Öltések ​közt az idő 156 csillagozás

María Dueñas: Öltések közt az idő

Nemzetközi ​sikerkönyv egy látszólag hétköznapi asszonyról, aki tehetségét és bátorságát arra használja fel, hogy elismert divattervezővé, majd a második világháború alatt a szövetségesek titkos ügynökévé küzdje föl magát.

A máris európai bestsellernek számító Öltések közt az idő azok közé a ritka, gazdag szövetű regények közé tartozik, amelyek az utolsó oldalig fogva tartják az olvasót. María Dueñas megmutatja, milyen az, amikor egy mesteri mesélő magával ragadja az embert.

Az ifjúság és a felnőttkor között…
Sira Quiroga tizenkét éves korában annak a stúdiónak a padlóját söprögeti, ahol egyedülálló édesanyja varrónőként dolgozik. Tizennégy évesen csöndesen megkezdi tanoncidejét. Huszonéves korára kitanulja a szakma csínját-bínját, és eljegyzi magát egy szerény kormánytisztviselővel. De minden megváltozik, amikor két karizmatikus férfi robban be váratlanul takarosan eltervezett életébe: egy vonzó kereskedelmi ügynök és az apa, akit még sosem… (tovább)

Eredeti cím: El tiempo entre costuras

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
GABO, Budapest, 2018
584 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634067009 · Fordította: Cserháti Éva
>!
GABO, Budapest, 2012
582 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636895693 · Fordította: Cserháti Éva

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Sira Quiroga · Marcus Logan · Candelaria

Helyszínek népszerűség szerint

Lisszabon · Marokkó


Kedvencelte 37

Most olvassa 19

Várólistára tette 184

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
María Dueñas: Öltések közt az idő

Nagyon szerettem volna szeretni, de sajnos nem kerültem túl jó barátságba a könyvvel. Lassan, vontatottan indult a történet, és a főszereplő Sira sem volt túl szimpatikus. A későbbiek során ez folyamatosan változott. Tudom, hogy a madridi, tangeri, tetuani előzmények fontosak voltak a további események fényében, mégsem tudtak teljes mértékben lekötni, bár a marokkói részekben az egzotikumot és a hangulatot érdekesnek tartottam. A történet onnantól fogott meg, amikor Sira visszatért Madridba. Az utolsó 100 – 150 oldal rendesen felpörgött, és akkor már szívesen olvastam volna tovább. Az utószó hosszú bekezdéseket szentelt olyan személyek sorsának, akikre nem voltam kíváncsi, míg Sira, Marcus, Dolores és Alvarado további életéről csak morzsákat, feltételezéseket, lehetőségeket osztott meg az írónő.

>!
GABO, Budapest, 2012
582 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636895693 · Fordította: Cserháti Éva
>!
Erzsébeth P
María Dueñas: Öltések közt az idő

Új kedvencet avattam. Pár oldal után belopta magát a történet a szívembe.
„María Dueñas megmutatja, milyen az, amikor egy mesteri mesélő magával ragadja az embert.”
Így történt teljes mértékben. Mesterien meséli, szövi a történet fonalát, a kapcsolati szálakat, az eseményeket, mint Párkák a sorsfonalakat.
Elragadó, tartalmas, gazdag szövetű regény. Nagyon jó érzés volt végre újra 'mestermunkát' olvasni. Különleges hangulatot adott.
A befejezése után kicsit hiányérzetem volt, nem kaptam minden kérdésemre választ, és elég boldogságot, én nem szeretem az ennyire nyitva hagyott végeket.
A filmadaptáció is nagyon tetszett, annak hatására kezdtem el tulajdonképpen olvasni a könyvet.
A további olvasásaimmal kapcsolatban magasra emelte a mércét az írónő.
Meghatározó könyv lett az én életemben.

2 hozzászólás
>!
Trudiz P
María Dueñas: Öltések közt az idő

Folyamatos figyelemmel forgatandó.
Eseménydús, emlékezetes.
Letehetetlen :)

>!
Boglárka_Madar P
María Dueñas: Öltések közt az idő

A könyvet @Emmus ajánlására kezdtem el olvasni, és nem tudok eléggé köszönetet mondani ezért. Egy igazán izgalmas könyvet ismerhettem meg, amit alig tudtam letenni, és minden szabad percet kihasználtam, hogy olvashassam kicsit.
A történet főszereplője Sira, aki igen hamar elkezd dolgozni ugyanott ahol édesanyja: egy népszerű ruhaszalon varrólányaként. Apránként elsajátítja a szakma csínját-bínját, még egy tisztességes vőlegény is akad, így minden adott hogy hátralévő életében egy teljesen átlagos élet hétköznapjait élje Madridban. A vőlegénye azonban becsvágyóbb Siránál, így akaratlanul is elindítja közös életüket a vége felé – Sirát pedig egy másik férfi, azzal együtt pedig egy másik ország irányába.
Innentől kezdve pedig Sira élete minden, csak nem átlagos. A regény helyszíne innentől kezdve Marokkó, ahol spoiler végül sikerül felépítenie egy új életetspoiler, de mindig jönnek izgalmas fordulatok, aminek eredményeképpen még Madridba is visszatér a II. VH alatt, hogy egy újabb izgalmas feladatot lásson el.
A könyv egyik erőssége, hogy a történet valós időben, valós helyszíneken és valós emberek között játszódik. Szeretem az ilyen könyveket, mert rengeteg érdekes információval lesz az ember gazdagabb – mindamellett, hogy közben remekül szórakozik.

„Sorsunk lehet ez, vagy valami teljesen más, mert ami velünk történt, az nem maradt fenn sehol. Az is lehet, hogy sohasem léteztünk. Vagy talán igen, de senki nem figyelt fel létünkre. Végül is mindig a történelem visszáján húzódtunk meg láthatatlanul, az öltések közt megélt időben.”

1 hozzászólás
>!
Hintafa P
María Dueñas: Öltések közt az idő

Őszintén szólva minden várakozásomat felülmúlta. Még annak tudatában is, hogy tudtam mennyire imádja mindenki, pedig ez gyakran fordítva szokott működni. Viszont olyan rabul ejtő módon tud mesélni az írónő, aminek a hatása alól rettenetesen nehéz volt kivonni magam. De minek is? HIszen egy nagyon érdekes-fordulatos történetet mesél egy fájdalmas és szégyenteljes időszakról. Úgyhogy imádtam én is, mint sokan mások. Azt hiszem a szálak elvarrásával is elégedett vagyok. Amíg nem jutok végleges döntésre az ügyben addig meg böngészem az online archívumokat a könyvben említett tucatnyi személyről, helyszínekről.

>!
pingvin1
María Dueñas: Öltések közt az idő

Én még nem találkoztam olyan filmmel, ami ennyire követte volna a könyvet. Először a filmet láttam, utána olvastam, és majdnem a végéig egy az egyben egyezett minden. Kivétel a vége, ott egy pici eltérés volt.
Tetszett, bár jobb lett volna előbb olvasni :-)))
Megható történet, olvassátok!

3 hozzászólás
>!
jehuka P
María Dueñas: Öltések közt az idő

Tipikusan az a könyv, amit úgy jó olvasni, ha az embernek egész nap nincs más dolga, mint bekucorodni a kis olvasókuckójába, és belemerülni a történetbe. Nem egy pörgős, akciódús regény, inkább olyan belefeledkezős. Igaz, mikor nekikezdtem az olvasásnak, nagyon nem erre számítottam, de végül sikerült „átprogramoznom” magam, és élveztem a történetet. A könyv második felére már Sirát is sikerült megkedvelnem, és nagyon izgultam érte spoiler és ezáltal mindenféle veszélyes kalandba keveredett.
Tetszett, hogy kellő információval szolgált az aktuális történelmi-politikai viszonyairól: a spanyol-afrikai területek helyzetéről, a spanyol polgárháborúról és arról, hogyan lavírozott a Franco rezsim a II. világháborúban a hadviselő felek (Anglia és Németország) kereszttüzében, ugyanakkor nem vált történelmi regénnyé.

>!
encus625 P
María Dueñas: Öltések közt az idő

Régóta szemezem már ezzel a könyvvel. Először a címe tetszett meg, dallamos, kellemes hangzású.
A könyv lapjain egyszerre kapunk rálátást Spanyolország és Marokkó helyzetére a 30-as években és a világháború alatt. Mindeközben egy varrólány életét, kalandjait követhetjük figyelemmel. Nem volt igazán szimpatikus Sira, bár ellenszenves sem, de a könyv végére azért egész megkedveltem.
Nagyon jól ír az írónő, tetszettek a leírások, a történet egy pillanatra sem lesz unalmas, ugyanakkor a történelmi részek is érthetőek. Én nem értek a varráshoz, de ő szerintem igen, legalábbis ez jön le nekem a könyv alapján.
A végefelé már igencsak izgalmas is lett a könyv, nem csak érdekes. A fülszöveg talán egy kicsit túl sokat árul el a történésekből.
Kedvenc szereplőm a „házinéni” Candelaria volt, szabadszájú, de nagyon jóságos asszony.

>!
GABO, Budapest, 2012
582 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636895693 · Fordította: Cserháti Éva
3 hozzászólás
>!
Kókuszka
María Dueñas: Öltések közt az idő

Lassan hömpölygő történet, a spanyol polgárháború és a II. világháború idején játszódik. Egy kémmé vált spanyol varrónő élete, aki varrószalonjában szerez információkat a német feleségektől, és amit megtud, továbbítja az angoloknak. Maga a cím is erre utal. Nagy lélegzetvételű, nehezen haladós.

>!
dwistvan P
María Dueñas: Öltések közt az idő

Szeretem a történelmi környezetben játszódó történeteket. Spanyolország XX. század elejének belső életét és az ehhez kapcsolódó marokkói színteret nem ismertem. Nagyon tetszett a spanyol Mata Hari és az a helytállás, az az erkölcsi tartás, ami a veszélyes kalandokon és veszélyes embereken átsegítette ezt a nőt. Példaértékű a megpróbáltatások által kovácsolt jellem, tartás, erő kibontakozása. Minden körülmények között talpra állni, céltudatosan cselekedni. A történet kimenetelének bizonytalanná tétele talán arra utal, hogy ilyen esetek a valós történelem névtelen szereplőivel is megtörténtek. Nekünk visszaemlékezve azokra, akik ismeretlenül, de hősiesen és hűségesen, meggyőződésük szerint, életüket is kockáztatva cselekedtek, tanulnunk kell példájukból.


Népszerű idézetek

>!
Trudiz P

(…) ne mondd el a véleményed, ha nem kérik (…)

274. oldal

>!
robinson P

A varrás olyan örömteli elégedettséggel töltött el, hogy néhány órára boldogabb időkbe repített vissza, és egy időre eloszlatta saját nyomorom ólmos súlyát.
Mintha hazaértem volna.

93. oldal

>!
Trudiz P

(…) milyen különös lehet az élet egy ilyen világegyetemben.

9. oldal

>!
Trudiz P

Használjon minden eszközt, amit célszerűnek ítél!

462. oldal

>!
robinson P

Az őrült és elvakult szerelem egyik hatása, hogy eltompítja az érzékeket, és az ember nem tudja felfogni, mi történik körülötte. Tövig lenyesi az érzékenységet, a felfogóképességet.

91. oldal

>!
danlin

Sorsunk lehet ez, vagy valami teljesen más, mert ami velünk történt, az nem maradt fenn sehol. Az is lehet, hogy sohasem léteztünk. Vagy talán igen, de senki nem figyelt fel létünkre. Végül is mindig a történelem visszáján húzódtunk meg láthatatlanul, az öltések közt megélt időben.

580. oldal

>!
Gitta_Bry

A normális élet nem más, mint amit saját akaratom, elkötelezettségem és adott szavam annak fogad el, és éppen ezért mindig velem lesz. Semmi értelme nincs máshol keresni, vagy a múltba nyúlni utána.

458. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lesley Pearse: A múlt nyomában
Ken Follett: A katedrális
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Guillaume Musso: Holnap
Sylvia B. K. – T. B. Horváth: Végzetem története II.
Cornelie C. G.: Talán mindörökké
Cornelie C. G.: Érzelmi vírusveszély
Rejtő Jenő (P. Howard): A pokol zsoldosai
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Ian Fleming: Dr. No