The ​Robber Bride (The Robber Bride 1.) 6 csillagozás

Margaret Atwood: The Robber Bride Margaret Atwood: The Robber Bride Margaret Atwood: The Robber Bride Margaret Atwood: The Robber Bride Margaret Atwood: The Robber Bride Margaret Atwood: The Robber Bride

Zenia is beautiful, smart and greedy, by turns manipulative and vulnerable, needy and ruthless; a man's dream and a woman's nightmare. She is also dead. Just to make sure Tony, Roz andd Charis are there for the funeral. But five years on, as the three women share an indulgent, sisterly lunch, the unthinkable happens; 'with waves of ill will flowing out of her like cosmic radiation', Zenia is back…

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Virago, London, 2020
564 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781853817229
>!
Virago, 2010
480 oldal · ISBN: 9781853817229
>!
Virago, 2002
564 oldal · ISBN: 1853817228

2 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Hanna IP>!
Margaret Atwood: The Robber Bride

Van négy nő. Tony, a mélynövésű háborús történész, Roz, az üzletasszony és Charis, az elvarázsolt New Age-es. Meg Zenia, mindenki legjobb barátnője, minden férfi álma, Zenia, a kígyó, a dög, Zenia, akiről nem beszélünk, akitől meg kell védenünk, ami az életünkből maradt, Zenia, aki halott.
Csak nem eléggé.
Öt évvel Zenia halála után a három barátnő beül egy ebédre, és az ajtón besétál Zenia. Gyönyörűen, megvetően és nagyon is elevenen.
Noha a könyv kétharmada a három nő szemszögéből követi végig ébredéstől kezdve a közös ebéd napját, feltárva mindegyiküknél a múltat, amelyet Zenia határoz meg (és az anyák), az ember úgy érzi, fejjel előre belezuhant négy ember életébe, és nem tud onnan kikeveredni. A függőségről szól ez a könyv, és az azzal való visszaélésről, meg a kontroll illúziójáról, ami kiszolgáltatja az embert annak, akinél erősebbnek véli magát.
A hideg, olykor kifejezetten ellenséges szülőkhöz való viszonyulás megágyaz Zenia hatásának, és félelmetes, hogy még akkor is, amikor az ember tudja, hogy mit tett Zenia, hogy ő a „gonosz” ebben a történetben, a varázslata alá bír kerülni. Akárcsak a szereplők. Akárcsak Charis, aki tudta, mit tett Zenia Tonyval, akárcsak Roz, akit már Tony és Charis példája is intett.
Mert mindenkihez megvan a kulcs, amivel minden ajtót el lehet nyitni benne, amivel ki lehet forgatni önmagából, át lehet verni, egy életre tönkretenni. Zenia megtalálta ezeket a kulcsokat. Nem azért, mert annyira okos (noha az), hanem mert ennyire figyelt.
Atwood pedig egy mester. Úgy rajzol fel alakokat, hogy a legapróbb részletekig hitelesek és élők. Ha elutaznék Kanadába, meg tudnám találni Tonyt, Rozt és Charist, annyira valóságosak. Különlegesek és mégis egészen intim módon közeliek. Olyanok, mint mi.

3 hozzászólás
ddani>!
Margaret Atwood: The Robber Bride

Játékos szöveg, mozaikszerű szövevények, szerethető szereplők és hitelesen valószínűtlen történet. Atwood remekül ír, és nagyon tetszik, ahogy nem veszi saját magát sem túlzottan komolyan ebben a könyvében, vagyis amellett, hogy az életről, az emberi viselkedésről és a nemek bonyodalmairól rengeteget átfuttat a történeten, még vicces is. Időnként ugyanazok a hülye szóviccek jutottak eszébe az elbeszélés során, amik nekem is, ez pedig kivételesen élvezetes bónusz.
Strongly recommended.


Népszerű idézetek

Mafia I>!

„Your mother's run away,” [Ethel] said. […]
Tony could hear the scorn in Ethel's voice. Dogs ran away, cats, horses. Mothers did not.

180

Izolda P>!

The story of Zenia ought to begin when Zenia began.

(első mondat)

RitaMoly P>!

Male fantasies, male fantasies, is everything run by male fantasies? Up on a pedestal or down on your knees, it’s all a male fantasy: that you’re strong enough to take what they dish out, or else too weak to do anything about it. Even pretending you aren’t catering to male fantasies is a male fantasy: pretending you’re unseen, pretending you have a life of your own, that you can wash your feet and comb your hair unconscious of the ever-present watcher peering through the keyhole, peering through the keyhole in your own head, if nowhere else. You are a woman with a man inside watching a woman. You are your own voyeur.

49. fejezet

Mafia I>!

„It is absolutely no use saying you should stop loving someone. It doesn't work like that!”
„Well, you should, if you know it's bad for you,” said Charis.
„Bad for you has nothing to do with it,” said Roz.
„I like hamburgers,” said Charis, „but I don't eat them.”
„Hamburgers are not an emotion,” said Roz.
„Yes, they are,” said Charis.

55

Mafia I>!

What if Zenia has no soul? There must be people like that around, because there are more humans alive on the Earth right now than have ever lived, altogether, since humans began, and if souls are recycled then there must be some people alive today who didn't get one, sort of like musical chairs.

508


A sorozat következő kötete

The Robber Bride sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

William Gibson: Neuromancer (angol)
Yann Martel: Life of Pi
Carol Shields: The Stone Diaries
Ann-Marie MacDonald: Fall on Your Knees
Alice Munro: Lives of Girls and Women
Anne Michaels: Fugitive Pieces
Saul Bellow: The Adventures of Augie March
L. M. Montgomery: Anne of Green Gables
Y. S. Lee: A Spy in the House