71. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Az ​utolsó kulcs (A 39 kulcs 10.) 159 csillagozás

Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

A végállomás… A tizennégy éves Amy Cahillnek és öccsének, Dannek most már tényleg elege van. Nem csak a 39 kulcsot kell megtalálniuk, hanem egyesíteniük is kellene álnok családjukat – azokat az embereket, akiknek lelkén szüleik halála szárad. De Amy és Dan nem azért éltek túl annyi robbantást, és merényletet, hogy feladják. Van egy tervük, amivel a saját szájuk íze szerint fejezhetik be a kulcsvadászatot. Csak ne lenne az az utolsó, végzetes titok, amit a Madrigálok elfelejtettek elmondani nekik. Egy titok, ami nem csak Amy és Dan életébe, de az egész világba kerülhet…

Eredeti megjelenés éve: 2010

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Könyvmolyképző, Szeged, 2015
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632457079 · Fordította: Acsai Roland
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632457079 · Fordította: Acsai Roland

Dan Cahill · Amy Cahill · Ian Kabra · Grace Cahill · Nellie Gomez · Irina Szpaszkij · Jonah Wizard · Eisenhower Holt · Reagan Holt

Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Szerintem ez a kötet nagyon jó kis lezárása lett volna a sorozatnak. Nem tudom, hogy a 11. részben mik fognak még történni, de ez a kötet kerek egésszé teszi a cselekményt. Jó volt látni, hogy végre a kötet végén egy családként fognak össze a Cahill leszármazottak és nem csak a szokásos széthúzást tudják tanúsítani egymás felé. Az is tetszett, hogy Nelliet már-már családtagként kezelték a végére, én is megkedveltem a lányt, akárcsak Amyt és Dant. Grace levelét is nagyon jó volt olvasni, kitöltötte azokat a hézagokat, amikre Amyék nem jöttek még rá korábban maguktól. Ez a kötet egy csomó visszautalást tartalmazott a korábbi részekre vonatkozóan, sok-sok kalandot felelevenített, Amyék is elcsodálkoztak rajta, hogy mennyi helyen jártak a kulcsvadászatnak köszönhetően. Tekintve, hogy a fiatalabb korosztályt célozza meg a kötet, nem olyan akciódús és izgalmas, de ennek ellenére is élvezhető és fordulatos a cselekmény.

GytAnett>!
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Szerintem ez volt a legjobb és legizgalmasabb része a sorozatnak. Lényegében egyetlen percig sem unatkoztam, annak ellenére, hogy csak egy kis szimpla ifjúsági könyv. Nagyon szuper volt!
Újra visszatért minden egyes szereplő, akiknek bizony össze kellett fogniuk a siker érdekében. A mi testvérpárunkra rettentően nehéz feladat hárult, sokáig nem is lehetett tudni, hogy sikerrel járnak-e, de nyilván minden olvasó nekik szurkolt. :) spoiler
Méltó lezárása ez a sorozatnak. Sajnálom, hogy a „folytatásból” csak egyetlen kötet jelent meg, pláne, hogy teljesen abban a hitben voltam, hogy A Vesperek támadása még ennek a konkrét sorozatnak a 11. része. Nem is értettem, hogy az utolsó előtti kötetnek hogy lehet Az utolsó kulcs a címe. :D A lényeg, hogy nagyon is méltó befejezése volt ez egy sok tanulsággal és rengeteg információval járó sorozatnak. :) Örülök neki, hogy a kezembe került, egyedül azt bánom, hogy nem egyben olvastam el, mert ennyi idő alatt sajnos rengeteg emlék megfakult a korábbi részekkel kapcsolatban. Ez egy olyan történet, amit zokszó nélkül a gyerekem kezébe nyomnék, hogy olvassa el. :)

Vicky3>!
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

A sorozattal még évekkel ezelőtt találkoztam először, mikor a könyvtárban valami mesét kerestem, ami teljesen kikapcsol a sok komoly téma után. Az 1. résznél végül azért lyukadtam ki mert Rick Riordan írta, akinek nagyon szerettem a Percy Jackson és az Olimposziak sorozatát és gondoltam akkor ez is hasonló lehet. Arra viszont nem számítottam, hogy ennyire meg fog venni magának egy 13-14 éveseknek készült sorozat, mert azért valljuk be őszintén, nem tartozom a célkorosztályba:)

És íme, már elolvastam a 10. részt is, amiben elérkezünk a kulcsvadászat fináléjához. Ez egy kalandokkal, titkokkal és izgalmakkal teli kincsvadászat meséje, ami nem csak kikapcsol, hanem tanít is. Nagyon szépen szövik bele a történelmi személyeket a cselekménybe a sorozat írói, aminek köszönhetően a fiatalok rengeteg mindent megtudhatnak Mozarttól kezdve Shakespeare-ig, éppen ezért nagyon ajánlom a fiatal olvasóknak, mert amellett, hogy egy izgalmas kikapcsolódást nyújt, ami átível kontinenseken, még emellett öntudatlanul is sokat tanulhatnak belőle. Persze, vannak benne hihetetlen dolgok és logikai bukfencek, de mégis csak egy ifjúsági könyvről van szó, aminek nem én vagyok a célközönsége, így nem is várható szerintem el több, mivel valószínűleg ezeket a dolgokat a célkorosztály nem venné észre.

Annak köszönhetően, hogy mindegyik részt más szerző írta voltak benne hullámvölgyek, és rosszabb részek is, de összességében egy nagyon jól kidolgozott sorozatot kaptam. Ebben a részben leginkább a karakterfejlődéseken van a hangsúly és nagyon örültem, hogy a család többi tagja is ilyen szinten a középpontba került. Teljesen elképesztő, ahogy a hatalomtól elvakult, önző és gátlástalan szülők milyen szinten felhasználják a saját gyerekeiket a kulcsok megszerzésére. Jót tett ennek a résznek, hogy olyan szerző írta, aki eddig még nem írt a sorozatba, mert teljesen felfrissítette. A kedvencem egyértelműen Dan volt a poénos beszólásaival és a rengeteg energiájával, de Amyt is megkedveltem a sorozat folyamán. Ketten együtt pedig egy igazán ütős csapatot alkottak, akik irigylésre méltó testvéri szeretetet tanúsítottak egymás iránt. Ők is rengeteget fejlődtek és változtak a vadászat közben, a tapasztalatoknak köszönhetően kicsit fel is nőttek, de szerencsére nem vesztették el az alapszemélyiségüket. Amit viszont kicsit furcsálltam az a szereplők hirtelen pálfordulása volt a végén. Mármint hiszek a megbocsátásban, de nem ilyen hirtelen, főleg azok után, hányszor próbálták megölni egymást. De nem akadékoskodok annyit, hisz értem én a tanító szándékát.

A vége külön tetszett, jó megoldása volt ennek az elképesztő hajszának és örülök, hogy a végén senkitől se kellett elbúcsúznom. Na jó Isabell nyugodtan feldobhatta volna a talpát. Grace levele is jó ötlet volt, mert sok kérdésemre választ kaptam általa és a csattanót, a másik család feltűnését is megfelelő indoknak találtam. (Remélem kiadják magyarul a Vespers Rising-ot is, kíváncsi lennék a másik családra is:)

Összességében egy nagyon jól megírt és kidolgozott ifjúsági sorozat kerekedett ebből a történetből, amit ha én élveztem, akkor a célkorosztály, a 12-14 évesek is biztos fognak.

Bővebben: http://three-points-of-view.blogspot.hu/2014/03/margare…

Adrirawia>!
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Happy End. Érdekes volt, hogy egy rég nem látott család újra visszatér a kulcskeresésbe, és megtudni mi történt velük. Látszik, hogy rengeteget fejlődtek a karakterek, s hogy a jó irányba. És a legjobb, hogy előkészíti az új könyvsorozatot a legeslegvégén. Bár sajnos úgy láttam, hogy csak 1 rész jelent meg belőle (ami úgymond a 11. kötet) és hogy nincs igazán a tervek között a lefordítása. Ez nagyon szomorú :(.
De visszatérve a könyvre… huh. Izgalmakkal teli, fordulatos, s na… el kell olvasni. Nagyon tetszett :)

Fairy>!
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Ez a kötet méltó befejezése a sorozatnak.
Minden titok megoldásra lelt.
Amy és Dan nagyon ügyesek voltak és tetszett,hogy őket nem kapta el a hatalomvágy.
A végén a többiek is belátták ezt és spoiler
Grace levele nagyon megható volt és sok mindenre rávilágított.
Nagyon tanulságos a mondanivalója a sorozatnak.
spoiler

AdriiV>!

spoiler
Amy és Dan elutazik a 39 kulcs utolsó állomásához, vagyis Londonba, hogy megnyerjék a versenyt és kibékítsék a Cahill-ek összes ágát.
Ez a rész volt talán az eddigi legkomolyabb az egész sorozatban, azonban egyben a legszívmelengetőbb is. Habár az elején volt egy kis herce-hurca az ágak között, de a vége felé nagy örömmel láttam, hogy spoiler
A legtöbb szereplőnek megismerhettük a sebezhetőbb oldalát is, amitől sokkal szerethetőbbé váltak. A legjobban Alistair-t, Jonah-t és Hamilton-t kedveltem meg a legjobban.
A végén lévő kisebb csavar picit meglepett, mert azt hittem spoiler spoiler

anesz P>!
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Méltó befejezése a sorozatnak. A vastag betűket összeolvasva pedig lehet tudni, hogy nincs vége még az izgalmaknak. Jó volt kicsit a többi családnál is időzni, a lelki változásokra figyeli. Az, hogy Amy és Dan végül hogyan teljesítik a titkos megbízatást, ötletesen oldotta meg az írónő. A címlap is telitalálat. Kár, hogy Isabel belerondított az ajtók nyitogatásába, szerintem az is érdekes lett volna, mert így csak felsorolás szintjén (vagy úgy sem) lett meg a 39 kulcs.
A helyszín is jó, Shakespeare pedig egyszerűen zseniális!
Szerettem a sorozatot, jó, hogy rátaláltam.

annasimple>!
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Annyira zseniális ez a sorozat, tényleg nincsenek rá szavaim!
Ez a rész volt a legizgalmasabb, nagyon pörgős és eseménydús volt végig. Végig izgultam minden szereplőért, de szerencsére mindenki megkapta, amit érdemelt.
Isabelt egyszerűen gyűlöltem, még egy ilyen velejéig gonosz, hataloméhes karaktert nem láttam.. eddig is tudtam, hogy mi mindenre képes, hogy megkapja, amit akar, de hogy rálőjjön a saját gyerekére hidegvérrel még nálam is kiverte a biztosítékot.
Nagyon szerettem a barlangos jeleneteket, mert ott váltak egy csapattá szereplőink, ott kovácsolódtak össze, jobbak akartak lenni, helyesen cselekedni. Jó volt ezt olvasni.
Hiányozni fog ez a sorozat.

Panni777>!
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Az utolsó kulcs határozottan a legerősebb részek közé tartozik a sorozatban. Végre értelmesen viselkedik sokmindenki, illetve kilépnek a saját árnyékukból, ahogy Dan és Amy is. Az előző kötetekben mindig volt olyan rész, ahol titokban csak a %-számlálót figyeltem, hogy mennyinél tartok már, de most nem igazán tartottam számon. Elég hosszú ideig olvastam, ez a költözésnek tudható be, illetve a lakásfelújításnak, mindehhez tökéletes kikapcsolódás volt esténként 10-15 percre ez a könyv. Most már csak 1 rész van hátra, ami nem is a kulcsokról fog szólni, hanem arról, hogy vajon mennyire tud összefogni a család, nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan fog zárulni az egész sorozat.
Ja és még egy fontos dolog: tartottam tőle, hogy a végén spoiler Ez nagy csalódás lett volna számomra és örülök, hogy nem így történt.

k_beby>!
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs

Nem tudom, mi fog történni az utolsó részben, de ez a rész tetszett a legjobban. Annyira jó volt, hogy a végén egy családként fogtak össze. Igaz, jobbára a gyerekek, csak Alistair bácsi volt felnőtt közöttük, de akkor is. Így már teljesen más színben tűntek fel a többiek is. Kiderült, hogy mindenkinek van azért jó tulajdonsága is, nemcsak a hatalom érdekli őket. Grace levelén konkrétan sírtam, nagyon megható volt. Nyilván nem várható el egy ifjúsági regénytől, hogy olyan akciódús legyen, mint mondjuk egy krimi, de én élveztem minden sorát.

victoria_m997>!

„Ez nem az a hely, ahol kiütöttek; ez az, ahonnan fel kell állnod.”

Kapcsolódó szócikkek: Eisenhower Holt
Theana>!

– A győzelem nem minden! – mondta elhaló hangon [Eisenhower]. – Néha többet ér, ha a családod egészségben és biztonságban tudhatod!
– Ezt most Vince Lombardi mondta – kérdezte Reagan –, vagy Shakespeare?
– Egyik sem. Ezt én mondtam – felelte az apja.

Kapcsolódó szócikkek: Eisenhower Holt · Reagan Holt · William Shakespeare
victoria_m997>!

„Világ rossz helyesírói, egybesüljetek!

Kapcsolódó szócikkek: Dan Cahill
victoria_m997>!

„Nem az számít, hogy nyersz vagy veszítesz, hanem, hogy hogyan játszol”.

Sierra_Bell>!

– Apa – kezdte –, nem gondoltál még rá, hogy…
– Soha – vágta rá Eisenhower. – Megpróbálok minél kevesebbet gondolkodni! Gátolja az izomnövekedést.

Ferger_Jolcsi P>!

Van egy újabb, nagy kívánságom. Az, hogy a gyerekeim leszármazottai – Madeleine-é is – egyszer majd üljék körbe együtt e családi asztalt. Borítsanak fátylat a múltra. És csak azt vigyék tovább magukkal, ami a jövőre nézve hasznos lehet. És a Cahill családra újra béke köszönthet.

k4g3>!

Nem mintha Ian annyira kötődött volna érzelmileg Irina Szpaszkijhoz. Mérgező tűknek látszó körmei túlságosan fenyegetőek voltak ahhoz, hogy bárki is a közelébe merészkedjen. De Ian emlékezett rá, amikor kiskorában a nő vágyakozva megkérdezte tőle: „Nem szólítanál Irina néninek? Annyi idős vagy, mint az a kisfiú, akit egyszer ismertem…”
A nő a szájához kapta a kezét, mintha véletlenül szaladt volna ki rajta a mondat. És Iannak esze ágában se volt Irina néninek hívni. Szülei bátorítására úgy kezelte, ahogy ők: mint egy szolgát, és alig vette emberszámba. Pedig sok éven át hűségesen szolgálta a családját.

43. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Ian Kabra · Irina Szpaszkij
Bogas>!

– És tudtad, hogy P. T. Barnum Shakespeare szülőházát 1847-ben megpróbálta megvásárolni? – folytatta Amy. – Hajón akarta elvinni az Egyesült Államokba, hogy ott aztán kerekekre rakva körbemutogathassa az országban. Mintha a cirkusza része lenne.

13. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: 1847 · Amy Cahill · William Shakespeare
Ferger_Jolcsi P>!

– ÁÁÁ! – kiáltotta Nellie.
– ÁÁÁ! – kiáltotta Dan is az anyósülésről.
– Mi ütött belétek? – kérdezte Amy hátulról. Felnézett a Shakespeare-könyvek kupaca mögül, amikbe egyből beletemetkezett, mihelyst kihajtottak az autókölcsönzőből, és elindultak Stratford felé.
– Már megint elfelejtettem, hogy itt a rossz oldalon kell hajtanom! – mondta Nellie. – Vagyis, a nekik jó oldalon… vagyis a balon, ahol ezek vezetnek, de…
– OTT EGY AUTÓ! – kiáltott fel Dan. Az autó az ő sávjukban hajtott.
– Kerüljem ki jobbról? – motyogta Nellie. – Vagyis balról? Hogy én milyen balfék vagyok! Tényleg, fé- keznem kell! ÁÁÁ!
Nellie az utolsó pillanatban balra kapta a kormányt. Kihajtott a fűre, és csak ült ott remegve, ahogy a többi kocsi elhúzott mellettük.
– Nem vagyok benne biztos, hogy menni fog – vallotta be végül.
– Ugyan, miért ne menne? – kérdezte csodálkozva Amy. – Nellie, nem ez az első alkalom, hogy a rossz oldalon kell hajtanod. Gondolj csak Dél-Afrikára!
– Olyan voltál, mint egy Forma-l-es pilóta! Végigszáguldoztuk az országot! – emlékeztette Dan. – Nel-lie, te vagy a legjobb sofőr!
Ez akkor lett volna igaz, ha a legjobb a legveszélyesebb szinonimája lett volna. A fiú számára lehet, hogy az is volt.
– Igen, általában az vagyok – értett egyet Nellie. Amikor letörölte a homlokát, tenyere izzadságtól csillogott. – De az egész olyan furcsa! Most minden olyan valóságos. Dél-Afrikában olyan volt, mintha egy videojátékban lettem volna. Most már… tudom, miről szól a kulcsvadászat, és hogy mennyire fontos. Hirtelen olyan nagy lett a… felelősség!
– Miért? Ha Dél-Afrikában, vagy bárhol máshol, egy másik kocsit vezetve kinyírtál volna bennünket, akkor is felelős lettél volna a megölésünkért – mondta Dan. – Még akkor is, ha nem tudod, miről szól a kulcsvadászat!
– Kösz! Most már tényleg sokkal jobban érzem magam – felelt Nellie gúnyosan.

Kapcsolódó szócikkek: Amy Cahill · Dan Cahill · Nellie Gomez
victoria_m997>!

„A győzelem nem minden; hanem az egyetlen dolog.”

Kapcsolódó szócikkek: Eisenhower Holt · győzelem

A 39 kulcs sorozat · Összehasonlítás