A ​tavaszi hajnal sárkányai (Sárkánydárda krónikák 3.) 164 csillagozás

Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Közeleg a tavasz, és a természet lassú ébredésével felvirrad a remény is. Mindenre elszánt hőseink most már a Sárkánydárda birtokában elkeseredett, végső ütközetre indulnak a dühödt sárkányhad ellen. A lovagot és a barbárt, a harcost és a félelfet, a törpét és a surranót, de még a sötét lelkű mágust is kétségek gyötrik. Személyes drámákat élnek át, melyekkel mihamarabb meg kell birkózniuk, hogy képesek legyenek legyőzni Takhisist, a Sötétség Királynőjét.

Eredeti mű: Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Spring Dawning

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Delta Vision, Budapest, 2005
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637041753 · Fordította: Füssi Nagy Géza
>!
Hibiszkusz, Budapest, 1992
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 963823301X · Fordította: Füssi Nagy Géza · Illusztrálta: Larry Elmore, Jeffrey Butler

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Tasslehoff Fúróláb


Kedvencelte 38

Most olvassa 7

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Dawnofmyth P
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Alapjáraton izgalmas, vicces, de néhol jobban ki lehetett volna fejteni a történéseket. Minden egyre sötétebb, nyomasztóbb ahogy haladunk a történetben. Fiatalkoromban a Sárkánydárda krónikákkal kezdtem a fantasy-s pályafutásom, és ennyi idő után is imádtam. Örök kedvenc marad.

>!
ViveEe P
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Kis kompániánk kalandjai még mindig szétvállva, több szálon haladva folytatódnak.
Laurana sosem várt szerepet kap, amiben szerintem remekül helytáll, kivéve amikor a szerelem nevében szerintem egy nagy butaságot követ el. Kova és Tass a két teljesen ellentétes jellemű, mégis szerintem remek páros pedig támogatja. Nem várt segítség is jön, aminek én nagyon örültem.
Másik oldalon Tanis csatlakozik Raistlinékhez, és egy kis tengeri kalamajkába kerülünk velük. Tetszett ez a rész.
Annyira klasszikus volt nekem ez az egész történet, kedveltem nagy vonalakban, bár nekem számos karakterrel voltak gondjaim, főleg Tanis karaktere volt az, aki abszolút nem az a személyiség, akit én szívesen feltétel nélkül bárhova követnék, de mégis megkapta ezt a szerepet. Raistlin is számomra az egyáltalán nem kedvelhető karakter, nem tükröződött benne számomra sem a magas tudás, az éleslátás, a bölcsesség, vagy bármi, szimplán a rettenetes keserűrés, gonoszság. A szerelmi szálak kezelése sem volt jó.
De ezeket Tass, Kova és Caramon karaktere egész szépen ellensúlyozta.
Meglepődtem, hogy az ő száluk ezzel a kötettel véget ért, látva hogy van még a sorozatból két rész, de valahol nem baj.
Voltak szépen lezárt szálak, voltak kevésbé, volt amiből bármi lehet még, és nem feltétlenül boldog befejezés, volt ami nagyon nagy kérdésnek megmaradt bennem.
Amit annyira nem értek, és lehet csak nagyon figyelmetlen voltam az a végével kapcsolatos: spoiler
Ennek ellenére örültem, hogy elolvastam ezeket a könyveket, bár így már nem biztos, hogy az Új nemzedék története érdekel.

>!
Lahara ISP
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Amikor legelőször sikerült a kezembe kaparintanom, nagyon sokat vártam rá, mert a Szukitsnál nem jelent meg, teljes véletlenségből egy antikváriumban bukkantam rá.
Ahogy folytatódik a történet, úgy peregnek az események, és úgy változnak meg néha az emberek, vagy inkább csak felfedik valódi énjüket.

>!
Puclifer
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Alapvetően azt hiszem Raistlin miatt kezdtem bele a Sárkánydárdák krónikák olvasásába. Az első három kötetben Raistlin annyira nincs előtérbe helyezve, itt még nem sikerült bennem mély nyomot hagyni, majd meglátjuk a többi kötetben talán.
Tetszett az első három könyv. Mindig volt miért folytatnom.
Van néhány negatívum, ami miatt néha fintorogtam olvasás közben. Pl.: ennyi férfit bőgni…Pfff! Oké, hogy sok dolgon mentek keresztül a szereplők, de ne mááár! Patakokban folyt a könny (igaz a néha-néha az enyém is)!
Humor terén néha a tűréshatáromra került a történet, de mindig sikerült megtalálniuk az arany középutat. (Tass-varázsló páros fergeteges poénokat gyártott!)
Ami tetszett, hogy ugyan sok Tolkien elem lelhető a könyvekben, és Tolkienhez hasonló meseszerű világba csöppentem, de az események gyorsabban pörögtek, nem igen volt unalmas rész. Csak úgy kapkodtam a fejemet, mégsem volt követhetetlen a történet.
Akinek van szerepjátékos múltja annak biztosan tetszeni fog a Dragonlance világ. Többször volt ismerős érzésem (fogadóban, tábortűz mellett), ami miatt erős nosztalgia érzés töltött el. A szereplők, még akik annyira elsőre nem is voltak szimpatikusak (mint Sturm), azért mégis szívemhez nőttek.
Fantasyban romantika terén mindig felborul az egyensúly, vagy nincs, vagy túl sok (ebben nekem túl sok volt a szerelmes párocska, szerencsére akikhez a romantikázás nem illett azokból azért nem lett hősszerelmes).
A vége…nagyon megható volt és itt tényleg sírtam…nem könnyeztem, hanem sírtam!! Annyira megható volt, és nem tudom hogy tudták elérni azt, hogy ennyire magaménak érezzem az egész történetet, és a karakterek sorsát.

Aki esetleg nem látta az első kötetből készült mesét, és elég bátorságot érez magában hogy megnézze (gyengécske kis alkotás), az feltétlen a harmadik kötet olvasása után nézze csak meg, mert két spoiler is van a mesében, amiből az egyik a második kötetben, a másik meg csak a harmadik végén derül ki!!!

>!
Hippoforaccus
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Remek befejezése a trilógiának. Nem sablonos történet, vannak benne meglepetések. A karakterek jól kidolgozottak, és nagyon kedvelhetőek. Kíváncsian várom a további regényeket.

>!
encus625 P
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Nem az én világom ez a sorozat. Pedig szerettem volna szeretni, de a 2. és a 3. rész közötti két év túl soknak bizonyult. A közepe felé volt egy nagy mélypont is, nem igazán éreztem, hogy haladunk valahová.
A surranó vitte el a sztorit most is, ahogy az előző részekben is. Nem bocsátottam volna meg az írópárosnak, ha az ő sorsa másképp alakul.

>!
Delta Vision, Budapest, 2005
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637041753 · Fordította: Füssi Nagy Géza
>!
Haarkon
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

AD&D rendszerre épülő klasszikus fantasy, mely felvonultatja az összes tipikus fantasy hős alaptípust: varázslót, harcost, lovagot, tolvajt stb. A történetszövés remek, az írópáros stílusa a legjobb fantasy hagyományokat követi, a szereplők hangulatosak, gyorsan elnyerik az olvasó szimpátiáját – avagy ellenszenvét. Minden fantasy rajongó polcán ott a helye ennek a trilógiának!

>!
Action
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Az értékelés az évekkel ezelőtti olvasmányélményt tükrözi, lehet, hogy ma más kevesebb lenne. Ez volt az egyik első fantasy, amit olvastam, nagyon szerettem az első trilógiát. A többihez nem volt szerencsém, de szvsz ez nem is baj.

>!
chhaya P
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Ahogy a történet halad előre, egyre sötétebb és nyomasztóbb az egész.
Egyáltalán nem az a tipikus „a végére minden jóra fordul” tündérmese.
És ez benne a jó. :)


Népszerű idézetek

>!
Smaug

– Háát, n….nem is tudom – dünnyögte Kova és elvörösödött zavarában, hogy így szólította meg egy sárkány. Szóval segíthetsz is… meg nem is. – Méltóságát visszanyervén a törpe elhatározta, hogy tekintélyt parancsolóan viselkedik. – Számtalanszor csináltam már ilyesmit, ne feledd. A sárkánylovaglás semmiség nekem, csak éppen… szóval, hogy… én már…
– Életedben még sohasem ültél sárkányháton – szólt' közbe Tasslehoff ingerülten – és… jajj!
– Szóval az utóbbi időben sokkal fontosabb dolgokkal kellett foglalkoznom – emelte meg a hangját Kova és közben jól oldalba bökte a surranót. – Így belekerülhet egy kis időbe,. míg újra belejövök.
– Hát persze, uram – felelte Khirshah, a leghalványabb mosoly árnyéka nélkül. – Nevezhetlek Kovának? – Csak nevezz – morogta a törpe.
– Én meg Tasslehoff Fúróláb vagyok – mondta a surranó és a sárkány felé nyújtotta apró kezét. – Kova soha sehová sem megy nélkülem. Ó, bocsánat, hiszen neked nincs igazán mivel kezet fognod… de sebaj. És téged hogy hívnak?
– A halandók számára Tűzfény a nevem – és a sárkány kecsesen meghajtotta a fejét.

>!
Peter_Jozsa

Láttam egyszer egy varázslót, amint előteremtett egy démont. Azt meg tudnád csinálni? Egy egészen pici démont! Azonnal vissza is küldhetnéd. Nem? – és Tass csalódottan fölsóhajtott.

Kapcsolódó szócikkek: Tasslehoff Fúróláb

A sorozat következő kötete

Sárkánydárda krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Cinda Williams Chima: Lángvető
Szakács Eszter: A Szelek Tornya
Sophie Taylor: Lángolás
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Anna Banks: Nemezis
Erika Johansen: Tear ostroma
Victoria Aveyard: Vörös királynő