Csak ​ha te is akarod 161 csillagozás

Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Margaux ​Fragoso torokszorítóan őszinte visszaemlékezésében elmeséli, hogyan hálózta be kisgyerekként egy férfi, és hogyan tartotta a markában 15 éven keresztül. 7 éves korában, egy uszodában találkozott először Peter Currannel. A férfi, aki ekkor 51 éves volt, nagyon kedvesen bánt vele, és meghívta a kislányt édesanyjával együtt a házába. Ezzel vette kezdetét viszonyuk, aminek végül a férfi öngyilkossága vetett véget. A kislány számára a férfi otthona egy egzotikus állatokkal teli mesebirodalomnak tűnt, ahol menedékre lelt az otthoni pokol elől: anyja szinte állandóan pszichiátriai kezelés alatt állt, apja pedig alkoholista volt. A szexuális visszaélések csak egy idő után kezdődtek, míg végül eljutottak a születésnapi ajándéknak nevezett aktusig. Curran elrabolta a lány fél életét. Az elszakadás iránti vágy végig tetten érhető Fragoso elemi erejű könyvében. Saját naplója és a férfi hátrahagyott levelei, fényképei és feljegyzései segítségével zavarba ejtő részletességgel, mégis… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2011
398 oldal · ISBN: 9789633100547 · Fordította: Bozai Ágota

Enciklopédia 5


Kedvencelte 14

Most olvassa 9

Várólistára tette 170

Kívánságlistára tette 161

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Cicu
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Ez a könyv ékes bizonyíték arra, hogy a pedofilok áldozatai legtöbbször ( szinte mindig ) problémás családokból kerülnek ki. Itt sincs ez másként, alkoholista, agresszív apa, pszichiátriai kezelés alatt álló anya.
Ez egy nagyon jól megírt könyv volt, részletes ( néhol túlontúl is az ) , borzalmas, sokkoló.
Amíg olvastam mérhetetlen dühöt éreztem, volt pár alternatívám, hogy mit csinálnék Peterrel, és a legenyhébb a kasztrálás volt.
Kinek ajánlom a könyvet? Senkinek! Illetve kisgyermekes szülőknek elrettentő példaként, azért, hogy vigyázzanak a gyermekeikre.

35 hozzászólás
>!
B_Vivien_Kitti
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Értékelés holnap, vagy ma késő este. :)
Update:
Szóval több napot ültem ezen az értékelésen. Többet mint, szoktam, többet, mint szerettem volna, de nem is kapkodtam azért, hogy megírjam.
Nagyon nehéz a könyvvel dűlőre jutnom.
Az első, amit mondani tudok róla, és ez talán furcsa lesz, de számomra nem volt olyan nagyon durva. Persze alapvetően megbotránkoztató és megrázó, mivel nem lehet elsiklani a felett a tény felett, hogy ez egy 7 éves kislánnyal kezdődik el…
Mégis valahogy nem tudtam teljesen átérezni. Ezt főleg azért érzem, mert nagyon éreztem, hogy visszaemlékezik az írónő a történtekre. Mikor gyermek volt, már akkopr is túl komolyan fogalmaz és túl felnőttesen beszél. Ez a része nem volt hiteles, mert egy 7 éves gyermek nem így beszél és nem így gondolkodik. Akkor talán jobban megrázott volna, mert így egy húszon éves nő gondolatait olvastam, és hiába tudtam, hogy ez vele megtörtént akkor régen, de nem tudtam a gyermeket elképzelni, folyton a felnőtt Margauxt láttam magam előtt.
Ettől függetlenül tetszett a könyv. Persze ez is egy furcsa megfogalmazás.. Tetszett. Nem olyan értelemben, mint egy kellemes romantikus regény, cseppet sem. A maga sötét és gyermeket bepiszkító módján, pszichológiai helytállásával és nyersen őszinte valódiságával tetszett.
Nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy léteznek olyan emberek, mint Peter.
Valahol Peter szerintem gyermek maradt… a lányok, mikor kényszerítették őt, akkor valami megtört benne. Akkor rakott fészket benne a sötétség és ez a beteges fétis.
Egy manipulatív férfi, aki orránál fogva vezeti a gyerekeket és a felnőtteket is.
Margaux családja pocsék. Szegény kislány nem csoda, hogy vágyott arra, hogy szeressék, hogy vele foglalkozzanak. Ezt az ártatlan, gyermeteg vágyát használta ki Peter.
Rossz, hogy azt kell mondjam, talán az apjának, valahol mélyen, a sznobság, az alkoholos mámor és az egó alatt, a szíve legmélyén valahol létezett egy aprócska mag, ami hajszolta, ami arra késztette, hogy apai ösztönei éppen csak működjenek. Hogy Ő azért tényleg a lánya iránti aprócska szeretet miatt kezdett el gyanakodni Peter iránt és nem azért, mert nem illetek bele az ő elképzeléseibe és igényeibe. Lehet csak remény felőlem… de én szeretném ezt tudni.
És, hogy miért írtam, hogy rossz azt írnom, amit fentebb már említettem?
Mert az anyjától még ennyit sem lehetett elvárni.
Tudom és értem, hogy a gyermekkori erőszak miatt lett olyan, amilyen és félre kezelték őt egész életében, hogy a gyógyszerek letompították, hogy a férje csak hab volt az ő elmezavaros tortáján, de akkor is…
Megtehette volna, hogy gyógyszer nélkül megy el Peterékhez, hogy nem csak néz ki a fejéből vagy Inést zaklatja.
Előtte történt minden! Ő fent volt a nappaliban, alatta pedig a lányát pettingre kényszerítette egy öregember!
Ő nem anya. Minden anyai ösztönnek hiányában van. Ha már régen is ilyen beteg volt, miért szült???
Margaux helyében én nem tudtam volna ilyen könnyen szemet hunyni az anyja felett.
Hosszú az értékelés..igen, és még folytatom. Ki kell adnom magamból.
Írtam, hogy pszichológiailag is helyt áll. Sajnos volt szerencsém olyan aprócska gyermekkel találkozni, akit szexuálisan bántalmaztak, a bátyókája, aki csak 1,52 évvel idősebb csak nála pedig egy brutális testi sértés szemtanúja volt. Ők ugyan ilyen „tüneteket" produkáltak, mint Margaux. Egy átlagos ember számára csak rossz, neveletlen gyermeknek tűnhetnek, de vannak apró jelek.
A méreg, a düh hirtelen kirobbanása apróságok miatt, az elfojtott érzelmek jelei is lehetnek. Nem éppen, akkor, arra az apróságra mérges, nem amiatt borul ki, hanem a tudata így szabadul meg a fájdalomtól. Sajnos a kisgyermekek, gyermekek nem tudják, hogy rossz az ami velük történik. Ők ártatlanok és felnőttekbe vetett bizalmuk megrendíthetetlen. Nekik apu és anyu jót tanított, ők jók, a nagyiék és jók.. a szomszédok is stb. akkor tuti minden felnőtt megbízható és jó…. De mikor történnek olyan dolgok, amire a teste, a tudata nem készült fel, akkor ez az alapvető gyermeki naivság megreped és harcolni kezd önmagával, a helyzet ellen. Haragszik a férfira, nőre, aki a rossz dolgokat művelte vele. Haragszik magára.
Sokan megroppannak ilyen súlyok alatt. Margaux nem. Ő egész furcsa módon vonzódik és kötődik ehhez az alakhoz.
Érdekes látni, ahogy Peter egyre inkább elveszti az érdeklődését, ahogy Margaux felnő…
Margauxt nem egészen tudtam megérteni, hiszen 16 éves fejjel már tudott volna tenni ez ellen a dolog ellen. Később persze megértettem.

Hű..tudnék ég írni és beszélni és elemezni is… annyi minden van, amit muszáj lenne még kibeszélnem magamból, de nem akarom tovább szaporítani a szót.
Borzalmas és mégis… tetszett.
Köszönöm @NagyDorka a könyvet! :)
Nem tuti, hogy többször is fogom olvasni, de ki tudja :)

4 hozzászólás
>!
CsakSimánDorka P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Nehezen rázódtam bele csak egy egy fejezetet olvastam mert nem bírtam felfogni, hogy ez igaz lehet. Aztán jött egy pont és onnantól a kíváncsiság hajtott, hogy mi lesz a következő ajándék. Tudtam én, hogy nem egy könnyű könyv de arra nem számítottam, hogy ennyire képes is lesz magával ragadni. Ami a két szereplő között kialakult nem teljesen szerelem: Peter részről beteges vonzódás Margaux részéről inkább menekülés és megfelelni vágyás. Nem is tudom mit mondhatnék erről a könyvről talán csak annyit, hogy sok(k) volt.

>!
BoneB 
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Hát úgy pofán b…nám azt az aberált f…t, aki ilyet tesz… Húú nagyon mérges vagyok. Mert a gyerek 8 évesen játéknak fogja fel, vagy azt hiszi, hogy ez így normális. Főleg ilyen idióta szülők mellett, mégis hogyan állapítaná meg, hogy mi a normális mi nem az. Az más kérdés, hogy később miért ment még vissza hozzá, 19-20-21 évesen, amikor azért már felfogta, hogy ez nem normális dolog. Az alcímet se értem, mert a pasi az lehet, hogy „szerelmes” volt, de a lány végig húzta a száját. A szülőkről meg jobb, ha nem írok semmit…

2 hozzászólás
>!
zsiina
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Megrázó. Ez a szó, ami elsőnként jut eszembe a könyvről.
Adott egy 7 éves naiv kislány, akinek az apja egy alkoholista, az anyja pedig súlyos betegségben szenved a férje miatt, mert testileg és lelkileg is bántalmazta, terrorizálta őt.
Ez a kislány megismerkedik egy nap Peterrel, aki látszólag egy kedves öregember, de legbelül egy gyerekeket megrontó személy.
Dühös vagyok. Nagyon, nagyon dühös. El sem hiszem, hogy Margaux anyja és apja szinte semmit nem vett észre az egészből, és Margaux semmit nem tett annak érdekében, hogy megvédje magát. Még nagyobb korában sem.
Dühös vagyok Peterre, mert manipulálta Margauxt, manipulálta az anyját. És nem tudom sajnálni őt a történtek ellenére.
Ahogy az elején is említettem, nagyon megrázó volt. És durva..
Ez volt a második olyan könyv amit ilyen témában olvastam a másik a Soha senkinek volt, de úgy tűnik, valahogy annyira nem bírom az ilyen témát. Bár ki bírná?
Ezek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam.

>!
Blissenobiarella
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Nehezen nyilatkozom erről a könyvről, mert egy igen súlyos témát ölel fel. Az írónő megnyilatkozását olvashatjuk, amiben elmeséli nekünk 15 éven át tartó kapcsolatát egy pedofillal. Egy ilyen könyvre egyszerűen nem illik azt mondani, hogy nem jó. Lebilincselő olvasmány volt, ezt nem tagadom, de ha regényként tekintek rá, szerintem pusztán irodalmi szempontok alapján nincs elég jól megírva. Hasonlóan éreztem akkor, amikor Sabine Dardenne és Natascha Kampusch megírt történetét hasonlítottam össze. Ugyanilyen lelkiismeretfurdalásom volt, mert Sabine története nem kevésbé szörnyű, utóbbi mégis magasabb irodalmi színvonalat képvisel, amit nem szabad eltagadni.
Nem tudtam átérezni, hogy Margaux bármiféle „fogságban” volna. Ő maga is leírja több alkalommal, hogy semmi egyébért nem szeretett Peterrel lenni, mint hogy egyedül ő törődött vele igazán. De nem tehetek róla, de bármilyen szörnyűnek is írja le a szüleit, nehéz átadni magam egy nem éppen angyali életű kamasz szemszögének. Ne értsetek félre, Margaux egyértelműen egy beteg ember áldozata (aláhúzva) volt, de idősebb korában már minden ellenszenve ellenére is ő kereste a kapcsolatot. Nem hibáztatom ezért sem. Kislányként került a bűvkörbe és képtelen volt kiszakadni, elszakadni. Mindent értek a regény mögött, csak az én érzésem szerint a történet e lelki vonulata egyáltalán nem volt kellőképpen elemezve a könyvben. A magas empátiával rendelkező olvasó szenved olvasás közben, de aki nem csak érezni, érteni is próbálja, szerintem talál gyengeségeket, ahogyan én is.
Peter karakteréből sokat megismertünk, de maga Margaux számomra egy üres héj maradt, ahogyan a szülei is a maguk ellentmondásosságukkal együtt is. Talán nem véletlen. Ahogyan az sem, hogy Margaux további életéről sem tudtunk meg sokat. De ha nekem ez feltűnt, az azt súgja nekem, hogy a megnyílás talán nem elég őszinte.
Mindezért azonban csak fél csillagot vonok le, mert maga a mű értékes és tanulságos. Nem kis teljesítmény egy ilyen titkot ilyen formában elmondani a világnak. Sajnos bárkivel előfordulhat, figyeljünk oda gyermekeinkre.

3 hozzászólás
>!
Skeletrino P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Azon gondolkodom, hogy ebben a történetben ki volt a legidiótább. Úgy érzem, Margaux apja nyert egy hajszállal. De tényleg csak egy hajszállal, mert ilyen sok beteg alakot …. nem is értem. A becsukott szemeket pedig végképp nem értem. Mindenesetre érdekes volt, bár én azt gondoltam, hogy megrázóbb lesz elolvasni ezt a könyvet.

>!
Ninácska P
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Amikor először találkoztam a könyvvel, nagyon megtetszett a borító, a cím pedig felkeltette az érdeklődésem. A főcím, valamint az alcím némiképp ellentétes tartalma felcsigázza az olvasót, akiben olyan érzés támad, hogy most, azonnal kell nekiállnia a műnek, hogy mielőbb kiderítse, mi lesz a sztori vége, mi is fog itt vajon történni. Be kell vallanom, nekem annyira nem tetszett, mint amennyire vártam. Mivel a téma meglehetősen elgondolkodtató, néhol pedig konkrétan gyomorforgató számomra, sokszor abba kellett hagynom az olvasást, hogy kicsit „lélegzethez” jussak.

Borzalmas, amit Péter a lánnyal tett, gyakorlatilag elrabolta az egész gyerekkorát, és úgy gondolom, negatívan formálta a személyiségét. Sokszor nem értettem a szereplőket – Margaux-ot, az édesanyját, édesapját… Nehezen tudom elképzelni, hogy a szülők nem vették észre, hogy valami egyáltalán nincs rendben a lányukkal, persze, vannak epizódok, amikor úgy tűnik, rájöttek a nyilvánvaló, előttük zajló eseményekre, de mintha kicsit se érdekelte volna őket igazán. Látszik, hogy szerencsétlen kislány családjában egyáltalán nincs rendben minden. Ha normális körülmények között, boldog családban élne, ilyen nem történhetne meg. A szülő feladata, hogy figyeljen a gyerekére, ő ismeri a legjobban, neki kell tudnia, ha valami nem klappol.

Sajnos nem értek a pszichológiához, nem tudom ebből a tekintetből vizsgálni a történetet, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy ilyen fiatal lányka, egy sok-sok évvel idősebb férfival szimpatizáljon ilyen szinten, na meg azt sem tudom elképzelni, hogy amikor már idősebb lett, nem jött rá, hogy hülyeséget csinál, és le kellene állni, de gyors ütemben.

A pedofilokat pedig ezúton se tudom megérteni, nincs ki a négy kerekük, az biztos. Megbocsáthatatlan, amit tesznek. Vizsgálhatjuk tetteik okát a pszichológia, a biológia, és más tudományok szempontjából, akkor se lesz mentség tetteikre.

A mű tartalmazott néhány bölcs gondolatot, amin célszerű elgondolkodni, filozofálgatni. (Példaként idéznék: „Az embernek a valóságban kell élnie és nem járhat mindig a felhőkbe bámulva. „) Tetszett, hogy sok háziállat szerepelt benne, kicsit barátságosabbá varázsolta az amúgy (lelkileg) nehéz olvasmányt. Tisztelem az írónőt, hogy ennyire megnyílt, így leírta történetét, nekem biztos nem lenne bátorságom hozzá. A szexuális tartalmú jelenetek viszont gyomorforgatóak számomra, nem kellett volna ennyire részletezni ezeket.

3 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Először is még egyszer köszönöm @Chrissie -nek, hogy megajándékozott ezzel a könyvvel! Nem gondoltam volna, hogy ennyire a hatása alá kerülök!

Margaux már a kezdetektől fogva szimpatikus volt számomra, hiszen nagyon sok mindenben hasonlítunk mi ketten. (pl. szülői háttérben, különcnek tartanak minket, gyerekként csúfoltak és még számos dologban…)

A kötet fő kérdése : lehet-e teljes értékű szerelem egy fiatal lány és egy idős úr között? Számít-e a társadalom véleménye és ítélete? Maradhat-e egy ilyen kapcsolat titokban? Hagy-e lelki sebeket ez a kapcsolat? Folytatódhat-e a végtelenségig ez? A szülők miért nem törődnek jobban a gyerekükkel? Miért van számtalan olyan szülő, aki csak saját magával törődik és azzal, mit mondanak rá az emberek?? Miért nem lehet normálisan bánni a gyerekeinkkel???! Miért nem tudják megérteni a szülők a gyerekeket? Miért vannak olyan gyermekek, akiket kitaszítanak a többi emberek, csak mert másmilyenek??

1 hozzászólás
>!
lena91
Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

Megdöbbentő, felháborító, hihetetlen, nagyon durva. Teljesen letaglózott és levett a lábamról. Nem tudtam abbahagyni, nem tudtam nem olvasni.
Egy alkoholista, egoista apa aki terrorizálja a családját, egy pszichiátriai beteg anya, aki a betegsége árnyékában él és teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a betegség csupán a férje és a lelki terrorja miatt ennyire súlyos.
És Peter….nagyon durva és undorító amit tett, de én valahogy sajnálom. Sok mindent leír Margaux Peter érzéseiről is, és én úgy érzem, hogy ő mindezek ellenére nem rossz ember, nem rossz lélek. Szinte az egyedüli aki igazán Margaux mellett áll és szereti. De ettől még vagy pont ezért nagyon durva, amit vele csinált.
A könyv teljesen elvarázsolt. Egy ilyen komoly problémával foglalkozik és még sincs rajt akkora súly, nem az erőszak áll az előtérben, hanem egy kétségbeesett kislány út- és kiútkeresése.
Igazán tanulságos és érdemes lenne mindenkinek elolvasni.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Cicu

– Nem kaphatod meg az életben mindig azt, amit akarsz.

53. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

1 hozzászólás
>!
Emerencia P

Van úgy, hogy egy látványt az ember egész életében képtelen kitörölni a tudatából.

163. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

>!
Lunemorte MP

Hasonló gondossággal kerültem, hogy az árnyékomra lépjek, nehogy a saját lelkemre tapossak.

13. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

>!
Emerencia P

Azt hiszem, fontos közel maradni a gyerekkorunkhoz. A gyerekkor az ember legfontosabb időszaka.

35. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

>!
Lunemorte MP

Az embernek a valóságban kell élnie és nem járhat mindig a felhőkbe bámulva.

47. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

>!
zsiina

Mindenki követhet el hibát, de ezeket el kell felejtenünk, meg kell bocsátanunk és tovább kell lépnünk.

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

>!
Ninácska P

A nők könnyelműek; szeretik a könnyű életet és nem tehetnek róla, hogy a szenvedély vezérli őket. Nem gondolkodnak olyan ésszerűen, mint a férfiak. Ha egy férfi őrülten
feldühödik a barátnőjére, aki megcsalja, az olyan, mintha a felhőre üvöltene, mert esik az eső.

44. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Nem mondhatsz mesét úgy, hogy nem fejezed be.

45. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

>!
Cicu

A legfontosabb dolog, Keesy, az önbecsülés.

53. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története

>!
Cicu

Amikor elkezdtünk a pincébe járni, Peter ragaszkodott hozzá, hogy hosszú-hosszú ideig öleljen és csókolja a számat. Amikor először csókolóztunk, mint a felnőttek, túl sokat gondoltam arra, hogy milyen nagy az arca és milyen közel van a bőre.
Zavart, hogy nem tudtam rendesen lélegezni, ezért a földre feküdtem és úgy tettem, mintha én lennék az alvó Csipkerózsika. Miközben azt képzeltem, hogy tulipánszirmokkal borított ágyon fekszem, úgy éreztem, hogy valóban alszom vagy transzban vagyok, ahogy Peter csak csókolt tovább. Ezek a játékok sokkal tovább mentek a szokásos játékainknál. Ahogy ott ültem és a macskakölykökkel játszottam, Peter a hátamat kezdte simogatni, aztán az arcomat, a fenekemet, a nyakamat, és lábam közét. Ha túljutottam egy küszöbön, mindig rá tudott venni, hogy több érintést fogadjak el.

70. oldal

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod Egy 7 éves lány és egy 51 éves férfi szerelmének története


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Bruce Springsteen: Amerikában születtem
Fencsik Tamás – Ganxsta Zolee: Döglégy a világ körül
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
Lorenzo Carcaterra: Pokoli lecke
Alice Sebold: Komfortos mennyország
Trevor Baker: Dave Gahan & Depeche Mode
Jon Wiederhorn – Scott Ian: A gitáros faszi az Anthraxből