Nincs ​menekülés (Jéghegyek Népe 6.) 53 csillagozás

Margit Sandemo: Nincs menekülés Margit Sandemo: Nincs menekülés Margit Sandemo: Nincs menekülés

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tudós Tarjei Lind megígérte nagyapjának, Tengelnek, hogy méltó örökösre bízza a Jéghegyek Népének titkos orvosságait és feljegyzéseit. Tarjei a kis Mattiast, a rókalelkű Kolgrim féltestvérét szemelte ki. Amikor ez Kolgrim fülébe jut, a fiúból előtör a gonoszság…

Eredeti cím: Den onde arven

Eredeti megjelenés éve: 1982

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cesam Hungary, Budapest, 1993
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638374054 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Kedvencelte 8

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Kawaii_vIVIv>!
Margit Sandemo: Nincs menekülés

Eddig ez a rész a number 1. Kolgrim…nem akartam elhinni, hogy megtette amit tett :( Mattias annyira édes, kedves fiú, szegénynek mennyi rosszat át kellett élnie ilyen fiatalon (8 évesen) és ennek ellenére bizakodott, segített másokon és továbbra is jószívű maradt.
Sajnos ebben a részben is el kellett búcsúzni régi szereplőktől :( de sajnos ez az élet rendje, viszont spoiler Gabriella és Kaleb története is igazi felüdülés volt a lelkemnek a sok rossz után. :) Tényleg egyre jobb ez a sorozat.

Ibanez MP>!
Margit Sandemo: Nincs menekülés

Ismét egy nagy kedvenc a sorozatból, amely főként Mattiasra koncentrál. A sorozatban külön jó az, hogy a különleges képességekkel rendelkező családtagok mellett az azokkal nem bíró családtagok sorsa is teljes kibontást kap, ráadásul annyira különböző sorsok és kalandok történnek velük, hogy nem válik unalmassá és klisékkel telivé a történet. Mattias sorsába belefonódik például a gyermekek munkára való kényszerítése, a kiszolgáltatottságuk, a védelem hiánya. Izgalmakat kapunk bőven a bányából való szökésről, s igen szívfacsaróvá válik Knut sorsának beteljesedése… ezután Tarjei és Kolgrim vetélkedése kap helyet, majd a végén az új szereplő, Kaleb és Gabriella kapcsolatának kialakulása és az árva gyermekek védelme kerül előtérbe. Szomorú, hogy mennyi gyerek abban a korszakban milyen kicsiként már robotolt és mennyire kihasználták őket (bár ilyen napjainkban is van még jó pár országban).

Nagyon fordulatos, izgalmas, változatos és komoly témákat felvonultató rész!

Zsuzsanna_Makai >!
Margit Sandemo: Nincs menekülés

Úristen, de jó volt ez a rész!
Sokkal jobban tetszett, mint pl az elôzô.
A sok tragédia között kiemelném, h akkor bôgtem el magam elôször, amikor Are meglàtta, h mi történt Dag fàjàval. Egy korszak lezàrult. Komolyan megsirattam, mert hogy az elsô pillanatnàl is ott voltam, és hàt Dag egész életében mellette voltam.
Màsodszor Eli örökbefogadàsakor.
Tarjei. Sóhaj. Neki mintha elôre el lett volna rendelve a sorsa. Gyakorlatilag màr akkor màzlija volt, amikor a testvérének nem sikerûlt kivàgnia a szívét. Biztos vagyok benne h Trond meg is ette volna azt a szívet. Kolgrim ezt jóval gyorsabban letudta.
Egyébként Kolgrim nem volt semmi. Az, ahogy Mattias elvesztését összehozta, màr nagy elmére vallott, de hogy egyedûl nekivàgott a jéghegyeknek, tizenkét évesen… hàt le a kalappal. Nem mondom.

dogwhisperer>!
Margit Sandemo: Nincs menekülés

Ez volt talán eddig a legizgalmasabb és legszomorúbb rész. Mattiasról mindig az jutott eszembe, hogy édes kicsi csillag, mennyit kellett szenvednie. Kolgrim hihetetlenül gonosz, eddig a leggonoszabb, akit az átol súlytott. Emellett ismét egy gyönyörű szerelmi történet bontakozott ki. Egyre jobban szeretem a sorozatot.

Kiss_Csillag_Mackólány P>!
Margit Sandemo: Nincs menekülés

Újabb lebilincselő rész a végeláthatatlan sorozatból, ismét nagyon sok kalanddal és érzelemmel telítve.
Érdekes momentum volt Tarjei találkozása Keplerrel, eddig nem szerepelt a sorozatban valóságos szereplő, vagy legalábbis nem emlékszem rá. Persze a királyokat, uralkodókat, hadvezéreket már említették, de azok csak amolyan felszínes megemlítések voltak, míg ez egy valóságnak tűnő, konkrét találkozás volt.
Kolgrim gonoszságát és alattomosságát már megismerhettük korábban, Mattias eltüntetésénél azonban meglehetősen nagyot hibázott. Valahogy már akkor sejthető volt, hogy ennek az eseménynek nem itt van a vége, hanem értelemszerűen tovább fog bonyolódni.
A másik nagy érzelmi hullám a gyerekek dolgoztatása volt a bányában, annyira tökéletes megfogalmazások születtek a papírra, hogy láttam magam előtt a piszkos, lesoványodott, félig-meddig megvakult gyerekeket a tárna mélyén. Majd ahogy a fiúk megtervezték és végrehajtották a szökést, felnőtteknek is becsületére vált volna.
Mindent összevetve, le sem tudtam tenni, azt hiszem, most nem szabad ilyen sokat várnom két rész között.
Már csak 42 rész van hátra!

KNW I>!
Margit Sandemo: Nincs menekülés

MS ügyesen kitalálta, hogy a JN leszármazottainak sosem születik sok gyermeke: így nem kell sok szálat a kezében tartania, nincs egyszerre sok gyerek, akinek a kalandjairól be kell számolnia. Az is jó húzás, hogy máris visszamegyünk a JN völgyébe, izgalmas, hogy van igazán gonosz kiválasztott!

orska1106 P>!
Margit Sandemo: Nincs menekülés

Érdekes és izgalmas rész volt, mind Mattias, mind Tarjei és Kolgrim részéről. Mattias szálát olvasva végig drukkoltam neki, igazán kalandos „kitérő” volt. Tarjeit nagyon rokonszenves és intelligens férfinak ismerjük meg, én személy szerint reméltem, hogy kicsit több szerephez jut, és jobban kiteljesedhet, mint orvos-tudós.
A romantikus szálakat tekintve Tengel és Silje kapcsolata óta a többi valahogy nekem túl elsietett, kapkodós, nem tudok annyira együtt érezni velük, vagy drukkolni nekik, és ez itt is igaz volt.
Mindent összevetve tetszett ez a rész is, akárcsak a többi. :)

amedeclair>!
Margit Sandemo: Nincs menekülés

(1633-1635-1645-1648)
Kolgrim 12 évesen megtudja, hogy nem ő kapja a Jéghegyek Népének örökségét, így akcióba kezd. Mattias csak 2 év múlva tud kiszabadulni a Kolbergben lévő bányából Kalebbel. Ekkor a 14 éves Kolgrim elszökik, majd spoiler. Ez az első látogatás a Jéghegyek Népének völgyében. 10 év múlva Gabriella ellátogat Grasteesholmra, a birtokra kerül Nikodemus, Per, Eli, Freda és Oline. Mattias akkor tér haza orvosként és folytatja Tengel és Tarjei munkáját a birtokon.

Aurora_Serenity_White I>!
Margit Sandemo: Nincs menekülés

Örömmel töltött el, hogy ismét visszatérhetek egy kis időre a Jéghegyek népéhez, ehhez a kedves családhoz. Már igazán hiányoztak nekem. Nagyon megszerettem Kalebot, és Gabriellát is, akiben kicsit önmagamra ismertem.

szb>!
Margit Sandemo: Nincs menekülés

Nagyon megható volt a kis Mattias története, a sok megpróbáltatás, amin keresztül kellett mennie míg végül visszatalált a szeretteihez. Még meg is könnyeztem a Daggal való újra egymásra találásukat.
Sajnáltam Tarjeit, hogy Kolgrim esztelensége miatt kellett idő előtt meghalnia.


A sorozat következő kötete

Jéghegyek Népe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Az angyal
J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
Nyulász Péter: Helka
Rónai: A máglyára itélt
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Soman Chainani: Jótett helyébe
Gaura Ágnes: Attila koporsója
Terry Pratchett: Vészbanyák
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Mark Lawrence: Tövisek Hercege