A ​szerető 151 csillagozás

Marguerite Duras: A szerető Marguerite Duras: A szerető

Néhány éve az egyik francia könyvkiadó azzal bízta meg a Naphosszat a fákon, az Oroszlánszáj és több más sikeres könyv íróját, hogy írjon magyarázó szöveget fiatalkori fényképeihez. Végül mégsem igazi képaláírásokból született meg a könyv: az írónő emlékezete „hívta elő” azt a sosem volt fényképet, amely albumbeli fotóknál is élesebben örökít meg egy pillanatot. Az emlékképbe az vésődött bele, hogy Marguerite Duras tizenöt és fél éves korában a saigoni kompon megismerkedett egy nála tíz évvel idősebb, dúsgazdag kínai férfival…
Az első szeretővel való szeretetlen-szenvedélyes viszonyáról, a családi tűzfészekről, a 20-as, 30-as évek Indokínájáról szól a regény, amely az utóbbi évek legnagyobb könyvsikere volt Franciaországban: több mint másfél millió példányban kelt el, és 1984-ben elnyerte a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.

Eredeti mű: Marguerite Duras: L'Amant

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
186 oldal · ISBN: 9789639752351 · Fordította: Ádám Péter
>!
Európa, Budapest, 1987
130 oldal · ISBN: 9630743744 · Fordította: Ádám Péter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 22

Most olvassa 3

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Marguerite Duras: A szerető

A tropikus Indokína – tudom, milyen az. Tegnap egy légkondícionálás nélküli, zárt ablakos BKV buszon kezdtem el ezt a könyvet. Ez az a háttér, ami párával és fülledséggel homályosítja el ennek az amúgy igazán tárgyilagos szövegnek a kontúrjait. A kisregény elbeszélője a család konvencionális, zárt poklából szökik ki azzal, hogy a közeg létező összes tabuját felborogatja: gyermeklányként egy gazdag férfi szeretőjévé válik, aki ráadásul még kínai is. Hogy ezt nem pénzért, hanem szexuális vágyainak engedve teszi, alighanem még megbocsáthatatlanabbá teszi választását a konzervatív női szerephagyomány tükrében. (Az pedig, hogy mindezt meg is írja – hát csak hab a tortán.) De vajon mi történik, ha kilépünk a megszokott pokolból? Értelmezhető-e ez felszabadulásként a szó bármely értelmében, vagy csak exportáljuk privát poklunkat valaki más életébe? Ez a sűrű, tömény szöveg meghagyja nekem a lehetőséget, hogy megválaszoljam magamnak a kérdést. Tulajdonképpen olyan, mint azok a fotók, ahol nem az ábrázolt személy a lényeg – hanem az, ami lemaradt a képről.

20 hozzászólás
>!
ervinke73
Marguerite Duras: A szerető

Fura, nem tudom miért, de olvasás közben hallottam, ahogy kopog az írógép. Láttam, ahogy ott ül az írónő, és emlékezik. Igazából-a zseniális stíluson túl-ez az, ami megfogott. Így visszatekinteni a múltba kevesek kiváltsága.
Duras világával ez volt az első találkozásom, de rabul ejtett. Stílus, erő, nagyon eltalált, de nem modoros képek…Már említettem talán, véleményem szerint ilyen mélységek feltárására csak nők képesek.
Magam is meglesem a Hefner-birodalom lányait, de sokat adnék egy Marguerite Duras-típusú nőért. Sokat!

20 hozzászólás
>!
vorosmacska P
Marguerite Duras: A szerető

Duras 70 éves volt, amikor megjelent A szerető c. kisregénye. A témát, azaz Indokínában átélt, bimbózó kori heves szerelmi kapcsolatát egy kínai milliomossal, aki 12 évvel volt idősebb nála, három könyvében is érintette, feldolgozta. Az Un barrage contre le Pacifique 1950-ben jelent meg (magyarra nem lett lefordítva). A szerető követi a sorban, amit többször átdolgozott, javított, újraírt. Az észak-kínai szerető akkor született, amikor Duras tudomást szerzett a férfi haláláról, és egy évvel később, 1991-ben jelent meg.

A könyv középpontjában a 15 évesen átélt szerelmi/testi kapcsolat áll, ami mellett feltárul a Saigonban, az apa nélkül élő, anyagi nehézségekkel küzdő francia család széthullása, a benne rejlő mérgező kapcsolatok, a depresszióval küzdő anya anyagi és szülői melléfogásai, az idősebb testvér gátlástalansága és kegyetlenkedései, a fiatalabb testvér gyengesége, elesettsége. Elgondolkodtató az anya viselkedése akár az idősebb fivér iránt, akit „olyan nagyon, és olyan rosszul szeret”, akár a lányával való kegyetlenkedéseire, vagy a mindent megengedő, elnéző megnyilvánulásaira gondolunk. Erős könyv, erős jelenetekkel, amik megragadnak az emberben. Ez köszönhető annak is, hogy a film anno nagy hatással volt rám, szóval nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni róla. Írásmódján érezni, hogy ez egy visszaemlékezés, feltolulnak az átélt események, így a cselekmény is szakadozottan, töredezve, képszerűen bontakozik ki előttünk, hangulati elemekkel kísérve.

Tetszett, ajánlom a könyvet is, és a filmet is.

>!
Sapadtribizli P
Marguerite Duras: A szerető

Tetszett a regény felépítése, a visszaemlékező zaklatottság, ami jellemezte az egész művet, hogy apró darabokból, mozzanatokból, benyomásokból, egyszóval emlékekből kellett összeraknia az olvasónak a regény világát és cselekményét. Tetszett az ismétlések tudatos használata, ami a látszólag érzéketlen előadásmódban a hangsúlyozás, kiemelés szerepét vállalja.
Még olvastam volna, mert bár alapjában véve tetszett a könyv, mégsem tudott teljesen meggyőzni.

4 hozzászólás
>!
Bélabá P
Marguerite Duras: A szerető

Egy szétesett francia család Vietnamban majd Párizsban. A fiúk verik egymást, a húguk elkurvul. Nem szép történet így nézve viszont a leírások, a lány tépelődése mesterien vannak megírva. Egy kis Indokína, a Távol-Kelet hangulata. Erotikus tartalma extra light. Nem is értem, mit pontozhatnak le ennyire… Talán kissé ezt? Úgy tűnik hogy a franciáknál divat pedofíliáról írni. Ez volt a harmadik olvasásom, mind francia, ami a témáról szólt. Nos, ez valóban nem túl felemelő, ellenben a könyv, a hangulat – ha van hozzá affinitása az embernek (Kelet) – tűrhetővé tette. Nem favorit, de nem is volt vészesen rossz olvasmány. Ezzel egy Goncourt-díjas könyv és a francia szerzős kihívás kipipálva.

14 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill
Marguerite Duras: A szerető

Tetszett. Még úgy is, hogy többször láttam a filmet. A megírás történetét viszont csak most olvastam el az utószóban: eredetileg fiatalkori fényképekhez írt volna az írónő szövegeket, innen az ötlet (vagy az ihlet). Tényleg ezt lehetett érezni olvasás közben. Van egy csomó (emlék)kép, hol az anyja, hol a testvére, hol egy ház, hol ő maga szerepel rajta, néha későbbi képek is belekeverednek a pakliba, és van egy férfi, aki a megfelelő sorrendbe téve úgy fűzi ezeket össze egy történetté, hogy egyetlen képen se szerepel. A fényképek szerint nem létezik. Vagy szándékosan lehagyják, vagy pont kilóg a képből, vagy mindig éppen eltakarja valami (egy nagy fekete autó), vagy ő csinálta a képet. Ő az üres hely a képeken, a titok, a szégyen, a törvénytelen. A szerető. Ez különben briliáns ötlet (szerintem).

>!
fülcimpa
Marguerite Duras: A szerető

Egy lendülettel olvastam. Mint mikor a papírra ecsettel bátran vonalat húzol. De. Amilyen bátor voltam az elején, a vonal utolsó 1 milliméterénél megtorpantam. Megállt a lendület. Az utolsó oldal elolvasása közben rám tört a zokogás.
A film sok évvel ezelőtt a kedvenc mozim volt. Kijelenthetem, nagy barom voltam, hogy nem olvastam hamarabb a könyvet. Nem vagyok mazochista, de nagyon tetszik a végtelen szomorúság, ami áthat valamit, legyen az kép, vers, s íme ez a regény.
Meggyőződésem, hogy az írónő legfőképpen a családjának állít emléket az írásában, a szerető alakja, a kialakult kapcsolat másodlagos.
De a szerelem örök. És hát maradjunk is ennyiben.

>!
Miestas
Marguerite Duras: A szerető

A minimál stílus iskola példája. Nem a szerető státusz a lényeg szerintem, hanem a családról később alkotott képe a szerzőnek. Filmszerű, pergő képek. Megfogott, megérintett, tetszett!

>!
BacchanteBlues 
Marguerite Duras: A szerető

Megértem, ha valakinek nem tetszik ez a regény. A borítón lévő ajánló vérlázítóan pofátlanul becsapja a potenciális olvasót. A félrevezető marketing gyakran rossz közönséget vonz a termékhez. Én sem azt kaptam, amit vártam – valami sokkal jobbra, sokkal becsesebbre bukkantam.

A szerető.
Amikor először vettem kezembe a könyvet, én is azt hittem, hogy a címnek kizárólag szexuális vonatkozása van. Örülök, hogy tévedtem. Ennek a szónak sokkal árnyékoltabb jelentéstartalma van. Egy szerető örömmel, törődéssel és meghitt pillanatokkal ajándékoz meg minket, ugyanakkor nem válik a szolgálónkká, nem tarthatunk örökös igényt rá, mert mindketten szabadok, egymástól függetlenül létező személyek vagyunk.

Ez a regény egy nőről szól, aki már kislányként, ösztönösen megsejtette, mit jelent nőnek lenni, és nőként viszonyulni másokhoz. Nem feltétlenül az érzékiségre gondolok, hanem az emberi kapcsolatok kettősségére.
Szereti és gyűlöli a családját. Szereti és gyűlöli az otthonát. Szereti és gyűlöli a kínai férfit. Ahogy némiképp még magát a halált is, ami furcsa rögeszméjévé válik: mindenben megtalálja, kesereg miatta, de ábrándozik is róla. Azt akarja, hogy szeressék és gyűlöljék. Mert már fiatalon sejti, hogy ez a két érzés mindig ott settenkedik a másik árnyékában, ahogy az élet is elkerülhetetlenül halálba torkollik – és mindez így van rendjén.

Marguerite Duras önéletrajzi írása stílus szempontjából egy espresso macchiato-ra emlékeztet, amit egy forró nyári nap délutánján kortyolgatok. A levegő már enyhülni kezd, apró fuvallat kergeti a cigarettám füstjét, a kávé egy pillanatig megpihen a nyelvemen, aztán selymesen lecsurog a torkomon. Közben ezernyi kép cikázik az elmémben, egymás szavába vágva tolakodnak gondolataim trónszékére, de mindig újra visszatérek a kezdőfonalhoz, ahhoz, ami éppen a leginkább foglalkoztat.

>!
Szédültnapraforgó
Marguerite Duras: A szerető

Nagyon nehéz írni a műről. Annyira egyedi az írónő stílusa. Kicsit kusza, de mégis van benne értelem. A szerelmi viszonyok mindig bonyolultak, főleg egy ilyen fiatal lány esetében. Nagyon előttem van a két szereplő, annyira elképzeltem őket, hogy nézhetnek ki. A lányt, ahogy jellemezte, mennyire sovány…ott kicsit a pedofília szele csapott meg, de ettől függetlenül sajnáltam, hogy a történet vége így alakult. Ezek után kíváncsi vagyok a filmváltozatra. Fogok még olvasni az írónőtől :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Szédültnapraforgó

Tudom, hogy nem a ruhától függ, hogy a nők szépek-e, nem is az ápoltságtól, nem a piperecikkek vagy a cicomák árától, ritkaságától. Már sejtem, hogy máshol a rejtély nyitja. De hogy hol, még nem tudom. Csak azt, hogy nem ott, ahol a nők hiszik.

>!
inka0507

Évekkel a háború után, házasságok, gyerekek, válások, könyvek után, a férfi Párizsba jött a feleségével. Felhívta telefonon. Én vagyok. Ő rögtön megismerte a hangját. A férfi ezt mondta: csak a hangját akartam hallani. Ő meg ezt: én vagyok, jó reggelt! A férfi gátlásos volt, ugyanúgy félt, mint régen. A hangja elcsuklott. Ő meg azonnal felismerte a kínai akcentust. A férfi tudta, hogy könyveket ír, a lány anyja mondta neki, akivel Saigonban találkozott. Azt is tudta, mi történt a kisebbik bátyjával, átérezte a szomorúságát. Aztán a férfi már nem tudott mit mondani. Végül mégis kimondta. Azt mondta, hogy ő semmit sem változott, még mindig szereti, hogy képtelen elfojtani magában ezt a szerelmet, hogy szeretni fogja, amíg csak él.

1 hozzászólás
>!
Timosz

Azt hiszem már be merem vallani, hogy egy kicsit szeretnék meghalni. A halál összefonódik az életemmel. Azt hiszem homályosan vágyom a magányra, pedig most jövök rá, csak azóta nem vagyok egyedül, hogy magam mögött hagytam a gyerekkort…

>!
inka0507

Már nem voltam fiatal, amikor egy nap valami középület előcsarnokában odajött hozzám egy férfi. Bemutatkozott, és azt mondta: „Mindig is ismertem magát. Mindenki azt mondja, fiatalon milyen szép volt, de én azért jöttem ide, hogy megmondjam: most sokkal szebb, mint amikor fiatal volt, nekem a maga fiatalasszonyarcánál sokkal jobban tetszik ez a romos mostani.”

(első mondat)

>!
Bélabá P

Az égetett cukor illata terjeng a szobában, a pörkölt földimogyoró, a kínai levesek, pecsenyék, füvek, a jázmin, a por, a tömjén meg a parázsló faszén szaga, mert a tüzet is a kosárban hozzák-viszik, árulják utcahosszat, a város szaga olyan, mint a vadonban megbúvó falvaké, mint az erdőé.

>!
Lunemorte MP

Most már tudom, hogy nagyon fiatalon, sőt, tizenöt éves koromban is azt a baljós arcot viseltem, amit, életem közepe táján, az ital alakított ki. Az ital töltötte be azt a szerepet, amire Isten nem vállalkozott, de volt más feladata is: hogy megöljön, hogy öljön. Még nem is adtam ivásra a fejem, de ez az ital formálta arc már az enyém volt. Az ital csak véglegesítette. Megvolt bennem a helye, erre, mint a többi alkoholista, én is rájöttem, ráadásul, bármilyen furcsa, mielőtt eljött volna az ideje.

Kapcsolódó szócikkek: alkoholizmus
>!
vorosmacska P

… az életuntság mindennap elfogta az anyámat. Néha eltartott egy darabig, máskor anyám egy éjszaka kialudta. Nem kis szerencsémre olyan asszony volt, aki sohase vesztette el a reményvesztettséget, azt a vegytiszta reményvesztettséget, amelyet néha még a leghevesebb életöröm sem tudott elfojtani benne.

18. oldal

>!
Miestas

Anyám a kép közepén áll. Mennyire jellemző rá a suta testtartás, a komorság, ahogyan alig várja, hogy végre elkattintsák a fényképezőgépet. Elég egy pillantás megnyúlt arcára, lompos ruhájára, réveteg tekintetére, máris tudom, hogy meleg van, alig áll a lábán a fáradtságtól, és rettenetesen unatkozik. Mi meg, a gyerekei, mint a lelencek, úgy vagyunk öltözve, erről meg az jut eszembe, miféle lelkiállapotba került néha az anyám, mert ennek a lelkiállapotnak az előjeleit már a fényképen látható időszakban is ismertük, hogy egyszer csak nem mosdat meg minket, nem öltöztet fel, sőt, néha enni se ad. Ez az életuntság mindennap elfogta anyámat. Volt, hogy eltartott egy darabig, de az is előfordult, hogy anyám egy éjszaka kialudta. Nem kis szerencsémre olyan asszony volt, aki sohase vesztette el a reményvesztettséget, azt a vegytiszta kétségbeesést, amit néha a legnagyobb életöröm sem tudott benne teljesen elfojtani.

>!
Timosz

…tetszel a férfiaknak? Azt mondom: igen, tetszem. Erre azt mondja: mert önmagad vagy.

>!
Lunemorte MP

Ámíthatnám magam, elhihetném, hogy szép vagyok, mint a szépasszonyok, akiket megnéznek a férfiak, mert engem aztán tényleg meg-néznek. De én tudom, nem szépség dolga, másról van itt szó, egészen másról, például az észről.

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ács László: Burma, Thaiföld, Kambodzsa
Merlin Moore Taylor: A kannibálok földjén
Ngo Tat To: Amint a lámpa ellobban
Vietnámi mesék
Wilfred Burchett: Titkos háború
Vojnich Oszkár: British India, Burma, a Maláji félsziget és Siam
Pierre Boulle: Híd a Kwai folyón
Alexandre Dumas: A jávai orvos
Andrej Levin: A halál kertje
Karl Marlantes: Matterhorn