasás közben beszippantott a regény.

A történet első felében viszonylag kevés a cselekmény, itt inkább az életüket és a háttértörténetet ismerjük meg, míg a második felében beindul az izgalmas cselekmény, ami egészen a könyv végig, a lezárásig ki is tart. Érdekes volt az életük a Klastromban, engem leginkább az foglalkoztatott, hogy mégis miféle istent tisztelnek, és szerencsére ez a rész elég jól ki is volt dolgozva a történetben, sőt, a regény második felében maga az istennő is megjelent időnként ilyen-olyan formában.

Bővebben: http://konyv-sarok.blogspot.hu/2017/08/maresi.html

art3mis>!
Maria Turtschaninoff: Maresi

Valami olyat kerestem, ami nem túl hosszú, de lehetőleg kellemesen bele lehet mélyedni -amihez a Maresi tökéletes választás volt, lényegében egyhelyben olvastam végig az egészet. Elég alacsony elvárásokkal álltam neki (szóval nagyon jól nem kellett teljesítenie ehhez, de) tökre pozitív csalódás volt.

Nagyon tetszett egyből, hogy voltak térképek a kötetben – főleg azután, hogy a szövegben a helyszínek leírása amúgy elég nehézkesen volt követhető. Tetszett az ajtók jelentősége, és érdekes volt a világ felépítése, bár voltak részletek, amik elég homályosak maradtak: a mágia működése pl. olyan volt, mint amiről senki se tud semmit, csak úgy megtörténik velük néha.

1. Együnk mandulát, kandírozott rózsaszirmot és valami zöld levelet.
2. Fonjuk be a hajunkat.
3. Menjünk át a templomba.
4. Bontsuk ki a befont hajunkat.
5. Fésülgessük rézfésűvel.
spoiler
Ez a jelenet pl. egészen abszurdnak tűnt nekem :D

Egyébként is jellemző volt, hogy attól függetlenül, hogy a cselekmény milyen rövid és egyszerű volt, néhol nem igazán tudtam hova tenni ezt az egészet. A főszereplő 13 éves, és az elején én is úgy gondoltam, hogy kb. ennyi időseknek szólhat a könyv… és bár a történet néhol olyan idilli, hogy az már hiteles se tud igazán lenni, máshol viszont egy-két rövidke jelenet határozottan túlzásnak tűnik ennek a korosztálynak. A sziget egy csodálatos hely, ahol mindenki szuperboldog (miközben a szereplők fele amúgy súlyosan traumatizált), és bár a hangulat néhol tényleg elég fenyegető, az események végül korántsem annyira durvák, mint ahogyan fel lettek vezetve. A jó szereplők szuperjók, a gonoszak meg szupergonoszak… arról nem is beszélve, hogy néha mintha önmagukban a férfiak lennének a legdurvább főgonoszok a sztoriban… Van pár ellenpélda arra, hogy nem mind velejéig romlott, de inkább csak elvétve.

Kicsit a felépítése is hagyott bennem némi hiányérzetet: egy jó hosszú bevezetőben csak megismerjük a szereplőket (egy kicsit), a helyszínt (elég alaposan) és a világot (kissé rendszertelenül), aztán jön egy rövidke akció (elég rövid), majd némi további hétköznapi élet után a főattrakció; aztán számomra még meglepően sokáig folytatódott a történet, hogy a legvégén Maresi elinduljon a következő (szerintem totál irreális) célja felé. Fura volt, na.

Mindezektől függetlenül: én rosszabbra számítottam, nagyon kellemes élmény volt, pár órára szuperül le tudja szerintem kötni az embert ez a történet. Megkockáztatom, hogy valaha még a folytatásokra is kíváncsi leszek :D


Népszerű idézetek

theodora P>!

A következő hetekben szépen kitavaszodott. Egyre melegebb lett, és a nővérek már a holdtáncról és más tavaszi rítusokról kezdtek el beszélni. A hegyet fehér és kék virágok borították, a levegőben legyek és méhek döngicséltek. Dorje a madarakkal együtt énekelt: úgy tud énekelni ő is, mint a madarak.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dorje · tavasz
Belle_Maundrell >!

Megváltoztat-e minket az idő oly módon, hogy évekkel később már nem vagyunk ugyanazok az emberek, akik korábban voltunk?

211. oldal

Belle_Maundrell >!

Bizonyos ajtók kizárják az embert, mások titkokat rejtenek, megint mások bezárják azt, ami félelmetes.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ajtó
Georgina77>!

A világban mindenhol az Ősanya más és más oldalához imádkoznak, egyesek a Szűzhöz, mások az Anyához. Néhányan a Szipirtyót imádják. Mi itt a Klastromban ismerjük az igazságot: hogy az Ősanya mindhárom. Itt mindhárom arca pontosan ugyanolyan mértékben van jelen: itt van a kezdet, itt van az élet és itt van a vég.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hit
Belle_Maundrell >!

Azt hiszem, hogy ha az ember nem fél az élettől, ha teljes szívével él, akkor hosszú távon a haláltól sem félhet. Ez csupán egyazon dolog két oldala.

205-206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
Belle_Maundrell >!

Gyűlölöm, ha nem értek valamit, amit olvasok. Olyan ez, mintha valaki az orrom előtt rejtegetne valami csodálatos dolgot […]

81. oldal

Belle_Maundrell >!

Akármi történjék is, az élet mindig megtalálja a maga útját.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
1 hozzászólás
giny>!

Bizonyos ajtók kizárják az embert, mások titkokat rejtenek, megint mások bezárják azt, ami félelmetes.

giny>!

Annyiféle ajtó van itt, és egyik sem olyan, mint a másik. Kizárnak, bezárnak, védelmeznek, eltakarnak, elrejtenek, fényes vasveretükkel néznek, hatalmas lyukakkal bámulnak, mintákkal merednek rám.

kókuszzserbó>!

Már az is nyugalmat adott, hogy tollammal a papírt szántottam, hogy láttam, amint az élményeim szavakká válnak. Már most érzem, hogy az írás nyomán a megtörtént esemény mítosszá válik, mesévé, a Bíborklastromot körülvevő számtalan történet egyikévé. És egy kicsit úgy is érzem, mintha én magam sem tudtam volna, mi mindenen mentem keresztül, amíg le nem írtam. Most már egy kicsit jobban értem, de távolibbnak is tűnik.


A sorozat következő kötete

Bíborklastrom sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Elizabeth Lim: Hat bíborszín darumadár
Greg Weisman: Az utazás
Stephanie Garber: Caraval
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Soman Chainani: A király esztelen
Sáfrán Judit: Az írisz áldozata
C. S. Lewis: Narnia krónikái
Natalia Sherba: Az Órakép
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella