A ​vámpír 24 csillagozás

Szimbolikus biográfia
Maria Janion: A vámpír

Hogyan ​írható le a vámpirizmus mint az emberiség alternatív története? Miért nem élhet az ember vámpír nélkül? Janion szerint „a vámpír a szexualitás maszkja, a hatalom és a test viszonyának metaforája”. Mickiewiczhez hasonlóan õ is a vámpír genezisébõl indul ki, figyelembe veszi a szláv származás mellett szóló komoly érveket is. Behatóan tanulmányozza a vámpírral rokon lények hatalmas seregét, köztük a farkasembereket, kísérteteket, pókokat, denevéreket, a végzet asszonyait és a hipnotizõröket. Külön fejezetet szentel a vámpírtermészettel ellentétes hajlamú nekrofiloknak, a halottakhoz vonzódó élõknek. De szóba kerülnek olyan lények is, akikre csak szimbolikusan vonatkoztatható a vámpirizmus: õk a különféle gazdasági, politikai, patrióta és intellektuális vérszopók.

A vámpírokról szóló regényeket, elbeszéléseket Janion a tabutémák irodalmi feldolgozásainak tekinti. Amikor Bram Stoker alapmûvét elemzi, hamar leleplezi az erkölcsnemesítõ viktoriánus mûnek álcázott regény… (tovább)


Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Stone
Maria Janion: A vámpír

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

Csak azért vontam le a fél csillagot, mert az 550 oldalból keveslem a 220 oldalt, ami magával a szimbolikával foglalkozik. Erről még olvastam volna tovább is, viszont erénye a könyvnek, hogy az a bizonyos 330 oldal az első felében említett írásokkal van megtöltve.
Megállapítható továbbá, hogy minden a női ágyék körül forog. Legyen szó az Alien sorozatok szimbolikájáról, vagy a vámpírokról, valahogy mindig ide lyukadnak ki az elemző egyedek. Azon kívül feltámadni, csak az Úr fiának adatott meg legálisan, mindenki más meg monnyon le. Sőt még a véréből is és a testéből is lehet lakmározni, hogy megváltódjunk, de ha más lényre ruházódik a dolog, akkor már ejnyebejnye. Csúnya vámpírock forever!
Kedvencem a történetekből Gogol novellája volt, a Wij, a szellemek fejedelme. Ezen sokat röhögtem, mert Gogol humora erre sok lehetőséget ad.

>!
dontpanic P
Maria Janion: A vámpír

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

Néprajz, irodalom- és filmtudomány/-elmélet, pszichológia, pszichiátria. Ezekből mind merített a szerző ehhez az átfogó kötethez.

Aminek örültem: a három művet, amire a leggyakrabban utal, mind olvastam. (Drakula, Anne Rice Vámpírkrónikái és Stephen Kingtől a Borzalmak városa – bár ez utóbbira csak homályosan emlékszem.) Sok más mű meg, ami szóba kerül, vagy teljesen, vagy részleteiben megtalálható a kötet második felében, a szépirodalmi válogatásban.

Ami a legjobban tetszett: hogy belevette a Drakulának azt az olvasatát, ami a viktoriánus kor női szexualitáshoz való viszonya felől értelmezi a művet. Amikor olvastam a Drakulát, nekem is feltűnt ez az olvasat, és nagyon sok olyan momentumot találtam benne, ami alátámasztja ez az értelmezést.
Emellett azokat a részeket találtam a legérdekesebbeknek, amik arról szólnak, hogy egyáltalán hogy alakulhatott ki az emberi hiedelemvilágban a vámpírok képzete, honnan eredhet ez az egész.

Amit szívesen kihagytam volna (pedig azt hittem, edzett vagyok): a nekrofilokról szóló részt.

Amit hiányoltam: szívesen olvastam volna egy fejezetet arról, hogy mi lehet az oka annak, hogy mostanában megint ennyire népszerűek a vámpírok, főleg a kamaszok körében. Na persze erre mondhatná azt a szerző, hogy de hiszen az egész könyv arról szól, hogy mindig is népszerűek voltak… :)

Ami zavart: az a rengeteg lábjegyzet, amiket én néha feleslegesnek ítéltem.

Most pedig olvasom tovább a kötet második felét, a szépirodalmi válogatást, ami verseket, novellákat, regényrészleteket tartalmaz vámpíros témakörben. Ezt már nem szándékozom értékelni.

>!
kicsiboszi
Maria Janion: A vámpír

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

Ahogy elkezdtem olvasni rámtört az érzés, hogy el kell olvasnom azokat a történeteket, amiket a szerző említ benne. Nagyon megörültem, amikor megláttam a végén a szöveggyűjteményt. Imádom! Kiemelt helye lesz a könyvtáramban.

>!
Th3DarkKn1ght
Maria Janion: A vámpír

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

A könyv részletesen bemutatja a vámpír folklór eredetét, elterjedését, térhódítását az irodalomban, a képzőművészetekben és a filmekben. Az író a vámpír szó eredetével kezd, utána magával a vámpírral foglalkozik. Először a mitikus vámpíroké a főszerep, utána az irodalmi, fantázia szülte vérszívók következnek. Rengeteg illusztrációt kapunk a festményeken keresztül, filmjeleneteken át, egészen a képregénykockákig. Természetesen elemzi a vámpírok számára nélkülözhetetlen vér szimbolikáját, és a vámpírok kapcsolatát más éjszakai teremtményekkel. Ezeket mind körültekintően, részletesen és jól láthatóan tárja elénk.

Számomra a legérdekesebb rész, amikor az író a történelem „valóságos” vámpírjairól értekezik. Tetteikről, pszichológia hátterükről, velük kapcsolatos elméletekről. Itt nemcsak Draculára és Báthory Erzsébetre gondolok, hanem sok más gyilkosra, akik „vámpírnak” hitték magukat.

Külön öröm volt, hogy a rengeteg irodalmi hivatkozás legtöbbjét megtaláljuk a könyv második felében. Van, amit teljes egészében, van, amiből csak ízelítőt kapunk. Ezek közül a kedvenceim: Polidori – A vámpír, Tolsztoj – A farkasember családja, Gautier – Síron túli szerelem, Gogol – Wij, a szellemek fejedelme, Stoker – Drakula, Dumas – Ezeregy kísértet, LeFanu – Carmilla.

Szinte mindent átfogó, érdekes tanulmány, ami csak helyenként száraz. Akit érdekel ez a téma, annak érdemes elolvasnia, bár valószínűleg már olvasta. :)

>!
pelikanbence
Maria Janion: A vámpír

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

Még 2007-ben vettem meg Magamnak névnapi ajándékba ! :) Hihetetlen alapossággal megírt történelmi és szépirodalmi azon belül mitológiai kutatómunka a vámpírokról, vérfarkasokról, szellemekről és egyéb misztikus lényről. A végén lévő irodalmi versek és regényrészletek is tetszettek. IMÁDOM EZT A REGÉNYT !!!!!! :))))))))))

>!
Cowardly
Maria Janion: A vámpír

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

Az öt csillag szerintem mindenképpen kijár a mindent átfogó, nagyon részletes és alapos kutatómunkának, ami megcsillan ebben a kötetben.
Durván súlyos olvasmány volt, kicsit kevésbé szakszövegre/inkább szórakoztatóra számítottam, de azért tetszett. Vámpírfanatikusoknak kötelező alapdarab. (: BÁR azért helyenként nekem még mindig volt hiányérzetem, mintha bizonyos területeket nagyon preferálna és emiatt túl sokszor (már-már unásig) tér vissza hozzájuk, míg másokat érzékelhetően, aránytalanul elhanyagol. Viszont nagyon érdekes a gazdag képanyag és a szöveggyűjtemény – jóllehet be kell vallanom, a szövegeket már nem olvastam végig, mert nem nagyon volt rá időm, és a nagy részüket amúgy is ismertem korábbról…
Külön dicséret, amiért más művészeti alkotásokat (filmeket, zenéket stb.) előtérbe helyez és összekapcsol az egyes fejezetekkel, ezek mind-mind többletet biztosítanak, és én magam is jó néhányat kijegyzeteltem, mert felkeltették az érdeklődésemet. (:

>!
Naira
Maria Janion: A vámpír

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

Bár nekem csak az elméleti részére volt szükségem a szakdolgozatomhoz, jó látni, hogy egy ilyen kiadvány is megjelenik magyarul, annak ellenére, h voltak hiányosságai a könyvnek.

>!
MoiLepke
Maria Janion: A vámpír

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

Akik egy kicsit is komolyabban érdeklődnek a téma iránt, azoknak kötelező elolvasni! Én nagyon érdekesnek találtam, és elég sok ihletet is adott az írásaimhoz. :)

>!
Rebel_Scum
Maria Janion: A vámpír

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

Ezt a könyvet pár éve vásároltam a soha meg nem tartott „ A vámpírok evolúciója a filmtörténetben” című előadásomhoz felkészülés gyanánt. Ebben tényleg benne van minden a kezdetekről, a hiedelmekről és arról, hogy szakadt el a jelenség mindezektől és lett az irodalom része. Innen már követhető az ív, hogy került át a könyvekből egy másfajta hordozóra, a filmre. A kétezres évek első feléből még emlékszem példákra, de még az Alkonyat előtt keletkezett, így aztán nem került bele az újabb fejlődési lépcső, Edward Cullen. :)


Népszerű idézetek

>!
Stone

A hisztérikus nők neves orvosa, Jean Martin Charcot úgy gondolta, hogy a regényeket olvasó nőket a legkönnyebb hipnotizálni.

193-194. oldal

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

Kapcsolódó szócikkek: regény
2 hozzászólás
>!
Stone

Mint Praz írja, Nodier nagyon jól mérte fel a kor ízlését, és nagy karriert jósolt a vámpíroknak a tömegkultúrában: „A vámpír minden nőt riogat majd álmában rémísztő szerelmével, és biztos eljön az a pillanat, amikor ez az újra exhumált szörnyeteg kölcsönadja mozdulatlan maszkját, síri hangját, a halál szürke fátylától elhomályosult tekintetét, […] ezt az egész teljes melodramatikus eszköztárat a bulvárok Melpomenéjének; micsoda sikere lesz!”

163. oldal

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

1 hozzászólás
>!
Stone

A gótikus épület, e locus horribilis kisugárzása olyan erős, hogy „díszletből a cselekmény hordozójává” válik, „az önállósult tér maga is szereplő lesz”. A regény így egyre inkább drámára emlékeztet. Ezeket a helyeket régi bűnök stigmatizálták, valamiféle végzetes családi titkot őriznek (ez lehet nemzedékről nemzedékre öröklődő átok), ezért itt rémisztő, különös erők szabadulnak el. Ugyanakkor Jane Austen finom érzékkel nagyszerű paródiát írt erről A klastrom titka című regényében (1818-ban jelent meg a mű, de az ötlet 1799-ből, a rémregény virágkorából való.)

97. oldal

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

>!
Stone

A „lény” anyagi, mint a kő, ugyanakkor láthatatlan is.

112. oldal

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

1 hozzászólás
>!
Stone

Nem is tudom, mért vagyok szomorú –
Unom már ezt és unjátok ti is,
De hogy fogott el, hogy estem belé…

369. oldal

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia

>!
Stone

Az ördög kérdi, hogy akarsz-e menni vagy se, én csak azt mondom, ha te nekem itt csökönyös leszel és okoskodsz, akkor én a te hátadat a csatlakozó testi részeiddel úgy megkenetem fiatal nyírfavesszővel, hogy megtakaríthatod ezt az utat a fürdőbe.

306. oldal

Maria Janion: A vámpír Szimbolikus biográfia


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Király Jenő: Mágikus mozi
Tóbiás Áron (szerk.): Filmkönyvek könyve
Király Jenő: A fantasztikus film formái
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Kovács András Bálint: A modern film irányzatai
Grunwalsky Ferenc: Levelek L&M-nek
Király Jenő: Frivol múzsa I-II.
Pethő Ágnes: Múzsák tükre
Király Jenő: Karády mítosza és mágiája
Marc Vernet: A hiány alakzatai