A ​zsidó menyasszony 36 csillagozás

Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony

Margit Patrícia Eszter regényében nemcsak Dallos Saci, e későn serdülő pesti lány spirituális fejlődését ismerhetjük meg, hanem egy olyan rejtett világba láthatunk be, ahol az identitás keresése még felnőtt korban is szunnyadást nem bíró folyamat. Saci az út végére ér, és a hagyományokhoz visszatérve, valódi szerelmét és gyökereit megtalálva választ ad a zsidó öntudat dilemmájára, míg baráti körének és családjának minden egyes tagja más-más utat jár be, és ugyanazon kérdésekre más-más választ ad.

>!
Libri, Budapest, 2016
634 oldal · ISBN: 9789634331322
>!
Libri, Budapest, 2016
634 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633109199
>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2009
486 oldal · ISBN: 9789637424502

Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony

Nagyon jó téma, de szerintem iszonyat rosszul, terjengősen, szájbarágósan, iskolás stílusban megírva. A háromnegyedétől már rettenetesen untam, csak azért olvastam végig, hogy tudjam, mi lesz a vége. Ez is valami azért, hogy legalább érdekelt, foglalkoztatott a főhős sorsa (mert egyébként szívbaj nélkül félbehagytam volna), de lehetett volna ezt sokkal elegánsabban is.

10 hozzászólás
>!
Galambdúc
Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony

Na, ez pontosan az a stílus, amit olvasni szeretek. A főszereplő csaj tényleg kissé gázos, de hát nem vagyunk mi is azok néha (avagy állandóan)? Meseszövésből ötös, a vallási részek ugyan untattak néhol és nekem személy szerint kicsit kevesebb elég lett volna belőlük, de az, ahogy a párkeresés rögös útját és zsidó gyökereinek keresését leírja, egyedülálló a kortárs magyar irodalomban. És nem elvont, hanem igazi történet színes karakterekkel, eseményekkel! Izrael mindennapjaiba is betekinthettem, és ilyen szempontból unikum ennek az újlipótvárosi pszichológus hallgatónak az útkeresése. A borítón a nyakék is szemet gyönyörködtető. Ez most kellett.

>!
niebla
Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony

Nagyon olvastatta magát a könyv, és az elején teljesen magával ragadott, aztán lanyhult a lelkesedésem hogy miért mindig lelki szegények ezek a főszereplők, de a második fele egészen jó volt.
Nagyon sok újat tanultam a zsidó vallásról, ez tény, és igazán remélem, hogy ez a sok új információ amellett, hogy sokszínű, hiteles is. Mert nagyon szépen hangzik az a (valójában teljesen kommunista) társadalom, amellyel az izraeli közösséget jellemzi… hogy az már túl szép de lehet, hogy csak én vagyok kishitű…. vagy az írónő túlzásba esett a térítéssel
Viszont van pár dolog, amivel nem vagyok megelégedve. Különösen pszichológiai dolgokra gondolok most.
Mert oké, hogy valaki nem találja a helyét a világban és más helyre megy szerencsét próbálni. Az is oké, hogy ez bejön neki és az új dolgokból tud lelkileg építkezni. De az nem oké, hogy így a háta mögött hagyja a korábbi életét, hogy még csak vissza se megy meglátogatni az otthagyottakat. spoiler
A másik fura dolog az a pasizás. Hogy lehet elkötelezni magad valaki mellett, akit nem is ismersz igazán? Ha már ennyire identitáskereső-útmutató ez a könyv, legalább egy kicsit bemutathatná, hogy jéééé, a pasikkal lehet beszélgetni, meg ha van valami probléma, azt meg lehet oldani közösen!!
Bocsánat, elkapott a hév. spoiler
Itt egy kis pozitívum következik, ha valaki pozitív spoilert akar olvasni spoiler.
Összességében nem rossz könyv és kedvet ad az embernek arra, hogy zsidó legyen, bármennyire is furán hangzik ez, viszont sikszeként nem sok olyat tanultam belőle, amit a saját életemben föl tudnék használni. Ennek ellenére jó olvasmányélmény volt, mert ez egy könnyen emészthető könyv, amely mégiscsak több egy mezei lányregénynél.
Viszont az új kiadás hátoldalán található „fülszöveg" szerzőjét nagyon szeretném kioktatni, hogy NEM SPOILEREZZÜK LE A FÜLSZÖVEGEN A FÉL CSELEKMÉNYT!!!!

>!
ritamatuska
Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony

nem igazán erre számítottam de egy igazán különleges könyv az biztos

>!
porcellan
Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony

Egyértelműen 5 csillagos. Érdekes volt betekinteni ebbe a zárt közösségbe és a történetvezetés is megnyerte a szívemet. Örülök, hogy Sára rájött ki is valójában. (A kóser dolgok nekem elég furák, néhol viccesek, de hát ők tudják mit miért. )

>!
vvera
Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony

Ez egy nagyon szép történet arról, hogy találja meg egy tévelygő, gyökértelen lélek először a gyökereit, azon keresztül a hitét, majd végül elveszett önmagát, és végül a boldogságát.
Bepillantunk egy fellebbenő függönyön át egy másik világba, ezáltal türelmet és megértést tanulunk, még az itt bemutatott kérlelhetetlenek és gyűlölködők ellenére is.

>!
eeszter P
Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony

Nem vagyok túlzottan képben a zsidó kultúrával és szabályokkal, így nekem sok újdonságot tartogatott a könyv. Sokszor meglepett és elgondolkodtatott, hogy tudnék-e olyan szigorú szabályok között élni, ahogy néhányan teszik. Nekem tetszett ez a könyv.

>!
morocco
Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony

Szenzációs volt. Egy fiatal lány útkeresése, lelki fejlődése szórakoztató formában, mégis igen mély tartalommal.


Népszerű idézetek

>!
MariannaMJ

Csak azért, mert valaki paranoid, nem biztos, hogy nem üldözik. [Woody Allen]

392. oldal

>!
katacita I

– Az egész család egyetért abban, hogy azoknál, akik beleszületnek egy ilyen családba, még érthető a vallás. De az tuti, hogy azokkal, akik újonnan lesznek vallásosok, valami abszolút nincs rendben. Azok menekülnek a vallásba, akik bizonytalanok önmagukban, és nem találják a helyüket az életben.

281. oldal

>!
helra

Csak azért, mert számunkra egy adott időpillanatban elképzelhetetlen valami, még nem biztos, hogy nem létezik.

>!
eeszter P

Csak egy kórosan önbizalomhiányos ember gondolja azt, hogy őmaga kevesebb lesz attól, ha cikis emberekkel lóg.

238. oldal

>!
MariannaMJ

A Tóra édesebbé tette az embereket, mert arra törekedtek, hogy jót tegyenek másokkal. Ha valamit mégis elrontottak, megpróbálták jóvátenni. Aznap megértettem, hogyan működik a Tóra.

328. oldal

>!
eeszter P

– A zsidóság szerint is jobb, ha vega az ember. Noé előtt az emberek nem ettek húst, és a Messiás idejében se fognak. Ha jobb emberek akarunk lenni, egyáltalán nem kellene állatokat ennünk – mondta Nurit.

298. oldal

6 hozzászólás
>!
porcellan

Két ember akkor szereti igazán egymást, ha fel tudnak magukból adni valamit, és a változás során valami újat, egy közös valóságot hoznak létre együtt.

474. oldal

>!
MariannaMJ

Légy a változás, amelyet a világban látni akarsz. [Gandhi]

347. oldal

>!
vvera

…Mintha az Isten megsimogatott volna…
Minden lélegzetvételnél friss élet áramlott a testembe, ami végtelen elégedettséggel töltött el. Ebben a pillanatban úgy éreztem, hogy az én világomban minden a helyére került. Végre felemelkedett a szívemről az a nehéz kő, amely mostanáig nyomta. Azt kértem, hogy megőrizhessem magamban ezt a jelenlétet, és kiterjeszthessem másokra is.

>!
radaieva

…:..a misztika olyan mint a művészet: nehéz tetten érni a varázslatot, de az, akinek van hozzá szeme, mégis biztosan érzékeli a hatását.Talán ez a homlok közepén lévő harmadik szem, amelyről a jógik beszélnek, amelyet a legritkább esetben szoktak kinyitni az emberek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ámosz Oz: Miháél, Miháél
Ávráhám B. Jehósuá: Kései válás
Michael D. O'Brien: Az apokalipszis árnyékában
Varda Polak-Sahm: Mikve, a titkok háza
Kardos G. György: Avraham Bogatir hét napja / Hová tűntek a katonák? / A történet vége
Philip Roth: Ellenélet
Ámosz Oz: Szeretetről, sötétségről
Angelika Schrobsdorff: Ház Jeruzsálemben
David Grossman: A villámkölyök
George Jonas: Megtorlás