Hová ​tűntél, Bernadette? 129 csillagozás

Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

A hírhedt BERNADETTE FOX: A Microsoft csodagyermeke, Elgie Branch számára vidám, friss, tehetséges és kissé zűrös feleség.
Az iskola előtt várakozó anyatársak szemében: fenyegetés.
A tervezőmérnökök számára ő az építészforradalmár.
A 15 éves Bee legjobb barátja, vagy egyszerűen csak: anyu.
Egyszer csak fogja magát, és eltűnik.
Beenek a világ végére kell utaznia, hogy megtalálja.
A Hová tűntél, Bernadette? kötelező olvasmány, ellenállhatatlan, mélyen megindító könyv a helyét nem találó zseniről, anya és lánya szerepéről a világban.

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2013
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632612829 · Fordította: Lázár Júlia
>!
Maxim, Szeged, 2013
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632612836 · Fordította: Lázár Júlia

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Bee Branch · Bernadette Fox · Edwin "Buzz" Aldrin


Kedvencelte 10

Most olvassa 6

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
nat
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Na ez az a humor, amit én annyira imádok! :) Bámulatos ez könyvet. Ahogy elolvastam a „mercedes” szülők megszerzése érdekében megírt levelet, rögtön tudtam, hogy ezzel a könyvvel minden rendben lesz :):)
A borító alapján lehetett rá számítani, viszont a fülszöveg alapján nekem valahogy nem jött le, hogy ez a könyv mennyire vicces.
A könyv vázát Bee elbeszélése adja, közben pedig totál őrült levelekből, emailekből, faxokból megtudhatjuk milyen is Bee családja, és legfőképpen milyen Bernadette, Bee anyja. Tulajdonképpen az összes szereplő megszólal ezeken az irományokon keresztül, remekül bemutatva saját jellemüket és az összes hibájukat, gyarlóságukat. Egyszerűen döbbenet, hogy milyen levelekről van szó, én hangosan röhögtem néhányon. :):):)
Azonban tény, ez a könyv nem mindenkinek való. Nem a szokásos, vicces történet. Én nem tartottam ugyan megindítónak, de a könyv humora elég sajátos, aki nem élvezi a cinikus, ironikus humort, aki nem szeret más emberek gyarlóságain jóízűen röhögni egyet, és aki nem szereti az extrém, különc személyiségeket, az szerintem kerülje el.
Ha ezt a könyvet filmre lehetne vinni, akkor csakis Wes Anderson tehetné meg!!! Egy őrület az egész, az a jófajta :):)
Kedvenc lett!!!
Ha valaki tud hasonlót, könyörgök, hogy rakja be ajánlásként :)

10 hozzászólás
>!
tündérrózsa
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

„Harsányan mulatságos társadalmii komédia.” – Ez áll a borítón.

El ne higgyétek! Harsányan mulatságos?! Melyik része? Nekem inkább a borzalmas és a dögunalom szavak jutnak eszembe. Se eleje, se vége, néha nem értettem, minek lettek beleírva dolgok, ha végül úgyis megválaszolatlan marad az ott felmerülő kérdés. Eleinte még azt hittem, kikeveredik belőle valami, vártam a jó nagy poénokat, amivel a komoly témákat kezeli, de ezen a könyvön inkább sírni lehet a kíntól, mint nevetni. Tetszett a szerkezete, és az alapötlet is jó, de szerintem sokkal többet is ki lehetett volna hozni ebből a történetből. Voltak részek, ahol úgy gondoltam, végre történik valami, aztán nagyon gyorsan visszasüppedtünk az unalomba. Nekem nagyon nagy csalódás sajnos.

21 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Ez valami zseniális: a sztori, a szerkesztés, a szereplők. Az eleje roppant vicces, aztán a közepétől meg inkább izgalmas, és végig ott a torokszorongatás is, mindez kitűnő stílusban, egyedien, letehetetlenül.

6 hozzászólás
>!
Leliana
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Ez már a vég kezdete, ugye? (vagy a kezdet vége?) Mostanában semmi nem tetszik. Bár az nem kétséges számomra, hogy ezt a könyvet kevésbé nyomi időszakaimban sem tudtam volna szeretni. Vidám, harsány komédia? Öröm és kópéság? Az ajánlók tisztességgel átvertek! Fantasztikus? Dehogy! Őrült? Na, ebben az egyben találtam némi igazságot. Őrülten kusza és unalmas! Egyszer nem mosolyodtam el, egyszer nem izgultam a szereplőinkért, ellenben nem egyszer nyílt ki a bicska a zsebemben, miközben olvastam a történetüket, néhányukat nagyon szívesen megráztam volna, hogy térjenek észhez! A cselekmény lapos volt, és szinte alig-alig szólt valamiről, őszintén nem értem, mások mit élveztek benne! (vagy hogy milyen más szemmel tudták ezt olvasni)

4 hozzászólás
>!
Gabye
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Többször szembejött itt a molyon a könyv – ezt a gülü szemüveget nem lehet nem észrevenni – és érdekesnek tűnt, úgyhogy mikor megláttam a könyvtár polcán, mint egy vércse csaptam le rá..
Egyáltalán nem bántam meg. Az elejétől lekötött, tetszett Bernadette karaktere és érdekelt, hogy mitől lett olyan, amilyen. Mindezt kicsit egyedi stílusban kapjuk, innen onnan származó információkból, de nekem bejött ez az ötlet, hiszen így több nézőpontból és idősíkból látjuk és átlátjuk a történetet. És az írónő stlusa is, ahogy a humort és a tragédiát összemossa és sokszor nem tudni hogy most sírjak vagy nevessek. Nyilván ez kicsit sarkos, nem éltem át ekkora érzelmi hullámvasutat de mindenképp elgondolkodtató..Jó volt jó volt!!

>!
cintiatekla P
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

A könyvben nem feltétlenül mindig a cselekmény a fontos, hogy ki hova megy, ki kivel veszik össze, sokkal inkább ahogyan a karakterek ezeket a helyzeteket kezelik, azok az abszurd történések, amik csak egy regényben eshetnek meg. Véleményem szerint itt a humor nem az a fajta, amikor az olvasónak direktben az arcába tolják, hanem ha rá tudsz hangolódni az olvasásra és a lehetetlen helyzetek sokaságára, akkor élvezni fogod. Ha görcsösen nagyon vicces dolgokra vágysz, akkor nem feltétlenül fogod érteni és értékelni a történetet. Nekem pedig pont emiatt tetszett a regény a maga különc módján.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2020/06/maria-semple-hova-tu…

>!
Lucy_Saint
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Őrült, vicces kavalkád Seattle kertvárosától a Déli- sarkig.
Nagyon szórakoztató könyv, egy hátránya van: alig lehet letenni.

>!
SMesi P
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Annyira, annyira, annyira IGEN.
Hihetetlenül jól összerakta ezt a könyvet az írónő. Lendületes és nagyon tetszik a szerkezete, ahogy a sok kusza levelet összefogja Bee írása, és az emögött megbúvó magyarázat is.
Szerettem, mert képes volt megutáltatni, aztán megszerettetni velem ugyanazt a szereplőt. Szerettem, mert Bee magához vonzott a kitartásával és kíváncsi voltam sikerül-e neki. Szerettem, mert megnevettetett, és azért is, mert kiszámíthatatlan volt.
Végül pedig imádtam, mert Bernadett Fox egy olyan nő, aki még ha időnként eszelős, akkor is mindent megtenne azért, akit szeret, és ha egyszer a fejébe vesz valamit, akkor meg is csinálja.

>!
Maxim, Szeged, 2013
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632612836 · Fordította: Lázár Júlia
1 hozzászólás
>!
zsofigirl
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Utolsó idén olvasott könyveim között van ez, és talán az idei év egyik legnagyobb durranása. Vagy inkább csak pukkanás, ici-pici, a lehető legjobb értelemben. Olyan kis otthonos. Szerettem elbújni ebben a könyvben. Ismét olyan könyv, amiről nem tudtam semmit, de a borító többször előjött és nem lehetett nem megjegyezni ezt a nagy szemüveget, így egyből lekaptam a polcról, amikor megláttam a könyvtárban.

Hogy ez egy vicces könyv? Én alapból nagyon nehezen nevetek egy könyvön, és most is azt kell mondjam, olvasás közben sokszor törölgettem a könnyeim, de azok sírós könnyek voltak, nem nevetősek. Az elejétől fogva nagyon megszerettem Beet, Bernadettet, még Elgiet is. Jó volt megismerni őket a töredékeken keresztül a jelenben, és a múltban is. És annyira szívesen olvastam volna tovább is, hogy mi lett velük! Csak szorítani tudok, hogy végül minden jól alakult. És még soha ennyit gúgliztam olvasás közben, de muszáj volt megnézni, milyen is a Craftsman ház vagy éppen az a fura nevű csillár.

>!
Belle_Maundrell 
Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Úgy láttam, elég megosztó ennek a könyvnek a tetszésindexe, és örömmel konstatáltam, hogy én a pozitív oldalt erősítem.
Nagyon megfogott ez a fanyar humor, és a vicces és komoly részek közötti egyensúly. Szerintem az elbeszélésmódja alapvetően nagyon szórakoztató, de azért elég korán kiderül, hogy Bernadette élete nem fenékig tejfel. Egyébként az egész könyv szerkezete nagyon bejött, hogy szinte végig emailekből, cikkekből és jelentésekből áll.
Bernadette számomra abszolút pozitív szereplő, nem is volt kétség, hogy nem őrült, csak megvannak a kis fóbiái. Viszont nagyon érdekes példája az elfojtott kreativitásnak.
Bee nagyon aranyos, gyorsan megkedveltem, és teljesen átjött, hogy az anyja furcsaságai ellenére is milyen jól elvannak. Elgie-t ellenben ki nem állhattam spoiler A szúnyogokról ne is beszéljünk, én is utálom az ilyen embereket.
A történettel az az egyetlen bajom, hogy kicsit kiszámítható, illetve van néhány dolog, ami egyszer csak felmerül, aztán szépen el is süllyed a feledés homályába; legalábbis nem kezdünk vele semmit. Azért a Manjulás dolog végkimenetelére kíváncsi lettem volna. spoiler
Nekem abszolút kellemes csalódás; tökéletes kikapcsolódás volt ez a kicsit abszurd, de szórakoztató történet.
(És nagyon büszke vagyok magamra, amiért kitaláltam, ilyen a Craftsman ház. Csak azután lestem meg a guglin, hogy befejeztem a könyvet, de pont így képzeltem el. Pirospontot nekem.)


Népszerű idézetek

>!
agivagyok

Csak azt akarom mondani, ha a dolgok rosszra foruldulnak, akkor a legjobb ember, aki melletted lehet, anyu.

100. oldal

Kapcsolódó szócikkek: anya
>!
encus625 P

– Azt hiszem, azt szeretem a legjobban az Antarktiszban, hogy a végtelenségig ellátni.
– És tudod, miért? – kérdezte apu. – Ha a szemed kitartóan a horizontra szegeződhet, az agyad endorfint szabadít fel. Mint a futó szapora érverése. Mi pedig manapság szűk monitorok előtt töltjük az életünket. És ez most más.

331. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Antarktisz
>!
rebarbarafagyi

Én pedig elárulok egy apró titkot az életről. Azt hiszitek, most unatkoztok? Nos, lesz ez még rosszabb is. Minél hamarabb megtanuljátok, hogy csak rajtatok áll, érdekessé teszitek-e az életet, annál jobb nektek.

54. oldal

>!
zsofigirl

Talán csodálkozik, mit is csináltam ehelyett az elmúlt húsz évben. A magán- és a közszféra közötti konfliktust kezeltem a családi rezidencián.
Viccelek! Szarokat rendeltem az internetről.

143. oldal

>!
Gregöria_Hill

Már 60 RSVP-nél tartunk! De hogy még termékenyítsem a talajt, csak egy kicsit: a Pearl Jam együttes! Hallom, most mennek óvodába a gyerekeik. Ha legalább egyet becserkésznénk – nem kell, hogy az énekesé legyen – azt már csomagolhatnám.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pearl Jam
>!
SMesi P

Tudod, micsoda egzotikum az, hogy téged nem rontott el sem a divat, sem a popkultúra?

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bee Branch · Bernadette Fox
>!
Belle_Maundrell 

Nem tudom, lehetséges-e egyetlen pillanatban átélni a mindenséget, hogy az ember úgy érzi, túlcsordul.

228. oldal

>!
Nusii P

– Hallottad már, hogy az agyműködés leszámítoló mechanizmus?
– Nem.
– Mondjuk ajándékot kapsz, kinyitod, és mesés gyémánt nyakéket találsz a dobozban. Eleinte lázas örömöt érzel, ugrálsz izgatott boldogságodban. Még másnap is boldoggá tesz, de már kevésbé. Egy év múlva ránézel, és azt gondolod, „nahát, ez a régi holmi”. És így van a negatív érzelmekkel is. Mondjuk, megreped a szélvédőd, és elkeseredsz. Jaj, most mi lesz, ki se látok, tragédia történt! Mivel nincs elég pénzed, hogy megcsináltasd, vezetsz vele tovább. Egy hónap múlva, ha valaki megkérdezi, mi történt a szélvédőddel, azt kérdezed, „miért?”. Mert az agyad már leszámolt vele.
(…)
– És tudod, miért ilyen az agy?
– Ne-hem.
– A túlélés érdekében. Készen kell állnod az új tapasztalatokra, mert gyakran veszélyt jeleznek. Ha egy illatos virágokkal teli dzsungelben élsz, akkor sem tölthetnek csordultig az illatok, mert nem érzed meg a ragadozók szagát. Hát ezért leszámítoló mechanizmus az agyműködés. A túlélés érdekében.

326-327. oldal

>!
Gregöria_Hill

Az igazi „Flash uplate”, mikor rájössz, hogy Isten vezeti a buszt. (A te esetedben aztán szó szerint! Töff-töff!)

83. oldal

>!
Gregöria_Hill

És megtaláltam a létező legszebb házat, a Lake Washingtontól egy lépésre, egy bájos Craftsman-házat, melyben valaha Kurt Cobain és Courtney Love lakott. Lincoln tekintélye megugrik az iskolában az biztos!

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kurt Cobain

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás
Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Alice Walker: Kedves Jóisten
Alice Walker: Bíborszín
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Susan Mallery: A három nővér
Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága