Átkos ​örökség (Jéghegyek Népe 2.) 116 csillagozás

Margit Sandemo: Átkos örökség Margit Sandemo: Átkos örökség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Silje és Tengel a két gyermekkel együtt a világtól távoli, magas hegyek koszorúzta völgybe költözött, ahol a Jéghegyek Népének zárt közössége él. Silje boldog, bár gyakran gondol vágyakozva a külvilágra, amelyet el kellett hagyniuk. Új lakóhelyükön olykor idegennek érzi magát. Különösen idegenkedik Hannától, az agg boszorkánytól, aki sikeresen adja át ördögi praktikáit a kicsi Solnak.
A völgyet veszély fenyegeti. Hanna megjósolja a tragédiát, és Hanna még sohasem tévedett…

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Cesam Hungary, Budapest, 1993
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638374014 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Silje Arngrimsdatter · Sol Angelica · Jó Tengel · Tengel


Kedvencelte 13

Most olvassa 3

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai>!
Margit Sandemo: Átkos örökség

Mennyire jò màr ez a sorozat! Eddig egy embertől hallottam az èletben, h imàdja Margit Sandemo könyveit. A többi egymilliò nem olvasott mèg tőle. Annyira, de annyira boldog vagyok hogy olvashatom. Szàmolom a perceket, mennyi van mèg vissza h folytathassam.
Persze ennek megint az a vège, h az ezèvi sajàt magamnak felàllìtott challange, a Gyűrűk ura fog kb decemberig tartani.

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Margit Sandemo: Átkos örökség

Továbbra is öt csillag (lesz majd a sorozatban olyan kötet, ami nem kap ennyit). Az 1500–1600 évek fordulóján járunk, tovább követjük Tengel és Silje, valamint fogadott és immár saját gyermekeik sorsát. Először a Jéghegyek népének völgyében, ahonnan azonban menekülniük kell. Hannát és Grimart nagyon sajnáltam, úgyhogy élvezettel olvastam a katonák sorsát :-D Kedvenc jelenetem, amikor Tengel a szakadék szélén először mutatja meg az olvasóknak az erejét és Sol csatlakozik hozzá. Sol az egyik kedvenc amúgy is a sorozatban, hiába tűnhet néha „gonosznak”, én inkább csak nagyon reálisnak mondanám a cselekedeteit. Csatlakozik a történethez a Meiden család, akiknek révén Tengelék letelepednek Akershus járásban. Másik kedvencem a történetben a hársfasor ültetése. A történetben immár elkezdünk jobban nyitni a mágia felé, köszönhetően Tengel gyógyító tudományának és Sol tanulási vágyának, úgyhogy lassan-lassan egyre több varázslat kerül a kötetek lapjaira.

2 hozzászólás
Tamlilla>!
Margit Sandemo: Átkos örökség

Olyan kis aranyos. Nem tudom más szavakkal igazán jellemezni.
Egyes részek nagyon egyszerűen vannak megfogalmazva, túl direkt, ez miatt nekem eléggé amatőrnek tűnik az írásmód.
Ettől függetlenül a téma nagyon egyedi, és az egyszerű stílusa miatt nagyon könnyű olvasni.
Az azért kétséges hogy végigolvasom a sorozatot, talán majd szemezgetek belőle

apwbdum>!
Margit Sandemo: Átkos örökség

A Jéghegyek Népe sorozat második részében Silje-re és Tengel-re nagy események várnak.
Megható Silje küzdelme, a kor elfogadott nő ideálja ellen. Sol egyre félelmetesebb dolgokat művel.

Kimletti P>!
Margit Sandemo: Átkos örökség

Silje és Tengel életét követhetjük tovább, évek teltek el az első rész óta. A történet fordulatokban gazdag, cseperednek a gyerekek is, Sol ereje is egyre inkább megmutatkozik. És ahogy várható volt, az egyház is felfigyel a meglehetősen furcsa családra.
Olvastatja magát a történet, izgalmas, bár nekem ez a rész az előzőhöz képest sokkal lassabb volt. Kíváncsi vagyok a következő részre is…valamikor.

Anó P>!
Margit Sandemo: Átkos örökség

Mivel a Jéghegyek népe sorozat rabul ejtett, időnkén egy-egy részt „befalok” majd belőle… Ez még csak a második volt, ami jó, hiszen van még belőle sok-sok! Kedvencem Silje, de ebben a részben Charlottét is megkedveltem. Sollal még lesznek komoly gondok, ez egyértelmű, bár hatalmát eddig csak családja védelmében használta.
Silje viszont már nem is e világian jó! Tengel most egyszer ijesztő arcát mutatta – ez akkor volt, mikor rájött, mire képes unokahúga. Máskor viszont ijesztően naiv volt, mikor János kezébe adta családja sorsát. Ők ketten Siljével csodálatos párost alkotnak.. A gyerekek közül az álmodozó kis Liv lett a kedvencem.

Ancsúr>!
Margit Sandemo: Átkos örökség

Még mindig hihetetlenül érdekesnek tartom az írónő stílusát, és ezért egyre jobban tetszik ez a sorozat. Ez a rész pl. kifejezetten pörgős és izgalmas volt.
Évek teltek el az előző rész óta, és már egész nagyok lettek Silje és Tengel gyerekei. A két szülő mellett egyre több szerepet kap Sol is és a „testvére" is szerephez jut. Sőt, egy régiúj ismerős is színre lép, akiről azt hittem, hogy soha többet nem fogunk hallani.
Azt hiszem, hogy a Jéghegyek Népe sorozat ezúton is hivatalosan is a kedvencemmé vált.

1 hozzászólás
H_Monika>!
Margit Sandemo: Átkos örökség

„A könnyeknek semmi köze a gyengeséghez – folytatta Tengel. – Sírsz kicsit, azután összeszorított foggal újból szembeszállsz a nehézségekkel. Eddig még soha nem adtad fel. A szeretet a te erőd, Silje. A szeretet, amit minden körülötted élő iránt érzel.”

Ez a kötet sem maradt távol az elsőtől. Nagyon szórakoztató volt és sokat gondolkodtam rajta akkor is, amikor épp mást kellett csinálnom és nem olvashattam.
Fura volt ez az ötlet, hogy ennyire előre mentünk a történetben. Elsőre nem tetszett, nagyon hiányzott a két főszereplő állandó jelenléte. Viszont, egy idő után megszoktam és akkor már magával ragadott a történet.
Itt, a gyerekekről volt szó, főként Solról. Fura volt, hogy kisbabából egyszerre nőtt fel, szinte egyik lapról a másikra. Are is megszületett, a másik oldalon meg már 7-8 éves gyerek. Ez olyan érzés volt, mintha lemaradtam volna a gyerekek gyerekkorukról és nem ismerhettem meg őket kellőképpen. Szerintem, ez a kötet bár szólhatott volna a gyerekkorról és a vele járó problémákról.
De jól van, átment rajtam a csalódottság, most csak azt mondhatom, hogy érdekes volt a történet. Nekem nagyon tetszik Sol és minden cselekedetét pártolom. Nem hiszem, hogy egy ilyen borzalmas világban lehet élni erkölcsösen és morálisan. Jól van, a fiús részt azért nem pártolom, de a többi boszorkányságot igen. Kíváncsi vagyok a következő részre, kíváncsi vagyok az ő történetére.

>!
Cesam Hungary, Budapest, 1993
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638374014 · Fordította: Szöllősi Adrienne
Hayako>!
Margit Sandemo: Átkos örökség

Nagyon tetszett a második rész is, élveztem, hogy tovább követhetem Silje és Tengel, illetve három gyerekük életét. A címet nagyon eltalálta a fordító: a történet központjában talán Sol van, aki örökölte az öreg Hanna képességeit és gonoszságát, ám többször is fel-feltűnik, hogy még Tengel sem békélt meg magával.
Lassan indul be, de a könyv vége kárpótol mindenért. Solt sajnos nem tudtam itt sem megszeretni, mert össze-vissza hazudozik, hogy megfeleljen pótszüleinek, közben meg ugyanúgy öli az embereket, ahogy azt Hanna tette. Tengelt nagyon sajnáltam, mert annak ellenére, hogy mennyi emberen segít, még mindig sokan félnek tőle külseje miatt és ez őt feszélyezi. Az emberi természet álnoksága és kétszínűsége még jobban érzékelhető, a Tengel és Sol körül szaglászó boszorkányüldöző papok viselkedése során, akik lépten-nyomon hangoztatják hitbuzgóságukat, mégis Sol egyetlen pillantásától elgyengülnek és eldobnák hitüket. spoiler Folyt. következik!

1 hozzászólás
Szabóné_Erdős_Gyöngyi>!
Margit Sandemo: Átkos örökség

Silje nyugtalansága napról napra nő, már öt éve élnek itt a Jéghegyek népének elzárt völgyében, rettenetes volt az utolsó tél, a gyerekeknek sem tudtak rendesen ételt adni, a tavasz pedig egyre késik, Tengelen sőt a kicsiken is érzi a zaklatottságot, az emberek is feszültek, aztán egy napon Hanna sürgős üzenetével jelenik meg Grimar, meneküljenek, amíg még lehet…
Csakhogy szinte nincstelen földönfutóként a gyerekekkel, a völgyön kívül kire számíthatnának egyáltalán? Silje elkeseredett, mindent kockára tevő ötlete menti meg őket, de mindent újra kell kezdeniük, egymásban bízva, magukra támaszkodva felépíteni az új életüket, lehetőleg valahol távol, ahová nem értek el a völgyükről szóló babonás zagyvaságok, és persze az óvatosság sem árt, hiszen akadnak szép számmal, akik a keresztény tanok nevében főleg a „boszorkányok” üldözésében jeleskednek.

>!
Cesam Hungary, Budapest, 1993
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638374014 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Népszerű idézetek

KBCsilla P>!

Lehet, hogy az ember mindig azt a gyermekét szereti jobban, akiért a legtöbbet kell aggódnia?

Pötty_lány>!

A könnyeknek semmi köze a gyengeséghez – folytatta Tengel. – Sírsz kicsit, azután összeszorított foggal újból szemeszállsz a nehézségekkel. Eddig még soha nem adtad fel. A szeretet a te erőd, Silje. A szeretet, amit minden körülötted élő iránt érzel.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Silje Arngrimsdatter · Tengel
Pötty_lány>!

Bárcsak én dönthetnék a sorsomról! A magam útját járnám és nem törődnék senkivel és semmivel. Csak azért próbálok alkalmazkodni az emberekhez, mert szeretlek benneteket. Mindent megteszek, ami tőlem telik, hogy olyan legyek, mint a többi gyerek! Ezért kérlek, ne legyetek mérgesek rám!

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sol Angelica
shadowhunter1975 P>!

Jánost meglepte Silje sugárzó tekintete. Ritkán hozta össze a sors boldog emberekkel! Persze azért az az érzés sem lebecsülendő, amikor az ember az Úr parancsának eleget téve egy nagy több boszorkányt is máglyára juttat!

180. oldal

shadowhunter1975 P>!

Gyakran megesett, hogy azok az asszonyok, akiket kínzásnak vetettek alá, még jó néhány asszonyt feladtak. Azután ezeket is törvény elé idézték és kemény próbákat kellett kiállniuk, hogy ártatlanságukat bizonyítsák. Ilyen volt a tűz- és a vízpróba. A vízpróbánál bedobták a szerencsétleneket egy medencébe, ha nem süllyedtek le, boszorkányok voltak és máglyára kerültek. Ha elsüllyedtek, ártatlanok voltak, ámde megfulladtak. Ilyen egyszerű volt az egész.

183. oldal

agi452>!

– Démon vagy, Tengel – suttogta. – Arra születtél, hogy vágytól égő nimfák ölén leld örömöd. Számomra te vagy a legvonzóbb, legkívánatosabb férfi a világon! Uram és parancsolóm!


A sorozat következő kötete

Jéghegyek Népe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: A hercegnő
M. G. Brown: Csak egy pillantás volt
Elizabeth Lim: Fénytörések
Alice Hoffman: A tizenharmadik boszorkány
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Soman Chainani: Jótett helyébe
Karen Chance: A hajnal átka
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs
Madeline Miller: Kirké