Hová ​tűntél, Bernadette? 157 csillagozás

Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

A hírhedt BERNADETTE FOX: A Microsoft csodagyermeke, Elgie Branch számára vidám, friss, tehetséges és kissé zűrös feleség.
Az iskola előtt várakozó anyatársak szemében: fenyegetés.
A tervezőmérnökök számára ő az építészforradalmár.
A 15 éves Bee legjobb barátja, vagy egyszerűen csak: anyu.
Egyszer csak fogja magát, és eltűnik.
Beenek a világ végére kell utaznia, hogy megtalálja.
A Hová tűntél, Bernadette? kötelező olvasmány, ellenállhatatlan, mélyen megindító könyv a helyét nem találó zseniről, anya és lánya szerepéről a világban.

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2013
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632612829 · Fordította: Lázár Júlia
>!
Maxim, Szeged, 2013
372 oldal · ISBN: 9789634993803 · Fordította: Lázár Júlia
>!
Maxim, Szeged, 2013
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632612836 · Fordította: Lázár Júlia

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Bee Branch · Bernadette Fox · Edwin "Buzz" Aldrin


Kedvencelte 11

Most olvassa 3

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

nat>!
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Na ez az a humor, amit én annyira imádok! :) Bámulatos ez könyvet. Ahogy elolvastam a „mercedes” szülők megszerzése érdekében megírt levelet, rögtön tudtam, hogy ezzel a könyvvel minden rendben lesz :):)
A borító alapján lehetett rá számítani, viszont a fülszöveg alapján nekem valahogy nem jött le, hogy ez a könyv mennyire vicces.
A könyv vázát Bee elbeszélése adja, közben pedig totál őrült levelekből, emailekből, faxokból megtudhatjuk milyen is Bee családja, és legfőképpen milyen Bernadette, Bee anyja. Tulajdonképpen az összes szereplő megszólal ezeken az irományokon keresztül, remekül bemutatva saját jellemüket és az összes hibájukat, gyarlóságukat. Egyszerűen döbbenet, hogy milyen levelekről van szó, én hangosan röhögtem néhányon. :):):)
Azonban tény, ez a könyv nem mindenkinek való. Nem a szokásos, vicces történet. Én nem tartottam ugyan megindítónak, de a könyv humora elég sajátos, aki nem élvezi a cinikus, ironikus humort, aki nem szeret más emberek gyarlóságain jóízűen röhögni egyet, és aki nem szereti az extrém, különc személyiségeket, az szerintem kerülje el.
Ha ezt a könyvet filmre lehetne vinni, akkor csakis Wes Anderson tehetné meg!!! Egy őrület az egész, az a jófajta :):)
Kedvenc lett!!!
Ha valaki tud hasonlót, könyörgök, hogy rakja be ajánlásként :)

10 hozzászólás
julcseee P>!
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Nagyon megosztó ez az könyv, és meg is értem , hogy miért. Van egy nagyon fura humora, amit mondjuk én annyira nem tudtam értékelni, konkrétan egyszer sem mosolyodtam el az egész könyv alatt, de ízlések és pofonok, volt olyan, aki viszont végig nevette a könyvet. Valamint egy egészen fura típusú könyv ez, ahol alapvetően egy kislány szemszögéből olvassuk a történeteket, de legfőképpen levelekből, faxokból, jelentésekből ismerhetjük meg a többi oldalt is. És bár a humora nem jött át nekem, mégis jó volt olvasni, érdekes volt, és kíváncsi voltam nagyon a végére. Nem lett kedvenc könyv, de egyszeri élménynek jó volt :)

Pesu>!
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Ilyen érdekesen összeállított könyvvel még nem találkoztam! A történet maga is nagyon csapongó és kicsit furcsa is. Elsőre nem tudtam mire számítsak! Az első 150-200 oldalon sem igazán tudtam mi lesz még ebből! De a végére csak kisült belőle valami, és nem is akármi! ;)
Nagyon összetett a sztori és izgalmas, hogy e-mailekből, levelekből, jegyzőkönyvekből és hasonlókból áll a nagy része. Nagyon hangulatossá és érdekessé teszi!
Voltak karakterek akiket kedveltem, pl. Bee és a barátnője. Voltak akiket utáltam a kezdetektől fogva és bármi is történt, ez később sem változott meg, ilyenek Audrey és Soo-Lin karakterei. Nagyon de nagyon fel tudtak húzni és csak úgy szidtam magamban őket!
Bernadette semleges volt számomra és sokáig Elgie is, aztán a végére ő unszimpatikussá vált nekem. De ez csak az én véleményem és lehet ti nem így lesztek/voltatok velük! De spoiler mentesen nehéz erről a könyvről beszélni! Sok téma felbukkan benne!
Szorongások, depresszió, munkamánia, család, magány, házasság, kapcsolatok, beilleszkedés, inteligencia és kitartás. Annyi minden zajlik bennünk olvasás közben! Nem tudod semlegesen kezelni ezt a könyvet! És nem is kell!
Szerintem érdemes adni neki egy esélyt és belelesni, hátha találtok számotokra is érdekes és maradandó információt! :))

meseanyu P>!
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Ez valami zseniális: a sztori, a szerkesztés, a szereplők. Az eleje roppant vicces, aztán a közepétől meg inkább izgalmas, és végig ott a torokszorongatás is, mindez kitűnő stílusban, egyedien, letehetetlenül.

6 hozzászólás
cintiatekla P>!
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

A könyvben nem feltétlenül mindig a cselekmény a fontos, hogy ki hova megy, ki kivel veszik össze, sokkal inkább ahogyan a karakterek ezeket a helyzeteket kezelik, azok az abszurd történések, amik csak egy regényben eshetnek meg. Véleményem szerint itt a humor nem az a fajta, amikor az olvasónak direktben az arcába tolják, hanem ha rá tudsz hangolódni az olvasásra és a lehetetlen helyzetek sokaságára, akkor élvezni fogod. Ha görcsösen nagyon vicces dolgokra vágysz, akkor nem feltétlenül fogod érteni és értékelni a történetet. Nekem pedig pont emiatt tetszett a regény a maga különc módján.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2020/06/maria-semple-hova-tu…

Gabye>!
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Többször szembejött itt a molyon a könyv – ezt a gülü szemüveget nem lehet nem észrevenni – és érdekesnek tűnt, úgyhogy mikor megláttam a könyvtár polcán, mint egy vércse csaptam le rá..
Egyáltalán nem bántam meg. Az elejétől lekötött, tetszett Bernadette karaktere és érdekelt, hogy mitől lett olyan, amilyen. Mindezt kicsit egyedi stílusban kapjuk, innen onnan származó információkból, de nekem bejött ez az ötlet, hiszen így több nézőpontból és idősíkból látjuk és átlátjuk a történetet. És az írónő stlusa is, ahogy a humort és a tragédiát összemossa és sokszor nem tudni hogy most sírjak vagy nevessek. Nyilván ez kicsit sarkos, nem éltem át ekkora érzelmi hullámvasutat de mindenképp elgondolkodtató..Jó volt jó volt!!

Lucy_Saint>!
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Őrült, vicces kavalkád Seattle kertvárosától a Déli- sarkig.
Nagyon szórakoztató könyv, egy hátránya van: alig lehet letenni.

CSSMesi>!
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Annyira, annyira, annyira IGEN.
Hihetetlenül jól összerakta ezt a könyvet az írónő. Lendületes és nagyon tetszik a szerkezete, ahogy a sok kusza levelet összefogja Bee írása, és az emögött megbúvó magyarázat is.
Szerettem, mert képes volt megutáltatni, aztán megszerettetni velem ugyanazt a szereplőt. Szerettem, mert Bee magához vonzott a kitartásával és kíváncsi voltam sikerül-e neki. Szerettem, mert megnevettetett, és azért is, mert kiszámíthatatlan volt.
Végül pedig imádtam, mert Bernadett Fox egy olyan nő, aki még ha időnként eszelős, akkor is mindent megtenne azért, akit szeret, és ha egyszer a fejébe vesz valamit, akkor meg is csinálja.

>!
Maxim, Szeged, 2013
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632612836 · Fordította: Lázár Júlia
1 hozzászólás
NyZita >!
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Kicsit olyan volt, mint egy Woody Allen film könyvnek átírva :) Rengeteg furcsa szereplő, egymás közti furcsa viszonyokkal, néha teljesen abszurd helyzetekben: sárlavina egy óvodás teadélutánon, orosz maffiózók, sudokut fejtegető öregasszony az Antarktiszon, sivatagba kitett kamasz kölykök „Elvonókúra!” címszóval… Csak kapkodtam a fejem. Tömény káosz. De én személy szerint szeretem az ilyesmit. Aztán erre még rátesz egy lapáttal, hogy a szöveg sem egységes. Egyszer levelet, máskor naplórészletet, aztán meg FBI jegyzőkönyvet olvasunk. S mindennek középpontjában a fura Bernadette áll, aki ráadásul a történet felénél valóban eltűnik.

Extra csillag az Antarktiszért és a hajóútért, a legjobb fejezetek voltak! :)

7 hozzászólás
nikhol777>!
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Bernadette egy nagyon fura szerzet. Tipikus művészlélek, aki nehezen találja a helyét a való életben, a hétköznapi emberekkel nem igazán érti meg magát, rosszul kezeli a konfliktusokat, nem kedvelik a szomszédok és ő sem őket, sőt, a végére már a férje is besokall, amit én kicsit a férjnek is felrónék, mert Bernadette fiatalon, mikor beleszeretett akkor is ilyen volt, a férjre ezért haragudtam, hogy nem volt elég kitartó.
Viszont minden furasága ellenére a lányát nagyon szereti Bernadette, őérte mindent megtesz, és én ezért nagyon kedvelem őt!


Népszerű idézetek

agivagyok>!

Csak azt akarom mondani, ha a dolgok rosszra foruldulnak, akkor a legjobb ember, aki melletted lehet, anyu.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: anya
encus625 P>!

– Azt hiszem, azt szeretem a legjobban az Antarktiszban, hogy a végtelenségig ellátni.
– És tudod, miért? – kérdezte apu. – Ha a szemed kitartóan a horizontra szegeződhet, az agyad endorfint szabadít fel. Mint a futó szapora érverése. Mi pedig manapság szűk monitorok előtt töltjük az életünket. És ez most más.

331. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Antarktisz
zsofigirl>!

Talán csodálkozik, mit is csináltam ehelyett az elmúlt húsz évben. A magán- és a közszféra közötti konfliktust kezeltem a családi rezidencián.
Viccelek! Szarokat rendeltem az internetről.

143. oldal

rebarbarafagyi>!

Én pedig elárulok egy apró titkot az életről. Azt hiszitek, most unatkoztok? Nos, lesz ez még rosszabb is. Minél hamarabb megtanuljátok, hogy csak rajtatok áll, érdekessé teszitek-e az életet, annál jobb nektek.

54. oldal

Gregöria_Hill>!

Már 60 RSVP-nél tartunk! De hogy még termékenyítsem a talajt, csak egy kicsit: a Pearl Jam együttes! Hallom, most mennek óvodába a gyerekeik. Ha legalább egyet becserkésznénk – nem kell, hogy az énekesé legyen – azt már csomagolhatnám.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pearl Jam
Nusii>!

– Hallottad már, hogy az agyműködés leszámítoló mechanizmus?
– Nem.
– Mondjuk ajándékot kapsz, kinyitod, és mesés gyémánt nyakéket találsz a dobozban. Eleinte lázas örömöt érzel, ugrálsz izgatott boldogságodban. Még másnap is boldoggá tesz, de már kevésbé. Egy év múlva ránézel, és azt gondolod, „nahát, ez a régi holmi”. És így van a negatív érzelmekkel is. Mondjuk, megreped a szélvédőd, és elkeseredsz. Jaj, most mi lesz, ki se látok, tragédia történt! Mivel nincs elég pénzed, hogy megcsináltasd, vezetsz vele tovább. Egy hónap múlva, ha valaki megkérdezi, mi történt a szélvédőddel, azt kérdezed, „miért?”. Mert az agyad már leszámolt vele.
[…]
– És tudod, miért ilyen az agy?
– Ne-hem.
– A túlélés érdekében. Készen kell állnod az új tapasztalatokra, mert gyakran veszélyt jeleznek. Ha egy illatos virágokkal teli dzsungelben élsz, akkor sem tölthetnek csordultig az illatok, mert nem érzed meg a ragadozók szagát. Hát ezért leszámítoló mechanizmus az agyműködés. A túlélés érdekében.

326-327. oldal

Belle_Maundrell >!

Nem tudom, lehetséges-e egyetlen pillanatban átélni a mindenséget, hogy az ember úgy érzi, túlcsordul.

228. oldal

Gregöria_Hill>!

Az igazi „Flash uplate”, mikor rájössz, hogy Isten vezeti a buszt. (A te esetedben aztán szó szerint! Töff-töff!)

83. oldal

Belle_Maundrell >!

A szeretet másik kifejezési formája az ölelés.

239. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ölelés · szeretet
Belle_Maundrell >!

Jég. Pazar, fagyott szimfóniák, a tudatalattit megéled, mellbe lökik az embert a színek: a kék árnyalatai.

355. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jég

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Debbie Macomber: Búcsú az Orgona utcától
Richelle Mead: A szukkubusz dala
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás
Debbie Macomber: Szerelem karácsonyra
Anna Todd: After We Fell – Miután elbuktunk
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Jeff Kinney: A nagy kiruccanás
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek