Csak ​ha te is akarod 180 csillagozás

Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Margaux ​Fragoso torokszorítóan őszinte visszaemlékezésében elmeséli, hogyan hálózta be kisgyerekként egy férfi, és hogyan tartotta a markában 15 éven keresztül. 7 éves korában, egy uszodában találkozott először Peter Currannel. A férfi, aki ekkor 51 éves volt, nagyon kedvesen bánt vele, és meghívta a kislányt édesanyjával együtt a házába. Ezzel vette kezdetét viszonyuk, aminek végül a férfi öngyilkossága vetett véget. A kislány számára a férfi otthona egy egzotikus állatokkal teli mesebirodalomnak tűnt, ahol menedékre lelt az otthoni pokol elől: anyja szinte állandóan pszichiátriai kezelés alatt állt, apja pedig alkoholista volt. A szexuális visszaélések csak egy idő után kezdődtek, míg végül eljutottak a születésnapi ajándéknak nevezett aktusig. Curran elrabolta a lány fél életét. Az elszakadás iránti vágy végig tetten érhető Fragoso elemi erejű könyvében. Saját naplója és a férfi hátrahagyott levelei, fényképei és feljegyzései segítségével zavarba ejtő részletességgel, mégis… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2011
398 oldal · ISBN: 9789633100547 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 7


Kedvencelte 15

Most olvassa 9

Várólistára tette 184

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Cicu>!
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Ez a könyv ékes bizonyíték arra, hogy a pedofilok áldozatai legtöbbször ( szinte mindig ) problémás családokból kerülnek ki. Itt sincs ez másként, alkoholista, agresszív apa, pszichiátriai kezelés alatt álló anya.
Ez egy nagyon jól megírt könyv volt, részletes ( néhol túlontúl is az ) , borzalmas, sokkoló.
Amíg olvastam mérhetetlen dühöt éreztem, volt pár alternatívám, hogy mit csinálnék Peterrel, és a legenyhébb a kasztrálás volt.
Kinek ajánlom a könyvet? Senkinek! Illetve kisgyermekes szülőknek elrettentő példaként, azért, hogy vigyázzanak a gyermekeikre.

35 hozzászólás
_Leelan_>!
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Értékelés holnap, vagy ma késő este. :)
Update:
Szóval több napot ültem ezen az értékelésen. Többet mint, szoktam, többet, mint szerettem volna, de nem is kapkodtam azért, hogy megírjam.
Nagyon nehéz a könyvvel dűlőre jutnom.
Az első, amit mondani tudok róla, és ez talán furcsa lesz, de számomra nem volt olyan nagyon durva. Persze alapvetően megbotránkoztató és megrázó, mivel nem lehet elsiklani a felett a tény felett, hogy ez egy 7 éves kislánnyal kezdődik el…
Mégis valahogy nem tudtam teljesen átérezni. Ezt főleg azért érzem, mert nagyon éreztem, hogy visszaemlékezik az írónő a történtekre. Mikor gyermek volt, már akkopr is túl komolyan fogalmaz és túl felnőttesen beszél. Ez a része nem volt hiteles, mert egy 7 éves gyermek nem így beszél és nem így gondolkodik. Akkor talán jobban megrázott volna, mert így egy húszon éves nő gondolatait olvastam, és hiába tudtam, hogy ez vele megtörtént akkor régen, de nem tudtam a gyermeket elképzelni, folyton a felnőtt Margauxt láttam magam előtt.
Ettől függetlenül tetszett a könyv. Persze ez is egy furcsa megfogalmazás.. Tetszett. Nem olyan értelemben, mint egy kellemes romantikus regény, cseppet sem. A maga sötét és gyermeket bepiszkító módján, pszichológiai helytállásával és nyersen őszinte valódiságával tetszett.
Nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy léteznek olyan emberek, mint Peter.
Valahol Peter szerintem gyermek maradt… a lányok, mikor kényszerítették őt, akkor valami megtört benne. Akkor rakott fészket benne a sötétség és ez a beteges fétis.
Egy manipulatív férfi, aki orránál fogva vezeti a gyerekeket és a felnőtteket is.
Margaux családja pocsék. Szegény kislány nem csoda, hogy vágyott arra, hogy szeressék, hogy vele foglalkozzanak. Ezt az ártatlan, gyermeteg vágyát használta ki Peter.
Rossz, hogy azt kell mondjam, talán az apjának, valahol mélyen, a sznobság, az alkoholos mámor és az egó alatt, a szíve legmélyén valahol létezett egy aprócska mag, ami hajszolta, ami arra késztette, hogy apai ösztönei éppen csak működjenek. Hogy Ő azért tényleg a lánya iránti aprócska szeretet miatt kezdett el gyanakodni Peter iránt és nem azért, mert nem illetek bele az ő elképzeléseibe és igényeibe. Lehet csak remény felőlem… de én szeretném ezt tudni.
És, hogy miért írtam, hogy rossz azt írnom, amit fentebb már említettem?
Mert az anyjától még ennyit sem lehetett elvárni.
Tudom és értem, hogy a gyermekkori erőszak miatt lett olyan, amilyen és félre kezelték őt egész életében, hogy a gyógyszerek letompították, hogy a férje csak hab volt az ő elmezavaros tortáján, de akkor is…
Megtehette volna, hogy gyógyszer nélkül megy el Peterékhez, hogy nem csak néz ki a fejéből vagy Inést zaklatja.
Előtte történt minden! Ő fent volt a nappaliban, alatta pedig a lányát pettingre kényszerítette egy öregember!
Ő nem anya. Minden anyai ösztönnek hiányában van. Ha már régen is ilyen beteg volt, miért szült???
Margaux helyében én nem tudtam volna ilyen könnyen szemet hunyni az anyja felett.
Hosszú az értékelés..igen, és még folytatom. Ki kell adnom magamból.
Írtam, hogy pszichológiailag is helyt áll. Sajnos volt szerencsém olyan aprócska gyermekkel találkozni, akit szexuálisan bántalmaztak, a bátyókája, aki csak 1,52 évvel idősebb csak nála pedig egy brutális testi sértés szemtanúja volt. Ők ugyan ilyen „tüneteket" produkáltak, mint Margaux. Egy átlagos ember számára csak rossz, neveletlen gyermeknek tűnhetnek, de vannak apró jelek.
A méreg, a düh hirtelen kirobbanása apróságok miatt, az elfojtott érzelmek jelei is lehetnek. Nem éppen, akkor, arra az apróságra mérges, nem amiatt borul ki, hanem a tudata így szabadul meg a fájdalomtól. Sajnos a kisgyermekek, gyermekek nem tudják, hogy rossz az ami velük történik. Ők ártatlanok és felnőttekbe vetett bizalmuk megrendíthetetlen. Nekik apu és anyu jót tanított, ők jók, a nagyiék és jók.. a szomszédok is stb. akkor tuti minden felnőtt megbízható és jó…. De mikor történnek olyan dolgok, amire a teste, a tudata nem készült fel, akkor ez az alapvető gyermeki naivság megreped és harcolni kezd önmagával, a helyzet ellen. Haragszik a férfira, nőre, aki a rossz dolgokat művelte vele. Haragszik magára.
Sokan megroppannak ilyen súlyok alatt. Margaux nem. Ő egész furcsa módon vonzódik és kötődik ehhez az alakhoz.
Érdekes látni, ahogy Peter egyre inkább elveszti az érdeklődését, ahogy Margaux felnő…
Margauxt nem egészen tudtam megérteni, hiszen 16 éves fejjel már tudott volna tenni ez ellen a dolog ellen. Később persze megértettem.

Hű..tudnék ég írni és beszélni és elemezni is… annyi minden van, amit muszáj lenne még kibeszélnem magamból, de nem akarom tovább szaporítani a szót.
Borzalmas és mégis… tetszett.
Köszönöm @NagyDorka a könyvet! :)
Nem tuti, hogy többször is fogom olvasni, de ki tudja :)

4 hozzászólás
CsakSimánDorka>!
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Nehezen rázódtam bele csak egy egy fejezetet olvastam mert nem bírtam felfogni, hogy ez igaz lehet. Aztán jött egy pont és onnantól a kíváncsiság hajtott, hogy mi lesz a következő ajándék. Tudtam én, hogy nem egy könnyű könyv de arra nem számítottam, hogy ennyire képes is lesz magával ragadni. Ami a két szereplő között kialakult nem teljesen szerelem: Peter részről beteges vonzódás Margaux részéről inkább menekülés és megfelelni vágyás. Nem is tudom mit mondhatnék erről a könyvről talán csak annyit, hogy sok(k) volt.

Csobanka_Magdika>!
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Minden szereplőt utáltam, dühitő, hogy annyi ember szeme láttára Peter azt csinálhatott Margaux-val amit kedve tartott. Elszomoritó, hogy senki nem tett semmit, ha bárki is határozottabban lépett volna fel, nem kellett volna a lánynak évekig ebben a beteg kapcsolatban élnie. A szeretetéhség miatt nem tudott szerintem Margaux elszakadni Petertol, és ebben a legnagyobb hibások a szülők voltak. Tanulságos volt erről a témáról olvasni, viszont a végével nem vagyok megelégedve, én szivesen olvastam volna még a felnőtt Margaux-ról. Arról, hogy hogyan tudott továbblépni, beszélt-e a történtekről a szüleivel vagy mással, tudott-e normális párkapcsolatot létesiteni.

BoneB P>!
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Hát úgy pofán b…nám azt az aberált f…t, aki ilyet tesz… Húú nagyon mérges vagyok. Mert a gyerek 8 évesen játéknak fogja fel, vagy azt hiszi, hogy ez így normális. Főleg ilyen idióta szülők mellett, mégis hogyan állapítaná meg, hogy mi a normális mi nem az. Az más kérdés, hogy később miért ment még vissza hozzá, 19-20-21 évesen, amikor azért már felfogta, hogy ez nem normális dolog. Az alcímet se értem, mert a pasi az lehet, hogy „szerelmes” volt, de a lány végig húzta a száját. A szülőkről meg jobb, ha nem írok semmit…

3 hozzászólás
zsiina>!
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Megrázó. Ez a szó, ami elsőnként jut eszembe a könyvről.
Adott egy 7 éves naiv kislány, akinek az apja egy alkoholista, az anyja pedig súlyos betegségben szenved a férje miatt, mert testileg és lelkileg is bántalmazta, terrorizálta őt.
Ez a kislány megismerkedik egy nap Peterrel, aki látszólag egy kedves öregember, de legbelül egy gyerekeket megrontó személy.
Dühös vagyok. Nagyon, nagyon dühös. El sem hiszem, hogy Margaux anyja és apja szinte semmit nem vett észre az egészből, és Margaux semmit nem tett annak érdekében, hogy megvédje magát. Még nagyobb korában sem.
Dühös vagyok Peterre, mert manipulálta Margauxt, manipulálta az anyját. És nem tudom sajnálni őt a történtek ellenére.
Ahogy az elején is említettem, nagyon megrázó volt. És durva..
Ez volt a második olyan könyv amit ilyen témában olvastam a másik a Soha senkinek volt, de úgy tűnik, valahogy annyira nem bírom az ilyen témát. Bár ki bírná?
Ezek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam.

Dénes_Gabriella P>!
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Erős Lolita-utánérzés, sűrű pislogásokat és csuklásokat okozó jelenetekkel.
Ha manapság játszódna, azt mondanám, vastagon benne van, hogy a gyerek épp hogy kiesett az anyjából, már azzal traktálják, ki a szerelme/szeretője. spoiler
Nos, hát itt szó nem volt erről. De attól nagyon jól működött minden. Kitűnően, mondhatni. Egy pszichés beteg anyuci szinten instabil kislánya a főhős, akivel történnek dolgok. Aki elfogadja ezeket, és aki érzelmileg kötődik is a nagyapja korú pasashoz. Iskolapéldája annak a tételnek, hogy a gyerekek oda kötődnek, ahonnan törődést és figyelmet kapnak… Szóval sikerült… Egy tökéletes receptkönyv potenciális pedofiloknak.
Attól hánytam majdnem, amikor azzal jött a pasas, hogy ők szerelmesek… Gyönyörű, mondhatom. Mindjárt elérzékenyülök. Ismét gyönyörű iskolapéldája annak, hogy lehet elhitetni a gyerekekkel bármit…
Amúgy fura az egész könyv. Úgy nagyjából a közepéig lehet olvasni, még akár érdekesnek is lehetne mondani… de aztán olyan, mint egy végtelenített ismétlés, amelyben időnként egy-egy dolgot kicseréltek, hogy na, azért ne legyen feltűnő… Én konkrétan untam, és a gyógyszer + whiskey alkalmakor nagyon drukkoltam, hogy…. végre megszabaduljunk. De a könyv fele még hátravolt…
Ami feltűnt, hogy az egész érzelemmentes. Steril. Gyanús.
Ja, és valami, félig off, ami a kiscsaj öltözködéséről ugrott be: sose értettem, hogy miért kell gyereklányokat utcanőnek, de legalább is szexinek öltöztetni vagy megengedni nekik, hogy kelhessék magukat. Nekem mindig égnek áll a hajam, amikor „szexi” gyerekeket vagy épp csak tiniket látok. Mert nem az dolguk, hogy szexik legyenek. spoiler Minden életkornak megvan a maga szépsége, és amikor valaki másnak, többnek vagy kevesebbnek akar látszani, mint amennyi, akkor siralmas vagy maximum nevetséges lesz…

Blissenobiarella>!
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Nehezen nyilatkozom erről a könyvről, mert egy igen súlyos témát ölel fel. Az írónő megnyilatkozását olvashatjuk, amiben elmeséli nekünk 15 éven át tartó kapcsolatát egy pedofillal. Egy ilyen könyvre egyszerűen nem illik azt mondani, hogy nem jó. Lebilincselő olvasmány volt, ezt nem tagadom, de ha regényként tekintek rá, szerintem pusztán irodalmi szempontok alapján nincs elég jól megírva. Hasonlóan éreztem akkor, amikor Sabine Dardenne és Natascha Kampusch megírt történetét hasonlítottam össze. Ugyanilyen lelkiismeretfurdalásom volt, mert Sabine története nem kevésbé szörnyű, utóbbi mégis magasabb irodalmi színvonalat képvisel, amit nem szabad eltagadni.
Nem tudtam átérezni, hogy Margaux bármiféle „fogságban” volna. Ő maga is leírja több alkalommal, hogy semmi egyébért nem szeretett Peterrel lenni, mint hogy egyedül ő törődött vele igazán. De nem tehetek róla, de bármilyen szörnyűnek is írja le a szüleit, nehéz átadni magam egy nem éppen angyali életű kamasz szemszögének. Ne értsetek félre, Margaux egyértelműen egy beteg ember áldozata (aláhúzva) volt, de idősebb korában már minden ellenszenve ellenére is ő kereste a kapcsolatot. Nem hibáztatom ezért sem. Kislányként került a bűvkörbe és képtelen volt kiszakadni, elszakadni. Mindent értek a regény mögött, csak az én érzésem szerint a történet e lelki vonulata egyáltalán nem volt kellőképpen elemezve a könyvben. A magas empátiával rendelkező olvasó szenved olvasás közben, de aki nem csak érezni, érteni is próbálja, szerintem talál gyengeségeket, ahogyan én is.
Peter karakteréből sokat megismertünk, de maga Margaux számomra egy üres héj maradt, ahogyan a szülei is a maguk ellentmondásosságukkal együtt is. Talán nem véletlen. Ahogyan az sem, hogy Margaux további életéről sem tudtunk meg sokat. De ha nekem ez feltűnt, az azt súgja nekem, hogy a megnyílás talán nem elég őszinte.
Mindezért azonban csak fél csillagot vonok le, mert maga a mű értékes és tanulságos. Nem kis teljesítmény egy ilyen titkot ilyen formában elmondani a világnak. Sajnos bárkivel előfordulhat, figyeljünk oda gyermekeinkre.

3 hozzászólás
Skeletrino>!
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Azon gondolkodom, hogy ebben a történetben ki volt a legidiótább. Úgy érzem, Margaux apja nyert egy hajszállal. De tényleg csak egy hajszállal, mert ilyen sok beteg alakot …. nem is értem. A becsukott szemeket pedig végképp nem értem. Mindenesetre érdekes volt, bár én azt gondoltam, hogy megrázóbb lesz elolvasni ezt a könyvet.

Lunemorte P>!
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Először is még egyszer köszönöm @Chrissie -nek, hogy megajándékozott ezzel a könyvvel! Nem gondoltam volna, hogy ennyire a hatása alá kerülök!

Margaux már a kezdetektől fogva szimpatikus volt számomra, hiszen nagyon sok mindenben hasonlítunk mi ketten. (pl. szülői háttérben, különcnek tartanak minket, gyerekként csúfoltak és még számos dologban…)

A kötet fő kérdése : lehet-e teljes értékű szerelem egy fiatal lány és egy idős úr között? Számít-e a társadalom véleménye és ítélete? Maradhat-e egy ilyen kapcsolat titokban? Hagy-e lelki sebeket ez a kapcsolat? Folytatódhat-e a végtelenségig ez? A szülők miért nem törődnek jobban a gyerekükkel? Miért van számtalan olyan szülő, aki csak saját magával törődik és azzal, mit mondanak rá az emberek?? Miért nem lehet normálisan bánni a gyerekeinkkel???! Miért nem tudják megérteni a szülők a gyerekeket? Miért vannak olyan gyermekek, akiket kitaszítanak a többi emberek, csak mert másmilyenek??

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cicu>!

– Nem kaphatod meg az életben mindig azt, amit akarsz.

53. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

1 hozzászólás
Emerencia P>!

Van úgy, hogy egy látványt az ember egész életében képtelen kitörölni a tudatából.

163. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Lunemorte P>!

Hasonló gondossággal kerültem, hogy az árnyékomra lépjek, nehogy a saját lelkemre tapossak.

13. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Emerencia P>!

Azt hiszem, fontos közel maradni a gyerekkorunkhoz. A gyerekkor az ember legfontosabb időszaka.

35. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

zsiina>!

Mindenki követhet el hibát, de ezeket el kell felejtenünk, meg kell bocsátanunk és tovább kell lépnünk.

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Lunemorte P>!

Az embernek a valóságban kell élnie és nem járhat mindig a felhőkbe bámulva.

47. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Ninácska P>!

A nők könnyelműek; szeretik a könnyű életet és nem tehetnek róla, hogy a szenvedély vezérli őket. Nem gondolkodnak olyan ésszerűen, mint a férfiak. Ha egy férfi őrülten
feldühödik a barátnőjére, aki megcsalja, az olyan, mintha a felhőre üvöltene, mert esik az eső.

44. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

1 hozzászólás
Lunemorte P>!

Nem mondhatsz mesét úgy, hogy nem fejezed be.

45. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Cicu>!

A legfontosabb dolog, Keesy, az önbecsülés.

53. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Cicu>!

Amikor elkezdtünk a pincébe járni, Peter ragaszkodott hozzá, hogy hosszú-hosszú ideig öleljen és csókolja a számat. Amikor először csókolóztunk, mint a felnőttek, túl sokat gondoltam arra, hogy milyen nagy az arca és milyen közel van a bőre.
Zavart, hogy nem tudtam rendesen lélegezni, ezért a földre feküdtem és úgy tettem, mintha én lennék az alvó Csipkerózsika. Miközben azt képzeltem, hogy tulipánszirmokkal borított ágyon fekszem, úgy éreztem, hogy valóban alszom vagy transzban vagyok, ahogy Peter csak csókolt tovább. Ezek a játékok sokkal tovább mentek a szokásos játékainknál. Ahogy ott ültem és a macskakölykökkel játszottam, Peter a hátamat kezdte simogatni, aztán az arcomat, a fenekemet, a nyakamat, és lábam közét. Ha túljutottam egy küszöbön, mindig rá tudott venni, hogy több érintést fogadjak el.

70. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Natascha Kampusch: 3096 nap
Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Borsa Brown: A kezdet
Colleen Hoover: Verity
Guillaume Musso: Most!
Graeme Simsion: A Rosie projekt
Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek