Nagyanyáink ​idején 19 csillagozás

Maria Krüger: Nagyanyáink idején

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Porcelán óra tiktakol Anda, az úszóbajnokjelölt szobájában, az óra felett plüsskeretű kép lóg a falon. A képen régimódi dáma: kezében rózsa, ajkán titokzatos mosoly. Anda hátratolja az óra mutatóját, a dáma kilép a plüsskeretből, s hopp máris nyolcvan esztendőt vágtatunk az időben – visszafelé. Többé szó sem lehet tréningről, moziról, bicikliről, bolondos kalandok képtelen sorába bonyolódott Anda, a regény hősnője. Nagyanyáink – sőt dédanyáink – idejében gyertyafényben bukdácsol hosszú ruhában, hosszú loknikkal – és hosszú orral. Mert a 19. század szép napjai mégsem olyan hibátlanul szépek, mint ahogy a plüssrámából kilépett dáma állítja. Anda és a titokzatos mosolyú dédnagynéni viaskodását meséli el Maria Krüger „Nagyanyáink idején” című könyve, amelyet Szecskó Tamás hangulatos, szép rajzai illusztrálnak

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Csíkos könyvek

>!
Móra, Budapest, 1966
236 oldal · keménytáblás · Fordította: Sebők Éva · Illusztrálta: Szecskó Tamás

Kedvencelte 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Ibanez MP
Maria Krüger: Nagyanyáink idején

Jajmamám… valószínűleg tinilányként tetszett volna, vagy nem tudom (lehet, hogy még úgy sem) :-D, de így felnőttként olvasva alig vártam, hogy vége legyen. Egy kihívásra kaptam meg a időutazás címkét, s mivel csak ez volt kéznél, illetve mert pöttyös-csíkos sorozatból van, gondoltam, jó lesz. Kb. az ötvenedik oldaltól már úgy kupán vágtam volna a porcelánórával Andát, hogy csak na, ennyire idegesítő tinit ritkán találni. És most már fixen tudom, honnan veszik a mostani írók a tinitörténeteik csetlő-botló, ostoba főhősnőit! Ezer százalék, hogy Kerstin Gier is olvasta ezt a könyvet és ez adta az alapot az Időtlen szerelem trilógiájához! (megspékelve plusz romantikával és a most divatos fantasy elemekkel)… Most komolyan, nem tudom, Anda pár perc alatt összetör-elfelejt-leönt-elszakít cselekménysorozata a bénább, vagy mikor Bella elesett az üres folyosón háromszor :-D Úgyhogy a könyv egy szenvedés volt számomra, de a hatvanas években biztos, hogy nagyon ütős dolog volt a történet.

>!
Lahara ISP
Maria Krüger: Nagyanyáink idején

Ez nekem valaha egyike volt a kedveceimnek. Most újrolvastam, mert hát a kedvencekkel így szokás, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy Anda rendkívül idegesítő, hogy rendre elfelejti milyen korban is él, és még napokkal, vagy idő szerint hónapokkal később is úgy viselkedik, mint aki épp akkor csöppent a múltba. Viccesnek vicces, hogy akár egy hétköznapi dolog,ami a hatvanas években oly természetes, mekkora különcségnek számít a XIX. században, jót mosolyogtam a fürdőzős résznél vagy amikor a leányneveldébe megy, de hosszútávon, amikor még mindig képtelen felfogni, hogy visszautazptt az időben, nagyon idegesítő az ostobasága. Azt értem, hogy a szerző kicsit úgy gondolkozott a korabeli kamaszlányokról, hogy bezzeg az ő (szüleinek) idejében a lányoknak mennyire sokkal jobb volt, ezért alkotott egy bakfislányt, Andát, át áthelyezte 1880-ba. Talán a mai telefonjukat nyomkodó, plázában ténfergő butalibák sem találnák a helyüket 1960-ban, de azt sem értem, hogy lehet az, hogy Anda nem tudta, mi az a lánykérés. (Ha azt tudta, hogy az egész helyzet, olyan, mint egy buta lányregényben.)
Még egy, azért idegesítőségben a családja is jeleskedett, ettől a túlzó finomkodástól már lehet, hogy én is meg akartam volna szökni, pedig nekem alapvetően bejön az ilyesmi.
A nevek elferdítéséről… Ha valakit Annának hívnak, akkor nem lehet Anda, mert az csúnya, de lehet Anusia? Miért, az nem becézés?
A mostani érzésem szerint nem kapná meg a négy csillagot, viszont korábban öt volt.

>!
DanaBlair
Maria Krüger: Nagyanyáink idején

Az egyik legjobb csíkos, amit eddig volt szerencsém olvasni. Amúgy is nagyon érdekel a 19. század közepe-vége, ez pedig pontosan abba az időszakba enged betekintést. Ahogy olvasod, látod magad előtt a korra jellemző dolgokat, minden színes, illatos, mozgalmas, ráadásul maga a történet is jó. Anda abszolút szerethető karakter – vagányságával teljesen megbotránkoztatja a környezetét, de aztán csak-csak kilábal a bajból. A pasik viszont nagyon lagymatagok benne :-).

>!
Anó P
Maria Krüger: Nagyanyáink idején

Lám, mire jó a betegség! Az ember falhatja a könyveket:)
Bevallom, jókat viháncoltam az 1880-as évekbe visszacsöppent Anda kalandjain! Szórakoztató ifjúsági regénynek bizonyult. Mikor a Rukkolán elhappoltam, még nem is tudtam, hogy egy újabb „időutazós” könyvet vonzottam magamhoz…:)

>!
Habók P
Maria Krüger: Nagyanyáink idején

Általában szeretem az időutazós könyveket, ez a regény alaposan kihasználta a lehetőségeket. Humor is volt benne, pont annyi amennyi kellett. Anda és a barátnője helyesek, de nekem legjobban a nővére tetszett.

>!
Vörös_Édua IP
Maria Krüger: Nagyanyáink idején

Számomra bosszantó volt a főhős örökös értetlenkedése és fantáziátlansága. Tetszett volna maga a történet, nagyon ötletes ez a rózsás időutazás, de rendkívül idegesítő volt, hogy Anda folyton „megfeledkezett” arról, hogy visszakerült a múltba.

>!
Demóna
Maria Krüger: Nagyanyáink idején

Nagyon aranyos könyv.Tetszett az írásmód és az,hogy pörögtek az események.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alena Santarová: Kata, Katrin, Katinka
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Michael Ende: A Végtelen Történet
Cécile Aubry: Belle és Sébastien
Erich Kästner: Emil és a detektívek
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
L. M. Montgomery: Pat úrnő
L. M. Montgomery: Forgószél
Jean Webster: A kismama