Vágyakozás (Jéghegyek Népe 4.) 74 csillagozás

Margit Sandemo: Vágyakozás Margit Sandemo: Vágyakozás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Yrja Mattiasdatter testét torzzá, esetlenné tette a betegség. Az emberek kinevették, Kórónak csúfolták a szegény lányt, akinek volt még egy bánata: mély és boldogtalan szerelme a Jéghegyek Népéből származó Liv és Dag Meiden báró fia, a gazdag és rátarti Tarald iránt. Tarald unokatestvérére, a bájos Sunnivára vetett szemet, ám kettőjük kapcsolata az átkos örökség miatt vészterhesnek ígérkezik…

Eredeti cím: Lengsel

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Cesam Hungary, Budapest, 1993
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638374034 · Fordította: Somogyi Gyula

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Yrja Mattiasdatter


Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Margit Sandemo: Vágyakozás

Jéghegyek Népe 4

Ez a rész jobban tetszett, mint az előző, mert Yrját a főszereplőt egyből a szívembe zártam.
Angolkóros, torz testéhez, melegszívű, kedves természet járult és reménytelen vonzalma Tarald iránt sok megható részt kölcsönzött a történethez. Igaz nagyon is a család részének tekintették, segítőkészségének köszönhetően. Egy sokgyermekes paraszt család kihasznált, mellőzött gyeremekeként nőtt fel. Igazi boldogságot a Tengel családtól kapott.
Felnőtt egy újabb generáció a történetben és végig nem tudtuk ki közülük az átokverte tag.
De egyenlőre senkin nem ütközött ki a gonoszság. Sajnos veszteségek is voltak. Igaz újszülöttek is lettek előre vetítve az újabb generációt.

Zsuzsanna_Makai>!
Margit Sandemo: Vágyakozás

Imádtam!
Nem lehetett nem imádni!
Silje és Tengel! Nagy sóhaj. Lehetett ez szebben elvarrni? Gyönyörű volt. Nyilván bőgtem rajta.
Most is bőgök, h felidéztem.
Sunniva – semmi. Semmi, de semmi érzelmet nem váltott ki belőlem.
Yrja – nagyon tetszett, h vágyakozott a jobbra, a szebbre, de nem várta el. Egyáltalán nem számított arra, h kaphat bármit is az élettől, viszont ez nem keserítette meg. Aztán végül is megkapott mindent amire vágyott, és amit meg is érdemelt. És bekerült egy olyan családba, amelyik jobban megérdemelte, mint a sajátja.
Paladin – hát nagyon kíváncsi vagyok ebből mi lesz, mert én nagyon bírtam ezt az arcot, bármennyire is keveset szerepelt.
Nagyon tetszett ez a rész. Azonnal el kell kezdenem a következő részt.

Ibanez P>!
Margit Sandemo: Vágyakozás

Ez is az egyik kedvenc részem a sorozatból. Megismerkedhetünk ugyanis Yrjával, a születése óta beteg szegény kislánnyal, aki a család egyik tagjába szeret bele. Ebben a részben jelenik meg már Cecilie és Paladin, akikről a következő rész fog szólni, valamint itt jön a kolerajárvány a vidékre, s benne az egyik kedvenc Tengel vs. papság jelenetem :-D

– Isten csapása! Mivel érdemelték ki vajon szegény báránykáim?
– Semmivel – felelte szűkszavúan Tengel. – Az embert egyszerűen utoléri a betegség.
– Nem minden ok nélkül – jegyezte meg némi éllel a pap. – Az istentelenség, Tengel úr! Ez az oka mindennek. Az Örökkévaló ostora most lesújt azokra, akik tagadják ők.
– Igen, holnap reggel egy csecsemőt fogunk eltemetni – válaszolta erre Tengel.

Aztán az egész sorozat szerintem legszomorúbb része következik spoiler. S ugye megszületik a következő gonosz sarj, s valahol ott lappang valamely másik leszármazottban is. Ebben a részben – noha az alapját Tarald és Yrja kapcsolata képezné – tele van rengeteg cselekménnyel, időközben kitört a háború is (harmincéves), úgyhogy szétszakad majd lassan a család. Izgalmas, könnyen olvasható fantasy-családregény!

Dorina91>!
Margit Sandemo: Vágyakozás

Régen sírtam szereplők halála miatt, régen éreztem azt, hogy a történet szíve-lelke halt meg. spoiler Ez a rész is nagyon tetszett, mozgalmas történet, jó karakterek.

KBCsilla P>!
Margit Sandemo: Vágyakozás

Ahogy telnek az évek, egyre többféle jellemmel ismerkedhetünk meg a családba, ami nem engedi lankadni a cselekményt sem.
A szerelem szála itt is jelen van, de most már nem csak a szép, csendes szerelemé, hanem a szilaj, de még a homoszexuális szerelemé is.
Ugyanúgy letehetetlen volt, mint az eddigiek.
Már csak 43 van a sorozatból!

2 hozzászólás
Nienna001 P>!
Margit Sandemo: Vágyakozás

Találomra veszem le az otthoni polcról a köteteket, most épp ehhez az Anyával közösen ronggyá olvasott példányhoz nyúltam. A legjobban a kolerában való helytállós rész tetszett benne, és az, hogy Yrja ilyen erős és szerethető karakter volt. A szerelmi szál reális, ami ugyancsak a rész értékét növeli. Tetszett ez a rész, de vannak sokkal jobbak is, ezért a fél csillag levonás.

Ancsúr>!
Margit Sandemo: Vágyakozás

Megismerhettük Yrját, aki egy ritka jószívű és kedves teremtés. De az unokák nem nyűgöztek le. A végén már annyi név gyűlik össze, hogy úgy kell kapkodnom a fejem, mint Márquez Száz év magány című könyvénél.
Az előző rész sokkal jobban tetszett.

Hayako>!
Margit Sandemo: Vágyakozás

Á, Yrja, te szende, erős lélek!
Sol és Cecilie mellett, talán ő a legerősebb karakter eddig a sorozatban. Igazán közel került a szívemhez, még Siljénél is közelebb, pedig ő az első résztől kezdve velem volt, de Írjának annyi mindenen kellett keresztülmennie, mégis mindcégig kedves és segítőkész ember maradt. Mert lám, a külső nem minden, ahogy arra Tarald is rájött… spoiler
Más részről, Cecilie és Paladin találkozása és barátsága is megérne egy misét. Érzem, hogy nagyon közel állnak egymáshoz, de lesz ebből valami? spoiler
Ebben a kötetben búcsúznunk kell a Jéghegyek népének „őseitől”, spoiler

Aurora_Serenity_White I>!
Margit Sandemo: Vágyakozás

Ezt a részt is nagyon szerettem. Megrázott a kedves szereplők halála, őszintén megsirattam őket. Ami nagyon tetszett, hogy a történetben az írónő kihangsúlyozta, mennyire nem a külső a fontos egy sikeres kapcsolatban.
Hihetetlen tehetsége van az írónőnek a korabeli hangulat megtekintésében. Alig várom, hogy olvashassam a következő kötetet, amit immár negyedszer veszek kézbe, és semmit sem csökkent az értéke a számomra.

Anó P>!
Margit Sandemo: Vágyakozás

Ez a rész is letehetetlennek bizonyult. Silje és Tengel nagyon fognak hiányozni!
Yrjának nagyon szurkoltam, bár félő volt, hogy a boldogság elkerüli majd őt. Mikor a járványról olvastam, összeszorult a szívem…. nagyon is át tudtam érezni az emberek kiszolgáltatottságát, jobban, mint akár egy évvel ezelőtt!
Kíváncsi vagyok, Kolgrim lesz-e, akiben a gonosz Tengel átkos öröksége újra testet ölt…?


Népszerű idézetek

KBCsilla P>!

Magányos kétségbeesésében sokszor kívánta, bárcsak olyan bájos és légies lenne, mint az úri kisasszony.
Nem értette, hogy a kórónak is szép a virága.

Kapcsolódó szócikkek: Yrja Mattiasdatter
Aurora_Serenity_White I>!

Bizony nem nyújtott valami szívmelengető látványt. Korához képest túl magas volt, alultáplált, egész teste görbe. Hasonlított a kopár, viharverte szirt tetején gyökeret vert törpefenyőre, amely azonban elêggé erős ahhoz, hogy magába szívja a táplálékot. Az ilyen növény testvéreinél magasabbra szokott nőni. Ez a kislány viszont nemcsak girbegurba, satnya fára, hanem hosszú kóróra is emlékeztetett.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Yrja Mattiasdatter

A sorozat következő kötete

Jéghegyek Népe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: A hercegnő
Lucy Strange: A nővérek átka
M. G. Brown: Csak egy pillantás volt
Katherine Arden: A medve és a csalogány
Matthew J. Kirby: Assassin's Creed Valhalla – Geirmund sagája
Madeline Miller: Kirké
Deborah Harkness: Az élet könyve
Elizabeth Lim: Fénytörések
Roald Dahl: Boszorkányok
Nora Roberts: Csont és vér