Öltések ​közt az idő 243 csillagozás

María Dueñas: Öltések közt az idő

Nemzetközi ​sikerkönyv egy látszólag hétköznapi asszonyról, aki tehetségét és bátorságát arra használja fel, hogy elismert divattervezővé, majd a második világháború alatt a szövetségesek titkos ügynökévé küzdje föl magát.

A máris európai bestsellernek számító Öltések közt az idő azok közé a ritka, gazdag szövetű regények közé tartozik, amelyek az utolsó oldalig fogva tartják az olvasót. María Dueñas megmutatja, milyen az, amikor egy mesteri mesélő magával ragadja az embert.

Az ifjúság és a felnőttkor között…
Sira Quiroga tizenkét éves korában annak a stúdiónak a padlóját söprögeti, ahol egyedülálló édesanyja varrónőként dolgozik. Tizennégy évesen csöndesen megkezdi tanoncidejét. Huszonéves korára kitanulja a szakma csínját-bínját, és eljegyzi magát egy szerény kormánytisztviselővel. De minden megváltozik, amikor két karizmatikus férfi robban be váratlanul takarosan eltervezett életébe: egy vonzó kereskedelmi ügynök és az apa, akit még sosem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
GABO, Budapest, 2018
582 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634067009 · Fordította: Cserháti Éva
>!
GABO, Budapest, 2012
582 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636895693 · Fordította: Cserháti Éva

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Sira Quiroga · Marcus Logan · Candelaria

Helyszínek népszerűség szerint

Lisszabon · Marokkó


Kedvencelte 54

Most olvassa 21

Várólistára tette 283

Kívánságlistára tette 178

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Barbikönyvek>!
María Dueñas: Öltések közt az idő

Zseniális könyv, nem gondoltam volna hogy ennyire tetszeni fog, volt itt minden ami a cső csövön kifér! :D És ha azt hiszed, hogy na most már tényleg nem lehet benne több csavar, akkor rájössz hogy már pedig lehet… :D

6 hozzászólás
Csoszi>!
María Dueñas: Öltések közt az idő

Nagyon szerettem volna szeretni, de sajnos nem kerültem túl jó barátságba a könyvvel. Lassan, vontatottan indult a történet, és a főszereplő Sira sem volt túl szimpatikus. A későbbiek során ez folyamatosan változott. Tudom, hogy a madridi, tangeri, tetuani előzmények fontosak voltak a további események fényében, mégsem tudtak teljes mértékben lekötni, bár a marokkói részekben az egzotikumot és a hangulatot érdekesnek tartottam. A történet onnantól fogott meg, amikor Sira visszatért Madridba. Az utolsó 100 – 150 oldal rendesen felpörgött, és akkor már szívesen olvastam volna tovább. Az utószó hosszú bekezdéseket szentelt olyan személyek sorsának, akikre nem voltam kíváncsi, míg Sira, Marcus, Dolores és Alvarado további életéről csak morzsákat, feltételezéseket, lehetőségeket osztott meg az írónő.

>!
GABO, Budapest, 2012
582 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636895693 · Fordította: Cserháti Éva
Trudiz >!
María Dueñas: Öltések közt az idő

Folyamatos figyelemmel forgatandó.
Eseménydús, emlékezetes.
Letehetetlen :)

Erzsebeth P>!
María Dueñas: Öltések közt az idő

Új kedvencet avattam. Pár oldal után belopta magát a történet a szívembe.
„María Dueñas megmutatja, milyen az, amikor egy mesteri mesélő magával ragadja az embert.”
Így történt teljes mértékben. Mesterien meséli, szövi a történet fonalát, a kapcsolati szálakat, az eseményeket, mint Párkák a sorsfonalakat.
Elragadó, tartalmas, gazdag szövetű regény. Nagyon jó érzés volt végre újra 'mestermunkát' olvasni. Különleges hangulatot adott.
A befejezése után kicsit hiányérzetem volt, nem kaptam minden kérdésemre választ és elég boldogságot, én nem szeretem az ennyire nyitva hagyott végeket.
A filmadaptáció is nagyon tetszett, annak hatására kezdtem el tulajdonképpen olvasni a könyvet.
A további olvasásaimmal kapcsolatban magasra emelte a mércét az írónő.
Meghatározó könyv lett az én életemben.

2 hozzászólás
Boglárka_Madar P>!
María Dueñas: Öltések közt az idő

A könyvet @Emmus ajánlására kezdtem el olvasni, és nem tudok eléggé köszönetet mondani ezért. Egy igazán izgalmas könyvet ismerhettem meg, amit alig tudtam letenni, és minden szabad percet kihasználtam, hogy olvashassam kicsit.
A történet főszereplője Sira, aki igen hamar elkezd dolgozni ugyanott ahol édesanyja: egy népszerű ruhaszalon varrólányaként. Apránként elsajátítja a szakma csínját-bínját, még egy tisztességes vőlegény is akad, így minden adott hogy hátralévő életében egy teljesen átlagos élet hétköznapjait élje Madridban. A vőlegénye azonban becsvágyóbb Siránál, így akaratlanul is elindítja közös életüket a vége felé – Sirát pedig egy másik férfi, azzal együtt pedig egy másik ország irányába.
Innentől kezdve pedig Sira élete minden, csak nem átlagos. A regény helyszíne innentől kezdve Marokkó, ahol spoiler végül sikerül felépítenie egy új életetspoiler, de mindig jönnek izgalmas fordulatok, aminek eredményeképpen még Madridba is visszatér a II. VH alatt, hogy egy újabb izgalmas feladatot lásson el.
A könyv egyik erőssége, hogy a történet valós időben, valós helyszíneken és valós emberek között játszódik. Szeretem az ilyen könyveket, mert rengeteg érdekes információval lesz az ember gazdagabb – mindamellett, hogy közben remekül szórakozik.

„Sorsunk lehet ez, vagy valami teljesen más, mert ami velünk történt, az nem maradt fenn sehol. Az is lehet, hogy sohasem léteztünk. Vagy talán igen, de senki nem figyelt fel létünkre. Végül is mindig a történelem visszáján húzódtunk meg láthatatlanul, az öltések közt megélt időben.”

1 hozzászólás
Helga_Dávid>!
María Dueñas: Öltések közt az idő

Bevallom én ezt a könyvet végigszenvedtem.
Rettenetesen untam és nehezen olvastam. Pedig a történte jó lett volna (a belőle készült sorozatot láttam és az nagyon tetszett). Viszont ahogy meg van írva, az nekem nagyon száraz és nehézkes. Se a feszültséget nem éreztem a történetben, sem a „szerelmesek” között áradó érzelmeket.
Rengeteg végeláthatatlan leíró rész, ami egy tudományos disszertáció tényszerűségével írja le a történéseket, melyek bennem így semmilyen érzelmi reakciót nem váltottak ki. Kifejezetten koncentrálnom kellett arra, hogy a gondolataim ne kalandozzanak el olvasás közben, így viszont 20-30 oldalnál többet egyszerre egész egyszerűen képtelen voltam elolvasni belőle. Tudom ez felróható az én olvasói gyengeségemnek is. De ez van na! Ez nagyon nem az én könyvem volt.
Sajnálom tényleg, mert az alapötlet nagyon tetszett, főként az, hogy a cselekmény középpontjába egy nőt állít, aki véletlenül csöppen ebbe a világba.
A könyv egyetlen tanulsága számomra, hogy legyek körültekintő, ha írógépet vásárolok, mert az egész életem megváltozhat egy ilyen döntés által :D Még jó, hogy mára kimentek a divatból…

pingvin1>!
María Dueñas: Öltések közt az idő

Én még nem találkoztam olyan filmmel, ami ennyire követte volna a könyvet. Először a filmet láttam, utána olvastam, és majdnem a végéig egy az egyben egyezett minden. Kivétel a vége, ott egy pici eltérés volt.
Tetszett, bár jobb lett volna előbb olvasni :-)))
Megható történet, olvassátok!

7 hozzászólás
Hintafa P>!
María Dueñas: Öltések közt az idő

Őszintén szólva minden várakozásomat felülmúlta. Még annak tudatában is, hogy tudtam mennyire imádja mindenki, pedig ez gyakran fordítva szokott működni. Viszont olyan rabul ejtő módon tud mesélni az írónő, aminek a hatása alól rettenetesen nehéz volt kivonni magam. De minek is? HIszen egy nagyon érdekes-fordulatos történetet mesél egy fájdalmas és szégyenteljes időszakról. Úgyhogy imádtam én is, mint sokan mások. Azt hiszem a szálak elvarrásával is elégedett vagyok. Amíg nem jutok végleges döntésre az ügyben addig meg böngészem az online archívumokat a könyvben említett tucatnyi személyről, helyszínekről.

encus625 P>!
María Dueñas: Öltések közt az idő

Régóta szemezem már ezzel a könyvvel. Először a címe tetszett meg, dallamos, kellemes hangzású.
A könyv lapjain egyszerre kapunk rálátást Spanyolország és Marokkó helyzetére a 30-as években és a világháború alatt. Mindeközben egy varrólány életét, kalandjait követhetjük figyelemmel. Nem volt igazán szimpatikus Sira, bár ellenszenves sem, de a könyv végére azért egész megkedveltem.
Nagyon jól ír az írónő, tetszettek a leírások, a történet egy pillanatra sem lesz unalmas, ugyanakkor a történelmi részek is érthetőek. Én nem értek a varráshoz, de ő szerintem igen, legalábbis ez jön le nekem a könyv alapján.
A végefelé már igencsak izgalmas is lett a könyv, nem csak érdekes. A fülszöveg talán egy kicsit túl sokat árul el a történésekből.
Kedvenc szereplőm a „házinéni” Candelaria volt, szabadszájú, de nagyon jóságos asszony.

>!
GABO, Budapest, 2012
582 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636895693 · Fordította: Cserháti Éva
3 hozzászólás
HA86>!
María Dueñas: Öltések közt az idő

Nagyívű. Olvasmányos. A történelmi háttér alapos kidolgozásáért pedig le a kalappal; ha ebben a regényben nem fekszik évek munkája, akkor valaki vessen farkaskutyák elé – csak, hogy egy klasszikust idézzek. :) … Az, hogy tetszett-e, nehezebb kérdés, mert a tetszésnek nálam sok szintje van, és míg az egyik szinten bőven elfért a regény, addig a másikról lecsúszott. Ha összességében nézem, kellemes élményt nyújtott, mert az írónő történelmi és elbeszélői tudása megkérdőjelezhetetlen, úgyhogy velem, akinek szégyenszemre rengeteg új dolgot lehet mesélni a történelemről – hát még az 1920–1940-es évek Spanyolországáról és Marokkójáról; a spanyolok II. világháborúban játszott szerepéről; a hírszerzési módszerekről; na, meg az akkori divatszalonokról és a felső tízezer öltözködési szokásairól – ilyen téren egyáltalán nem volt nehéz dolga: sikerült lenyűgöznie. Másrészről viszont, nem tudtam nem észre venni, hogy milyen ügyesen egyensúlyozik a lektűr és a szépirodalom határán, és, hogy milyen egyértelműen hajolt el a lektűr irányába akkor, amikor úgy döntött (és viszonylag gyakran döntött úgy), megpróbálja megpendíteni az olvasó érzelmi húrjait.
Konklúzió: mínusz hatvan oldal és a Júlia füzetekbe illő, már-már kínos mondatok (mint például: „Kisminkelt bőröm frissen borotvált arcát súrolta, rúzstól ragyogó ajkaim alig fél centiméterre a fülcimpájától suttogtak.” ) kigyomlálásával jobb lehetett volna. De ez persze csak szőrösszívűség, mert egyébként tényleg elég jó, ha profin kidolgozott kalandregénynél nem várunk többet.

És (fantasztikus!) én a könyvtárban ezentúl megkönnyebbülve ajánlom majd a (főleg női) olvasóknak azt a regényt, amit ez idáig csak a regény alapján készített sorozat miatt mertem a kezükbe adni, … na, meg azért, mert az „előolvasóim” (anyukám és egy nyolcvan pluszos családi barátnőnk) tetszését két-három éve már elnyerte. :)


Népszerű idézetek

robinson P>!

Az őrült és elvakult szerelem egyik hatása, hogy eltompítja az érzékeket, és az ember nem tudja felfogni, mi történik körülötte. Tövig lenyesi az érzékenységet, a felfogóképességet.

91. oldal

Trudiz >!

(…) ne mondd el a véleményed, ha nem kérik (…)

274. oldal

robinson P>!

A varrás olyan örömteli elégedettséggel töltött el, hogy néhány órára boldogabb időkbe repített vissza, és egy időre eloszlatta saját nyomorom ólmos súlyát.
Mintha hazaértem volna.

93. oldal

Gitta_Bry>!

Hosszú idő óta először, vagy talán életemben először büszkének éreztem magam. Büszke voltam a képességeimre, a kitartásomra, hogy felülmúltam a velem szemben támasztott elvárásokat. Büszke voltam rá, hogy én is hozzájárultam egy csekélységgel, hogy ebből az őrült világból jobb hely legyen. Büszke voltam a nőre, akivé váltam.

555. oldal

danlin>!

Sorsunk lehet ez, vagy valami teljesen más, mert ami velünk történt, az nem maradt fenn sehol. Az is lehet, hogy sohasem léteztünk. Vagy talán igen, de senki nem figyelt fel létünkre. Végül is mindig a történelem visszáján húzódtunk meg láthatatlanul, az öltések közt megélt időben.

580. oldal

Gitta_Bry>!

A normális élet nem más, mint amit saját akaratom, elkötelezettségem és adott szavam annak fogad el, és éppen ezért mindig velem lesz. Semmi értelme nincs máshol keresni, vagy a múltba nyúlni utána.

458. oldal

Trudiz >!

(…) milyen különös lehet az élet egy ilyen világegyetemben.

9. oldal

Trudiz >!

Használjon minden eszközt, amit célszerűnek ítél!

462. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Homokból és hamuból
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Veljko Kovačević: Gavro megpróbáltatásai
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Nevil Shute: Az örökség
Ken Follett: A megfagyott világ
J. R. dos Santos: A 632-es kódex
Robert Harris: Führer-nap
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong
Jojo Moyes: Akit elhagytál