Az ​utolsó kulcs (A 39 kulcs 10.) 90 csillagozás

Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

A végállomás… A tizennégy éves Amy Cahillnek és öccsének, Dannek most már tényleg elege van. Nem csak a 39 kulcsot kell megtalálniuk, hanem egyesíteniük is kellene álnok családjukat – azokat az embereket, akiknek lelkén szüleik halála szárad. De Amy és Dan nem azért éltek túl annyi robbantást, és merényletet, hogy feladják. Van egy tervük, amivel a saját szájuk íze szerint fejezhetik be a kulcsvadászatot. Csak ne lenne az az utolsó, végzetes titok, amit a Madrigálok elfelejtettek elmondani nekik. Egy titok, ami nem csak Amy és Dan életébe, de az egész világba kerülhet…

Eredeti mű: Margaret Peterson Haddix: Into the Gauntlet

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632457079 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
324 oldal · ISBN: 9789632457079 · Fordította: Acsai Roland

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Dan Cahill · Ian Kabra · Grace Cahill · Irina Szpaszkij · Nellie Gomez · Eisenhower Holt · Reagan Holt · Jonah Wizard


Kedvencelte 12

Most olvassa 7

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 52


Kiemelt értékelések

>!
GytAnett P
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Szerintem ez volt a legjobb és legizgalmasabb része a sorozatnak. Lényegében egyetlen percig sem unatkoztam, annak ellenére, hogy csak egy kis szimpla ifjúsági könyv. Nagyon szuper volt!
Újra visszatért minden egyes szereplő, akiknek bizony össze kellett fogniuk a siker érdekében. A mi testvérpárunkra rettentően nehéz feladat hárult, sokáig nem is lehetett tudni, hogy sikerrel járnak-e, de nyilván minden olvasó nekik szurkolt. :) spoiler
Méltó lezárása ez a sorozatnak. Sajnálom, hogy a „folytatásból” csak egyetlen kötet jelent meg, pláne, hogy teljesen abban a hitben voltam, hogy A Vesperek támadása még ennek a konkrét sorozatnak a 11. része. Nem is értettem, hogy az utolsó előtti kötetnek hogy lehet Az utolsó kulcs a címe. :D A lényeg, hogy nagyon is méltó befejezése volt ez egy sok tanulsággal és rengeteg információval járó sorozatnak. :) Örülök neki, hogy a kezembe került, egyedül azt bánom, hogy nem egyben olvastam el, mert ennyi idő alatt sajnos rengeteg emlék megfakult a korábbi részekkel kapcsolatban. Ez egy olyan történet, amit zokszó nélkül a gyerekem kezébe nyomnék, hogy olvassa el. :)

>!
Vicky3 P
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

A sorozattal még évekkel ezelőtt találkoztam először, mikor a könyvtárban valami mesét kerestem, ami teljesen kikapcsol a sok komoly téma után. Az 1. résznél végül azért lyukadtam ki mert Rick Riordan írta, akinek nagyon szerettem a Percy Jackson és az Olimposziak sorozatát és gondoltam akkor ez is hasonló lehet. Arra viszont nem számítottam, hogy ennyire meg fog venni magának egy 13-14 éveseknek készült sorozat, mert azért valljuk be őszintén, nem tartozom a célkorosztályba:)

És íme, már elolvastam a 10. részt is, amiben elérkezünk a kulcsvadászat fináléjához. Ez egy kalandokkal, titkokkal és izgalmakkal teli kincsvadászat meséje, ami nem csak kikapcsol, hanem tanít is. Nagyon szépen szövik bele a történelmi személyeket a cselekménybe a sorozat írói, aminek köszönhetően a fiatalok rengeteg mindent megtudhatnak Mozarttól kezdve Shakespeare-ig, éppen ezért nagyon ajánlom a fiatal olvasóknak, mert amellett, hogy egy izgalmas kikapcsolódást nyújt, ami átível kontinenseken, még emellett öntudatlanul is sokat tanulhatnak belőle. Persze, vannak benne hihetetlen dolgok és logikai bukfencek, de mégis csak egy ifjúsági könyvről van szó, aminek nem én vagyok a célközönsége, így nem is várható szerintem el több, mivel valószínűleg ezeket a dolgokat a célkorosztály nem venné észre.

Annak köszönhetően, hogy mindegyik részt más szerző írta voltak benne hullámvölgyek, és rosszabb részek is, de összességében egy nagyon jól kidolgozott sorozatot kaptam. Ebben a részben leginkább a karakterfejlődéseken van a hangsúly és nagyon örültem, hogy a család többi tagja is ilyen szinten a középpontba került. Teljesen elképesztő, ahogy a hatalomtól elvakult, önző és gátlástalan szülők milyen szinten felhasználják a saját gyerekeiket a kulcsok megszerzésére. Jót tett ennek a résznek, hogy olyan szerző írta, aki eddig még nem írt a sorozatba, mert teljesen felfrissítette. A kedvencem egyértelműen Dan volt a poénos beszólásaival és a rengeteg energiájával, de Amyt is megkedveltem a sorozat folyamán. Ketten együtt pedig egy igazán ütős csapatot alkottak, akik irigylésre méltó testvéri szeretetet tanúsítottak egymás iránt. Ők is rengeteget fejlődtek és változtak a vadászat közben, a tapasztalatoknak köszönhetően kicsit fel is nőttek, de szerencsére nem vesztették el az alapszemélyiségüket. Amit viszont kicsit furcsálltam az a szereplők hirtelen pálfordulása volt a végén. Mármint hiszek a megbocsátásban, de nem ilyen hirtelen, főleg azok után, hányszor próbálták megölni egymást. De nem akadékoskodok annyit, hisz értem én a tanító szándékát.

A vége külön tetszett, jó megoldása volt ennek az elképesztő hajszának és örülök, hogy a végén senkitől se kellett elbúcsúznom. Na jó Isabell nyugodtan feldobhatta volna a talpát. Grace levele is jó ötlet volt, mert sok kérdésemre választ kaptam általa és a csattanót, a másik család feltűnését is megfelelő indoknak találtam. (Remélem kiadják magyarul a Vespers Rising-ot is, kíváncsi lennék a másik családra is:)

Összességében egy nagyon jól megírt és kidolgozott ifjúsági sorozat kerekedett ebből a történetből, amit ha én élveztem, akkor a célkorosztály, a 12-14 évesek is biztos fognak.

Bővebben: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2014/03/margare…

>!
Adrirawia
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Happy End. Érdekes volt, hogy egy rég nem látott család újra visszatér a kulcskeresésbe, és megtudni mi történt velük. Látszik, hogy rengeteget fejlődtek a karakterek, s hogy a jó irányba. És a legjobb, hogy előkészíti az új könyvsorozatot a legeslegvégén. Bár sajnos úgy láttam, hogy csak 1 rész jelent meg belőle (ami úgymond a 11. kötet) és hogy nincs igazán a tervek között a lefordítása. Ez nagyon szomorú :(.
De visszatérve a könyvre… huh. Izgalmakkal teli, fordulatos, s na… el kell olvasni. Nagyon tetszett :)

>!
Fairy
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Ez a kötet méltó befejezése a sorozatnak.
Minden titok megoldásra lelt.
Amy és Dan nagyon ügyesek voltak és tetszett,hogy őket nem kapta el a hatalomvágy.
A végén a többiek is belátták ezt és spoiler
Grace levele nagyon megható volt és sok mindenre rávilágított.
Nagyon tanulságos a mondanivalója a sorozatnak.
spoiler

>!
anesz P
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Méltó befejezése a sorozatnak. A vastag betűket összeolvasva pedig lehet tudni, hogy nincs vége még az izgalmaknak. Jó volt kicsit a többi családnál is időzni, a lelki változásokra figyeli. Az, hogy Amy és Dan végül hogyan teljesítik a titkos megbízatást, ötletesen oldotta meg az írónő. A címlap is telitalálat. Kár, hogy Isabel belerondított az ajtók nyitogatásába, szerintem az is érdekes lett volna, mert így csak felsorolás szintjén (vagy úgy sem) lett meg a 39 kulcs.
A helyszín is jó, Shakespeare pedig egyszerűen zseniális!
Szerettem a sorozatot, jó, hogy rátaláltam.

>!
Oláh_Zita P
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Méltó „lezárása” a sorozatnak, a kaland és az izgalmak továbbra is végig kísérték az egész utat. Sajnálom, hogy már csak egy rész van magyarul, de ha nem adják ki, akkor biztos nekikezdek majd angolul. :)

>!
altagi P
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Ütős lett a befejezés, és a végére majdnem mindenkit meg lehet kedvelni, akik korábban nem éppen tisztességes ellenfélként szerepeltek. Nagyon tanulságos a mondanivalója a sorozatnak, és mindegyik közül nekem ez a kötet volt a leg-legebb szinte minden szempontból. Hálás feladat persze egy rejtélyes, akcióval teli sorozat befejező részét megírni, de Margaret Peterson Haddix ezt mesterien tette az izgalom pattanásig feszítésével, és a szereplők jellemváltozásainak zseniális ábrázolásával.
A megbocsájtás különben nagy erény, és ezt Amy és Dan koruk ellenére nagyon nagyvonalúan, és jóval bölcsebben gyakorolják, mint a felnőtt szereplők.
A másik család történetére is kíváncsi lennék, de úgy láttam, hogy eddig csak 1 kötet jelent meg magyarul…

>!
Imagine
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Nagyon nagyon tetszett. A kis rejtvényt ami a könyvebe volt nagy boldogan és lelkesen oldottam meg aztán mikor megoldottam akkor jött a sok húúú…. meg hááá… :)
Annyira át tudtam érezni Dan és Amy érzéseit és lehetetlen hogy egy lehetetlennek tűnő feladatott így teljesítetek.
Tisztelet a Hamilton családnak. Nem sok család van amik ennyire összetartanak. Én úgy éreztem hogy most többet megtudtunk Natalie jelleméről karakteréről. Ian-t és Natalie-t ebbe a részbe (jobban) megszerettem. Jonah-t is jobban meg tudtuk ismerni belülről.
Nagyon imádtam ezt a sorozatot csak az volt a kár hogy Rick csak az elsőt írta. De az is elég. :)

>!
victoria_m997
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

„Nem az számít, hogy nyersz vagy veszítesz, hanem, hogy hogyan játszol”.

Az érzés amikor…
– az érettségi elveszi minden idődet az olvasástól.
– de a kötet annyira zseniális, hogy még így is túl kevés időt töltöttünk együtt, az utóbbi 2 napban meg már nem bírtam letenni.

Ez a sorozat egy zseniális mestermű. Hihetetlen mennyi izgalom lakozik 324 oldalban. És az is hihetetlen, mennyi embert megszerettem a könyvek által.
Az írónő stílusa kimondottan tetszett, remekül folytatta a történet szálait, és a könyvet is szenzációsan fejezte be. spoiler
Iszonyúan a szívemhez nőtt a sorozat, és nagyon fáj elengednem őket… Amyt, Dant, Nelliet, Jonaht, Alstairt, Saladint… Mindenkit. (Bár Isabel Kabrát és Cora Wizardot nem fogom megsiratni…)

>!
Cammie
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Mamma mia. Ez. Hihetetlen volt. Annyira átéreztem végig Amy és Dan érzéseit. Hogy egy lehetetlennek tűnő feladatot kell teljesíteniük. De végül meg se próbálták. Megértem miért, de szegény Fiske, meg Mr McIntiry végig teljesen másban reménykedtek.
Hitetlenül jót tett a könyvnek, hogy egy olyan író írta aki még nem írt ehhez a sorozathoz. A szereplőket iszonyúan jól elkapta, talán Natalie kivételével. Annyira nincs egy karaktere, mivel minden könyvben annyira más volt, hogy őt szörnyen nehéz volt karakterizálni. Ésmégis sikerült. Legalábbis megszerettetni velem. Ian és Hamilton karaktere végkifejletthez ért. Hamilton és az apja szörnyen megérintett. Hogy mennyire összetartanak. Hogy az apa mindent a gyerekeiért csinál. Hogy Hamilton ennyire szereti a családját.
És Ian hogy végre végérvényesen is szembeszállt az anyjával. Hogy volt rá bátorsága… annyira pipogyának tűnt az anyja mellett mindig, és most is – a rettegésük Natalieval, hogy az anyjuk jön utánuk – és mégis túltett rajta. Nem félt szembeszállni. Alastairt egyszerűen nem értettem mindig. Sose tudtam, hogy most mit is fog lépni. Legalább annyira számító volt mint végig a Kabrák. Szerencsére végül helyesen cselekedett. Sinead Starling meg egyszerűen tökéletes volt. Attól függetlenül hogy csak az első rész egy hatodában szerepelt a testvéreivel. És nála is… the feels. Ember, hogy lehet egy ennyire baromira jó könyv sorozatot írni? Annyira örülök, hogy Rick bácsi írta az első részét, és ezért volt arra okom, hogy kézbe vegyem… *kimondhatatlanul hálás*
Vissza a történethez: ez kellene legyen mindenhol a vég. Senki se hal meg. Átértékelik magukat a szereplők. Felismerik a hibáikat. Összefognak hogy segítsenek másokon. És békében távoznak, abban a reményben, hogy fognak majd még találkozni egy jobb világban. Vagy legalábbis az ő kapcsolatuk lesz jobb. És ezt ők teremtették meg. Jó, oké, talán egy kicsit klisé és egy idő után uncsii, de akkor is. Jó lenne ha néha ez lenne mindennek a vége.


Népszerű idézetek

>!
victoria_m997

„Világ rossz helyesírói, egybesüljetek!

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dan Cahill
>!
victoria_m997

„Ez nem az a hely, ahol kiütöttek; ez az, ahonnan fel kell állnod.”

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eisenhower Holt
>!
victoria_m997

„A győzelem nem minden; hanem az egyetlen dolog.”

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eisenhower Holt · győzelem
>!
victoria_m997

„Nem az számít, hogy nyersz vagy veszítesz, hanem, hogy hogyan játszol”.

180. oldal

>!
k4g3

Nem mintha Ian annyira kötődött volna érzelmileg Irina Szpaszkijhoz. Mérgező tűknek látszó körmei túlságosan fenyegetőek voltak ahhoz, hogy bárki is a közelébe merészkedjen. De Ian emlékezett rá, amikor kiskorában a nő vágyakozva megkérdezte tőle: „Nem szólítanál Irina néninek? Annyi idős vagy, mint az a kisfiú, akit egyszer ismertem…”
A nő a szájához kapta a kezét, mintha véletlenül szaladt volna ki rajta a mondat. És Iannak esze ágában se volt Irina néninek hívni. Szülei bátorítására úgy kezelte, ahogy ők: mint egy szolgát, és alig vette emberszámba. Pedig sok éven át hűségesen szolgálta a családját.

43. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Ian Kabra · Irina Szpaszkij
>!
Theana

– A győzelem nem minden! – mondta elhaló hangon [Eisenhower]. – Néha többet ér, ha a családod egészségben és biztonságban tudhatod!
– Ezt most Vince Lombardi mondta – kérdezte Reagan –, vagy Shakespeare?
– Egyik sem. Ezt én mondtam – felelte az apja.

Kapcsolódó szócikkek: Eisenhower Holt · Reagan Holt · William Shakespeare
2 hozzászólás
>!
Anett22

– Nem kellene őrizetben lenned? – kérdezte. – A Globe-ban történtek miatt? Vagy a kínai eset miatt? Netalán az egyiptomi miatt?

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jonah Wizard · Nellie Gomez
>!
Miketten

Épp ott tartottak, hogy Júlia kiállt a színpad fölé ugró erkélyre.
– „Ó, Rómeó”- sóhajtotta-, „miért vagy te Rómeó?”
Dan oldalba bökte tesóját.
– Mi baja van? Vak?- kérdezte.- Nem látja, hogy a fiúja ott áll alatta a színpadon?
– Éjszaka van- suttogta Amy-, sötét, és Rómeó rejtőzködik.
– Jobban is elbújhatott volna, ami azt illeti- jegyezte meg Dan.
– Különben sem azt kérdezte, hogy „hol vagy”, hanem, hogy „miért vagy”! Rád férne egy fülmosás!- folytatta a lány.
Ez őrület! Itt áll ez a csaj, és a fiújának még a nevét is meg akarta változtatni. Dan véleménye Shakespeare- ről egyre rosszabb lett.

>!
Egyiptom_Hercege

– Nem semmi – gondolta Dan. – Shakespeare-nek csak huszonnégy betűvel kellett dolgoznia, mégsem tudott helyesen írni.

128. oldal, 12. fejezet

>!
Sierra_Bell

Látta, hogy Júlia leveti magát az erkélyről – leugrott, mert nem kívánt az egyre zavartabban pislogó nindzsával egy erkélyen maradni.
– Kapj el, te marha! – kiáltotta Rómeónak.

60. oldal


A sorozat következő kötete

A 39 kulcs sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gordon Korman: A császár hagyatéka
Gordon Korman: Egy hamis hang
Linda Sue Park: Viharjelzés
Rob Thurman: Éjvilág
Ellis Weiner: A Templeton ikrek nagyszerű terve
Katie McGarry: Pushing the Limits – Feszülő húr
Mavısel Yener: A kék alma
Jodi Picoult: A nővérem húga
Khaled Hosseini: És a hegyek visszhangozzák
Danielle Steel: Nővérek