A ​szfinx titka (Mindentudók klubja 3.) 3 csillagozás

Maria Mañeru: A szfinx titka

Mi történik, ha egy ausztrál régészházaspár meghívást kap egy ásatásra? Természetesen viszik magukkal a gyerekeiket is! Igen ám, de mihez kezd magával három kisgyerek Egyiptomban vagy éppen Párizsban? Természetesen rejtélyek után kutatnak!

Az események ezúttal a híres kairói bazárban sodorják a Mindentudókat, ahol egy közönséges szuvenír nyomában elindulva régi legendák válnak valósággá, és elkezdődhet a versenyfutás az idővel!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Napraforgó, Budapest, 2017
142 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634458401

Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
gab001 P
Maria Mañeru: A szfinx titka

Laura és testvérei ezúttal a gízai Szfinxről tudnak meg mindent. Legalábbis többet, mint amit elsőre szeretnének. Egy véletlen folytán kezükbe kerül egy elrejtett drágakő, ami felkelti az érdeklődésüket és nyomozásba kezdenek. A rejtélyre hamar fény derül és a megoldás semm várat túl sokat magára. Talán nem ártott volna, ha a felnőttek segítségét is igénybe veszik, de lehet, hogy ez csak felnőtt fejjel ilyen zavaró. Az illusztrációk továbbra is tetszenek, ahogy a sorozat is. Várom az újabb rejtélyeket.

>!
Napraforgó, Budapest, 2017
142 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634458401
>!
sziliko
Maria Mañeru: A szfinx titka

A harmadik kötetben a gyerekek valódi kincset találnak egy ócska szuvenírben, ami felkelti a kíváncsiságukat, és egy újabb hajmeresztően veszélyes kalandban járnak a titok végére.
A kincskeresés témára minden gyermek felkapja a fejét. Főleg akkor, ha apától egy olyan legendáról hallanak a gízai szfinx rejtélye kapcsán, mely után villámgyorsan beindul képzeletük az ajándéktárgyban (mini szfinx) talált igazgyöngy lehetséges sorsáról.
Vajon a többi ajándéktárgyban is vannak igazgyöngyök? Ki, és hogyan akarja kicsempészni a kincseket az országból? A Mindentudók okos csapata minden titokra fényt derít.
Izgalmas, pörgős cselekményszövés 3-4. osztályos gyerekeknek.
A sorozat köteteinek tartalmi értékelése, szerkezeti felépítése és tipográfiája az első kötetnél olvasható: https://moly.hu/konyvek/maria-maneru-tutankhamon-atka


Népszerű idézetek

>!
sziliko

A gízai nagy Szfinx
– Nagyon furcsa, hogy emberfeje és oroszlánteste van – csóválta fejét Robin, a fiatalabb öcsém. – Egy normális ember nem ilyen.
– És a fáraó sem így nézett ki, ez biztos – magyarázta apu. – Egyszerűen csak belefaragták az arcvonásait egy szfinxbe, hogy még hatalmasabbnak tűnjön.
– Elég rosszul néz ki szegény – vélekedett Petra, a húgom.
– Igen, az elmúlt évszázadok alatt a szél és a sivatagi homok elkoptatta – válaszolta apu. – Képzeljétek, az is előfordult már, hogy szinte teljesen befedte a homok, csak a feje látszott ki a sivatagi dűnék közül…
– Hű, de nagy lábai vannak!- csodálkozott Petra.
– Bizony. És tudtad, hogy ezek a lábak egy titkot őriznek? – folytatta apu, majd hirtelen elhallgatott, és ezzel mindannyiunk érdeklődését felkeltette.
– Milyen titkot?- kérdeztük egyszerre négyen.
– Azt beszélik – mesélte mosolyogva apu-, hogy a szfinx bal lába alatt alagutak, folyosók vannak. Talán egy labirintus lehet, amely valamikor összeköttetésben állt a Nagy Piramissal.

14-15. oldal, 1. fejezet

>!
sziliko

Újra otthon
Csak hajnalban értünk haza, ráadásul iszonyú fáradtan. A legrosszabb azonban az volt, hogy az egész házban felfordulás fogadott bennünket. Miután eltűntünk, apu, anyu és Sir Alexander felkutatott minden sarkot, és már éppen azon gondolkodtak, hogy kihívják az egyiptomi rendőrséget, amikor végre megérkeztünk.
– Gyerekek! – kiáltott anyu. – Hát itt vagytok?!
– De hol az ördögben jártatok?! – kérdezte apu, aki idegességében mindig hadart.
Hazaúton volt időnk kifogást keresni, mert úgy szerettünk volna az ügy végére járni, hogy nem árulunk el semmit a felnőtteknek. Úgysem hinnének nekünk. Abban maradtunk, hogy azt mondjuk: játék közben eltévedtünk, és jó sokáig tartott, mire megtaláltuk a hazafelé vezető utat.
Láttuk, hogy nem tudják eldönteni, hogy boldogan átöleljenek, vagy életre szóló süteménymegvonással sújtsanak bennünket. Végül a második változat lett a nyerő!
Óriási fejmosást és háromnapos szobafogságot kaptunk. A testvéreim sokat mérgelődtek, én viszont kihasználtam a bezártságot, hogy rájöjjek, merre is van vagy volt a szfinxek útja, ahova Parker indult a helikopterével.

87-89. oldal, 15. fejezet


A sorozat következő kötete

Mindentudók klubja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Renée Holler: Mentsük meg a fáraót!
Berg Judit: Tökmagok a piramisban
Gyermek enciklopédia – A piramisok és a múmiák
Hans Reichardt: Piramisok
Sam Taplin: Múmiák és piramisok
Geronimo Stilton: A sajtpiramis titka
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja
Mary Pope Osborne: Múmiák nyomában
Thomas Brezina: A piramis lánya
Jankó Olga: A kicsi Mit babája