Átkos ​örökség (Jéghegyek Népe 2.) 80 csillagozás

Margit Sandemo: Átkos örökség Margit Sandemo: Átkos örökség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Silje és Tengel a két gyermekkel együtt a világtól távoli, magas hegyek koszorúzta völgybe költözött, ahol a Jéghegyek Népének zárt közössége él. Silje boldog, bár gyakran gondol vágyakozva a külvilágra, amelyet el kellett hagyniuk. Új lakóhelyükön olykor idegennek érzi magát. Különösen idegenkedik Hannától, az agg boszorkánytól, aki sikeresen adja át ördögi praktikáit a kicsi Solnak.
A völgyet veszély fenyegeti. Hanna megjósolja a tragédiát, és Hanna még sohasem tévedett…

Eredeti cím: Heksejakten

Eredeti megjelenés éve: 1982

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cesam Hungary, Budapest, 1993
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638374014 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Silje Arngrimsdatter · Jó Tengel · Sol Angelica · Tengel


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Zsuzsanna_Makai
Margit Sandemo: Átkos örökség

Mennyire jò màr ez a sorozat! Eddig egy embertől hallottam az èletben, h imàdja Margit Sandemo könyveit. A többi egymilliò nem olvasott mèg tőle. Annyira, de annyira boldog vagyok hogy olvashatom. Szàmolom a perceket, mennyi van mèg vissza h folytathassam.
Persze ennek megint az a vège, h az ezèvi sajàt magamnak felàllìtott challange, a Gyűrűk ura fog kb decemberig tartani.

2 hozzászólás
>!
Ibanez MP
Margit Sandemo: Átkos örökség

Továbbra is öt csillag (lesz majd a sorozatban olyan kötet, ami nem kap ennyit). Az 1500–1600 évek fordulóján járunk, tovább követjük Tengel és Silje, valamint fogadott és immár saját gyermekeik sorsát. Először a Jéghegyek népének völgyében, ahonnan azonban menekülniük kell. Hannát és Grimart nagyon sajnáltam, úgyhogy élvezettel olvastam a katonák sorsát :-D Kedvenc jelenetem, amikor Tengel a szakadék szélén először mutatja meg az olvasóknak az erejét és Sol csatlakozik hozzá. Sol az egyik kedvenc amúgy is a sorozatban, hiába tűnhet néha „gonosznak”, én inkább csak nagyon reálisnak mondanám a cselekedeteit. Csatlakozik a történethez a Meiden család, akiknek révén Tengelék letelepednek Akershus járásban. Másik kedvencem a történetben a hársfasor ültetése. A történetben immár elkezdünk jobban nyitni a mágia felé, köszönhetően Tengel gyógyító tudományának és Sol tanulási vágyának, úgyhogy lassan-lassan egyre több varázslat kerül a kötetek lapjaira.

2 hozzászólás
>!
Csergimanó P
Margit Sandemo: Átkos örökség

A sorozat második része sem volt kevésbé olvasmányos,érdekes mint az előző.
Szereplőinknek el kellett hagyni a lakhelyüket ami megsemmisült egy férfi kicsinyes, sértett mivolta miatt.
A főhősnő helyt áll,itt mutatkozik meg egy nő kiváló jelleme, cselekvőképessége, ösztönei . Célját elérve egy jobb élet kezdődik , mindenkinek lehetősége nyílik azt a hivatást gyakorolnia amihez igazán ért.
Persze a papok és az inkvizíció nem hagyja saját medrében hömpölyögni ezt az idillt, hiszen az akkori felcserek egyetlen gyógymódot- az érvágást- ismerték ,minden mást, pl a gyógyfüvek erejét és azzal való orvoslást csakis a sátán művének vélték. Abban a korban mint napjainkban is az emberi butaságban rejlett minden fő probléma, viszont egy kis természetfeletti segítséggel mindenki elnyerte méltó büntetését.

>!
Tamlilla
Margit Sandemo: Átkos örökség

Olyan kis aranyos. Nem tudom más szavakkal igazán jellemezni.
Egyes részek nagyon egyszerűen vannak megfogalmazva, túl direkt, ez miatt nekem eléggé amatőrnek tűnik az írásmód.
Ettől függetlenül a téma nagyon egyedi, és az egyszerű stílusa miatt nagyon könnyű olvasni.
Az azért kétséges hogy végigolvasom a sorozatot, talán majd szemezgetek belőle

>!
Ancsúr P
Margit Sandemo: Átkos örökség

Még mindig hihetetlenül érdekesnek tartom az írónő stílusát, és ezért egyre jobban tetszik ez a sorozat. Ez a rész pl. kifejezetten pörgős és izgalmas volt.
Évek teltek el az előző rész óta, és már egész nagyok lettek Silje és Tengel gyerekei. A két szülő mellett egyre több szerepet kap Sol is és a „testvére" is szerephez jut. Sőt, egy régiúj ismerős is színre lép, akiről azt hittem, hogy soha többet nem fogunk hallani.
Azt hiszem, hogy a Jéghegyek Népe sorozat ezúton is hivatalosan is a kedvencemmé vált.

1 hozzászólás
>!
MonikaR
Margit Sandemo: Átkos örökség

„A könnyeknek semmi köze a gyengeséghez – folytatta Tengel. – Sírsz kicsit, azután összeszorított foggal újból szembeszállsz a nehézségekkel. Eddig még soha nem adtad fel. A szeretet a te erőd, Silje. A szeretet, amit minden körülötted élő iránt érzel.”

Ez a kötet sem maradt távol az elsőtől. Nagyon szórakoztató volt és sokat gondolkodtam rajta akkor is, amikor épp mást kellett csinálnom és nem olvashattam.
Fura volt ez az ötlet, hogy ennyire előre mentünk a történetben. Elsőre nem tetszett, nagyon hiányzott a két főszereplő állandó jelenléte. Viszont, egy idő után megszoktam és akkor már magával ragadott a történet.
Itt, a gyerekekről volt szó, főként Solról. Fura volt, hogy kisbabából egyszerre nőtt fel, szinte egyik lapról a másikra. Are is megszületett, a másik oldalon meg már 7-8 éves gyerek. Ez olyan érzés volt, mintha lemaradtam volna a gyerekek gyerekkorukról és nem ismerhettem meg őket kellőképpen. Szerintem, ez a kötet bár szólhatott volna a gyerekkorról és a vele járó problémákról.
De jól van, átment rajtam a csalódottság, most csak azt mondhatom, hogy érdekes volt a történet. Nekem nagyon tetszik Sol és minden cselekedetét pártolom. Nem hiszem, hogy egy ilyen borzalmas világban lehet élni erkölcsösen és morálisan. Jól van, a fiús részt azért nem pártolom, de a többi boszorkányságot igen. Kíváncsi vagyok a következő részre, kíváncsi vagyok az ő történetére.

>!
Cesam Hungary, Budapest, 1993
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638374014 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Hayako
Margit Sandemo: Átkos örökség

Nagyon tetszett a második rész is, élveztem, hogy tovább követhetem Silje és Tengel, illetve három gyerekük életét. A címet nagyon eltalálta a fordító: a történet központjában talán Sol van, aki örökölte az öreg Hanna képességeit és gonoszságát, ám többször is fel-feltűnik, hogy még Tengel sem békélt meg magával.
Lassan indul be, de a könyv vége kárpótol mindenért. Solt sajnos nem tudtam itt sem megszeretni, mert össze-vissza hazudozik, hogy megfeleljen pótszüleinek, közben meg ugyanúgy öli az embereket, ahogy azt Hanna tette. Tengelt nagyon sajnáltam, mert annak ellenére, hogy mennyi emberen segít, még mindig sokan félnek tőle külseje miatt és ez őt feszélyezi. Az emberi természet álnoksága és kétszínűsége még jobban érzékelhető, a Tengel és Sol körül szaglászó boszorkányüldöző papok viselkedése során, akik lépten-nyomon hangoztatják hitbuzgóságukat, mégis Sol egyetlen pillantásától elgyengülnek és eldobnák hitüket. spoiler Folyt. következik!

1 hozzászólás
>!
balazsdori
Margit Sandemo: Átkos örökség

Továbbra is öt csillag a sorozat!♥
Sajnáltam, hogy a végülis idillikus állapotokat kell hátrahagyniuk Tengeléknek a könyv elején és menekülni kényszerülnek a picikkel. Hát nem lehetett egyszerű nekik. De aztán nagy boldogság, hogy sikerült, hogy minden jól alakuljon az életükben.
A megismert karakterek mellett újakat is kapunk és szerencsére mindenki nagyon szerethető, a negatív karakterek pedig nagyon utálhatok. Margit Sandemo tökéletesen alakítja ki a karaktereket, hogy azt váltsák ki az emberből, amit ő szeretne.

>!
rodicaindia
Margit Sandemo: Átkos örökség

Jo kis kaland regeny, es tetszik hogy van azert tragedia, de sikerul azert enyhiteni egy-ket pozitivummal. :)

>!
KNW I
Margit Sandemo: Átkos örökség

Már ezen a könyvön is látszik, hogy MS jó előre kitalálta a teljes sztorit. Le a kalappal :)


Népszerű idézetek

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P

Lehet, hogy az ember mindig azt a gyermekét szereti jobban, akiért a legtöbbet kell aggódnia?

>!
Pötty_lány

A könnyeknek semmi köze a gyengeséghez – folytatta Tengel. – Sírsz kicsit, azután összeszorított foggal újból szemeszállsz a nehézségekkel. Eddig még soha nem adtad fel. A szeretet a te erőd, Silje. A szeretet, amit minden körülötted élő iránt érzel.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Silje Arngrimsdatter · Tengel
>!
Pötty_lány

Bárcsak én dönthetnék a sorsomról! A magam útját járnám és nem törődnék senkivel és semmivel. Csak azért próbálok alkalmazkodni az emberekhez, mert szeretlek benneteket. Mindent megteszek, ami tőlem telik, hogy olyan legyek, mint a többi gyerek! Ezért kérlek, ne legyetek mérgesek rám!

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sol Angelica
>!
agi452

– Démon vagy, Tengel – suttogta. – Arra születtél, hogy vágytól égő nimfák ölén leld örömöd. Számomra te vagy a legvonzóbb, legkívánatosabb férfi a világon! Uram és parancsolóm!


A sorozat következő kötete

Jéghegyek Népe sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Kendall Kulper: A tenger boszorkánya
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Krencz Nóra: A követ
Alice Hoffman: A tizenharmadik boszorkány
Sarah Mlynowski: Melltartó és seprűnyél
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet