Varázslat (Jéghegyek Népe 1.) 151 csillagozás

Margit Sandemo: Varázslat Margit Sandemo: Varázslat

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Silje Arngrimsdatter alig 17 éves, amikor 1581-ben a pestis egész családját elragadja. Kiéhezve, átfagyva, két árván maradt kisgyermekkel – egy kétéves kislánnyal és egy csecsemővel – a Trondheim városa mellett gyújtott máglya felé tart, ahol a járvány áldozatait égetik. Életének e válságos pillanatában találkozik egy titokzatos férfival a Jéghegyek Népéből, aki segít rajta és a gyermekeken. A férfi külseje félelmet keltő, ugyanakkor egész lényéből furcsa vonzóerő árad…

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Cesam Hungary, Budapest, 1993
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638374004 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Silje Arngrimsdatter · Jó Tengel · Charlotte Meiden


Kedvencelte 32

Most olvassa 5

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
vIVIv
Margit Sandemo: Varázslat

Nem is kérdés az öt csillag, teljesen elvarázsolt a történet. Tegnap este elkezdtem ma pedig már be is fejeztem, mert annyira bele tudtam merülni és tudni akartam mi lesz Silje, Sol, Dag, Benedek, Tengel sorsa. Silje megismeri az első szerelmet, felfedezi a saját érzéseit, vágyát és szinte izzott a levegő a szerelmesek között. És az a fülledt légkor, szinte kiéreztem. :)
Amikor lassabban csordogáltak az események is ugyanolyan lendülettel olvastam, nem szívesen szakadtam el a szereplőktől. Ha ez ilyen jó lesz a továbbiakban is akkor azt hiszem egy darabig el leszek látva olvasnivalóval. :D

>!
Zsuzsanna_Makai
Margit Sandemo: Varázslat

Ó, hát hogy én mennyire imádtam ezt a könyvet. Nagyon hamar berántott, és csak számoltam a perceket, mikor olvashatom már tovább.
Meg is lepődtem rajta, hogy milyen sokáig nem történt semmi extra, mégis mint a fuldokló egy lélegzetvételért úgy kellett nekem.
Nagyon tetszett h Liv azért kapta ezt a nevet, mert életet jelent. Nagyon tetszett, hogy Silje gondolkodás nélkül vitte magával a senkinek sem kellő kicsiket. Nagyon tetszett, h Benedek minden előítélet nélkül befogadta a 17 éves lányt, és a két talált gyereket.
Tiszta szívből örülök neki, hogy Margit Sandemoval eljutottunk idáig, és hosszú idő után adtunk egymásnak esélyt, ja a könyv is pont erről szól.
Második olvadás: Silje Trondheimbôl származik.
„megfogadtam, ha felnövök, lesz egy saját hársfasorom”
https://people.inf.elte.hu/feduaai/beadando/javascripts…

>!
Kelly
Margit Sandemo: Varázslat

Még a szüleim gyűjtötték be mind a 47 kötetet. Kiskoromtól kezdve láttam őket, mindig a borítókat csodáltam. Egy gyerek mi mást is tehetett volna. Mikor nagyobb lettem, akkor pedig egyáltalán nem érdekelt. Voltak más könyvek, amiket tudtam olvasni. Szóval hagytam a polcon porosodni a köteteket. Aztán 2009 szeptemberében panaszkodtam, hogy már nem tudok mit olvasni, mert minden lehetséges könyvet, ami nekem megvolt, végigolvastam. És könyvimádó létemre természetesen kiakadtam, jelentkeztek az elvonási tünetek. És akkor anya mondta, hogy megvan nekünk ez a könyvsorozat. A könyvek, melyeknek „jaaj de szép” borítóiról felsejlettek az emlékeim. Elkezdtem az első kötetet, aztán azt vettem észre, hogy nem bírom letenni. Hétvégente csak ezeket olvastam, és suli után is. Amikor csak időm engedte. Teljesen megbabonáztak. 2010 áprilisára végeztem a kötetekkel. Amikor az utolsót is letettem, mintha a transz állapotából tértem volna magamhoz. Mintha az 1. kötettel beléptem volna egy különös, múltbéli, ámde valósnak tűnő világba, és a 47. kötettel visszatértem volna a valóságba, a mi időnkbe. Kicsit elkeseredtem, egyfajta hiányérzetem volt, miután végeztem a könyvekkel. Úgy éreztem, már egy könyv sem tudja azt a vegyes érzésekkel kecsegtető világot felülmúlni, mint amelyet a Jéghegyek Népe nyújtott számomra. Még így, lassan egy év után is betéve tudom az egész nemzettség családfáját, úgymond fanatikus rajongó vagyok egy év távlatából is. Csak ajánlani tudom, higgyétek el, el fog Titeket is varázsolni *.*

2 hozzászólás
>!
SoulShine P
Margit Sandemo: Varázslat

Magam sem értem, hogy ez a könyv miért csak most került a látóterembe?????
Nehéz írni arról, mit érzek most.
A kor a XVI. század, a helyszín Norvégia, miről soha nem olvastam még.
A cselekmény oly magával ragadó, kalandos,egy nap sem kellett, hogy elolvassam, ugyanis letehetetlen könyv. Mágia, átok, hiedelem , furcsa helyek, középkori felfogás a boszorkányságról, ősi gyógyítás mi átszövi és teszi roppant izgalmassá ezt a nem mindennapi történetet.
Epedve várom, hogy elkezdjem a második részt!

>!
Ibanez MP
Margit Sandemo: Varázslat

Tiniként olvastam először, így nem is kérdéses, hogy rajongója vagyok. Persze felnőtt fejjel olvasva már többször megmosolygom a dolgokat, mint anno régen, de így is nagyon jó, én imádom a sorozatot, sokszor bele-beleolvasgatok a kedvenc részeimbe és látván, hogy némelyik része (avagy a teljes sorozat) mennyit ér manapság, még jobban örülök, hogy végül megvettem (először kölcsönbe kaptam a barátnőmtől, aztán úgy a 10. résztől kezdve úgy döntöttem, én is megveszem, még arra is emlékszem, hogy Budapesten a Népszínház utcában volt egy lerakat, ott lehetett megvásárolni a már megjelent köteteket és egyszer egy akciónak köszönhetően duplaannyi számot tudtam elhozni és madarat lehetett velem fogatni, úgy örültem :-D) :-D Szóval sok szép emlék kötődik hozzá, rengeteg szereplőt imádtam, valakit kevésbé, a romantikus részek egy családregényben elkerülhetetlenek, az erotikus részek, nos, azokat akár ki is hagyhatta volna az írónő (ezt már tiniként is így véltem), de tényleg annyira nem zavaróak, nem oldalakon keresztül megy az „akció”. A nagy kedvenc mindenképp a helyszín, Skandinávia. Plusz ugye mágia, ami azért a 90-es években még nem volt annyira felkapott, mint manapság, akkoriban inkább azok a Kalandjáték könyvek voltak menőek, abban kaptunk egy kis varázslatot meg szörnyeket :-D A regény több helyszíne egyébként bakancslistás, a szlovén Postojnai barlangot és Planinát (későbbi fejezetek helyszíne) például kifejezetten ez alapján látogattam meg és nagy álmom Trondheim is :-D Úgyhogy én – minden hibája ellenére – maradok az öt csillagnál, nemcsak az emlékek miatt, hanem mert a 90-es évek termékeihez képest szerintem ez egy piszok jó sorozat. :-D

Az első részben egyből Norvégiába, a 16. századba pottyanunk, több szálon futó cselekménybe, kapunk rögtön pestist is a nyakunkra, hogy még jobb legyen a helyzet és egy férfias férfit (ez a mai konyvekben altalaban tetkoval vagy egy gitarral vagy egy izmos testtel el van intezve, pedig nem, nem attol lesz ferfi a ferfi) s egy egyszerű leányzót főhősöknek, köréjük pedig jó és rossz, avagy jónak-rossznak tűnő mellékszereplőket. Érezhető a történeten, hogy ez egy hosszú családregény lesz, vannak dolgok, amelyek még későbbi kifejtésre várnak. Egy nagy bakira a mostani olvasásnál döbbentem rá spoiler
A regény számomra legkedvesebb jelenete az utolsó bekezdés, Hanna éneklése… spoiler

2 hozzászólás
>!
meteoritastar
Margit Sandemo: Varázslat

Elég sokáig elkerült engem ez a könyv. Nem tudom miért. Minden benne volt, amit szeretek egy történetben.
Romantika: titokzatos, megközelíthetetlen pasi és egy sok mindent megélt, csupaszív, erős lány.
Kegyetlen kor. pestis, félelem, kapzsiság.
De sajnos két dolog nem volt benne.
Nem nagyon tudtam mosolyogni olvasás közben. Pedig két ilyen szereplőtől azért vártam, hogy több vidám pillanatban fognak részesíteni.
Izgalom. Lekötött a könyv. Érdekes volt. Főleg a misztikus vonallal. De mozgalmasabbra számítottam.
De olyan is volt, ami viszont benne volt, de nem kellett volna.
Nagyon ellett húzva a két szereplő harca az érzelmek ellen és emiatt mi titokzatos pasink is kifordult magából.
Még nem tudom, hogy fogom e olvasni a következő részt. Úgy kezdtem neki ennek a történetnek, hogy minden könyv más szereplőkhöz tartoznak. De ha jól láttam a folytatásban is ez a páros lesz. Ami nem baj. Mert érdekel, hogy mi lesz velük. De annyira nem, hogy most olvassam.

>!
Erzsébet_Szászi
Margit Sandemo: Varázslat

Erősen hajazott a történet egy romantikus füzet stílusára. Leszámítva természetesen a középkori skandináv környezetet. Valószínűleg 20 évvel ezelőtt rajongtam volna a sztoriért, ma már annyira nem hat meg. Annak ellenére, hogy nem voltak nagy mélységek és magasságok, nagy jellemfejlődések a könyvben, mégis olvastatta magát.

>!
talia
Margit Sandemo: Varázslat

Az első kötetet kölcsönbe kaptam olyan 12-13 évesen és imádtam az első szótól az utolsóig. Majd eltelt egy két év mikor megkaptam ajándékba a negyedik kötetet (anyuka csak véletlenül bukkant rá valahol). Majd ugyan ilyen véletlenül akadtam rá egy ismerősünk könyvespolcán a második részre. Már gimis voltam, mikor a könyvtárban felfedeztem az egész sorozatot és onnan kezdve nem volt megállás. Sokszor még órán is olvastam. Komoly hiányérzetem maradt miután a 47-ik könyv végére értem, mintha a családomtól váltam volna meg. Azóta legalább négyszer olvastam végig az egész sorozatot. Kedvenc részeimet többször is.
Nem állítom, hogy egy komoly irodalmi mű, vagy, hogy hibátlanul van megírva. Én is látom a hiányosságait, de a történet bája, az a szeretet és összetartás ami sugárzik minden egyes sorából, szerintem kárpótol mindent.

>!
MonikaR
Margit Sandemo: Varázslat

„A földesúr pedig értetlenül kiabálta: „Miért sújtja a családomat a pestis, miért?” Tudhatta volna, hogy a halál nem néz rangot és gazdagságot, viszi akit akar. A szolganép elvesztése teljesen természetesnek tűnt számára, de hogy az ő családját sem kíméli…”

Nagyon érdekes történet. Nem tökéletes, vannak benne hibák, viszont ezek teljesen jelentéktelenek, mivel az ember nagyon gyorsan megfeledkezik róluk az izgalmas történetnek köszönhetően. Nagyon tetszett, nagyon szórakoztató volt.
Az első perctől kezdve imádtam és nem tudtam letenni. Lehetetlen volt. Ha nem aludtam volna el olvasás közben (a nagy fáradtságtól), akkor egy huzamban elolvastam volna.
A kis hiba amitől nem lett tökéletes a történet, az a beszélgetések hiteltelensége volt. Furán beszéltek egymással az emberek és többször is fura, nem hiteles reakciót produkáltak egyes történésekre.
A szereplők viszont nagyon tetszettek, nagyon megszerettem őket. Minden szereplő jól lett körülírva és kialakítva, könnyű volt elképzelni őket. Kedves, szerethető személyeknek mutatta be őket az írónő.
Megemlíteném még a borítót, ami elég csúnyácska. Szerintem ez egy nagyon jó könyv, ki kellene adni újra a sorozatot új, szép borítóval.
A szívemhez nőtt a történet is és a szereplők is, így másoknak is ajánlom a könyvet.

>!
Cesam Hungary, Budapest, 1993
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638374004 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Tamlilla
Margit Sandemo: Varázslat

Ez egy nagyon remek kis történet, de rendkívül gyenge kivitelezéssel.
Mindenképpen tovább fogom olvasni, és remélem javulni fog az írónő stílusa.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
SoulShine P

A földesúr pedig értetlenül kiabálta: „Miért sújtja a családomat a pestis, miért?” Tudhatta volna, hogy a halál nem néz rangot és gazdagságot, viszi akit akar. A szolganép elvesztése teljesen természetesnek tűnt számára, de hogy az ő családját sem kíméli…

>!
kregina

A hold épp a lovak feje felett állt, ez jó jel, gondolta boldogan. Most már minden jóra fordul. Amikor az út elkanyarodott, Silje ismét felpillantott az égre. Észrevett egy fényes csillagot. Még jobb gondolta. Eszébe jutott, hogy a csillagok az ég ablakai, és rajtuk keresztül kémleli az Isten a földet. Tudta, hogy az Úr figyelemmel követi útjukat.

Kapcsolódó szócikkek: Silje Arngrimsdatter
>!
kregina

– Szükségünk van egymásra. A nap minden pillanatában. Annyi minden van, amit együtt kell megoldanunk. És örülnünk kell egymásnak – Siljéból csak úgy áradtak a szavak.
– Igen, tudom. Szükségünk van egymásra. Mert mi ketten Silje olyanok vagyunk, mint a fa, melyet kettévágtak, és ha a két rész nem talál egymásra, akkor meghal a fa.

Kapcsolódó szócikkek: Jó Tengel · Silje Arngrimsdatter
>!
csillagka P

Gyermeksírás az erdőben…És Silje rettegett a kitett gyerekektől.Számtalan történetet hallott már a vad seregről…
…A vad sereg olyan gyermekek szellemeiből állt,akiket valaha kitettek,hogy elpusztuljanak az erdőben.

Margit Sandemo-Varázslat

Kapcsolódó szócikkek: Silje Arngrimsdatter
>!
Petra0913

Én is csak bort iszom. Az igazi művészeknek kijár a bor.

>!
Aurora_Serenity_White I

Bent a fák árnyékában egy magas férfi alakja jelent meg, aki inkább átmenet volt az ember és az állat között. Talán azért keltett ilyen hatást, mert testét hosszú farkasprém borította, fején kucsma volt, amitől úgy tetszett, mintha állatfeje lenne. Vállai szinte emberfeletti erőről tanúskodtak. Keskeny szeme a lányra villant, pillantása egyszerre volt lenyűgöző és félelmetes. Fogait kivillantotta, mint a támadó vadállatok.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jó Tengel
>!
kregina

Negyedik nap Silje már annyira belejött a festésbe, hogy Benedek komolyabb munkát is rá mert bízni. Igen rövid idő állt az öreg rendelkezésére. Hamarosan át kell adnia a templomot, és úgy tűnt egyedül nem birkózik meg a feladattal. Vajon Silje meg tudná festeni a szüzet megkísértő ördögöt, ha előrajzolja az alakot?…
Silje minden erejével a feladatra összpontosított. Egyedül dolgozott az oldalhajóban, csak néha váltottak egymással egy-két szót. Annyira belemerült a munkába, hogy néha percekre megfeledkezett a külvilágról, beleértve Benedeket is.

Kapcsolódó szócikkek: Silje Arngrimsdatter
>!
Aurora_Serenity_White I

Egy szegény patkolókovács szerencsétlen gyermeke vagyok, Silje Arngrimsdatter a nevem.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Silje Arngrimsdatter

A sorozat következő kötete

Jéghegyek Népe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Hoffman: Átkozott boszorkák
Alice Hoffman: A tizenharmadik boszorkány
Kresley Cole: A sötétség démona
Laurell K. Hamilton: Árnyak csókja
Kendall Kulper: A tenger boszorkánya
Nora Roberts: Sötét boszorkány
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Imre Viktória Anna: A tébolyult doktor
Lucinda Riley: Viharnővér