Hová ​tűntél, Bernadette? 96 csillagozás

Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

A hírhedt BERNADETTE FOX: A Microsoft csodagyermeke, Elgie Branch számára vidám, friss, tehetséges és kissé zűrös feleség.
Az iskola előtt várakozó anyatársak szemében: fenyegetés.
A tervezőmérnökök számára ő az építészforradalmár.
A 15 éves Bee legjobb barátja, vagy egyszerűen csak: anyu.
Egyszer csak fogja magát, és eltűnik.
Beenek a világ végére kell utaznia, hogy megtalálja.
A Hová tűntél, Bernadette? kötelező olvasmány, ellenállhatatlan, mélyen megindító könyv a helyét nem találó zseniről, anya és lánya szerepéről a világban.

Eredeti mű: Maria Semple: Where'd You Go, Bernadette

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Maxim, Szeged, 2013
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632612829 · Fordította: Lázár Júlia
>!
Maxim, 2013
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632612836 · Fordította: Lázár Júlia

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Bernadette Fox · Edwin "Buzz" Aldrin


Kedvencelte 8

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
nat
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Na ez az a humor, amit én annyira imádok! :) Bámulatos ez könyvet. Ahogy elolvastam a „mercedes” szülők megszerzése érdekében megírt levelet, rögtön tudtam, hogy ezzel a könyvvel minden rendben lesz :):)
A borító alapján lehetett rá számítani, viszont a fülszöveg alapján nekem valahogy nem jött le, hogy ez a könyv mennyire vicces.
A könyv vázát Bee elbeszélése adja, közben pedig totál őrült levelekből, emailekből, faxokból megtudhatjuk milyen is Bee családja, és legfőképpen milyen Bernadette, Bee anyja. Tulajdonképpen az összes szereplő megszólal ezeken az irományokon keresztül, remekül bemutatva saját jellemüket és az összes hibájukat, gyarlóságukat. Egyszerűen döbbenet, hogy milyen levelekről van szó, én hangosan röhögtem néhányon. :):):)
Azonban tény, ez a könyv nem mindenkinek való. Nem a szokásos, vicces történet. Én nem tartottam ugyan megindítónak, de a könyv humora elég sajátos, aki nem élvezi a cinikus, ironikus humort, aki nem szeret más emberek gyarlóságain jóízűen röhögni egyet, és aki nem szereti az extrém, különc személyiségeket, az szerintem kerülje el.
Ha ezt a könyvet filmre lehetne vinni, akkor csakis Wes Anderson tehetné meg!!! Egy őrület az egész, az a jófajta :):)
Kedvenc lett!!!
Ha valaki tud hasonlót, könyörgök, hogy rakja be ajánlásként :)

10 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Ez valami zseniális: a sztori, a szerkesztés, a szereplők. Az eleje roppant vicces, aztán a közepétől meg inkább izgalmas, és végig ott a torokszorongatás is, mindez kitűnő stílusban, egyedien, letehetetlenül.

6 hozzászólás
>!
tündérrózsa P
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

„Harsányan mulatságos társadalmii komédia.” – Ez áll a borítón.

El ne higgyétek! Harsányan mulatságos?! Melyik része? Nekem inkább a borzalmas és a dögunalom szavak jutnak eszembe. Se eleje, se vége, néha nem értettem, minek lettek beleírva dolgok, ha végül úgyis megválaszolatlan marad az ott felmerülő kérdés. Eleinte még azt hittem, kikeveredik belőle valami, vártam a jó nagy poénokat, amivel a komoly témákat kezeli, de ezen a könyvön inkább sírni lehet a kíntól, mint nevetni. Tetszett a szerkezete, és az alapötlet is jó, de szerintem sokkal többet is ki lehetett volna hozni ebből a történetből. Voltak részek, ahol úgy gondoltam, végre történik valami, aztán nagyon gyorsan visszasüppedtünk az unalomba. Nekem nagyon nagy csalódás sajnos.

21 hozzászólás
>!
Ardena P
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Ez már a vég kezdete, ugye? (vagy a kezdet vége?) Mostanában semmi nem tetszik. Bár az nem kétséges számomra, hogy ezt a könyvet kevésbé nyomi időszakaimban sem tudtam volna szeretni. Vidám, harsány komédia? Öröm és kópéság? Az ajánlók tisztességgel átvertek! Fantasztikus? Dehogy! Őrült? Na, ebben az egyben találtam némi igazságot. Őrülten kusza és unalmas! Egyszer nem mosolyodtam el, egyszer nem izgultam a szereplőinkért, ellenben nem egyszer nyílt ki a bicska a zsebemben, miközben olvastam a történetüket, néhányukat nagyon szívesen megráztam volna, hogy térjenek észhez! A cselekmény lapos volt, és szinte alig-alig szólt valamiről, őszintén nem értem, mások mit élveztek benne! (vagy hogy milyen más szemmel tudták ezt olvasni)

4 hozzászólás
>!
Gabye
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Többször szembejött itt a molyon a könyv – ezt a gülü szemüveget nem lehet nem észrevenni – és érdekesnek tűnt, úgyhogy mikor megláttam a könyvtár polcán, mint egy vércse csaptam le rá..
Egyáltalán nem bántam meg. Az elejétől lekötött, tetszett Bernadette karaktere és érdekelt, hogy mitől lett olyan, amilyen. Mindezt kicsit egyedi stílusban kapjuk, innen onnan származó információkból, de nekem bejött ez az ötlet, hiszen így több nézőpontból és idősíkból látjuk és átlátjuk a történetet. És az írónő stlusa is, ahogy a humort és a tragédiát összemossa és sokszor nem tudni hogy most sírjak vagy nevessek. Nyilván ez kicsit sarkos, nem éltem át ekkora érzelmi hullámvasutat de mindenképp elgondolkodtató..Jó volt jó volt!!

>!
Lucky_Saint
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Őrült, vicces kavalkád Seattle kertvárosától a Déli- sarkig.
Nagyon szórakoztató könyv, egy hátránya van: alig lehet letenni.

>!
SMesi P
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Annyira, annyira, annyira IGEN.
Hihetetlenül jól összerakta ezt a könyvet az írónő. Lendületes és nagyon tetszik a szerkezete, ahogy a sok kusza levelet összefogja Bee írása, és az emögött megbúvó magyarázat is.
Szerettem, mert képes volt megutáltatni, aztán megszerettetni velem ugyanazt a szereplőt. Szerettem, mert Bee magához vonzott a kitartásával és kíváncsi voltam sikerül-e neki. Szerettem, mert megnevettetett, és azért is, mert kiszámíthatatlan volt.
Végül pedig imádtam, mert Bernadett Fox egy olyan nő, aki még ha időnként eszelős, akkor is mindent megtenne azért, akit szeret, és ha egyszer a fejébe vesz valamit, akkor meg is csinálja.

>!
Maxim, 2013
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632612836 · Fordította: Lázár Júlia
1 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Megmosolyogtat az kétségtelen. Javarészt megérted a szereplőket, ez is tény. Még szimpatizálsz is velük. De aztán valahogy telítődsz és a végére már elégnek érzed a saját életed nyavalyáit és azokon a mosolygást – a jobb napokon.
Kedves Bernadette! Én értelek is meg nem is. De ez nem gond, hisz így szép az élet.

>!
zsofigirl
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Utolsó idén olvasott könyveim között van ez, és talán az idei év egyik legnagyobb durranása. Vagy inkább csak pukkanás, ici-pici, a lehető legjobb értelemben. Olyan kis otthonos. Szerettem elbújni ebben a könyvben. Ismét olyan könyv, amiről nem tudtam semmit, de a borító többször előjött és nem lehetett nem megjegyezni ezt a nagy szemüveget, így egyből lekaptam a polcról, amikor megláttam a könyvtárban.

Hogy ez egy vicces könyv? Én alapból nagyon nehezen nevetek egy könyvön, és most is azt kell mondjam, olvasás közben sokszor törölgettem a könnyeim, de azok sírós könnyek voltak, nem nevetősek. Az elejétől fogva nagyon megszerettem Beet, Bernadettet, még Elgiet is. Jó volt megismerni őket a töredékeken keresztül a jelenben, és a múltban is. És annyira szívesen olvastam volna tovább is, hogy mi lett velük! Csak szorítani tudok, hogy végül minden jól alakult. És még soha ennyit gúgliztam olvasás közben, de muszáj volt megnézni, milyen is a Craftsman ház vagy éppen az a fura nevű csillár.

>!
Agymanó
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Nekem nagyon furcsa, hogy ezt a könyvet viccesként reklámozzák. Számomra sokkal inkább volt torokszorító, mint humoros. Már ha csak Bernadettet nézzük, az is bőven sok gondolkodni valót ad az elfojtott kreativitásról, arról, hogy milyen, ha egy tragédiát évekig magaddal cipelsz vagy arról, hogyha őrült vagy, de mégis te vagy az egyetlen normális a környékeden.
Szívesen ott lettem volna Seattle-ben Bernadették mellett, hogy figyeljem, hogy hová is lyukadunk ki, de amellett az érzés mellett sem tudtam csak úgy simán elmenni, amelyik azt suttogta, hogy milyen jó, hogy nem élek ennyi szúnyog között, hogy nem kell mindenhol rövidítéseket és Microsoft jeleket látnom és ahol nem mindenki túlontúl normális és pont ettől őrült.
Úgyhogy úgy döntöttem, hogy inkább én lennék a sodukos nő és csak a dolgok végén kapcsolódnék be a szereplők mellé ( a Drake-átjárót is kihagynám) és onnantól figyelném, hogy milyen az a pulzus emelő horizont és milyen olyasvalami után kutatni, aminek semmi keresni valója nem lenne ott, ahol van, mégis tökéletesen odaillik.
A tavalyi évet is egy erős könyvvel kezdtem, akkor kíváncsian vártam, hogy lesz-e bármi, ami felülmúlja azt, akkor sikerült, de a léc most még annál is magasabban van.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
agivagyok

Csak azt akarom mondani, ha a dolgok rosszra foruldulnak, akkor a legjobb ember, aki melletted lehet, anyu.

100. oldal

>!
encus625 P

– Azt hiszem, azt szeretem a legjobban az Antarktiszban, hogy a végtelenségig ellátni.
– És tudod, miért? – kérdezte apu. – Ha a szemed kitartóan a horizontra szegeződhet, az agyad endorfint szabadít fel. Mint a futó szapora érverése. Mi pedig manapság szűk monitorok előtt töltjük az életünket. És ez most más.

331. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Antarktisz
>!
rebarbarafagyi

Én pedig elárulok egy apró titkot az életről. Azt hiszitek, most unatkoztok? Nos, lesz ez még rosszabb is. Minél hamarabb megtanuljátok, hogy csak rajtatok áll, érdekessé teszitek-e az életet, annál jobb nektek.

54. oldal

>!
Gregöria_Hill

Már 60 RSVP-nél tartunk! De hogy még termékenyítsem a talajt, csak egy kicsit: a Pearl Jam együttes! Hallom, most mennek óvodába a gyerekeik. Ha legalább egyet becserkésznénk – nem kell, hogy az énekesé legyen – azt már csomagolhatnám.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pearl Jam
>!
zsofigirl

Talán csodálkozik, mit is csináltam ehelyett az elmúlt húsz évben. A magán- és a közszféra közötti konfliktust kezeltem a családi rezidencián.
Viccelek! Szarokat rendeltem az internetről.

143. oldal

>!
Gregöria_Hill

Az igazi „Flash uplate”, mikor rájössz, hogy Isten vezeti a buszt. (A te esetedben aztán szó szerint! Töff-töff!)

83. oldal

>!
Gregöria_Hill

És megtaláltam a létező legszebb házat, a Lake Washingtontól egy lépésre, egy bájos Craftsman-házat, melyben valaha Kurt Cobain és Courtney Love lakott. Lincoln tekintélye megugrik az iskolában az biztos!

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kurt Cobain
>!
theodora 

– Tudom, azt hiszed, csak neked hiányozhat annyira. De anyu a legjobb barátom volt.
– Az én legjobb barátom volt – mondtam.
– Én hosszabb ideje ismerem – mondta, és még csak nem is viccelt.

325. oldal

>!
SMesi P

Tudod, micsoda egzotikum az, hogy téged nem rontott el sem a divat, sem a popkultúra?

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bee Branch · Bernadette Fox
>!
encus625 P

– Az Antarktiszról tanulunk – mondtam. – Már olvastam az összes kutató naplóját, és Shackletonról csinálok kiselőadást.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sir Ernest Henry Shackleton

Hasonló könyvek címkék alapján

Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója
Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
George R. R. Martin: Kardok vihara
Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
J. L. Armentrout: Origin
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Terry Goodkind: Az inkvizítor I-III.
Michael J. Sullivan: Télvíz idején