A ​tavaszi hajnal sárkányai (Sárkánydárda krónikák 3.) 185 csillagozás

Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Közeleg a tavasz, és a természet lassú ébredésével felvirrad a remény is. Mindenre elszánt hőseink most már a Sárkánydárda birtokában elkeseredett, végső ütközetre indulnak a dühödt sárkányhad ellen. A lovagot és a barbárt, a harcost és a félelfet, a törpét és a surranót, de még a sötét lelkű mágust is kétségek gyötrik. Személyes drámákat élnek át, melyekkel mihamarabb meg kell birkózniuk, hogy képesek legyenek legyőzni Takhisist, a Sötétség Királynőjét.

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Delta Vision, Budapest, 2005
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637041753 · Fordította: Füssi Nagy Géza
>!
Hibiszkusz, Budapest, 1992
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 963823301X · Fordította: Füssi Nagy Géza · Illusztrálta: Larry Elmore, Jeffrey Butler

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Tasslehoff Fúróláb


Kedvencelte 47

Most olvassa 5

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Dawnofmyth P>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Alapjáraton izgalmas, vicces, de néhol jobban ki lehetett volna fejteni a történéseket. Minden egyre sötétebb, nyomasztóbb ahogy haladunk a történetben. Fiatalkoromban a Sárkánydárda krónikákkal kezdtem a fantasy-s pályafutásom, és ennyi idő után is imádtam. Örök kedvenc marad.

ViveEe P>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Kis kompániánk kalandjai még mindig szétvállva, több szálon haladva folytatódnak.
Laurana sosem várt szerepet kap, amiben szerintem remekül helytáll, kivéve amikor a szerelem nevében szerintem egy nagy butaságot követ el. Kova és Tass a két teljesen ellentétes jellemű, mégis szerintem remek páros pedig támogatja. Nem várt segítség is jön, aminek én nagyon örültem.
Másik oldalon Tanis csatlakozik Raistlinékhez, és egy kis tengeri kalamajkába kerülünk velük. Tetszett ez a rész.
Annyira klasszikus volt nekem ez az egész történet, kedveltem nagy vonalakban, bár nekem számos karakterrel voltak gondjaim, főleg Tanis karaktere volt az, aki abszolút nem az a személyiség, akit én szívesen feltétel nélkül bárhova követnék, de mégis megkapta ezt a szerepet. Raistlin is számomra az egyáltalán nem kedvelhető karakter, nem tükröződött benne számomra sem a magas tudás, az éleslátás, a bölcsesség, vagy bármi, szimplán a rettenetes keserűrés, gonoszság. A szerelmi szálak kezelése sem volt jó.
De ezeket Tass, Kova és Caramon karaktere egész szépen ellensúlyozta.
Meglepődtem, hogy az ő száluk ezzel a kötettel véget ért, látva hogy van még a sorozatból két rész, de valahol nem baj.
Voltak szépen lezárt szálak, voltak kevésbé, volt amiből bármi lehet még, és nem feltétlenül boldog befejezés, volt ami nagyon nagy kérdésnek megmaradt bennem.
Amit annyira nem értek, és lehet csak nagyon figyelmetlen voltam az a végével kapcsolatos: spoiler
Ennek ellenére örültem, hogy elolvastam ezeket a könyveket, bár így már nem biztos, hogy az Új nemzedék története érdekel.

Ibanez P>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Egyértelmű mélyrepülés volt ez a sorozat is sajnos. Talán a megjelenés idejében nagyot ütött, de az elmúlt évtizedek fantasy olvasmányai és Tolkien Gyűrűk Ura kötete után végérvényesen egy szimpla koppintásnak tűnik az ügy. Nemcsak a szereplők, de a feladatok is, ez utolsóban is az Örökember (gyűrű) eljuttatása biztos helyre, mert a gonosz őt akarja visszaszerezni, ezen múlik a gonosz felemelkedése avagy bukása… Pár haláleset tarkítja a sort, Tass humora itt javarészt kimarad, Raistlint végre teljes szívvel utálhattam az elején spoiler, Camaron nyűglődése untatott spoiler… Tanis is nyűglődik, untam a lelkizéseit, hogy most kit is szeret, meg most hogy is bánja meg bűneit, Zúgószélék meg alig szerepelnek… A kötetet az mentette meg, hogy egész jól indult, a hajós-örvényes rész izgalmasra sikeredett, voltak csaták, amelyek fent tartották a továbbhaladáshoz a ritmust, de összességében már nagyon untam és alig vártam, hogy vége legyen. Igazából el akartam idén olvasni Huma legendáját, de ezek után lehet, egy pici szünetet tartok ebből a sárkányos világból… :-(

7 hozzászólás
Voorhees>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

El kell ismernem, a Sárkánydárda krónikák közel mesteri lezárást kaptak, legalábbis ami az alap trilógiát illeti. Mert a későbbiekben több kötettel, melléktörténettel bővült a sorozat. Szubjektív vélemény, de ez a sorozat többet bírt volna, a történések bővebb magyarázatot igényeltek volna helyenként, arról nem is beszélve, hogy izgalmas és fordulatos eseményekről pár mondatban számolnak be több esetben. Emiatt kicsit bosszús is vagyok, meglátásom szerint bőven fért volna még a történetbe.

A néha kissé elnagyolt cselekményt leszámítva szinte tökéletes történetet kapunk, kellő mennyiségű adrenalinnal, drámával, fordulatokkal. A szereplők jelentős változáson mennek át, az átélt szenvedések hatására az egész történet egy melankólikus felhangot kapott.

Szépen megírt, viszonylag korrekt munka, ám meglátásom szerint elmarad a nyolcvanas évek nagy klasszikusaitól. A történetben több száz oldal maradt benne, ami igazán sajnálatos, mert élvezetesebb lett volna, ha hosszabb is. Kár volt spórolni az oldalakkal.

WolfEinstein>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

A trilógiából ez a kötet tetszett a legjobban. Érezhető a szerzőpároson a fejlődés. Míg az elején egy szerepjátékos parti elbeszélés formájában megírt kalandjait olvashatjuk, a harmadik kötetre megérkeztek a kiforrott cselekményszállal és kellően mélyen megalkotott karakterekkel rendelkező nagyszabású regényhez. Ennek alapjait persze az első kötet határozza meg, de a történet végére lebilincselően komplex világgá és érdekfeszítő történetté alakították. A fantasy műfaja persze már alaposan meghaladta ezt a könyvet, de máig élvezetes, és nem utolsó sorban alapvetően meghatározó alkotás a fantasztikus irodalom palettáján. Ja, és még mindig Tasslehoff a kedvencem!

Lahara IP>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Amikor legelőször sikerült a kezembe kaparintanom, nagyon sokat vártam rá, mert a Szukitsnál nem jelent meg, teljes véletlenségből egy antikváriumban bukkantam rá.
Ahogy folytatódik a történet, úgy peregnek az események, és úgy változnak meg néha az emberek, vagy inkább csak felfedik valódi énjüket.

Puclifer>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Alapvetően azt hiszem Raistlin miatt kezdtem bele a Sárkánydárdák krónikák olvasásába. Az első három kötetben Raistlin annyira nincs előtérbe helyezve, itt még nem sikerült bennem mély nyomot hagyni, majd meglátjuk a többi kötetben talán.
Tetszett az első három könyv. Mindig volt miért folytatnom.
Van néhány negatívum, ami miatt néha fintorogtam olvasás közben. Pl.: ennyi férfit bőgni…Pfff! Oké, hogy sok dolgon mentek keresztül a szereplők, de ne mááár! Patakokban folyt a könny (igaz a néha-néha az enyém is)!
Humor terén néha a tűréshatáromra került a történet, de mindig sikerült megtalálniuk az arany középutat. (Tass-varázsló páros fergeteges poénokat gyártott!)
Ami tetszett, hogy ugyan sok Tolkien elem lelhető a könyvekben, és Tolkienhez hasonló meseszerű világba csöppentem, de az események gyorsabban pörögtek, nem igen volt unalmas rész. Csak úgy kapkodtam a fejemet, mégsem volt követhetetlen a történet.
Akinek van szerepjátékos múltja annak biztosan tetszeni fog a Dragonlance világ. Többször volt ismerős érzésem (fogadóban, tábortűz mellett), ami miatt erős nosztalgia érzés töltött el. A szereplők, még akik annyira elsőre nem is voltak szimpatikusak (mint Sturm), azért mégis szívemhez nőttek.
Fantasyban romantika terén mindig felborul az egyensúly, vagy nincs, vagy túl sok (ebben nekem túl sok volt a szerelmes párocska, szerencsére akikhez a romantikázás nem illett azokból azért nem lett hősszerelmes).
A vége…nagyon megható volt és itt tényleg sírtam…nem könnyeztem, hanem sírtam!! Annyira megható volt, és nem tudom hogy tudták elérni azt, hogy ennyire magaménak érezzem az egész történetet, és a karakterek sorsát.

Aki esetleg nem látta az első kötetből készült mesét, és elég bátorságot érez magában hogy megnézze (gyengécske kis alkotás), az feltétlen a harmadik kötet olvasása után nézze csak meg, mert két spoiler is van a mesében, amiből az egyik a második kötetben, a másik meg csak a harmadik végén derül ki!!!

Kecsüszo_geiko>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Csodálatos és megható könyv, én nagyon-nagyon szerettem. Most megbotránkoztatót fogok írni: Nekem konkrétan ennek a pörgőssége sokkal jobban tetszett, mint a stílusteremtő nagy elődé a Gyűrűk uráé..

encus625 P>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Nem az én világom ez a sorozat. Pedig szerettem volna szeretni, de a 2. és a 3. rész közötti két év túl soknak bizonyult. A közepe felé volt egy nagy mélypont is, nem igazán éreztem, hogy haladunk valahová.
A surranó vitte el a sztorit most is, ahogy az előző részekben is. Nem bocsátottam volna meg az írópárosnak, ha az ő sorsa másképp alakul.

>!
Delta Vision, Budapest, 2005
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637041753 · Fordította: Füssi Nagy Géza
Hippoforaccus>!
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai

Remek befejezése a trilógiának. Nem sablonos történet, vannak benne meglepetések. A karakterek jól kidolgozottak, és nagyon kedvelhetőek. Kíváncsian várom a további regényeket.


Népszerű idézetek

Smaug>!

– Háát, n….nem is tudom – dünnyögte Kova és elvörösödött zavarában, hogy így szólította meg egy sárkány. Szóval segíthetsz is… meg nem is. – Méltóságát visszanyervén a törpe elhatározta, hogy tekintélyt parancsolóan viselkedik. – Számtalanszor csináltam már ilyesmit, ne feledd. A sárkánylovaglás semmiség nekem, csak éppen… szóval, hogy… én már…
– Életedben még sohasem ültél sárkányháton – szólt' közbe Tasslehoff ingerülten – és… jajj!
– Szóval az utóbbi időben sokkal fontosabb dolgokkal kellett foglalkoznom – emelte meg a hangját Kova és közben jól oldalba bökte a surranót. – Így belekerülhet egy kis időbe,. míg újra belejövök.
– Hát persze, uram – felelte Khirshah, a leghalványabb mosoly árnyéka nélkül. – Nevezhetlek Kovának? – Csak nevezz – morogta a törpe.
– Én meg Tasslehoff Fúróláb vagyok – mondta a surranó és a sárkány felé nyújtotta apró kezét. – Kova soha sehová sem megy nélkülem. Ó, bocsánat, hiszen neked nincs igazán mivel kezet fognod… de sebaj. És téged hogy hívnak?
– A halandók számára Tűzfény a nevem – és a sárkány kecsesen meghajtotta a fejét.

Peter_Jozsa>!

Láttam egyszer egy varázslót, amint előteremtett egy démont. Azt meg tudnád csinálni? Egy egészen pici démont! Azonnal vissza is küldhetnéd. Nem? – és Tass csalódottan fölsóhajtott.

Kapcsolódó szócikkek: Tasslehoff Fúróláb

A sorozat következő kötete

Sárkánydárda krónikák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Christopher Paolini: Örökség
Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Stephanie Garber: Legendary
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Anna Banks: Nemezis
Victoria Aveyard: Vörös királynő