Az ​érvelés mestersége 6 csillagozás

Margitay Tihamér: Az érvelés mestersége

Ez a tankönyv áttekinti az érvelések elemzésének és értékelésének fogalmi eszközeit, bemutatja a formális logika eszköztárát és az informális logika fontos fejezeteit. Különös gondot fordít a hibás, de gyakran meggyőzőnek tűnő – ezért veszélyes és félrevezető – érvelések bemutatására.
A kötet elsősorban a gyakorlat és az alkalmazás igényeit tartja szem előtt. Az érveléstechnikai fogalmakat és eszközöket hétköznapi alkalmazási példákon keresztül, „működés közben” mutatja be, és a háttérben meghúzódó elvont filozófiai, nyelvpragmatikai, formális logikai és pszichológiai megfontolásokat csak a minimálisan szükséges mértékben, a technika zsargont mellőzve tárgyalja. Az elméleti háttér iránt érdeklődők az irodalomban és a lábjegyzetekben találnak segítséget a további tájékozódáshoz.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Typotex, Budapest, 2007
630 oldal · ISBN: 9789639664371
>!
Typotex, Budapest, 2007
630 oldal · ISBN: 9789639664371
>!
Typotex, Budapest, 2004
328 oldal · ISBN: 9639548154

Most olvassa 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Fanniii>!
Margitay Tihamér: Az érvelés mestersége

Fú, hát annyi sok jók írhatnék. Nem csak a könyvről, hanem magáról a kurzusról, amin részt vettem és, aminek köszönhetően megismerkedtem a Margitay könyvvel. Szerintem nagyon érhető, követhető, logikus, egymásra épülő, következetes a fejezetek felépítése, az anyagok egymásutánisága. Ma sikerült éppen a saját példányomat is beszerezni. Jövő félévben, pedig (már nem kötelező tárgyként) jöhet az érveléstechnika többi területe is, már szabadon válaszható kurzusok formájában.
Életem nagy szerencséjének tartom, hogy a BME-re kerültem, ahol egyébként a könyv szerzője továbbra is aktív kutatói és oktatói munkát végez, így az órák is az ennek megfelelő professzionalizmusra épülnek.
Azt gondolom, hogy nem tudok elvonatkoztatni az órai munkától a könyv értékelése során, és az órai munka értékelése során sem tudok elvontkoztatni a könyvtől. Mindkettő szuper volt. Akit érdekel a téma, vagy csak a formális logikában kicsit járatosabb akar lenni, annak egyértelműen ajánlom, mert iszonyatosan hasznos, érdekes, érthető nyelvezetű; a szerző mindent példákkal szemléltet, ami sokkal könnyebbé teszi a feldolgozást.

kucmorgo>!
Margitay Tihamér: Az érvelés mestersége

Szerettem ezt a könyvet, mert érthetően és érdekesen tárgyalja a logikai érvelés bonyolult témakörét.
Ez volt az első egyetemi félévem kedvenc tantárgya.

pytta>!
Margitay Tihamér: Az érvelés mestersége

Laikusként is követhető, nem mondom, hogy könnyű olvasmány, de megfelelő elszántsággal meg lehet érteni többé-kevesbé :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Langer Katalin – Raátz Judit: Üzleti kommunikáció
Gubán Ákos – Gubán Miklós – Hua Nam Son: Információ, adat, intelligencia
Raátz Judit: Kommunikáció
Hamp Gábor: Kölcsönös tudás
Raátz Judit: Kommunikáció a vendéglátó- és az idegenforgalmi szakképzés számára
Antalné Szabó Ágnes – Raátz Judit: Magyar nyelv és kommunikáció munkafüzet a 9. évfolyam számára
Síklaki István: Szóbeli befolyásolás
Szőke-Milinte Enikő: A kommunikációs kompetencia fejlesztése
Árvay-Juhász Lilla: Üzleti kommunikáció
Antalné Szabó Ágnes – Raátz Judit: Magyar nyelv és kommunikáció feladatlap a 10. évfolyam számára